Diskuze: Střelné zbraně mezi civilisty

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Bax
podpraporčík
podpraporčík

Re: Diskuze: Střelné zbraně mezi civilisty

Příspěvek od Bax »

https://www.youtube.com/watch?v=WGAZ99y ... 79&index=5

Ross Kemp: Na stopě gangů - LA

LORD - jak jsi psal, že za zvýšenou kriminalitu můžou z velké části černí a hispánci, tak to bude pravda.

I když... který pravý gangster by se bavil s novinářem. Ale kdo by mu ten film zas koupil, že ano, kdyby tam řekl, že to nejsou nejhorší zabijáci.
Ale je tam nezpochybnitelně ukázaný, že dochází k vraždám a násilnostem jen kvůli tomu, že jeden má na triku W a druhý P.
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Bax dobrý video, i to je Amerika! Jen dodám, že k těmto pouličním bojům se dobře hodí Bushmaster. Je to na Americe či LA, jak se k tomu postaví. Možná nijak, protože to zase bude mít spoustu lidí na svoji domnělou či skutečnou obranu.

Obrázek

Ono se stačí podívat třeba na faktory co nejvíce ovlivňují kriminalitu. Je Violent crime - násilná kriminalita, a Property crime - majetková kriminalita. Pokud máme silnou ekonomiku (Strong economy) snižuje se majetková kriminalita, na násilnou je vliv spíše střední (neutrální). Ovšem demografické změny je silný negativní faktor pro obě. Strategie policie má sice určitý vliv, ale ne extrémní. Ovšem množství policajtů ma výrazný vliv na počet zabitých lidí, kterých je výrazně méně. Také zavření zločinců má pozitivní efekt, i legalizace potratů (abortion). Kontrola zbraní má vliv Medium - tj. střední. Skryté nošení zbraně má odhadovaný dopad relativně solidní, ovšem záleží na podmínkách. Celou studii si můžete na proštudování stáhnout v příloze.

Horny možná bych některými s těmi body polemizoval, ale asi bych se už opakoval. Faktem je, že v jednom případě má pravdu spíše jedna strana, v jiném zase druhá. Je to složitý jako společnost sama. Někdy jde o selhání lidského faktoru, jindy "bezpečnostních opatření".
Ano, můžeme se ptát proč neměla Lanzova matka zbraně zamčené v trezoru a zdá jí to vůbec zákon ukládá? Dále se můžeme bavit, zda vůbec měla právo mladíka s tím na střelnici učit zacházet, atd. Tady je prostě vidět velká benevolence či "svoboda", at se strany legislativy nebo člověka.
S tím, že když se zbraně zakáží se dostanou stejně do ilegality, a budou tady nadále, je sice možný, ale bude pro ně munice, nezapomenou lidi vůbec za chvíli, jak se s tím střílí? V průběhu času kupodivu lidi i ilegální zbraně částečně odevzdávají, ale už byly třeba u nás zmíněny oblíbené perkusní revolvery, ovšem trochu problém může být sehnat střelivo. Většině lidí se to válí doma prázdný. Aspon jsem moc neslyšel, že by by s tím někdo spáchal trestný čin, i když možný je všechno.

Ale dobrý je i tento článek. Myslíte si, že když máte zbraň, jste v bezpečí? Omyl, tvrdí balistik.
Vybavuji si případ, kdy se do rodinného domu vloupali dva mladíci. Majitel se vzbudil, sešel dolů po schodech a s legálně drženým revolverem ráže šest milimetrů Flobert je vyzval, ať se vzdají. Aby je varoval, dvakrát vystřelil do vzduchu. Jeden z těch dvou mužů natáhl samopal a zastřelil ho. Je mylné si myslet, že když máte zbraň, jste v bezpečí.
http://vtm.e15.cz/aktuality/myslite-si- ... i-balistik
Možná je lepší v takovém případě hned střílet!
Přílohy
UnderstandingWhyCrime.pdf
Vysvětlení kriminality.
(283.97 KiB) Staženo 137 x
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Horny píše:Sice jsem se tváří v tvář Polarfoxově demagogii zařekl, že už sem nic psát nebudu ale tohle mi nedá...
:D
Horny píše:toliko k sebereflexi systému - začnou pokaždé odpůrci zbraní vřískat něco celkovém zákazu, držitelé se začnou bránit a vznikne pseudodiskuse jako tahle
Já bych to trošku upravil...odpůrci zbraní začnou vřískat, zastánci zbraní začnou vřískat a vznikne pseudodiskuze jako tahle. Zastánci zbraní si rádi nahánějí snadné body na radikálních odpůrcích, ale vůči argumentaci toho zbytku většinou raději neslyší.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
cover72
7. Major
7. Major

Příspěvek od cover72 »

Ježkovy zraky, to je zase dezinformací.

Lorde, "revolver" 6mm Flobert má úsťovou energii 2x menší, než vzduchovka! Jen blbec jde proti ozbrojencům se 7,5 Joule energie na 21mm čtverečních průřezu. To neprostřelí ani zimní bundu
S Illinois pěkné -- a víš ty ještě co? v Illinois jsou zbraně zakázané. Máme tam pobočku a pár kolegů, tak jsem si to zjišťoval, kdyby mne tam snad nedej Bože chtěli stěhovat...
Jinak máš ovšem pravdu s tou demografií, to jsem tu naznačoval na samém začátku tím postem, že "bělošské obyvatelstvo" má v USA asi takovou kriminalitu, jako my, jelikož bílé gangy dávno rozprášila FBI, kdežto ne-běloši mají od doby "demokrata" Lyndana Johnsona (který prohlásil "způsobím, že negři (Sic!) budou volit Demokraty dalších 500 let" a vytvořil pozitivní diskriminaci)

Baxi, Estonsko má zbraňové zákony asi takové, jako ČR. Tak jak je sakra možné, že si nepořídili samopal? Dal sis krásného vlastňáka.

