Skutečně jsi přesvědčený, že částka 24,- USD je takové terno?zved píše:Na webu toho je zatím dost (eBay, Amazon). Nejlevnější jsem našel za pouhých 24 USD. Akorát to poštovné to prodražíTonyHazard píše: Pokud ho chceš, nesmíš zaváhat. Já ten tahač objevil na určitých (zahraničních) stránkách v roce 2008, no a získal až nyní.
Následující řádky tě doufám přesvědčí, že pokud nebudeš mít kliku a model neprojde přes celnici bez povšimnutí, což se ovšem poslední dobou stává málo, tak tě ten model vyjde dráž než když ho koupíš u nás v ČR. Mimochodem u mě ho najdeš za 699,- Kč + poštovné kurýrem při platbě předem 80,- Kč ( nejlevnější varianta ), tedy celkem 780,- Kč zaokrouhleně.
Uvažujeme nákup mimo EU, tedy USA, Čína apod.
Je potřeba si ovšem uvědomit, že všechny ceny v USA jsou bez daně, tedy VAT, tax nebo jak to nazveme. Daň se aplikuje pouze při prodeji do stejného státu USA, kde je prodávající. Že je sazba daně nižší než u nás je ovšem jiná opera.
Takže var. 1 - celníci budou chrápat. cena za model 24,- USD, poštovné 5,- USD, ale spíš si myslím, že to bude aspoň 10,- USD. Takže výsledná cena je 580,- Kč, resp. 680,- Kč. Super, ušetřil jsi a pořídil levněji než v ČR.
Jsou tu ale nějaká ale. Pokud přijde model poškozený, nekompletní nebo tam prostě bude nějaký problém, tak pokud koupíš na ebay, tak mu to musíš poslat zpět - odhadem 10,- USD a rázem jsi někde jinde a poštovné ti nebude refundováno. Pokud třeba na Amazonu, tak ten to neřeší a pošle ti jiný a většinou to nechce poslat zpět ( při této ceně ) nebo případně refunduje poštovné. Ale jsou s tím starosti - zabalit, na poštu apod. Nedejbože se zásilka taky může ztratit a v této ceně poštovného nebývá pojištění, takže máš smolíka.
A při těchto nákupech většinou rozhodně není pravidlo, že můžeš zboží vrátit, když se ti nelíbí, jako je tomu v ČR - 14ti denní lhůta.
Ale skoro pořád jsi na to o nějakou stovečku lépe.
Var. 2 - celníci jsou ostražití a zásilku odchytí. A protože od 1. 4. 2011 platí nový limit pro osvobození od DPH ve výši 22,- EUR ( zhruba 550,- Kč ), tak bude zásilka proclena, resp. bude vyměřeno DPH. A pozor - do uvedeného limitu se započítává cena zboží a dopravy.
Takže pak to vypadá následovně:
cena 29,- USD = 580,- Kč, k tomu DPH 20% = 116,- Kč = zaokrouhleně 700,- Kč. K tomu ovšem ještě poplatek poště za proclení ve výši 180,- Kč a rázem jsme někde jinde, skoro na 900,- Kč. Navíc jsem použil levnější poštovné. Pokud by bylo 10,- USD, tak jsem odhadem na 1000,- Kč.
A to nepočítám práci s dokládáním papírů poště atd.
A pokud by byl problém s poškozením, tak náklady rostou.
Možná namítneš, že bys toho koupil víc abys ušetřil na poštovném. Souhlas, ale pak to celníci určitě odchytí a proclí, resp. zatíží DPH. Za určitých okolností by se to ale mohlo vyplatit, když toho bude skutečně víc atd.
Pak je tu samozřejmě další varianta. V USA existují tzv. depoty, kam si necháš naposílat nákupy z různých zdrojů po USA a oni to zkompletují a pošlou naráz. A poštovné po USA je směšné.
Ale zase jsou tu ale. Jednak to pak má vyšší hodnotu a tady se to zatíží DPH a při ceně nad 150,- EUR i clem. To je sice u modelů jen 4,7%, ale nějakou kačku to udělá. Depoty nejsou zdarma a co vím, tak je nelze využít jednorázově, ale je potřeba udělat "smlouvu" a zaplatit poplatky na nějakou delší dobu dopředu, tuším aspoň kvartál. Ale tohle nevím úplně přesně.
A pak je tu další riziko. Když je depot ve stejném státě Unie jako prodávající, tak to prodávající musí zatížit daní ( obdoba DPH )- pokud se jedná o firmu odvádějící daň. Ta se liší stát od státu, ale řekněme zhruba 8%.
Takže závěr: nakupuj v ČR, nejlépe u mě

PS - fuj, to jsem se ale rozvášnil