E=mc2

Moderátor: Bleu

Odpovědět
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Alchymista »

Všetkým novoprichádzajúcim by som silne odporúčal prečítať si aspoň debatu na prvej a druhej stránke tejto témy.

Obrátime list.
Zaujímavý článok na Aldebaran.cz - "2012 – když vybuchne supernova"
http://www.aldebaran.cz/bulletin/2012_09_bum.php
Povedal by som, že proti "tradičným" popisom priebehu výbuchu supernovy sú v článku značné zmeny v popise prebiehajúcich procesov.

zo starších na podobnú tému - "Příběh umírající hvězdy Betelgeuse"
http://www.aldebaran.cz/bulletin/2011_12_bet.php
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Jester
četař
četař

Příspěvek od Jester »

Trismegistos píše:Pana Grygara znám osobně už nějaký ten rok a ač káže vodu sám pije víno, jak se říká. A nemám teď na mysli jen jeho víru, která je čistě jeho soukromou věcí ale u vědce a natož astrofyzika mně to přijde přinejmenším úsměvné.
1. Roky minulé do lidí násilím tloukly názor, podle něhož jsou věda a víra vzájemně zcela neslučitelné. Byl tu "vědecký světový názor", a vedle něj "víra", kterou vědecký světový názor v maximální míře potlačoval. Ve skutečnosti vědecký světový názor neměl s vědou společného zhola nic. Naopak, přírodní vědy (Včetně fyziky.) učí člověka pokoře, stejně jako víra. Dr. Grygar se svým vztahem k víře netají, ale není mezi fyziky ani zdaleka osamocený. Zkoušku z teorie relativity jsem skládal u profesora, který je také velmi silně věřícím křesťanem. Pracovně je vůdčí silou české vědy v oblasti "Teorie všeho." Necítí to jako rozpor.
2. Při studiu fyziky se otázce "Něco nad námi tu musí být." asi neubráníte. Namátkou:
a) Náš svět se nám jeví čtyřrozměrný (Délka, šířka, výška, čas.) Nicméně, určité jevy, které ve čtyřech rozměrech vypadají jako neuchopitelné, začnou vypadat velice logicky, pokud si povolíme další rozměry (Calabi-Yauova varieta.) Jak to tedy je ? Nejsme prostě nedokonalá stvoření, kterým bylo dáno jen čtyři rozměry poznat a k tomu pouze ve třech se pohybovat ? Co ty další ? Co se v nich skrývá ???
b) Proč existuje náš Vesmír ? Proč se nezbortí ani neexploduje, ale trvá natolik dlouho, aby dal vzniknout minimálně dvěma generacím hvězd a díky tomu i planetám a nakonec lidem ? Pro vysvětlenou: Dlouhověkost vesmíru je dána vztahem dvou konstant, Planckovy a gravitační. Na první z nich závisí velikosti sil, které způsobují rozpínání. Na druhé konstantě pak velikosti sil, které se pokouší o kolaps. Proč se zrovna nám poštěstilo být ve vesmíru, v němž jsou tyto konstanty natolik přesně vyvážené, aby přetrval miliardy let a nakonec dal vzniknout tvorům, kteří mohou vesmír zkoumat ? Hovořit o náhodě .... Dobře. Snad někde v "nadprostoru" neustále vznikají a zanikají nové a nové vesmíry, z nichž některý náhodně přetrvá. Snad nám "někdo" trochu pomohl ...
Trismegistos píše:Věda krom jiného, vždy znamenala a nejvíce právě ve fyzice, že při zachování deklarovaných podmínek se dá pokus opakovat kdekoliv a kolikrát chcete, a výsledek je vždy stejný. Pokud není, vyvstává otázka proč a jsme u meritu věci. Ani já a pokud můžu hádat tak ani Neutrino neútočíme na Vědu jako takovou! Vadí mi "vědci", kteří stejně jako jejich mnozí předchůdci již všechno objevily a vysvětlily, ačkoliv zde zůstávají pochybnosti a na to proč tomu tak je se snaží přijít skuteční vědci, kteří si kladou otázku proč, a tu více či méně úspěšně zodpovědět.
Ze mezi námi není spor.
Trismegistos píše:Sám určitě víte, kolikrát se ve světě vědy ukázalo, že dosavadní názor byl mylní, a to zcela nebo částečně. Vždy se "ctihodní vědci" obtížení profesorskými tituly jak Sovětský Generál vzpíraly tomu akceptovat prokázané. Ať to byl Darwin, Mendel či známa epizodka s Francouzkou Akademií věd a jejím výsměšným zpochybněním dopadu meteoritu. Snad si rozumíme.
O pár příspěvků výše jsem napsal, že:"Nové teorie se ve fyzice neprosazují tím, že je oponenti uznají, ale tím, že oponenti vymřou." Jeden příklad za všechny: V Praze působil jistý profesor Ernst Mach, génius v oblasti šíření vlnění v kapalinách a plynech a člověk, po němž dostala jméno veličina Machovo číslo. (I na Palbě se tato veličina objevuje velice často.). Traduje se, že ještě kolem roku 1915 byl mimořádně kritický ke všemu, co jen trochu zavánělo pojmem "kvantum".
Trismegistos píše: ... a jedno z vědeckých a kulturních dědictví, jehož doba vzniku se odhaduje až do doby kamenné je akupunktura. Metoda ověřená 7000 lety praxe. A tato léčebná metoda, která má i dle několik let trvajících vědeckých studií prokázaný léčebný účinek je považována za pavědu. Tento přístup bych pochopil pokud by neexistovaly desítky kvalitních studií, ale pokud klub Sisyfos i v tomto případě jedná takto, mohu si jen domýšlet čí zájmy tento "klub skeptiku" hájí. :evil:
Medicína je velmi specifická věda. Právě u ní lze jen těžko hovořit o opakovatelnosti experimentu - nemáme dva stejné "normované" pacienty, a dokonce ani jeden a tentýž pacient se nenachází dvakrát ve zcela totožném stavu. Ano, akupunktura léčí. Stejně jako urinoterapie (Pro neznalé popíjení moči.), pojídání nadměrného množství svatých hostií, cesta do Lurd, jsou popsány dokonce případy vyléčení rakoviny striktní hladovkou. Ale, a tady narážíme na hlavní problém: Nikdo nemá šanci zopakovat experiment za stejných počátečních podmínek a kvalifikovaně rozhodnout, zda by se pacient neuzdravil i bez přispění takové alternativní terapie. Jednou jsem absolvoval nesmírně zajímavou přednášku na téma "moc podvědomí". Ano, i odsud může plynout léčivost alternativních metod. Pro zajímavost, na vzorku 1 000 osob bylo prokázáno, že účinnost léčby podáním kyseliny acetylsalicylové (Např. Acylpyrin.) roste o 20% s každým titulem , který má před nebo za jménem osoba, jež léčbu naordinovala.

