???Lord píše:Pánové, Vy jste zářným příkladem, jak je možné věci překroutit. Pevnůstky jsou označeny jako strategický kryt pro útočící vojskaBravo!
A prečo by opevnené rajóny nemohli slúžiť v aj prospech útočiacej armády.
Ak potrebujem pre útok na úseku "X" zabespečiť svoje pravé krídlo na úseku "Y", tak výstavba opevnených rajónov je celkom logickým riešením.
---
Dva zaujímavé články k "Molotovke" na http://www.druhasvetova.sk/view.php?naz ... 2006120003
...Je zaujímavé, že hoci Ukrajinu považoval generálny štáb Červenej armády za miesto možného hlavného úderu Wehrmachtu, na výstavbu Molotovovej línie na území Ukrajiny vyčlenil iba 9% celkových nákladov! Celá táto línia bola totiž budovaná ako „úmyselná demonštrácia,“ ktorá mala maskovať sovietske ofenzívne plány. Tomuto zámeru bola prispôsobená aj celková koncepcia budovania obranných stavieb Molotovovej línie, ktorá bola považovaná za „ofenzívnu líniu.“...
a okrem toho...
...Molotovova línia južne od Sanoku nebola zďaleka dokončená (okrem nefungujúceho spojenia medzi bunkrami neboli dokončené ani protitankové a protipechotné prekážky, niektoré bunkre neboli dostavané a úplne chýbalo zabezpečenie z tyla) a stále na nej prebiehali stavebné práce (okolo mnohých bunkrov sa ešte nachádzali lešenia, zvyšky stavebných materiálov a ohrád), stala sa vážnou prekážkou pre postup peších a zaisťovacích divízií nemeckej 17. armády...
pokračovanie článku je tu : http://www.druhasvetova.sk/view.php?naz ... 2006120013
---
---
Nič si z kontextu nevytrhávame, takže takéto obvinenia odmietam!!!Lord píše:Jenže Solonin je dokonce ještě více senzační než goebbelsovská propaganda.
Přitom zapomínáte, že masivní opevnění bylo také kolem Kyjeva, Minska, tedy opravdu stovky kilometrů od hranic! Či Oděsa a Sevastopol.
A toho Goebblesa sem netahaj.

---
---
Zaujímavý článok som našiel aj tu na http://www.druhasvetova.sk/view.php?naz ... 2011120005
Zvlášť doporučujem prečítať otázky z publika a odpovede M.S.
Pár vecí ktoré ma zaujali...
...Počas štábnych cvičení na mapách v januári 1941, rovnako ako vo vojnových plánoch Generálneho štábu Červenej armády, sa nič nehovorilo ani nepísalo o odrazení nemeckého útoku a nijaká obrana sa nenacvičovala...
To Jozefg: samozrejme, sú určité znalosti a schopnosti ktoré musí mať armáda bez ohľadu na to či chystá obranu alebo útok. Lenže je dosť podozrivé ak sa armáda , ktorá je (objektívne) v dosť zlom stave miesto na obranu, postupné oslabenie útočníka "a ak sa bude dať" tak na protiútok, miesto toho chystá na prelomenie nepriateľskej obrannej línie a útok do hĺbky jeho územia.josefg píše:...ale nejdřív připraví přesun a průzkum pochodové osy a vydají rozkazy k zaujetí obrany. Tak že nejprve provedou přesun. Tedy v podstatě příprava na útok a obranu začíná stejně. Pokud jsi v obraně předem vybudované neděláš nic dokud ti rozhodčí neřekne vývoj situace. Pak buď přisouváš zálohy nebo zahajuješ útok.
Teda najvyššie armádne velenie otázku prípadnej obranu v prvej fáze vojny (teda zastavenie a oslabenie nepriateľa) vôbec nerieši a prechádza hneď do fázy útoku (teda nikto nevie ako sa tie "presuny" dostanú do tých pre "nás" výhodných pozícií).
*Ak mám na hraniciach určité množstvo jednotiek 1.línie a v určenej vzdialenosti od hraníc určené množstvo jednotiek 2.línie (záloha) tak musím zaplánovať presuny jednotiek 2. línie, vrátane všetkej logistiky pre jednotky 1. a 2. línie (a následne aj ďalších mobilizovaných jednotiek). A s tým samozrejme musím vykonať (už pred vojnou) rekognoskáciu železničnej a cestnej siete, aby som vedel akú zátaž zvládne ktorý železničný a cestný most.
*A tu sa dostávame k jadru veci. Ak mi rozhodca oznámi vývoj situácie: "napr. na vám podriadené jednotky vojenského okruhu zaútočil nepriateľ" (plus mi oznámi približnú silu nepriateľa a predpokladané ťažisko útoku a dalšie detaily) tak musím vydať odpovedajúce rozkazy. Nemôžem jednoducho vydať rozkaz "do útoku". Pretože inak mi neprieteľské letectvo a potom aj ťažké delostrelectvo tie moje presuny zmasakruje. Výnimkou je (napr. Kursk) situácia ked viem, kedy nepriateľ zaútočí a mám v 1. línií sustredenú hlavnú silu vojsk okruhu a tieto jednotky sú v stave bojovej pohotovosti, a mám tak možnosť predísť nepriatela a spustiť vlasnú delostreleckú prípravu. A táto podmienka nebola v júny 1941 splnená.
PS: A podla spomienok gen.L.M.Sandalova, obranné úlohy sa v júny 1941 neriešili ani na úrovni 4.armády spadajúcej pod ZapOVO.
---
A ešte zacitujem k otázke nič neznamenajúcich "štábnych cvičení":
Tretí diskutér: S mnohými vecami, ktoré ste povedali, nesúhlasím. Nesúhlasím predovšetkým preto, že štábne cvičenie na mapách považujete za fakt. Ja som sa za svoju vojenskú kariéru zúčastnil niekoľkých takýchto cvičení a veliteľsko-štábnych hier. Dokonca sme počas nich dávali príkazy na jadrové údery proti západným štátom, ale v skutočnosti sme tieto údery nikdy nerealizovali.
M. Solonin: Keďže ste sa ako dôstojník zúčastňovali na štábnych cvičeniach, tak bezpochyby budete so mnou súhlasiť, že veliteľsko-štábne hry neboli nijakou zábavkou dospelých chlapov, ale bola to seriózna súčasť prípravy veliteľských kádrov. Táto príprava bola zameraná na jediný cieľ - na vedenie vojny! Ak ste počas štábneho cvičenia vydávali príkazy na jadrové údery, tak presne toto by ste spravili v reálnom živote v prípade vypuknutia vojny. Ale keďže sa vojna nezačala, nijaké jadrové údery sa neuskutočnili. Určite nebudete tvrdiť, že po štábnom cvičení na mapách ste si s kolegami dôstojníkmi povedali: „Dobre sme sa pohrali a teraz sa vráťme do práce“.
Veliteľsko-štábnych hier v januári 1941 sa zúčastnilo 61 maršalov a generálov Červenej armády zo všetkých vojenských okruhov Sovietskeho zväzu. Zanechali všetky svoje povinnosti a zišli sa na Generálnom štábe v Moskve, aby precvičili riadenie vojenských operácií. Toto nebola dovolenka ani spôsob, akým trávili zimné prázdniny. Štábne cvičenia na mapách sú elementárnou súčasťou prípravy veliteľských kádrov na vedenie vojny. Sovietske najvyššie velenie počas nich nacvičovalo útoky na Nemecko, Rumunsko, Slovensko a Maďarsko. Nebola to nijaká zábavka dospelých chlapov, ale príprava na budúcu vojnu.