To Arten: Takže už viem na čo narážaš, práve čítam knižku od
D.E.Murphyho: O čem Stalin vedel, a tipujem že je to jeden zo zdrojov z ktorého čerpáš.
* Aby som nechodil okolo horúcej kaše, ja som pôvodne napísal to:
„Ako som už napísal v príspevku zo 4/2/2012, rozhodovací proces najvyššieho vedenia ZSSR, trpel veľmi nekvalitnou rozviedkou, ktorá nebola schopná určiť či Nemecko už prijalo politické rozhodnutie o útoku na ZSSR, a ak ano aké budú jeho ciele, dátum útoku a kde bude ťažisko jeho vojenských operácií proti ZSSR.“
arten píše:Dzin nechcem sa opakovať, ale napíšem ti to čo Milosovi – je jasné, že spravodajské informácie majú rôznu kvaltiu. Rusi však obdržali stovky správ, ktoré pri spracovaní dávali veľmi jednoznačný obraz. Vina je jednoznačne na Stalinovi v zmysle presvedčenia ktorého boli upravované (jasne že Stalin dostával správy už po analýze a spracované). Prípad Stalina sa v literatúre uvádza ako ukážkový príklad zlyhania politického vedenia v spravodajskom cykle.
Ja trvám na tom čo som povedal.
* Len by som na vysvetlenie spresnil prečo so mnou zrejme nesúhlasíš. Pod pojmom rozviedka som myslel predovšetkým najvyšších predstaviteľov rozviedky a vojensko-politického vedenia ZSSR, ani nie tak radových agentov v teréne.
* Teda moje stanovisko je, že radový agenti dokázali získať veľké množstvo zaujímavých správ a informácií ale zároveň s tým aj množstvo dezinformácií a obyčajných „bulvárnych rečí“ z diplomatického prostredia. To či ich vedenie dokázalo/nedokázalo, chcelo/nechcelo brať na vedomie je troška iná otázka.
* A predovšetkým mi dnes vieme ktoré správy boli správne, resp. ktoré časti správ boli presné, lenže činitelia na čele ZSSR v tej dobe to ešte vedieť nemohli. Tu sa pán Murphy dopúšta presne toho čo kritizujem, že dnes zo znalosťou toho čo sa reálne stalo odsudzuje Stalina a Golikova v štýle „po bitke je každý generál“.
* Pritom keď si v zborníku „1941 god“ čítam texty hlásení jednotlivých špiónov, tak mám nedobrý pocit že ich preklady, ktoré čítam v knihách (českých alebo aj anglických) sú troška (dosť) odlišné
a niekedy mám podozrenie, že si ich autor troška prispôsobil aby mu to sedelo do jeho teórie.
* A nevraviac o tom ked si porovnám hlásenia agentov a naše dnešné znalosti o tom v akom stave sa nachádzali prípravy na „Barbarossu“ v čase hlásení agentov. Tam sa veľmi rýchlo ukážu aj správne info
ale aj tie spomínané nepresnosti.
arten píše:Dôkaz, že informácie mali a mali ich veľmi presné je veľmi jednoduchý – vyhlásili 21ho pohotovosť, alebo nie?
Musíš upresniť, ktorú pohotovosť myslíš!
* Ide o tú „Smernicu č.1“ alebo tie direktívy z polovice júna ktoré prišli do štábov jednotlivých Okruhov okolo 16.Júna 1941, ktoré nariadujú uvedenie podriadených jednotiek do bojovej pohotovosti??? Pretože na základe tejto direktívy sa jednotlivé zbory a divízie začali presúvať k hranici a do bojových pozícií.
* Takže ak sa bavíme o dobre cca. 2 až 3 dni pred útokom, tak tam by som do istej miery súhlasil, že mali informácie, ale nie o presnom dátume útoku. Teda boli blízko ale nie dosť.
* Hlavný problém však spočíval v Moskve, kde ani Stalin ani jeho „companeros“ nedokázali pochopiť ako je možné že sa Hitler rozhodol napadnúť ZSSR a zničiť jeho armádu v krátkom a rýchlom ťažení, ked mal na hraniciach sústredených „tak málo vojska a tankov“.
*
Pretože, je jedno či za to može Golikov alebo kto, jednoducho fakt je taký že sa predpokladalo že Wehrmacht má k dispozícií 286 divízií, pričom do vojny proti ZSSR ich može nasadiť cca. 173 až 180. A pritom z hlásení rozviedky mal wehrmach na hraniciach „iba 138 až 145“ divízií maximálne a len 3,500 tankov z predpokladaných 10,000!!!
