Korea 1950 - 53 - III. Část Politika

Události na Korejském poloostrově po roce 1945
Odpovědět
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík

Korea 1950 - 53 - III. Část Politika

Příspěvek od michan »

Korea 1950 – 53 – III. Část Politika

Věřte, že toto téma je pro mne nejmíň zajímavé. Jsem člověk, který hodně let shromažďuje faktografii historie válečných konfliktů od „ Antiky “ až po dnešní dobu. Ve všech historických pramenech a literatuře mě nejmíň bavila politika. Pro konflikt v Koreji, je však strašně důležitá, aby člověk pochopil co se vlastně stalo. Zde je totiž jedinečné to, že se podařilo spojit OSN. Tak to se podařilo až v devadesátých letech v době konfliktu proti Iráku. Tedy vlastně za čtyřicet let dvakrát.
V roce 1950 se to však podařilo jen z toho důvodu, že jeden z členů s právem „ Veta “ SSSR od ledna 1950 odvolal své diplomaty z OSN na protest, že OSN uznávala Tchaj – wan jako zástupce Číny.
25. června 1950 po čtvrté hodině ranní překročila severokorejská armáda pod velením Choi Yung – kuna po předchozí mohutné dělostřelecké přípravě 38. rovnoběžku a valila se na jih. Zákeřný a ničím nevyprovokovaný ( ale rozhodně se nedá říct, že neočekávaný ) útok zastihl Jižní Koreu zcela nepřipravenou a znamenal pravou katastrofu. Také pro jejího amerického spojence byl útok naprostým překvapením. Ve chvíli útoku bylo ve Washingtonu 24. června 15°° hodin. Ze Soulu přišla depeše od velvyslance Johna J. Muccia, ten vyjádřil obavu, že se jedná o „ generální ofenzívu “ proti Korejské republice. Reakce Američanů byla překvapivě rychlá ( zřejmě poučeni po Pearl Harbour ).
Okamžitě byla svolána porada sboru náčelníků štábu. Tam bylo konstatováno, že Jižní Korea nesmí být ponechána komunistům na pospas. Byla zde založena téze „ Domina .“ Tj. v podstatě necháme – li komunistům jednu zemi, budou tak postupovat dále a žádná země si nebude jista komunistickou agresí.
Velmi by se pak zkomplikovala situace Tchaj – Wanu a Indočíny. Jak známo s jídlem roste chuť a v případě nečinnosti se západ obával vyústění v III. Světovou válku.
Již druhý den 25.6. ( washingtonského času) požádaly Spojené státy o svolání Rady bezpečnosti OSN. Sám gen. tajemník Nor Trygre Lie světové organizace označil komunistickou agresi za „ válku proti Spojeným národům.“ OSN měla již odpoledne zprávy S/1495 a S 1496, týkající se severokorejského útoku. Rada bezpečnosti označila útok za porušení míru a rezolucí S/1501 vyzvala k okamžitému zastavení nepřátelství a stažení bojujících jednotek do postavení před 25. červnem. Ze stálých členů Rady bezpečnosti hlasovali pro rezoluci Francie, USA, Velká Británie a Čína ( Tchaj – Wan ) z nestálých členů Ekvádor, Egypt, Indie, Kuba a Norsko. Jugoslávie se hlasování zdržela.
26. června na letišti Kimpa přistávaly letouny, které odvážely americké občany a pracovníky OSN. 27. června reagoval prezident USA Truman slovy „ Útok na Koreu činí zcela nepochybně zřejmým, že komunismus, který doposud používal k ovládnutí nezávislých států subverzi, postoupil teď dál a hodlá použít ozbrojenou invazi a válku. Prezident dále prohlásil, že americkým námořním a leteckým silám vydal rozkaz poskytnout jihokorejským jednotkám přímou pomoc. Sněmovna reprezentantů ( poměrem 315:14) a Senát ( 70:0 ) zároveň schválily jednoroční vojenskou službu. Tchaj – wan byl požádán, aby se zdržel všech akcí, aby nevyprovokoval Mao Ce – tunga. Tchaj – wan byl zaštítěn 7. válečnou flotilou USA, která se přesunula do Tchaj – Wanského průlivu. Souběžně probíhaly odkládané dodávky válečného materiálu z USA do jižní Koreje.
27. června RB OSN přijala vzhledem k ignorování předcházející rezoluce Severní Koreou ( zastavení palby a stažení vojsk za 38. rovnoběžku ) rezoluci č. 83. Tou vyzvala všechny členské země OSN k poskytnutí takové pomoci Korejské republice, která by odvrátila ozbrojený útok KLDR a pomohla by nastolit v této části světa opět mír.
Proti této rezoluci hlasovala Jugoslávie a Egypt s Indií se zdrželi hlasování.
28. června oznámil britský premiér Clement R. Attle, že se jeho země rozhodla poskytnout armádě Korejské republiky námořní leteckou, pozemní vojenskou podporu, o dva dny později tak učinil i Truman.
Nutno však dodat, že americké letecké síly se bez oficiálního rozkazu účastnily akcí již od 26. června 1950 a loďstvo od 29. června.
Teprve 30. června 9 hod. 30 min. zmocnil Truman generála Mac Arthura k okamžitému zapojení pozemních, leteckých i námořních sil USA do válečných operací na straně Korejských sil.
Admirál F. P. Sherman obdržel rozkaz, neprodleně zahájit blokádu severokorejských přístavů a pobřeží. Generál Mac Arthur měl ovšem v této chvíli k dispozici pouhé čtyři divize jejichž stavy byly naplněny pouze na 60 až 70 procent, dále námořní operační svaz Task Force 96 ( TF 96 ), skládající se z 1 lehkého křižníku, 4 torpédoborců, 1 australské fregaty, 1 ponorky a 10 minolovek. Každý si asi udělá představu, jak to tedy s přípravou na válku vypadalo. Podporu Korejské republice nabídlo 39 států. Přímou voj. pomoc poskytlo 16 států.
Kromě USA, Velká Británie 3 pěší brigády, obrněnou brigádu, půl pluku dělostřelectva a britské dálněvýchodní loďstvo. Austrálie poskytla dva pěší prapory a leteckou jednotku. Nový Zéland pluk dělostřelectva, Kanada a Turecko pěší brigádu, Belgie, Etiopie, Francie, Thajsko a Řecko prapor pěchoty.
Filipíny prapor pěchoty a obrněnou rotu. Jihoafrická unie leteckou jednotku a Kolumbie, Nizozemí a Lucembursko menší jednotky.
USA zajišťovaly 50 % pozemních, 86 % námořních a více než 93 % leteckých sil. Ostatní státy OSN 10 % pozemních, 7 % námořnictva a 5 % letectva, zbytek do 100 % tvořily jednotky Korejské republiky.
Proti zmíněné rezoluci protestoval SSSR ( stále však trucoval ) patolízalské ČSR ( Viliam Široký ) a Polsko.
7. července pak RB na své 476. schůzi přijala rezoluci kterou všechny jednotky vyzvala k podřízení se velení USA. Korejská republika samozřejmě vyjádřila souhlas. Hlasování se zdrželi zástupci Jugoslávie, Egypta a Indie. O týden později převzal generál Douglas Mac Arthur z rukou generála Lawtona Collinse vlajku OSN, když velení převzal 7. července. Průběh bojů ve stati IV. Část Boje I. fáze 1950