Skteptiku, ten seznam je bullshit. Řada těch masakristů měla zbraně nelegálně; mimo jiné všichni "Felons" (ti mají doživotní zákaz) a všichni příliš mladí. Média ovšem ráda lžou, takže třeba u Columbine tvrdila, že se jednalo o legální zbraně, i když to byla lež, protože oba vrazi na Columbine používali hlavně dvě nelegální zbraně a k tomu měli koupenou jednu legální, ovšem nelegálně přes prostředníka.

Co do domácího násilí vám tu něco nascanuji, pánové.
cover72
7. Major
7. Major

Příspěvek od cover72 »

Tak to jsou ty scany. Jsou to skutečné příběhy lidí, kteří se zbraní zachránili před brutálním domácím násilím; jednu slečnu a jejího přítele chtěl její ex patrně hodiny mučit (navzdory výslovnému soudnímu zákazu měl samozřejmě nelegální zbraň a tolik adrenalinu, že vyrazil domovní dveře a rozrazil dveře do pokoje zabarikádované skříní -- zastavila jej až brokovnice, kterou si přítel slečny vypůjčil od kamaráda); jinou ženu chtěl její manžel umlátit k smrti klackem.
On totiž alespoň trochu sportující muž má ve svalstvu horní části těla cca. 4x větší sílu, než necvičená žena -- takže ji umlátí kdykoli se mu zachce a čím se mu zachce a žena nemá šanci. Netýká se diskantů, ale chlapů.

Obrázek
http://cover72.net/img/zachrana_brokovnici.jpg

K tomu, co tvrdí Paul Farrahar bych podotkl, že to má nulovou relevanci: je to vyvozování implikace z naprosto nesouvisejících čísel. Kdyby řekl "studie od XYZ z university ABC či naše záznamy ukazuje, že na jednu ženu, která se svou zbraní ubránila domácímu násilníku připadá 86 žen, jejichž vlastní zbraň proti nim násilník zneužil", mělo by to relevanci. Takhle se to lživě snaží vytvořit dojem, že když si chlap pořídí bouchačku a jde zavraždit svou ex, té ex pomůže, když žádnou zbraň nemá -- což je tedy pěkně hnusná lež. Jenže organizace "proti násilí" jsou extrémně náchylné k tomu, vidět ve zbraních Symbol Zla a potom fungoat jako Superodzbrojitel:
Obrázek

Jo, a když už manipulativní seznamy, tak tady je seznam střeleb v "zónách beze zbraní" -- těch, o kterých ex-SWAT policista z Ohia říká

http://www.impsec.org/~jhardin/gun_free ... _plain.png
mr_kosa
desátník
desátník

Příspěvek od mr_kosa »

Polarfox, dzin (prípadne hocikto iný) - máte nejakú predstavu ako by mala zhruba tá regulácia zbraní (nad rámec dnes už ne/fungujúcej) vyzerať?? Myslím nejake konkrétne body alebo nejaké jej smerovanie...?? Sledujem to tu ale zatiaľ mi to príde z vašej strany celkove také neurčité. Hmla. Čo ma však úplne stavia na stranu covera a spol. je to, že nič také ako "rozumná miera" regulácie neexistuje. Časom by sa aj z tej najlepšej regulácie stal paskvil...asi tak nejako ako "dočasné" zvýšenie daní len kým neskosolidujeme financie, blá blá... :)

Inak raz som sa vracal trošku pripitý domov z mesta a po druhej strane ulice išiel dosť opitejší mladík, bol tak 100 m napred. Keď som sa priblížil všimol som si, že si v rukách prehadzuje pištol a poviem vám, nebolo mi všetko jedno. Možno si len myslel, že ja ho chcem ohrozovať, možno to bola len atrapa ale kto by to chcel zisťovať že... Nakoniec som si klakol za dodávku a čakal som kým zmizne, čo sa aj stalo. Kebyže sa ale obzrie a zamerá na mňa tak si nedokážem predstaviť čo by ma mohlo zachrániť. Samozrejme okrem ďalšej zbrane...ale nejaku pouličnú prestrelku dvoch podnapitých ľudí...no neviem :)
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Hele když má někdo potřebu pořídit si zbraň, ať mu to není upíráno, na tom se asi všichni shodneme. Ale tyhle emotivní chytlavky příběhů ze života podávané ala Nova na mě fakt netahejte. Vyhrabat někde spousty dojáků kde zbraň figurovala a pomohla nebo nefigurovala a mohla pomoct je snadné, ale vzít to trošku s odstupem už ne.