Naše debata mě namotivovala přečíst si stránky "Jeď na vodu.", což bych normálně nevydržel. Osobně výrobek řadím do stejné kategorie, jako například magnetizéry paliva a vzduchu - Tedy zařízení, jimiž by se měli zabývat ne vědci, ale orgány činné v trestním řízení. Ale, abychom pouze netlachali. Nabízím 1 000 Kč v hotovosti prvnímu člověku, který mi předloží protokol o měření, prokazující snížení spotřeby paliva pístového motoru při použití generátoru HHO o alespoň 3% z akreditované zkušební laboratoře. Akceptuji protokoly např. z laboratoře výzkumu motorů ČVUT, VUT, atd., nic z Polska nebo Taiwanu.
Trismegistos
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Trismegistos »

Uznávám, že vzít si jako příklad "negativního" působení klubu Sisyfos zrovna medicínu nebyl zrovna šťastný a to ani s ohledem na téma tohoto vlákna. Ad. body 1. a 2. v tomhle bude asi ten problém. Já jsem ateista a na svět nahlížím skrze poznání své a jíních. Nemám problém s vírou jiných lidí, dokud mi jí nevnucují, nebo dle této víry nerozhodují. Je pravda, že mezi vědci je spousta věřících a taky je pravda že je jich spousta bez víry. Co mi přijde úsměvné na existenci věřícího vědce je samotný fakt že v tomto případě nepotřebuje důkaz, ale stačí mu přesvědčení (sic.), že existuje cosi, kdesi... Ale tak jako tak, neobhájím, že můj původní příspěvek byl nevhodný.

p.s. Nondum omnium dierum sol occidit :twisted:
Stuka
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Stuka »