Pritom reálne bolo na hraniciach (od nórska(!) po rumunskom) iba 124 divízií a dalších 14 sa ešte len presúvalo.
arten píše:Takmer výhradne sa tu rozoberajú vojenské aspekty. Avšak ďalším veľmi podstatným zdrojom sú politické aspekty. Tie si podľa môjho názoru zaslúžia minimálne rovnakú pozornosť. Už som to tu raz postol Milosovi, ale ani od neho ani nikoho dalsieho ziaden relevantny komentar nebol:
Nemôžem súhlasiť!!!
* Dal som ti odkaz na Solonina, ktorý sa vo svojich knihách zaoberá aj politickými aspektmi roku 1941. Ale zase s tvojej strany nebola žiadna reakcia.
* Ale aby som len neprepisoval cudzie myšlienky. Môj hlavný argument proti tejto teórií o „Stalinskom appasemente“ je to že sa zase oddeľujú vojenské a politické aspekty.
Ak beriem do úvahy, že...
arten píše:- vycúval so zmluvy s Juhosláviou
- podpísal zmluvu o neutralite s japonskom a toto chápal ako gesto smerom k Nemecku (že v prípadnej vojne Japonci nezaútočia neveril)
- neustále verejné prejavy náklonnosti Nemecku (napr. známe objatie a prísaha večného priateľstva Schulenburga na nástupišti pri odchode Macuoku)
- zrušil uznanie exilových vlád Belgicka, Norska a Juhoslávie,
- uznal protibritský režim v Iraku
- TASS neustále dementovala správy o hroziacom Nemeckom útoku...
...tak ide o obdobie apríl-máj, kedy už si Stalin & comp. uvedomovali, že Nemecko už nespolieha na dohodu zo stalinom a považuje stalina za problém ktorý treba riešiť. Preto bolo treba vojenské prípravy zo strany ZSSR (plánované až na rok 1942) značne urýchliť.
* Ale znova opakujem, v (na začiatku) apríli 1941 bolo reálne na hraniciach zo ZSSR „Iba“ 47 (max.50) divízií s toho iba 3 tankové. Pritom sovietska rozviedka hlásila že ich je tam „84 celkovo“ z toho „7 tankových“. Podľa „zistení“ rozviedky sa mal tento počet zvýšiť ku koncu apríla na „97 až 102 divízií“, reálne bol počet 84 nem.divízií na hraniciach dosiahnutý až 1.6.41!!!
* Nevraviac o tom že bežala nemecká dezinformačná kampaň a nem. divízie sa aspoň naoko zakopávali a budovali protitankovú obranu.
arten píše:- dodával Nemecku strategické suroviny
- zakázal zostrelovať nemecké prieskumné lietadla nad sov. územím (k tomu koment bol s otazkou zdrojov – zdrojov je vela, napr aj pamate sov. stihacov tusim Pokryskin napr.)
Proste robil všetko preto aby nijakým spôsobom nedal Nemecku príčinu na útok a poskytoval Hitlerovi to čo by mohol chcieť získať (suroviny).
Ad strategické suroviny: to je síce pravda ale kedže nevieme čo sa Stalinovy hnalo hlavou tak to zostane vo hviezdach. A okrem toho môže niekto dať do placu informáciu ako sa plnili ddávky zo strany ZSSR a Nemecka.
!!! Už som sa stretol aj z tvrdením že k 22.6.41 mali ZSSR a Nemecko splnenú kvótu dodávok na prvý polrok roku 1941 obaja na viac ako 60% a teda obe strany pokračovali v dodávkach a aj to že nemci začali zo zdržovaním dodávok až tesne pred útokom. Môže niekto dať do placu viac detailov, prosím???
Ad Zostreľovanie lietadiel: jediný odkaz na údajný „stalinov rozkaz“ som dosial našiel v knižke D.E.Murphy: o čem stalin vedel. Kde sa na str.234 je citovaný
„Rozkaz náčelníka KOVO Gen.M.A.Purkajeva (asi medzi 19. a 22.6???) kde sa hovorí že...“v miery na nemecké lietadlá nestrieľame“. Ako zdroj je uvedená knižka: Alexij G. Chorkov: Grozovoj Ijuň, Moskva 1991, str. 131-135.
* To je síce pekné ale bez knižky A.G.CHorkova ťažko zhodnotím či ide o parafrázu alebo priamu citáciu a tak je neurčité za akých okolností tento rozkaz štábu KOVO vznikol.
