To p3tris: Problém je, že o tom "zlém úmyslu" se zmiňují pouze němečtí vojáci, po kterých, po jejich návratu, novináři neustále požadovali šokující příběhy dokazující brutalitu a podlost východních barbarů (podlidí, chceš-li).No já právě už v několika dokumentach viděl, že v tom ten zlý úmysl byl. Právě že místo boršče dostali zajatci těsně před přehlídkou maštěnou kaši, což jejich vyhladovělý organizmus povětšinou nevydržel.
Pozor, tím netvrdím, že by byli "beránky" ale horší než Němci nebyli.
A co se týká té "maštěné kaše". Nevím, zda jsi v SSSR byl. Já ano, z toho jednou v lágru. Tedy ne v Gulagu, ale pionýrském lágru. Tedy ne v Artěku nebo jiném ukázkovém mezinárodním táboře, ale ve skutečném, sovětském, pionýrském lágru pořádaném družebním okresním městem. 26 Čechů a 260 Rusů.
Kaše byla 3x denně, ale jen v poledne maštěná. Za odměnu

Boršč, tedy ten pravý, s masem, byl pouze v neděli

Za Války maso nebylo a to co bývalo vydáváno za boršč, byla jakási polévka z krouhaného zelí a burgánu (krmná řepa). Pokud tedy zajatci skutečně dostali MAŠTĚNOU kaši, bylo to slavnostní jídlo - pravděpodobně aby měli více síly při pochodu.
P.S. Po prvních 3 dnech ruské stravy jsme měli sračku všichni

Nicméně to není nedostatkem hygieny. Prostě v jejich podmínkách žijí jiné bakterie než u nás. Po dvou třech dnech se střevní flóra stabilizovala, a pak už nebyl žádný problém.
Když jsem jel do SSSR podruhé, už jsem srajdu neměl. Ostatní co tam byli poprvé si tím prošli - bez ohledu na to, že jsme byly v jednom z nejluxusnějších hotelů v Leningradě (nyní St. Petěrsburg

A k tomu dnešnímu dílu. Všimli jste si někdo toho záběru na hromadu rozstřílených T-34 po informaci, že RKKA měla obrovské ztráty při středu s Gross Deutchland?
Takto se agitační a propagandistický film opravdu nedělá.
A proto opětovně - Klobouk dolů před autory. Je to snad nejrealističtější a nejvyváženější dokument o WWII, který jsem kdy viděl.
POZOR Tím neříkám, že je zcela objektivní. Jen že se realitě velmi, velmi blíží.
Žádnou zásadní chybu jsem v něm nezaznamenal.