Alchymista, díky za odkaz na článok o výbuchu supernov. Veľmi zaujímavé. Vidím, že som v tejto oblasti dosť zaostala. Vôbec som netušila, že ich vedci delia na niekoľko typov a každý má pri kolabovaní svoje špecifiká.
Bulletin, kde je článok zverejnený, sa mi dostáva do rúk prvýkrát a keďže ma táto oblasť zaujíma, tak určite nie naposledy. A vidím aj ďalšie zaujímavé články, dokonca fórum.
A čo som úplný truhlík? No asi áno, pretože som to doteraz nezaregistrovala a už 12 rokov sú v prevádzke.
Díky, Alchymista, ešte raz.
ObrázekObrázek
neutrino
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od neutrino »

Nabízím 1 000 Kč v hotovosti prvnímu člověku, který mi předloží protokol o měření, prokazující snížení spotřeby paliva pístového motoru při použití generátoru HHO o alespoň 3% z akreditované zkušební laboratoře.
Obavam sa, ze experiment si budes musiet urobit sam. Spolocenska atmosfera tomu nepraje. Sam som to netestoval.

Dva POPULARNE dokumenty o H2O, ktore sa okrajovo dotknu aj spalovania vody. Na moje prekvapenie vystupuju v nich aj akademici, ale nie typu Dr. Grygar alebo iny inkvizítori ...

http://www.youtube.com/watch?v=s9MY4prg2e4 9min http://www.youtube.com/watch?v=Svb0-RxH ... re=related 9min
neutrino
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od neutrino »

Snimok svetla, VIDEO

http://www.bbc.co.uk/news/technology-16171635

Zariadenie dokáže zachytiť snímky rýchlosťou približne bilión snímok za sekundu - čo približne 40000000000 krát rýchlejšie než britskej televíznej kamery.

Priame nahrávanie svetla je možné v tej rýchlosti, tak sa vyfotografuje milióny opakované preverovanie znovu každý obrázok.

Tím povedal technika môže byť použitá k pochopeniu ultra rýchle procesy.

Snímky sa zmenili na filmy trvajú približne 480 snímok.

Tento záznam ukazuje rôzne vlnové dĺžky svetla, vlniace sa nad povrch paradajky.

Zábery s láskavým dovolením z Massachusetts Institute of Technology
Stuka
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Stuka »

Pekná hra svetla, neutrino.
To je zrno. Pokiaľ sa naučíš oddelovať zrná od pliev, možno z teba ešte niečo bude. :wink:
ObrázekObrázek
neutrino
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od neutrino »

možno z teba ešte niečo bude.

Vidis tam niekde vlnovo-korpuskulárny dualizmus? : )

Stuka, ked sa namiesto argumentov zacnu pouzivat invektiva, svedci to o viere alebo zlom umysle.
Fakt, ze Albert vykradol myslienky vedcom nic nerobis, to je historicka skutocnost. Da sa to prehlustit hysteriou, ktoru teraz zazivame,
po oznameni dvoch laboratorii, ze [glow=red]Hmotna castica[/glow] koliduje s rychlostou svetla.

Tvoj clanok ocenujem, zasluzis si ocenie ale aj doplnenie.
Stuka
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Stuka »

Už Newton povedal: "Ak som videl ďalej, bolo to preto, že som stál na pleciach obrov." To neznamená, že by sa kvôli tomu nezaradil medzi najväčších obrov. Detto Einstein.

Čo sa týka neutrín, CERN zopakuje pokus v máji. Do tej doby celú vec už nekomentujem.
ObrázekObrázek
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

Že se s tím blbem vůbec bavíš. Těžko s někým polemizovat o kosmologii, když nezná učivo základní školy. Veškerá argumentace je pak k ničemu.
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

bez těch invektiv, prosím
ObrázekObrázekObrázek
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

A když je to pravda? Nechápu lidi, kteří se bez jakéhokoliv vlastního vhledu nebo jakéhokoli praktického zájmu nebo vlastního prospěchu na věci snaží "zdiskreditovat" oficiální vědu. Je to asi sport. Jinými slovy "podívejte se jaký jsem XXXXX (censored)l a nestydím se to kdykoliv znovu dokázat".
Trismegistos
Kapitán
Kapitán

Zajímalo by mně, jestli se takhle vztekaly strážci "pravé víry" ve středověku, když začala věda vystrkovat po čase růžky. Jersey ty máš svůj názor, on má taky svůj názor. Ale mám pocit že ani jeden neslyšíte co říká ten druhý.
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

