Nové zbraně nejen pro AČR (ČZ 805, G 805, SAG 30)
- El Diablo
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Čeští vojáci bojují i se svou výzbrojí, jejich nové pušky Bren selhávají
Nové útočné pušky Bren, které používají čeští vojáci v Afghánistánu, selhávají. Poruchy již údajně vykázalo 48 z celkem 530 zbraní. Příčiny selhání hledají přímo v zahraničí armádní experti. Pokud je neodhalí, budou pušky s označením CZ 805 zaslány ke kontrole do Česka, uvedla v pondělí večer Česká televize (ČT).
http://www.novinky.cz/domaci/266331-ces ... zpravy-dne
Nové útočné pušky Bren, které používají čeští vojáci v Afghánistánu, selhávají. Poruchy již údajně vykázalo 48 z celkem 530 zbraní. Příčiny selhání hledají přímo v zahraničí armádní experti. Pokud je neodhalí, budou pušky s označením CZ 805 zaslány ke kontrole do Česka, uvedla v pondělí večer Česká televize (ČT).
http://www.novinky.cz/domaci/266331-ces ... zpravy-dne

"Co cítíte, když střílíte teroristy?"
"Zpětný ráz."
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.
A ono to neprošlo vojskovými zkouškami?

"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
- Anonym -
Historie bude mít právo nárokovat si místo mezi znalostmi opravdu hodnými úsilí pouze tehdy, pokud nám místo pouhého výčtu postrádajícího souvislosti a prakticky i omezení umožní racionální řazení a postupnou srozumitelnost.
Marc Bloch, 1942
Víš jak vypadají vojskové zkoušky? Resp. jakékoliv testy v rámci AČR? Podívej se třeba na kauzu se zabitým výsadkářem s Chrudimi. Na koho se to snaží hodit a co k tomu používají za argumenty? Na ty, kteří měli otestovat padáky. A najednou se přijde na to, že bylo málo testů atd. Je to prostě celý zkorumpovaný systém, kdy se napřed rozhodne a teprve následně se dělají testy. Přičemž jejich výsledky jsou upravovány aby byly vyhovující. Lidi, co se na tom podílejí, to dělají buď za úplatu a nebo, že si nechtějí dělat v práci problémy, kdyby "plavali proti proudu".

Člen palby bez super hlášky pod čarou
V posledním čísle Střelecké revue (5/2012) je celkem obsáhlý článek o indických útočných puškách. Obsahuje mimo jiné i miniinterview s mediálním pracovníkem České zbrojovky Richardem Zapletalem. Pro téma jsou zajímavé poslední dvě otázky:kopapaka píše:To se spekuluje už od úplného začátku ( i o 7.62 x 54R ).
Třeba i o kulometu, když už použili značku Bren.
A tu zas kvůli tomu koupili i se zbytkem Zbrojovky Brno...
>Je pravda, že Česká zbrojovka a.s. přinejmenším prozatím rezignovala na dokončení vývoje CZ 805 BREN v provedení lehký či ruční kulomet?
Od vývoje této zbraně jsme, a to i na základě nejnovějších světových trendů, opravdu upustili.
>Provádíte na CZ 805 BREN i úpravy v duchu amerického programu Infantry Automatic Rifle, což má být zbraň s parametry útočné pušky, avšak schopná vydržet střelbu delšími dávkami?
Víceméně stejný dotaz jako předchozí, tudíž i stejná odpověď. V praxi se tento koncept zbraně prsotě příliš neosvědčil.
Heckler - Pokud mám mluvit jen za sebe, tak podobné problémy jsem čekal. Čistě teoreticky není třeba se vzušovat, takové zavádění M16 nebo dokonce SA80 taky neproběhlo zrovna dvakrát hladce, a dnes spolehlivě slouží.
Docela by mne zajímala přesná příčina selhávání v boji. Ale i když ji odhalí, pochybuju že se s tím veřejně pochlubí.
Je docela divné, že se na to nepřišlo v průběhu zkoušek; i když jestli CZUB testovala 805ku stejně důkladně jako
CZ 75 P-07 DUTY (známá naštěstí neškodným vydouváním rámu, které ovšem vedlo k mnoha reklamacím) tak se přímo nabízí spekulace na téma, jak asi probíhaly armádní testy... (EDIT: Tak Bleu a Dzin byli rychlejší, čtu si jiné vlákno a zapomenu odeslat příspěvek...)
Zbývá jen doufat, že tahle přechodná fáze nepotrvá moc dlouho a všichni naši vojáci ji ve zdraví přežijí.
V tom článku na novinkách, jehož odkaz sem dal El Diablo, mě navíc totálně dostal poslední odstavec:
"Nemám informace o tom,
že by vlivem selhání útočné pušky
došlo k ohrožení životů vojáků.
V každém případě každý voják
disponuje krátkou zbraní,
kterou může použít,"
řekla mluvčí generálního štábu armády Jana Růžičková.
Hmm, pistole versus ákáčko. Tak to bude masakr. Naši udatní legionáři mohou najít alespoň slabou útěchu ve vědomí, že Glock jim určitě neselže... ach jo