Tyhle emotivní podprahovky a podjímačky by se daly použít absolutně na cokoli. A to ještě v obou směrech.
Polarfox, dzin (prípadne hocikto iný) - máte nejakú predstavu ako by mala zhruba tá regulácia zbraní (nad rámec dnes už ne/fungujúcej) vyzerať?? Myslím nejake konkrétne body alebo nejaké jej smerovanie...?? Sledujem to tu ale zatiaľ mi to príde z vašej strany celkove také neurčité.
Ono to bude neurčité hlavně z toho důvodu, že nějaký zákaz zbraní a zvláštní regulaci nepožaduji :) To zaprvé. To že mě vytáčí srovnávání jablek s hruškami a některé dosti jednostranné a tunelově viděné "důkazy" je věc jiná.
Inak raz som sa vracal trošku pripitý domov z mesta a po druhej strane ulice išiel dosť opitejší mladík, bol tak 100 m napred. Keď som sa priblížil všimol som si, že si v rukách prehadzuje pištol a poviem vám, nebolo mi všetko jedno. Možno si len myslel, že ja ho chcem ohrozovať, možno to bola len atrapa ale kto by to chcel zisťovať že... Nakoniec som si klakol za dodávku a čakal som kým zmizne, čo sa aj stalo. Kebyže sa ale obzrie a zamerá na mňa tak si nedokážem predstaviť čo by ma mohlo zachrániť. Samozrejme okrem ďalšej zbrane...ale nejaku pouličnú prestrelku dvoch podnapitých ľudí...no neviem
Fakt super, teď jsi mi vliv důvěru v ozbrojené bezúhonné občany do žil tak důkladně, že si asi vytetuji na záda M16. Tohle je krásný příklad pro tu vaši odmítanou regulaci....tj. nachytat ožralu s pistolí (ať už by to byl kterýkoli z vás), tak mu jí omlátit o tlamu. Protože pak ohrožuje sebe a lidi okolo...

Pro mě regulace zbraní představuje následující věci:
1) dotyčný musí projít základním sítem...nedám kvér idiotovi a nebo bláznovi (v případě že se člověk zcvokatí až poté, tak zvážit opětovně celý proces)
2) pokud jím prošel, tak musí bezpodmínečně dodržovat bezpečnostní zásady..tj nošení, manipulace a v neposlední řadě skladování! (tj. abych se k ní dostal já, ale ne někdo jiný)
3) pokud by bylo po mém, tak by měl absolvovat i různá periodická přezkoušení z těchto dovedností a zásad.....protože když to není problém u méně podstatných kravin, tak proč to nepraktikovat u potenciálně smrtícího nástroje
4) a pokud by bylo po mém, tak by s tou zbraní měl také občas navštívit střelnici a naučit se s ní pořádně po praktické stránce

Zbraň není kolo nebo plyšový medvídek a je to svým způsobem závazek a odpovědnost...nesmí to úplně sklouznout do roviny, kdy se řeší jen to, že "prostě na tu zbraň mám právo" a bere se jako kolo.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od kopapaka »

Lord píše:Ano, můžeme se ptát proč neměla Lanzova matka zbraně zamčené v trezoru a zdá jí to vůbec zákon ukládá? Dále se můžeme bavit, zda vůbec měla právo mladíka s tím na střelnici učit zacházet, atd. Tady je prostě vidět velká benevolence či "svoboda", at se strany legislativy nebo člověka.
Bylo to někde napsané? Ony totiž mohly být nějak zabezpečené, Lanza se přece prokazatelně pokoušel koupit (legálně) zbraň. Až potom se zásobil doma a nějaký důvod k tomu mít musel. Samozřejmě to klidně mohl být strach z matky...
Lord píše:S tím, že když se zbraně zakáží se dostanou stejně do ilegality, a budou tady nadále, je sice možný, ale bude pro ně munice, nezapomenou lidi vůbec za chvíli, jak se s tím střílí? V průběhu času kupodivu lidi i ilegální zbraně částečně odevzdávají, ale už byly třeba u nás zmíněny oblíbené perkusní revolvery, ovšem trochu problém může být sehnat střelivo. Většině lidí se to válí doma prázdný. Aspon jsem moc neslyšel, že by by s tím někdo spáchal trestný čin, i když možný je všechno.
Lorde, náboje není problém schovat a z nelegálních zbraní se příliš často nestřílí... Takže stačí "pár" nábojů.... A jedna krabička je na průser víc než dost. K perkusákům ti stačí licí kleště, prach seženeš - problém můžou být jen zápalky a i ty jdou vyřešit...
A zapomenout?
Vem si mě, nemám zbroják, doma jen malou kuši a vzduchovku. Trochu trénuju a jednou za pár let si skočím na střelnici. Ještě se mi nestalo, abych se netrefil terče... Jen mě štve, že jsem si už dlouho nezkusil dlouhou...

EDIT:
Polarfox píše: Fakt super, teď jsi mi vliv důvěru v ozbrojené bezúhonné občany do žil tak důkladně, že si asi vytetuji na záda M16. Tohle je krásný příklad pro tu vaši odmítanou regulaci....tj. nachytat ožralu s pistolí (ať už by to byl kterýkoli z vás), tak mu jí omlátit o tlamu. Protože pak ohrožuje sebe a lidi okolo...
Základ je v takovém případě volat policajty a hlavně nic neřešit sám. Pokud má člověk v ruce zbraň, nesmí chlastat. Ještě upozornění i vzduchovka, plynovka a airsoftka jsou zbraně... Takže volat 158...
Polarfox píše:Pro mě regulace zbraní představuje následující věci:
1) dotyčný musí projít základním sítem...nedám kvér idiotovi a nebo bláznovi (v případě že se člověk zcvokatí až poté, tak zvážit opětovně celý proces)
2) pokud jím prošel, tak musí bezpodmínečně dodržovat bezpečnostní zásady..tj nošení, manipulace a v neposlední řadě skladování! (tj. abych se k ní dostal já, ale ne někdo jiný)
3) pokud by bylo po mém, tak by měl absolvovat i různá periodická přezkoušení z těchto dovedností a zásad.....protože když to není problém u méně podstatných kravin, tak proč to nepraktikovat u potenciálně smrtícího nástroje
4) a pokud by bylo po mém, tak by s tou zbraní měl také občas navštívit střelnici a naučit se s ní pořádně po praktické stránce

