Dodala bych, že odborník na mechanický pohon nad některými Leonardovými nákresy žasne a přímo vrní blažeností

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav
Podle všeho z hlavy Leonarda pochází myšlenka na vícehlavňová renesanční děla. Dále viz. diskuse v článku ZDE: http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=301&t=4637kenavf píše:Genialita Leonarda da Vinciho je všeobecne uznávaná.Ale mal by som jednu otázku.Bol niektorý z jeho vynálezov všeobecne uvedený do praxe(nie len ako prototyp) a dlhodobo vyrábaný a používaný?Pretože väčšinou mi to všetko pripadá ako štúdie alebo vízie.
Já myslím, že systém multi moždíře je až geniálně jednuduchý. Vnitřní lopatkový pohon pomáhal k přesunu bojového prostředku na místo akce, přičemž pádla korigovala směr. V mmístě bojové akce pak stroj "zakotvil" a pak díky pádlům rotoval v kruhu podle intenzity palby. Když si vezmeme tehdejší kadenci palby (tuším 3-5 min na jednu salvu), tak tento prostředek mohl udržet palbu cca 4 rány za minutu. K tomu aby zasáhl cíl a posádka měla čas nabít další dělo, sloužila právě pádla. Zjednodušeně řečeno, jednalo se o princi bubínkové revolveru...ale ve velkém:-) alespoň podle mě.Stuka píše:To je dobrá připomínka. A je to opravdu tak. Možná se to týká i multi moždíře. Originální náčrt od Leonarda poskytuje jeden pohled na moždíř, a to z ptačí perspektivy z kolmice přímo do středu moždíře. Z tohoto jediného pohledu (skvěle i technicky vypracovaného) však nelze určit mnoho - to je zcela zřejmé. "Vesla" jsou po obvodu naznačena jako čárky a možná je teda Leonardo přidal jenom pro zmatení a vúbec neznamená, že ty čárky představují vesla.
A všichni na jeho palubě zvrací.Stuka píše:....moždíř se točí jako káča a zároveň střílí ze všech hlavní....
Leonardovi da Vinci je připisován když ne vynález, tedy aspoň zobrazení kolečkového zámku pro palné zbraně.kenavf píše:Genialita Leonarda da Vinciho je všeobecne uznávaná.Ale mal by som jednu otázku.Bol niektorý z jeho vynálezov všeobecne uvedený do praxe(nie len ako prototyp) a dlhodobo vyrábaný a používaný?Pretože väčšinou mi to všetko pripadá ako štúdie alebo vízie.