Miku, ten link na článek o R-2800 je celkem zajímavý. Sice jsem to jen prolétl, ale třeba se k němu někdy v budoucnu dostanu

.
Přiznám se, klikovou hřídel u Švecova AŠ 82 jsem nikdy nepočítal, dokonce jsem ještě nikdy nepočítal klikovou hřídel na žádný jiný motor, ale z oboru pevnosti a pružnosti jsem již nějaké úlohy řešil (nejblíže k tématu by byla asi jedna ojnice a hřídele v převodovce).
Co se týče literatury a zdrojů, můžu Ti doporučit učebnice/skripta pružnosti a pevnosti + mechaniku tuhých těles.
Teď k Tebou zmiňovaným deformacím:
U hvězdic toto nebude nějak horké. Postnu 2 obrázky (z Tvého odkazu) pro R-2800.

První je samotná kliková hřídel v R-2800, na druhém je zmiňovaný motor i s konstruktéry. No kolik tipuješ, že ta klikovka uvnitř může mít? Já tak na něco přes půl metru.
Pro představu o deformacích začněme tahem a tlakem. Pokud pro jednoduchost uvažujeme modul pružnosti E = 200 000 MPa a napětí v hřídeli 200 MPa (což z hlediska únavové životnosti není úplně málo), máme poměrnou deformaci 10^-3. Tedy na 0,5 metru se zkrátí/natáhne o 0,5 milimetru. Deformace od ohybu bude ale ještě aspoň o řád menší. Navíc v motoru je při pracovním cyklu (největší deformace) vedlejší hvězdice zatížená stejným směrem (probíhá tam komprese nebo výfuk), což Ti přes to prostřední ložisko zanáší ohybový moment působící proti deformaci.
Hvězdicový motor má dále tu výhodu, že část z té reakce při pracovním cyklu se hned „prožere“ přes hlavní ojnici do ostatních válců. V důsledku tedy bude ohybová deformace klikové hřídele velmi malá (divil bych se, kdyby tam těch 200 MPa – zjednodušeně „v ohybu“– někde bylo).
Když se podívám pořádně na tvar a rozměry (přesněji vzájemné poměry rozměrů), tak si dovolím tvrdit, že ohyb tady nikoho moc nepálil, mnohem zásadnější problém byl smyk (smyková napětí). A to jak smyková napětí od posouvající síly (vzdálenost mezi ložisky je relativně krátká), tak smyková napětí od přenášeného kroutícího momentu. Jsem si téměř jist, že to byl u tohoto motoru limit při dimenzování klikové hřídele. Z hlediska únavové životnosti je smyk celkem nepříznivý.
Ano, smyk je taky deformace, dokonce „čistá“ deformace (nedochází při něm ke změně objemu, pouze ke změně tvaru), ale jeho vliv na rozvážení motoru bych považoval za téměř bezvýznamný. Smyk od posouvající síly se totiž snaží z toho kulatého ojničního čepu udělat elipsu. Hlavní osy této elipsy ale zůstávají +- ortogonální (jako kolmé) k ose rotace. To rozvážení nezpůsobí. Smyková deformace od přenášeného kroutícího momentu způsobí pouze zkrut podle osy rotace, tedy opět žádné rozvážení (ono by to teoreticky mohlo způsobit „vybočení“ ojničních čepů, ale kolem nich je zase hromada materiálu ze samotné ojnice).
Vibrace od deformací bych tedy zanedbal. Obzvláště u hvězdicových motorů, kde je těch rotujících částí poskrovnu (ve srovnání s řadovým motorem) a navíc jsou „tvarově výhodné“. Jak jsem již psal, o kvalitě tohoto motoru a jeho návrhu nijak nepochybuji. Pokud je pravda, že vibroval (asi jo), bude původ buďto od rotující klikové hřídele (tvarové odchylky + špatné vyvážení), nebo od soustavy ojnic a pístů (opět tvarové odchylky + jejich špatné vyvážení).
Obzvláště tu druhou možnost považuji za důležitou. Ojnice (především hlavní) u hvězdicového motoru musí být vyrobena přesně, jinak to bolí. Díry pro vedlejší ojnice musí být navrtány dosti přesně, jinak se tím vyrobí v každém válci jiný kompresní poměr a je to, vibrace jsou na světě! Už to nějakou dobu je, ale docela pěkně mě v zde v tomto problému školil ještě kolega lkala v blahé paměti. Protože já k tomu nemám co dodat, dodám na to link, je to někde v dolní části.
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=3990
Nicméně je pravda, že ten svůj předchozí traktát jsem psal kvůli něčemu trochu jinému.
Snažil jsem se tím přispět k diskusi o kvalitě výroby v SSSR a Německu. Napadlo mě totiž, že vibrace u Švecova a absence vibrací u motoru BMW je docela dobrým ukazatelem právě kvality výroby. Já nevím, kdo konkrétně za války vyráběl motory v Německu a v Rusku, ale tohle svědčí minimálně o tom, že Němci si tu výrobu uměli lépe zorganizovat a pohlídat.
A proč takové úvahy, domněnky a (o)selský rozum?
Palba je podle mého především diskusní fórum, neměla by pouze „suplovat archív“. Navíc zpravidla každý všude rád napíše co se mu podařilo vyrobit, ale už méně jak se mu to podařilo vyrobit

.
Voják bez humoru je žoldnéř.