Zbraň není kolo nebo plyšový medvídek a je to svým způsobem závazek a odpovědnost...nesmí to úplně sklouznout do roviny, kdy se řeší jen to, že "prostě na tu zbraň mám právo" a bere se jako kolo.
To už tu až na pár drobností máme.
Body 1 a 2 na 100%
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Bax
podpraporčík
podpraporčík

Příspěvek od Bax »

cover72 píše: Baxi, Estonsko má zbraňové zákony asi takové, jako ČR. Tak jak je sakra možné, že si nepořídili samopal? Dal sis krásného vlastňáka.
A co z toho tedy vyplývá? Porovnejme si střelbu v estonské škole a masakry v USA.
Kdyby byly tedy i v USA zákony podobné jak v ČR dalo by se předpokládat výrazné omezení nejen masakrů, ale i počet obětí v těch masakrech.

Omezení určitých zbraní je tudíž více než žádoucí (teď mluvím o USA), obzvláště těch, které lze koupit pomalu na občanku.
U nás je to samozřejmě jiná, protože se člověk prověřuje.
Ale myslím, že je to hlavně o mentalitě lidí, o tom jak vláda řídí zemi (tzn. jak je v pohodě daňový poplatník) - tam lze jistě snížit kriminalitu na minimum.
Ale vždy budou lidé, kteří z různého přesvědčení budou zabíjet - a to je sorta, která si tu zbraň opatří. Třeba Breivik - typ člověka co zbraň sháněl, až ji sehnal - ten si pro ni jel i do ČR.

Lord

Těch dílů o ganzích je tam víc z různých zemí po světě a v jednom z nich ukazují mrtvé, prostřílené borce a pak se tam chtějí členové gangu (spíš děcka) pomstít - mávali tam s dost omlácenou AR-15, která již pozbyla všech plastů a myslím, že ten kdo z toho chtěl střílet tak měl dost odvahu.
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od kopapaka »

Bax: neměl bys link na to video s tou "omlácenou" AR-15? Jen tak pro zajímavost, některé firmy je totiž prodávají i bez plastů, případně zkrácené...
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
mr_kosa
desátník
desátník

Příspěvek od mr_kosa »

Prvé dva body na 100% súhlas. Druhý a tretí by sa mohli spojiť do nejakej ročnej revízie alebo skúšky. Ale zase ako písala stuka, policajti (čítaj štát) totálne serie na nejaké zvyšovanie odbornosti pri manipulácií a používaní zbrane vlastných ozbrojených zborov, ktorých úlohou je udržovanie vnútorného poriadku. Nie je potom na mieste otázka akým právom chcú politici a bubáci z médií nariaďovať nejaké ďalšie kontroly a poplatky a neviem čo keď na druhej strane cielene alebo vlastnou blbosťou vytvárajú takýto stav??
Aby bolo jasno, ja nevlastním zbraň ani zbrojný preukaz. Išiel som do tejto diskusie z čistou hlavou a jediným zážitkom keď som stál "zoči voči" zbrani. Ideálny stav v spoločnosti by bol ak by mal každý občan za chrbtom jedného úradníka čo by za ním chodil celý deň a hovoril čo je správne a čo nie. Pozrel by či majiteľ zbrane zbraň riadne zamyká do trezoru, či drží náboje oddelene, či nemá depresiu v poslednej dobe...ale rieši to niečo??
cover72
7. Major
7. Major

Příspěvek od cover72 »

Koso, brr, to s tím úředníkem kontrolujícím 24/7 "compliance" občana je myšleno vážně? To by byla nejhorší dystopie, ze které by jediná cesta vedla skokem z mostu :smutek:

Co do toho opilce s něčímJakoPistolí -- měl jsi zavolat vaše policajty; pokud je váš zákon o zbraních jako náš -- a to patrně bude --, tak by mu na místě sebrali zbroják, zabavili zbraně a dali mu pokutu ekvivalentní 50 000kč a zákaz držení zbraní na X let.
Se zbraněmi totiž nesmíš nijak manipulovat pokud jsi pod vlivem nebo k tomu máš "sníženou schopnost skrze nemoc či léky"; a nesmíš je "nosit na veřejnosti či místech veřejně přístupných viditelně"; a jakmile máš dva přestupky -- jakkoli banální -- na úseku zbraní a střeliva (což toto jsou), nejsi podle zákona spolehlivý a zbroják se ti zabavuje a zbraně jakbysmet a máš na 2 roky utrum.
To jest, kdyby měl legálně "ostrou". Nedovedu si představit majitele ZP, který by se takto choval, takže to na 99% byla buď plynovka, airsoftka nebo zbraň nelegální. V prvních dvou případech by mu ji alespoň zabavili a dali mu pokutu ekvivalentní 30 000 kč -- ano, za mávání plynovkou, airsoftkou nebo jinou hračkou na ulici*, v případě třetím by si šel sednout na dva roky natvrdo za nedovolené ozbrojování.
Ony zákony o zbraních jsou dost drakonické všude, jenže stejně jako všude je jedna věc zákon a druhá věc jeho vymahatelnost, anžto se zločinci svými přečiny nechlubí před uniformovanými policisty, že.