Tady se nejedná o názor, ale znalost toho, o čem vlastně mluvíme. Pokud se podíváš zpátky, zjistíš, že já jsem také toho názoru že je čas posunout se kousek dál, protože jako nám přestal v jistých sférách vyhovovat Newton, stává se to samé s Einsteinem (který je uznáván především za to, že spojil několik dříve vyslovených teorií, přidal několik ne nepodstatných vlastních myšlenek a dal jim srozumitelnou formu; že takto nedokázal spojit vše, je ovšem známo už dlouho). To je zkrátka vývoj, ale neznamená to, že bychom od této chvíle měli zavrhnout vše co bylo. Já jsem svou základní profesí konstruktér. Vymýšlím a navrhuju věci, víš. A to věci, které jsou obvykle vystaveny určitému namáhání nebo jimi teče jistý proud a ony mají něco dělat. Na návrh spousty věcí jsou empirické postupy, které však lze vysvětlit fyzikálně, na něco musím použít pouze znalosti z fyziky. A moc bys mě nasral, kdybys teď tvrdil, že fyzika jak nás jí učili ve škole nefunguje, takže všechno co jsem udělal je vlastně špatně. Problém je, že to docela funguje podle výpočtů, takže chyba současné fyziky vůči realitě asi nebude v rozsazích, které potřebuju zrovna moc podstatná, že?
Trismegistos
Kapitán
Kapitán

Jersey, já netvrdím že současná fyzika je špatná. Má svoje mouchy to ano ale nic lepšího dnes nemáme. Jen mi přijde nešťastné, když se někdo ozve: hele tady je to asi špatně, to brát jako boj proti vědě. Spíš jsem chtěl upozornit na to, že můžeš Neutrinovy pokud máš pocit ,že má mezery ve vzdělání doporučit zdroj kde se poučí. Chápu, že tě to asi irituje pokud se jedná o něco naprosto elementárního, ale přijde mi to stále lepší než z něj dělat hlupáka a utvrdit jej případně v jeho postoji. Neber to jako mentorování, jen mám pocit že to tu začíná být osobního rázu místo informačního. A ano, díl viny padá samozřejmě i na mou hlavu. :lej:
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jersey.se »

Trismegistos píše:... můžeš Neutrinovy pokud máš pocit že má mezery ve vzdělání doporučit zdroj kde se poučí...
Mohu doporučit jakoukoliv učebnici fyziky pro základní a až to trochu ztráví i střední školy. Bude tam pro něj mnoho nového. Hotová studnice. Nic jiného se doporučit nedá. Nelze bez základních znalostí nejdřív "klasické" a pak alespoň skromného vhledu (nerozumí ji vpodstatě opravdu nikdo) do kvantové fyziky hovořit o elektronu jako o potencionálním perpetuu mobile bez toho, aby ze sebe člověk neudělal toho, no...

ps. Elektron totiž není družice kroužící kolem jádra, ale to se asi nedá vysvětlit v jednom příspěvku, že.
Trismegistos
Kapitán
Kapitán

Ok, já si myslel, že to s tím elektronem bylo myšleno jako nadsázka respektive mírná provokace, ale myslím že ti rozumím. :up:
Stuka
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od Stuka »

Nejlépe by bylo, kdyby Neutrino založil nové vlákno, kde by mohl jasně říct o čem se chce bavit anebo co chce vědět. Doporučím mu to i přes SZ.
ObrázekObrázek
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

V podstate sa zhodnem s jerseyovým názorom - domnievam sa, že neutrino má hlboké medzery v základných, elementárnych vedomostiach z oblastí, ktoré tvoria jadro tejto témy.
Nikto tu po nikom nechce, aby svoj názor bezpodmienečne podložil rovnicami (na toto, ostatne, nie je forum vybavené). Ale zvládnutú stredoškolskú fyziku a aspoň prečítané feynmanove prednášky sú podľa mňa rozumné minimum.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Stuka píše:Pekná hra svetla, neutrino.
To je zrno.
Nie, sú to práve len plevy. Bez znalosti, akou technikou bola scéna snímaná a spracovaná a akou technikou bola vytvorená svetelná fronta, sú to len a iba plevy.
ObrázekObrázek

Odpovědět

Zpět na „Astronomie a Fyzika“