To je mi jasnéSaburo píše:A dnešní cena, jde o čistě informativní údaj, ne o porovnání s dobou minulou.

Moderátor: Hans S.
To je mi jasnéSaburo píše:A dnešní cena, jde o čistě informativní údaj, ne o porovnání s dobou minulou.
Pofiderní je používat k přepočtu hodnoty dolaru zlato. Věc co stála za WWII 1 dolar nestojí dneska 50 dolarů, ale právě cca těch 12-13.Skeptik píše: Veškeré pře počty hodnoty USD jsou poněkud pofiderní. Máme ale skvělý nástroj - ZLATO
Farky, a Tvůj názor?Pro Sabura - nepřijde ti, že je ta Ludwigova knížka dost jednostranná? Zdá se mi, že si občas trochu přiohne fakta aby to pasovalo do jeho vidění událostí kolem P-51. Ne tak hrozně jako třeba Bodie v jeho Thunderbolt - From Seversky to Victory, ale je tam na můj vkus znát až moc které straně Ludwig fandí. Nebo je to jen můj pocit?
Asi každý kdo píše o svém oblíbeném stroji (nebo obecně tématu) se někdy neubrání trochu přehnanému přiklonění se k té svojí straně, i když cílem solidních autorů je se tomu vyhnout. Většinou si to člověk ani neuvědomí a nedělá to záměrně. Občas ale někdo začne zcela nepokrytě překrucovat fakta, vytrhávat záměrně věci z kontextu nebo odsuzovat tvrdě něčí čin a o pár stránek dál za stejnou věc tu "svoji" stranu skoro pochválit. To je bohužel i případ Bodieho (a jeho práce o P-47) a malinko i toho Ludwiga (můj osobní pocit). To vychvalování Bodieho knížky jsi možná četl v publikaci od MBI (M. Velek, V. Roman), která přebírá od Bodieho část jeho více než pochybných tvrzení. To nic nemění na faktu, že ta Bodieho knížka je opravdu asi to nejlepší co bylo o P-47 (a firmě Seversky/Republic) zatím napsáno. Jen si člověk musí odfiltrovat tu zbytečnou až demagogickou snahu udělat ze Severskyho a Republicu hrdiny co se vzepřely velkým zlým firmám.to Farky - asi budeš mit pravdu, ale většina autorů věnující se popisu nějakých skutečností mívá své favority atd. a ty často nějakou formou, více či méně pak v jejich dílech vyplouvají na povrch.Bodieho jsem dosud nečetl, chci, ale to je hudba vzálenější budoucnosti. Někde jsem ale četl, že jeho dílo je nejlepším počinem věnujícím se P-47.
Setkal se někdy někdo s podobným tvrzením ?Through the eyes of the enemy - possibly Me 109 G:
"My flight chased 12 109s south of Vienna. They climbed and we followed, unable to close on them. At 38,000 feet I fired a long burst at one of them from at least a 1000 yards, and saw some strikes. It rolled over and dived and I followed but soon reached compressibility with severe buffeting of the tail and loss of elevator control. I slowed my plane and regained control, but the 109 got away.
On two other occasions ME 109s got away from me because the P 51d could not stay with them in a high-speed dive. At 525-550 mph the plane would start to porpoise uncontrollably and had to be slowed to regain control. The P 51 was redlined at 505 mph, meaning that this speed should not be exceeded. But when chasing 109s or 190s in a dive from 25-26,000 it often was exceeded, if you wanted to keep up with those enemy planes. The P 51b, and c, could stay with those planes in a dive. The P 51d had a thicker wing and a bubble canopy which changed the airflow and brought on compressibility at lower speeds."
- Robert C.Curtis, American P-51 pilot.
Mohu poprosit o více informací ke zkouškám, hlavně proč měly být vyhodnoceny jako neúspěšné ?Kruan píše:Saburo: celkově pěkné a faktické shrnutí. Jen dodám dvě foto z neúspěšných palubních zkoušek na U.S.S. Shangri-La v Listopadu 44.
Každý Mustang se stával při těch hodně vysokých rychlostech směrově nestabilním, snížení hřbetu to logicky zhoršilo. "Déčka" trpěly na vibrace ocasu při vstupu do oblasti kompresibility, odstraněno (nebo spíš výrazně omezeno) to bylo až u posledních sérií P-51D a K úpravou VOP a instalací kovových výškových kormidel. Kanaďané a Australané dokonce zavedli limit 450 mph pro maximální rychlost Mustangů bez těchto úprav (s úpravami to bylo stále 505 mph), ale to bylo až po skončení války. Když to shrnu - první série, tedy P-51D-5 bez instalované "ploutve", byly zřejmě opravdu o něco horší (problémy začínaly na menší rychlosti) ve střemhlavém letu než P-51B/C, ale nijak výrazně.Werner píše:Šlo mi o to porovnání B/C vs D. Do Mustangů příliš nevidím a tak jsem chtěl jenom vědět, jestli je to jen subjektivní pocit pilota, nebo nějaká ověřenější informace, která mi unikla.
Já se dočetl následující věci - vysoká pádová rychlost v kombinaci se špatnou účinností kormidel na malých rychlostech, příliš velký reakční moment vrtule při prudkém přidání plynu. Plus ta logistika a další tebou uvedené důvody, k tomu nutnost vycvičit mechaniky pro práci na řadovém motoru. I když s tou vysokou pádovkou se mi to úplně nezdá, Mustang a Corsair na tom byly dá se říct stejně.Jester píše:Mohu poprosit o více informací ke zkouškám, hlavně proč měly být vyhodnoceny jako neúspěšné ?