Bax: hm? To ty tu použil's Estonsko jako důkaz, že tak je to správně. A já ti na to řekl, že Estonsko to má jako my, tzn. si tam klidně můžeš na zbroják a nákupní povolení koupit tu hroznou Bushmaster AR-15, kterou straší v Televizních Novinách :raf: . A neexistuje jediný racionální důvod, proč by to tak nemělo být (protože jak jsme si vysvětlili nahoře, samonabíjecí kulovnice zvládne mířenou střelbu prakticky stejně rychle, jako opakovací a pistole je na malou vzdálenost při střelbě budovách naprosto stejně smrtící a efektivní).

* * *

Jak jsem si teď promýšlel tu diskusi, dospěl jsem k názoru, že je tu vlastně spousta mlhy a tu to chce rozehnat.
1) Že je potřeba nějaké síto, které znesnadní nabytí zbraní vyšinutcům a usvědčeným násilníkům se tu snad shodneme všichni, viz již linkovaný postoj http://cover72.net/zbrojnice/filosofie_ ... avy_zbrani
2) Že z praktického hlediska není při scénáři "střelba v uzavřené budově" rozdíl mezi samonabíjecí kulovnicí jako AR-15/CZ858, opakovací kulovnicí jako CZ 550 či Remington 700 a pistolí bychom se snad také měli shodnout, protože to je prostě snadno prokázatelný objektivní fakt.

Takže když odfiltrujeme tuhle mlhu (skrze kterou tu podle vlastních slov diskutuje např. Polar, kterého štve spíše způsob diskuse než její předmět), dostaneme se k jedinému diskutovatelnému bodu, a to sice
3) přístupu "je správné, aby 'společnost' -- ať už je to cokoli -- určovala, co kdo potřebuje a nepotřebuje a to, o čem prohlásí že to člověk nepotřebuje aby zakázala?"

S čímž já naprosto kategoricky nesouhlasím, protože je to kolektivistický koncept a protože je to založené na konceptu kolektivní viny v kombinaci s presumpcí viny, což dokonale popírá pilíře západního práva; a protože "victimless crime" je zrůdný koncept.
*sporná oblast je střelba v rámci např. airsoftového utkání nebo závodu ze vzduchovek nebo silvestra; tam se nejedná o "neskryté nošení", ale o "použití" a zbraně kat. D se smí používat tam, kde nikomu nehrozí újma na zdraví ani majetku atd., tedy např. v lese je to OK, ale jakmile se v okolí prochází pejskař, který by mohl dostat diabolou či kuličkou do oka a tak přijít k "újmě na zdraví", musí se přestat střílet!
cover72
7. Major
7. Major

Příspěvek od cover72 »

Ještě Lorda by mohl zajímat tento socio-demografický článek:
http://deliandiver.org/2012/12/o-mytu-a ... asili.html
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Baxi na ty ostatní videa mrknu až bude čas.
Cover, jo, demografický faktor nebo válka ras a náboženství :?:
Koukat jde na to různě.
Was Adam Lanza jewish? Lanza je prý jméno italských židů, Adam biblické, podobně jako Noah Pozner, Eva, etc. Rodiče dělali ve finančnictví, to je oblíbená parketa.
1. His close friend is Alex Israel. Their family known each other well.
2. According to Alex Israel, Adam Lanza is genius. Jews like to proud them self genius people. Although some genius jews have some freak behaviour like Willian Sidis

Ostatně Lanza zas údajně takovej blb nebyl.
Ale máme i snajpery John Allen Muhammad, takže islamisty.
http://answers.yahoo.com/question/index ... 448AAonaxC

Neboj i bílý amíci se už nad tím pozastavují a řeší to. Začíná jim hořet doslova koudel 8-)
V USA žije 50,5 milionů Latinoameričanů hispánského původu, což činí přes 16 procent obyvatelstva. Celkově se etnické a rasové menšiny zasloužily o více než 90 procent přírůstku obyvatelstva USA. Taková je realita, kterou nemůže žádný politik ignorovat.
Mitt Romney, prohlásil že on by se jako prezident postaral, aby si ilegální přistěhovalci nenašli v USA práci; donutilo by je to k ,,dobrovolné deportaci”.

Ostatně demografický posuny, už deklaroval oficiálně Obama zvolením za prezidenta USA. Zdálo by se, že boj za lidská práva je za námi a je vítězně dobojován, ale ... Např. Černoši jako skupina – dosáhli v celosvětovém srovnání největšího pokroku za nejkratší historickou dobu, ale rozdíly nadále panují.

Každopádně Amerika budoucnosti už "bílá" nebude a dospělost se odloží. I kvůli volbám, aby ještě některé regiony získaly v americkém Kongresu zastoupení "starších" a politicky uvědomělých občanů. Kolem roku 2040, možná dříve, má nastat kolaps. Přestože ilegální přistěhovalci nemají volební právo, jejich názory a vyhlídky sehrávají velkou roli v rozhodování prezidentských voličů. Hispánci v současnosti představují 56 procent úhrnného populačního přírůstku USA, k čemuž připočtěme Asiaty a Afroameričany, a už víme, proč běloši se nevyhnutelně z většiny stanou jen "největší menšinou".