Star Trek
* 1965
+ 2009
- Alchymista
- 5. Plukovník
ehm... koľko rokov to trvalo?Čistě teoreticky není třeba se vzušovat, takové zavádění M16 nebo dokonce SA80 taky neproběhlo zrovna dvakrát hladce, a dnes spolehlivě slouží.
SA-80 bola zavedená niekedy v polovici 80. rokov (1985?), neduhy doliečené po roku 2000. (~15 rokov)
M16 bola zavedená v roku 1963, neduhy čiastočne doliečené v druhej polovici 80. rokov. (~20-25 rokov)
Bren bol zavedený v roku 2010/11 - nebuhy budú doliečené v roku ...
2020?
2030?
2040?

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
To je přece normální. Je přece logické, že u čehokoli co je složitější než dřevěný klacek či pěstní klín se objeví závady až během provozu.
Neexistuje způsob, jak při vývoji či zkouškách udělat tolik cyklů použití, aby se vyjevily "mouchy".
Taková jaderná elektrárna se "opravuje" a "vylepšuje" celou dobu provozu. Každá je originál, a dosud je jich málo na to, aby se sekaly jak Baťa cvičky.
A jen tak mimochodem, konkrétně u pěstního klínu trvalo vychytání "much" jak v použitém materiálu tak v nejlepším tvaru několik set a možná že tisíce let.
Ty padáky jsou opravdu průtrus. Ale tipl bych si, že ty závady na zbraních nebudou fatální. Pokud skutečně jde "jen" o mouchy jako zasekávání vyhazované nábojnice...
Neexistuje způsob, jak při vývoji či zkouškách udělat tolik cyklů použití, aby se vyjevily "mouchy".
Taková jaderná elektrárna se "opravuje" a "vylepšuje" celou dobu provozu. Každá je originál, a dosud je jich málo na to, aby se sekaly jak Baťa cvičky.
A jen tak mimochodem, konkrétně u pěstního klínu trvalo vychytání "much" jak v použitém materiálu tak v nejlepším tvaru několik set a možná že tisíce let.
Ty padáky jsou opravdu průtrus. Ale tipl bych si, že ty závady na zbraních nebudou fatální. Pokud skutečně jde "jen" o mouchy jako zasekávání vyhazované nábojnice...
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
- Alchymista
- 5. Plukovník
Vieš, ono to vtedy fungovalo tak, že navrhovateľ, výrobca a používateľ bola obvykle jedna a tá istá osoba. Ak navrhol blbosť, poniesol za to zodpovednosť osobne - bol zožraný vlkmi.A jen tak mimochodem, konkrétně u pěstního klínu trvalo vychytání "much" jak v použitém materiálu tak v nejlepším tvaru několik set a možná že tisíce let
Čož na jednej strane síce bráni poučeniu sa z chýb a nedostatkov konštrukcie, a teda spomaľuje vývoj, na druhej strane ale zasa spoľahlivo zabraňuje, aby sa do života a praxe presadzovali nepraktické, nespoľahlivé a neužitočné riešenia a aby bol za to zožraný niekto iný.
Je zasekávanie sa zbrane fatálna závada? Na strelnici zrejme nie...

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
-
- Kapitán
Nejsem expert ani technický typ, ale "Podle televize spočívají problémy nejčastěji v zasekávání nábojů" jsem si dal dohromady s oněmi výmenými šachtami (hádám, že systém je obecně zakomponován už v téhle verzi) a prašným prostředí nasazení.
No, vyšlo mi, že se z toho bude chtít udělat pořádnej humbuk, aby bylo co vysílat a na co klikat. Podle mě jde spíš o problém čištění, kdy šachta nebude zrovna user friendly v tomto bodě.
Ale fakt jen hádám, bren jsem měl v ruce a byl jsem při rozborce, ale to je vše
No, vyšlo mi, že se z toho bude chtít udělat pořádnej humbuk, aby bylo co vysílat a na co klikat. Podle mě jde spíš o problém čištění, kdy šachta nebude zrovna user friendly v tomto bodě.
Ale fakt jen hádám, bren jsem měl v ruce a byl jsem při rozborce, ale to je vše
Existují stovky různých, vzájemně nesouvisejících důvodů, proč se věci dějí nebo nedějí. Neporozumění může být tísnivé, stejně jako vědomí vlastní zodpovědnosti. Proto je lákavé svést všechny nepravosti na všemocné tajné organizace, které ovládají prakticky všechny prostředky komunikace a zbavují nás tak veškeré zodpovědnosti za naše omyly. Napsal Pavel Kasík
Vemte si, kolik stál vývoj této zbraně a porovnejte s tím, co někdo dokáže udělat třeba v garáži doslova na koleně. A přitom je to funkční více než CZ805.
Už dopředu se vědělo, že puška má problémy, ale díky politické tlačence se začala zavádět. CZUB klidně dodá změtky aby splnila termíny zadané v tendru a pak je bude třeba reklamovat.
Už dopředu se vědělo, že puška má problémy, ale díky politické tlačence se začala zavádět. CZUB klidně dodá změtky aby splnila termíny zadané v tendru a pak je bude třeba reklamovat.
- El Diablo
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
No já něco takového čekal...Heckler píše:A co jste čekali? Průser bude, že to díky neodzkoušeným puškám odnese životem nebo zdravím...