* Pritom všetkom pán D.E.Murphy na tej istej strane(!) udáva príklad z memoárov maršála M.V.Zacharova kde tento uvádza že problémom nebol nejaký „stalinov rozkaz“ ale prostý nedostatok vhodných lietadiel a protilietadlového delostrelectva a nedostatky v hlásnej službe PVO.
* A už som to sem dával, ten odkaz na článok od solonina, kde sa píše že sa zakazuje prekročiť hranicu ale nie že sa zakazuje zostrelovať nemecké lietadlá!!!
* Okrem toho v publikácií
"1941 - uroky i vyvody" od ruských autorov z roku 1992 sa spomína že podobné rozkazy: teda stavať opevnenia a nestrieľať na sovietske lietadlá dostali aj vojská "skupiny armád Stred". To je zaujímavé a bolo by dobré vedieť o tom niečo viac.
arten píše:dzin: volaj to spracovane alebo s komentarom, tie spravy presli cez Golikova (napriek rozdeleniu ktore si postol on bol klucovy, Beria sa venoval vnutornej bezpecnosti) a on ich "zinterpertoval." (V opacnom pripade by bol mrtvy...)[/b]
Nesúhlasím tak celkom. Predovšetkým na NKVD existovala aj zahraničná rozviedka teda INO (Innostrannyj otdeľ alebo aj 5 správa GUGB NKVD – pod vedením Fitina) a takysto Dekanozov a Amajak Kobulov boli Berijovi ľudia.
A to kategorické „inak by bol (Golikov) mŕtvy" je síce možné ale tu myslím je pán Murphy príliš kategorický bez hlbšieho vysvetlenia. Ale ide len o môj názor.
arten píše:OvonH - musis sa vzit do myslenia sovietov - nejde o to ako realne silní boli (pricom dnes vieme ze to bolo prd platne), ale ako to hodnotili sami. Nebola municia, zasobovanie, zeleznicne rozchody tu boli spomenute, stavy ludi a vyzbroje, neboli reorganizvani...Proste - vyzera to, ze oni sami seba nepovazovali za pripravenych na utok...
* To je to o čo tu ide. Napr. Arm.Gen. Stemenko píše jednoznačne: o nemeckom útoku sme vedeli a na jeho odrazenie sme sa pripravovali. Len sme neodhadli presný čas útoku.
To sa však dá odmietnuť ako tendenčná snaha zmyť zo seba hanbu krutých porážok.
* Lenže ked sa pozrieš do oficiálny alebo aj tajných (a odtajnených) prehľadov výzbroje tak si je neskutočné množstvá výzbroje boli vyprodukované počas tretej (a dvoch predchádzajúcich) 5.ročníc. To sú neuveriteľné kvantá. Čo je ešte zaujímavejšie, v dokumentoch ktoré skončili pod zámkom v archíve ako „prísne tajné“ sa uvádza
že na začiatku vojny prišiel ZapOVO/Západný front o takmer 50 000(!) ton paliva. A to išlo len o palivo ktoré mali jednotlivé armády. Podla dalších dokumentov (ktoré všetky cituje Solonin) malo byť v Bielorusku sústredených ďalších 250 000(!!!) palív a mazív ako záloha ZapOVO/Frontu.
A mohol by som pokračovať v tom ako Sovietske memoáre nariekajú nad nedostatkom paliva, kvôli ktorému bolo nutné opustiť tisíce tankov a lietadiel...
Lord píše:Miloši jinak řečeno chceš slyšet co? Abych ti potvrdil, že Džugašvili chystal pochod až na Berlín nebo k Atlantiku? Co by mu to přineslo, kromě nastolení komunismu, případně zbavení se imperialistické hrozby asi nic. Ale to už se opravdu dostáváme trochu jinam. Jádro tohoto tématu je jaké? A na otázky už bylo odpovězeno. Nebo definuj nové okruhy, na které chceš odpovědi.
Nie nepotrebujem počuť potvrdenia kto bol Stalin a kto Hitler. Ja som si vypočul názory aj pre aj proti a účastníkom za ne ďakujem.
Ja osobne budem pokračovať v štúdiu materiálov na Militeria.lib.ru a uvidím či nenájdem nejaký zaujímavý alebo spresňujúci dokument.
...
A zaujímavá stránka je aj tu:
http://podvignaroda.ru/
Tiež sú tam odkazy na dokumenty a mnohé môžu byť zaujímavé.
“Není mé pravdy,” řekl Josef Arimatejský. “Je jen jediná pravda pro všechny.”
“A která je to?”
“Ta, ve kterou věřím.”
(Karel Čapek, Kniha apokryfů - Pilátovo krédo)