ObrázekObrázek
Není od věci si dát dohromady demografii a zločiny... Jižní a západní části jsou červený, paradoxně menší Connecticut na severovýchodě USA, kde řádil žid Lanza byl klidný zelený, ale to je jiná kategorie. Podobně jako Denver v Coloradu, ten je rasově smíšený, nedivil bych se, že Jack Holmes je hispánský míšenec, dle wiki Běloši - 65,3 % (nehispánští běloši asi 50 %), Černoši - 11,1 %, Asiaté - 2,8 %.

Už nyní přestavují bílí méně než polovinu obyvatelstva v šesti státech - v Nevadě, Arizoně, Marylandu, na Floridě, v Georgii a v Mississippi. Podle sčítání se Amerika nejen početně rozrůstá, ale také výrazně přesunuje. Z venkova do velkých městských aglomerací. Američanům se také prostě stále více a déle líbí nezávazné mládí.

Ostatně finanční krize z roku 2008, která se táhne už čtyři roky byla zapříčiněna toxickými "hispánskými a černoškými" hypotékami napůjčovaných židy. :neutral:
Resp. situaci přes páku elegantně znásobily finanční deriváty. Někteří odborníci soudí, že to se ještě projeví. Myslíte, že jen tak plácám? Finanční krizi zavinil rasismus a zájem mamonu.
Autory amerického výzkumu jsou profesor Douglas Massey, Woodrow Wilson z Princetonské University a doktorand Jacob Rugh.
(Kdyby to někoho zajímalo dál, viz. odkaz)
http://en.wikipedia.org/wiki/Douglas_Massey
Rozmach finančních derivátů, především jistin podložených hypotékami, totiž umožnil spojit rizikové hypotéky do jednoho balíku s těmi bezpečnými, a prodat je dál na finančních trzích do světa. Přitom to ocenili špičkovým ratingem AAA.
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/am ... ?id=679061
Bezprostřední příčinou spuštění krize bylo prasknutí nemovitostní bubliny v USA, která vrcholila v letech 2005-2006. Následovalo rychlé zvýšení výchozích sazeb amerických hypotečních úvěrů s proměnlivou úrokovou sazbou. Jinými slovy došlo k výraznému podražení splátek hypoték, kterých bylo v předchozím období sjednáno neadekvátní množství. Posléze díky propojenosti světového finančního systému, různého jištění, a provázanosti, nastaly obrovské ztráty, který musí zaplatit ovčani utahovaním opasků či dluhy.

Pak se dějí takový tragikomedie jako Lidé v Los Angeles odevzdávali zbraně výměnou za jídlo
Lidé dostávali poukázky v hodnotě 200 dolarů (3800 korun) za automatickou zbraň a 100 dolarů za běžnou pistoli či pušku.
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/a ... 56527.html

Ale abych se vrátil zpět ke zbraním. Republikáni jsou "bílý" a "zastánci zbraní", stejně jako NRA. Bohužel situace je taková, že Republikáni nejsou u některých voličů příliš populární díky nedávnému masakru dětí ve škole, protože tvoří politickou páteř výrobců a prodejců zbraní sdružených v NRA. Průběžně běží volby hlavně do Senátu, který Republikáni nemají pod kontrolou.
Ostatně hezký článek o této organizaci je na
http://www.gunlex.cz/aktuality-strelci/ ... ebo-zamer/
...po atentátech na Johna Kennedyho a Roberta Kennedyho rozjíždět snahy o omezování práv vlastníků zbraní. Tehdy se NRA postavila na obranu zákonadbalých držitelů zbraní a o to se snaží dodnes.
Přitom kolem atentátu na Kennedyho existuje dodnes spoustu jiných teorií. Zdá se, že údajný vrah Lee Harvey Oswald byl jen obětním beránkem. Důvodem mohl být i zákon číslo 11110, který JFK vydal 4. června 1963. Tento zákon měl vyřadit ze hry systém Federálních rezerv.

Amerika, tak jak jí známe je asi odepsaná. Korporace vyvezly milióny amerických pracovních míst střední třídy do zahraničí, a to jak výrobních, tak odborných pracovních míst ve službách. Už přinejmenším deset let byla americká ekonomika v USA schopna vytvořit pouze nízce placené nevývozní pracovní místa ve službách, např. místa servírek, barmanů a nemocničního personálu. Nebo bublinu ve stavebnictví. Jediný co mají, je ještě FED, tedy tiskárna na peníze.
Pak jsou tady různý radikální skupiny Tea Party - kteří jsou pro právo nosit při sobě zbraň. To si třepím hubu jen proto, že vlastnictví zbraně ovlivňuje nejen místní zvyklosti, ale například i politické smýšlení, a proč.
Příznivci se rekrutují z řad střední třídy podporující republikány a častěji jsou to ženatí muži středního věku. Byť je hnutí rozšířené po celých Spojených státech, více k němu inklinují obyvatelé jihu a západu. Většina je bílé barvy pleti.
A my už víme o těch souvislostech. To je Amerika!
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

cover72 píše:přístupu "je správné, aby 'společnost' -- ať už je to cokoli -- určovala, co kdo potřebuje a nepotřebuje a to, o čem prohlásí že to člověk nepotřebuje aby zakázala?"
Je a není. Ta společnost to dokonce dělat musí, jinak už to nebude žádná společnost a můžeme si každý kydlit v bezpráví na vlastním písečku, ale je nutno to dělat s citem a v rozumné míře. Pak bude spokojeno maximum občanů v maximu oblastí (ale nikdy ne všichni a ve všech) a o to tu jde. Ideální společnost, která vše poskytne, ale zároveň nebude do ničeho kecat, je utopie, tak ji tu prosím vás netvořte :D
ObrázekObrázekObrázek

alibaba
7. Major
7. Major

Příspěvek od alibaba »