"Co cítíte, když střílíte teroristy?"
"Zpětný ráz."
Takže se sejdeme v Šestce na Šedesát šestce zejtra ráno v šest. Zapamatuješ si to?
Můžeš mi to ještě šestkrát zvopakovat?
I šestiletý dítě by si to pamatovalo.
- kopapaka
- 6. Podplukovník
Heckler: nic proti, kolik z toho vývoje platila armáda? A nehaž sem údaje z MPO, to je podpora, jakou dostává kterákoli firma dost schopná si ji vyběhat...
Pokud mluvíš o "garážových" výrobcích, tak laskavě vynechej ty, kteří okopírují už dávno vyráběnou, padesát let starou pušku a vydávají ji za svůj výrobek...
Pokud mluvíš o "garážových" výrobcích, tak laskavě vynechej ty, kteří okopírují už dávno vyráběnou, padesát let starou pušku a vydávají ji za svůj výrobek...

"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Původně věcná diskuse se začíná opět zvrtávat v tlachání... kdybychom radši rozebírali, proč je koncepce "ručního kulometu" nebo "infantry automatic rifle" neperspektivní....
Heckler - Fakt nechci rýt, ale chtěl bych tě vidět, jak doma na soustruhu a svěráku sám vyrábíš 8000 pušek pro AČR + možná 50 000 zbraní pro indy či jiné zahraniční zákazníky (např. členy NRA)
. To by byla kvalitka..
Když se zavádí moderní zbraňový systém, jsou problémy skoro vždycky. Jo, možná je to i tím, že se nevybralo to nejlepší co bylo k dispozici, ale pochybuju že to je výsada jen naší země. Když je k dispozici výrobek místního výrobce, který jako jediný navíc přesně odpovídá zadání které je známo už přes čtvrt století, težko čekat zavedení jiné konstrukce.
Tak si říkám, jestli se produkce ČZUB skutečně vyznačuje tak podprůměrnou kvalitou, nebo jestli není ta špatná pověst způsobena spíš špatným přístupem k zákazníkovi.
Většina stížností na produkci České zbrojovky co jsem slyšel/četl se nesla v duchu: "Když jsem reklamoval čízu, prodavač v podnikové prodejně byl arogantní ve stylu - vy jste do toho ládoval přebíjenky, co? - a technik ve zbrojovce za dva měsíce žádnou závadu nenašel. Zato když jsem reklamoval Glocka, výměna součástky proběhla rychle, bez problémů a zbytečných řečí a celé to stálo pár šupů."
Heckler - Fakt nechci rýt, ale chtěl bych tě vidět, jak doma na soustruhu a svěráku sám vyrábíš 8000 pušek pro AČR + možná 50 000 zbraní pro indy či jiné zahraniční zákazníky (např. členy NRA)

Když se zavádí moderní zbraňový systém, jsou problémy skoro vždycky. Jo, možná je to i tím, že se nevybralo to nejlepší co bylo k dispozici, ale pochybuju že to je výsada jen naší země. Když je k dispozici výrobek místního výrobce, který jako jediný navíc přesně odpovídá zadání které je známo už přes čtvrt století, težko čekat zavedení jiné konstrukce.
Tak si říkám, jestli se produkce ČZUB skutečně vyznačuje tak podprůměrnou kvalitou, nebo jestli není ta špatná pověst způsobena spíš špatným přístupem k zákazníkovi.
Většina stížností na produkci České zbrojovky co jsem slyšel/četl se nesla v duchu: "Když jsem reklamoval čízu, prodavač v podnikové prodejně byl arogantní ve stylu - vy jste do toho ládoval přebíjenky, co? - a technik ve zbrojovce za dva měsíce žádnou závadu nenašel. Zato když jsem reklamoval Glocka, výměna součástky proběhla rychle, bez problémů a zbytečných řečí a celé to stálo pár šupů."

Star Trek
* 1965
+ 2009