ObrázekObrázek
Obrázek

Použité podklady – Korea 1950 – 1953.

David Brownstone a Irene Franck – Historie válek.
Daniel Kamas – Křídla nad Koreou 1950 – 1953.
Naposledy upravil(a) michan dne 4/12/2008, 12:12, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázekObrázek
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík

Příspěvek od michan »

Děkuji Pegeucku, to jsou hlavní aktéři.
ObrázekObrázekObrázek
Pegeucko
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Pegeucko »

Já jěště přihodím mapu s provincionálním členěním Korei.

Obrázek
Naposledy upravil(a) Pegeucko dne 28/5/2007, 22:40, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázekObrázekObrázek

Vím vše, protože mlčím, abych slyšel..... motto STASI
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

A tak z této části mám já velkou radost. Politika mě velmi zajímá...tedy skutečná politika, ne ty kašpařiny, jako v naší vládě.
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík

Příspěvek od michan »

YAMATO, dík jestli jsem zaujal, já to myslel trochu řečnicky a souhlasím s tvým hodncením politiky naší vlády, je to kašpařina.
ObrázekObrázekObrázek
YAMATO
2. Generálporučík
2. Generálporučík
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od YAMATO »

Velká politika v takových krizových obdobích je pro mě velké dobrodružství. Kolikrát raději čtu o politice, než o samotných bojích.

Čili rozhodně díky za takový článek!
ObrázekObrázek

Když zmizíš, tak budeš zmizelej, jinak tě zmizím já.
Nelson
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od Nelson »

Jedním z podnětů k zahájení invaze se mimo jiné stal i projev státního tajemníka USA Deana Achesona pronesený 12.1.1950 v National Press Club Speech. Ten řekl, že obranná linie Spojených Států v Asii nezahrnuje jižní koreu a Tchaj-Wan.
Když si to představitelé severu dali do souvislosti s tím co již dříve řekl generál MacArtur že hranice zájmové oblasti USA vede z Filipín přes Okinawu, Japonsko a Aleuty k Aljašce muselo jim zákonitě vyjít, že Američani nechají Jižní Koreu být.
Navíc rok předtím stáhl prezident Truman ze země všechny americké jednotky s vyjímkou několika stovek poradců.
ObrázekObrázek

Z Palby jsem odešel, dotazy už na mě nesměrujte.
michan
2. Generálporučík
2. Generálporučík

Příspěvek od michan »

Ano a v roce 1949 vTokiu při rozhovoru s novináři řekl Mac Artur, něco v tom smyslu, že Korea je mimo sféru zájmů.Ten samý generál, který tam potom měl se sférou zájmů takové problémy.
ObrázekObrázekObrázek
Rase
5. Plukovník
5. Plukovník

Re: Korea 1950 - 53 - III. Část Politika

Příspěvek od Rase »

Thajsko bylo jednou z prvních asijských zemí, které reagovaly na rezoluci OSN č. 84 v reakci na invazi severokorejských komunistických sil. Na fotografiích Zpravodajského archivu OSN tak můžeme vidět vojáky thajské armády na cestě do Jižní Koreje, roku 1950. Mají na sobě přilby Adrian francouzského typu a nesou siamské Mausery typu 66 (upravený japonský typ 38 Arisaka). V korejské válce nakonec po boku sil OSN sloužilo více než 11 000 thajských vojáků, kteří bojovali zejména v bitvě o Pork Chop Hill.

https://www.facebook.com/groups/4498447 ... 687677874/

514204277_24441126615471763_8323376091054983277_n.jpg
513908079_24441128635471561_4478055684357708132_n.jpg
513645551_24441127558805002_1895058171463949803_n.jpg
514334440_24441127685471656_3061510756059435047_n.jpg
Obrázek

"Vojáci neměli rádi Rakouska ani války, ale dřeli do úpadu těla" - Karel Poláček
Odpovědět

Zpět na „Korea“