Covere rychlejsi "Utocna puska" nez opakovacka s odsuvnym zaverem je Winchestrovka z roku 1873. V hodne krajinach ( napriklad v Anglii ) na ni ani nepotrebujes zbrojak a da se sehnat i v razi na nosorozce. Prakticka ukazka rychlost strelby ve 30:40

http://www.youtube.com/watch?v=yaId_lGy ... TKcHWD5v0Z

Mely by ji plosne zakazat jelikoz je to velmi nebezpecna utocna puska :mrgreen:

Lorde:
Neni mi jasno jestli chces tu regulaci Strelnych zbrani mezi civilisty v Cesku nebo Spojenych Statech????
Inteligence má své hranice,
ale blbost je nekonečná....
Bax
podpraporčík
podpraporčík

Příspěvek od Bax »

kopapaka píše:Bax: neměl bys link na to video s tou "omlácenou" AR-15? Jen tak pro zajímavost, některé firmy je totiž prodávají i bez plastů, případně zkrácené...
Ok posuď to teda:
https://www.youtube.com/watch?v=MPSYXYD ... 65&index=1
V čase 37:17 ji přináší a pak tam s tím dlouho mává.

cover72 No přesně u nás i v Estonsku si to koupíš na zbroják, ale v USA ti to prodají na občanku a pistole prověří jestli nejsi trestán (tedy pokud je pravda, to co jsem viděl ve filmech, když si někdo chtěl koupit zbraně, ale zas nechápu, proč by u takové pro ně banální věci lhali). Americkým sítem projde daleko víc lidí, než tím naším a estonským, kde musíš splnit o dost víc věcí. A tedy tím pádem méně lidí vlastní zbraně. A tím menší možnost je nelegální získání zbraní.
Mě nejde o zákaz konkrétních zbraní, mě jde spíš o kontrolu zbraní, aby opravdu vlastnili zbraně jen ti, kdo na to psychicky mají. A ne kdejaký kovboj, jak je to třeba v USA.

...

A taky by mě zajímalo, proč jeden stát (vyspělý) má stálý problém s těmi věcmi a jiné ne. A jedná se hlavně o srovnatelně velké státy, kde jsou stejně velké rozdíly mezi sociálními vrstvami jak v USA. I když je pravda, že tento případ nebyl spáchán v důsledku majetkové trestné činnosti.
Franz Trubka
7. Major
7. Major

Příspěvek od Franz Trubka »

Nechci se do diskuse moc motat, ale vlastnictvi zbrane v USA vychazi z ustavy, proto neni mozne ho zakazat.
Ale je mozne ho poradne ztizit. Cover napsal, ze vlastnictvi zbrane v Ilinois je zakazane. Neni to pravda. Je jen maximalne omezene predpisy, jejiz podminky splnit je velmi tezke.
Prodej a drzeni zbrani je v gesci jednotlivych statu unie a predpisy v jednotlivych statech se velmi lisi.
Od prisne restriktivnich az po velmi benevolentni.
Tohle vsechno tady uz proslo. Chtel jsem jen pripomenout, ze kazdy american ma ustavou zarucene pravo vlastnit zbran.Jestli ji dostane, pokud bude chtit, je vec uplne jina. Toto se tyka legalne drzenych a evidovanych zbrani
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
cover72
7. Major
7. Major

Příspěvek od cover72 »

Bax: nevěř filmům, protože tohle se liší stát od státu. Do 30. let jsi směl mít co se ti jen zlíbilo vč. kulometů a velkorážních protitankových pušek jako Lahti a nebyly s tím vůbec žádné problémy. Potom skončila prohibice a prezident zjistil, že mu přebývají tisíce fízlů -- co s nimi? Propustit? Ne, najít novou agendu. A tak vytvořil zákon NFA a založil ATF -- Alcohol Tobacco Firearms. Bandu diletantů, kteří dávali likvidační pokuty a zavírali lidi za to, že když jsi měl dvě brokovnice a jedna z nich měla o 10cm kratší pažbu, byla najednou -- přes noc -- nelegální, pokud sis k té brokovnici za 10 USD nekoupil známku za likvidačních 200 USD.

Proč? Nikomu to neubližovalo! "Zločin" bez oběti! No proto, že se nějaký idiotský byrokrat rozhodl udělat šmahem pera ze slušných lidí kriminálníky přes noc. Polare.

