A pak se stane cokoli nestandardního, ten čudlík nebude dělat to co má a protože jsi se vyprdnul na zbytečný dril a souvislosti, tak se můžeš těšit na brzké setkání s huriskami v ráji

Nevim, mozna to mas naopak nez ja. Pro mne je velice snadne technicke veci "pochopit", co bych se ale asi nikdy nenaucil je zvladat bezchybne a rychle nejaky slozitejsi drill ve stresu - cemuz ty rikas "sžít se" se strojem.Pokud ma voják tu techniku využít na 100%, musí se s ní sžít a pokud možno i pochopit.
Dobře, že jsi to sem hodil, předpokládám, že se debata trochu uklidní, protože debatéři při pohledu na displeje a ovladače trochu vychladnou. Pro jistotu připomenu, že osádky tanků obvykle netvoří vysokoškolsky vzdělaní učitelé, ani IT odborníci. Ale dost často se k armádě hlásí na základní funkce lidé kteří jsou jakžtak zdravotně způsobilí a jediné co můžou nabídnout jako bonus je fyzická zdatnost. Počítač doma nemají protože celkový příjem rodiny kolem 25000 netto po zaplacení nájmu a služeb stačil akorát na jidlo a oblečení pro dvě děcka a udržování rodinné Feldy v pohybu schopném stavu. Slušnou práci nesehnal, protože nedostudoval, tak se hlásí do armády.rabo píše:Ja by som ešte doplnil.
Peknou ukážkou je miesto veliteľa v T-72A
Ono tohle je obousečný. Ano, hraje, ale často by jsi zjistil, že polovina z nich jen najde nějaký server, zmáčkne start a jede..ale už si neumí poladit zvuk, nastavit detaily, zoptimalizovat si hru. A tohle je prosím tvůj stavební materiáltanky neridi vysokoskolsky vzdelani lidi, ale Battlefield taky hraje kdejakej cikan/cernoch. Na to ani cist a psat umet nemusi, a taky ze casto neumi kdyz to hraje od 6-ti let
No tak co se da delat, s nicim "realnym" v souvislosti s vojenstvim jsem se nikdy nesetkal. Knihy, a hry jsou muj jediny zdroj informaci o vojenstvi. A fyzikalni modely, pripadne nejake simulace ktere si dokazu naprogramovat jsou mym jedinym nastrojem jak si sve nazory overovat.Co jsem si všimnul, tak strašně moc zohledňuješ hry a nepracuješ s reálnými situacemi. Máš to zmáklé po matematické a fyzikální stránce, kde mnozí třebas absolutně nestíháme, ale stále je to jen hra a teorie. Musí se to spojit.
No tak je to otazka cost-effektivity. Mas nejke omezene mnozstvi prostredku - a zvazujes co se vic vyplatiTragédií naší doby a typu civilizace je, že se např. "menedžři" podniků nestarají o výcvik/ výchovu/ výuku kvalitních lidí, "protože se to nevyplatí", a pak si titíž stěžují že "nejsou lidi". Jak to vidím já, totéž se děje i v armádě.
A v těch knihách je co? Pokud to nejsou čistě technické manuály. Já chápu, že třeba matematika a fyzika je tvůj píseček, ale nemůžeš to kvůli tomu sesekat jen na parametry, celkem nic neříkající simulace a vyloučit z toho lidský faktor a reálný svět a zkušenosti.No tak co se da delat, s nicim "realnym" v souvislosti s vojenstvim jsem se nikdy nesetkal. Knihy, a hry jsou muj jediny zdroj informaci o vojenstvi. A fyzikalni modely, pripadne nejake simulace ktere si dokazu naprogramovat jsou mym jedinym nastrojem jak si sve nazory overovat.
Tohle je opravdu dost špatná berlička. Obdobným způsobem se to dá v tisíci případech otočit proti teorii. Praxe je v drtivé většině případů nadřazená teorii. Teoreticky taky máme na to být jedním z nejblahobytnějších států Evropy...prakticky jsme víš kde?Z nejakych "praktickych zkusenosti" se daji odnes take chybne zavery - jak psal treba rabo - ze si Iracani odnesli chybne zavery z praktickych zkusenosti ve vlace s irakem.
- ja bych prave tohle videl jako priklad, kdy praxe nedava obecne relevantni zavery. Nebo bys na zaklade "praktickych zkusenosti" Ahmeda rekl ze T-cko je nahovno?Pak nastává situace, že v nějakém simulátoru je vše user friendly, rozdáváš všem okolo jak kladivo zkázy, ale Ahmed v reálu obdrží téčko, vymontuje z něj nabíjecí automat, protože dle něj pořádně nefunguje a překáží mu, netrefí pořádně ani palmový háj, natož palmu a pak ho odstřelí Jusuf v o generaci starším šrotu.
Vsechno co rikam je, jestli se nezacina vyplacet radsi to vsechno blbum-friendly udelat, nez draze cvicit hardcore posadku, a pak se o ni uskostlive bat a omezovat kvuli jejimu bezpeci a pohodli vykonnost tanku jako zbraneCo je třeba připomenout, že tank není hračka. když do něj pustíš špatně vycvičeného nadšence brzo něco zkurví nebo mu něco jiného urazí pazouru, spadne na hlavu nebo ho přimáčkne. (pánové prominou cvičákovou češtinu)
Nabíjecí ústrojí, závěrový mechanismus, systém stabilizace hlavně, příklopy, systémy automatického hašení a jiné vychytávky nejsou zrovna blbům friendly