Upřímně řečeno, naprosto "jednoznačně" ti to samozřejmě nikdo neřekne. Nicméně se pokusím toto téma rozvést dopodrobna, jak jsem "koupil" informace, případně vypozoroval z firemních nápisů na stáncích, případně ze svojí faktury nebo podle některých znaků modelů. Samozřejmě to nemusí být naprosto křišťálová pravda, protože i ti lidé, od kterých jsem ty informace posbíral, se v tom ne zcela do hloubky orientují. Takže:
Altaya by měla být francouzská firma a výhradně vydavatelství, tedy něco jako Amercom, která si nechává dělat série modelů - tanky a techniku a prodává je v trafikách v frankofonních zemích. Vše má v měřítku 1:72.
deAgostini - něco podobného jako Altaya, ovšem z Itálie
IXO je firma z Hongkongu, která má několik různých řad pro různé kvality modelů - IXO models, IXO Junior a další. Jejich nová "lajna" je např. ODIN by IST Models - budou dělat letadla a tanky a techniku. Tahle firma se tváří jako samostatná, ale nějak patří do téhle grupy.
A všichni tihle nahoře uvedení ( ale možná i něco dalšího ) to dělají u firmy SONIC International Ltd. v Shenzenu, případně Premium Collectibles, tamtéž.
Mnou zmiňovaná firma Warmaster, je de facto jen značka, která to dělá taky u SONICu. Ostatně faktura na modely od Warmasteru mi přišla od Sonicu. Stojánky jsou totožné jako u starých IXO junior.
Takže to je takový jakýsi úvod.

Vím, že to může vypadat zmateně, ale ono to jaksi zmatené celkově je, ovšem jen na první pohled.
No a když jsme na tohle téma zavedli řeč, tak vyjádření bylo zhruba asi takové, že Amerom dělá to co jsem popsal v prvním příspěvku. tedy ne samozřejmě asi u všeho. Ale všimněte si, že většinou jejich lajny přijdou o nějaký čas později, než u těchto firem. Něco je stejné, něco mírně ( třeba kamo ) je upravené. Např. typ stojánku je naprosto jiný. Kdyby to dělali u výše zmíněné firmy, resp. firem, tak nevidím důvod, proč dělat letadla v 1:100, když Sonic má formy na všechny "jety" v 1:72 - viz ta francouzská série od Altaye.
Samozřejmě netvrdím, že to tak přesně všechno je, někde jsem se mohl trošku odchýlit, ale prostě z těch rozhovorů to tak vyplynulo tak, jak jsem výše popsal.
Na druhou stranu je to asi jedno.
Tak a snad se v tom všem vyznáte.