Moderátor: jarl
Polarfox píše:Moooc hezký...jen jsem vyděl názvi sekcý, tak mně málem hvýzdlo
Alfik píše:....A třeba se nakonec naučí i základy češťyni.
Nic proti pánové ale přijde mi trochu zvláštní dělat si srandu z toho že někdo mimo Palbu má problémy s češtinou když máme sami máslo na hlavě. Neříkám že zrovna kolegové jež jsem citoval trpí tímto nedostatkem ale to opravdu nikdo nezaregistroval některé zdejší články jejichž gramatika je zhruba na úrovni "třetí třídy zvláštní školy"? Ono je ale jednodušší bavit se nad písemným projevem někoho cizího než kopat do vlastních řad.Martin Hessler píše:... Ovšem zločin proti mateřskému jazyku je možná mnohem závažnější....
Jenže je rozdíl mezi využívat a doslovně okopírovat. Ale tak je mu 13, ještě tyhle mechanismy nemá zabudovaný (jestli kdy mít bude).Martin Hessler píše:Ale nakonec, všichni tady využíváme cizí zdroje, i když je slušné se k tomu aspoň přiznat.
Souhlasím. Jde o to, jestli kdy mít bude. Vím, že asi srovnávám nesrovnatelné, ale docházeje pro vlastní ratolesti již několik let po skončení vyučování do školního zařízení, mám občas možnost pozoroval jistou polarizaci v chování teenagerů. A u části z nich se nemohu zbavit dojmu, že je něco v nepořádku. Asi si to poněkud zjednodušuji, tím chci říci, že chápu, že šíři a hloubku problematiky nemůže postihnout ono notoricky známé "zamlada je málo řezali" - ale jistý vzorec souvislostí přece jen zřejmě existuje. Pokud se mladý člověk dopustí amorálního či společensky nepřijatelného chování (nemusí jít vždy o totéž), a okamžitě nenásleduje přiměřený trest doprovázený ponaučením, že tohle se nedělá a proč se to nedělá, dotyčný jedinec svůj skutek dříve či později zopakuje. Jednoduše proto, že lidská psychika má zakódováno opakovat jednání, které nám přineslo úspěch.Polarfox píše: Jenže je rozdíl mezi využívat a doslovně okopírovat. Ale tak je mu 13, ještě tyhle mechanismy nemá zabudovaný (jestli kdy mít bude).