To pak pokračovalo a ATF vyhlásila de facto válku americkým držitelům zbraní: falšovala důkazy, nasazovala agenty provokatéry, kteří se kupříkladu na přehlídkách zbraní zeptali, jestli by šlo semiauto předělatna full auto a když jim na to někdo odpověděl, zavřeli ho za "konspiraci k porušování daňových zákonů" (protože dělala brutální domovní prohlídky, s gustem ušlapávala lidem kočky, mlátila ženy, v převleku za gangstery vraždila nevinné (Ken Ballow), kvůli 200dolarové známce za brokovnici zavraždila dítě a ženu Randyho Weavera a v hrdlo lhala, že prý střílel po vrtulníku, když ovšem pilot vrtulníku říkal, že po něm nikdo nestřílel a federálové lžou... A aby si napravila reputaci, obvinila jistého Davida Korsehe z toho, že prý spí s nezletilými a nemá onu 200dolarovou známku a ony nezletilé a ženy se jala "zachraňovat" tak, že na ně najela s BVP Bradley a všechny je upálila.
(Mimochodem, v obou těchto vraždách se angažoval odsřelovač FBI jménem Lon Horiuchi, který byl následně za své vraždění, které bylo v rozporu s předpisy FBI postaven před soud... Který rozhodl drsně: Horiuchi sice vraždil, ale jelikož vraždil ve službách federální vlády, je to OK a nesmí být trestán.)

Dnes v ATF slouží řada lidí z "affirmative action", jako tento debilní ředitel, který zabavil hromadu kuličkovek (airsoftek) s tím, že jsou to prý "nebezpečné kulomety" a následně tvrdil znova a znova, že když to nejsou samopaly ale kuličkovky, tak se z nich ale "snadnou úpravou" dají kulomety udělat:
http://www.youtube.com/watch?v=9rEuTwYALho
Jen se na něj podívejte: IQ 60. Myslí si, že levné slitiny vydrží .223, zásobník tam dává opačně než patří atd. A takových idiotů, kteří o zbraních neví vůbec nic, ale mají moc šikanovat kohokoli za cokoli se jim zlíbí tam je většina.
Takže šikanovali a šikanovali a zakazovali tak dlouho, až byl v roce 1986 přijat zákon "Firearms Owners Protection Act", který tu zvůli zmírnil -- a zároveň do něj jistý senátor propašoval přílepek, že zakazuje civilistům kupovat samočinné zbraně vyrobené po roce 1982.
Zbraně tedy lidé směli mít doma, ale od 30. let s tím vláda buzerovala a omezovala, co se smí.
Do 90. let měla většina států zákaz skrytého nošení zbraní na obranu. To se začalo měnit v 90. letech, kdy slušným lidem došla trpělivost se stále rostoucí kriminalitou a gangy a začali zakládat aktivistická sdružení za povolení skrytého nošení zbraní. Z nich velmi uspěla Suzzana Hupp, o které už jsem tu psal.
Výsledek je takový, že se státy USA děli na 3 skupiny: no-issue (zákaz zbraní, jako v Chicagu, IL), may-issue (tzn. civilista může nosit zbraň pokud se šerifovi zlíbí mu to povolit, což se v Kalifornii na pobřeží nezlíbí skoro nikdy, pokud nejde o jeho rodinu či přátele) a shall-issue, kde má každý právo nosit zbraň, pokud získá patřičná povolení.
Většina států chce prověrku, než smíš nosit zbraně (jako u nás kontrola trestního rejstříku -- spolehlivost, bezúhonnost) a mnohde ti bez "background check" ani žádnou zbraň neprodají. V některých státech ti zbraň prodají, ale musíš počkat třeba 6 měsíců, což má jakože odradit wannabe masové vrahy (a zároveň znemožní obranu obětem, kterým třeba někdo vyhrožuje a kterým policie nepomůže). Jenom Vermont (který má kriminalitu z nejnižších v USA), Nevada a snad ještě jeden další stát umožňuje komukoli kdo není trestanec (Feloni mají celoživotní zákaz držení a nošení zbraní, pročež ATF falšovala důkazy, aby udělala "Felony" z daňových důvodů z obchodníků se zbraněmi, kteří jí leželi v žaludku. Jednoho chlapíka dostala tak, že prodával hlavně na AR-15, které by samy o sobě byly moc krátké, takže na ně navařil tlumiče plamene. ATF si skrze agenta jednu hlaveň koupila, upnula ji do svěráku a pokusila se onen navařený tlumič lamene upáčit. Nepovedlo se, svár byl tak kvalitní, že jim to ve svěráku proklouzlo. Takže na hlavni vyfrézovali drážky, aby jim nemohla vyklouznout, vzali dvoumetrovou páku a tím se jim povedlo ten tlumič plamene urvat a hlaveň zkrátit na "zakázanou délku". Načež napochodovali k tomu obchodníku a přišili mu 2000x přestupek, protože měl na skladě 2000 hlavní a ATF "dokázala", že jsou vlastně všechny krátké, i když byly dlouhé. A soudili se tak dlouho, až se "přiznal" aby měl po těžké autonehodě pokoj, tím z něj byl felon, už nikdy nesměl dělat do zbraní a ATF si mohla připsat další čárku.) si koupit zbraň a odejít s ní ven.

* * *

Proč s tím jeden vyspělý stát má problém a jiný ne jsem už psal: je to dáno socio-demograficky. 99% členů gangu pochází z disfunkčních rodin a gang vnímají tak, že mají konečně rodinu, kam patří a kde je berou. U přistěhovalců v chudých čtvrtích je bráno jako danost, že holky jdou na školu nebo jsou otěhotněny a kluci jdou do gangu. A kde jsou gangy, tam jsou přestřelky -- podle policejních statistik jsou přes 80% všech vražd střelnou zbraní přestřelky gangů, takže kdybys do kriminality nepočítal gangy, budou mít USA kriminalitu jako Evropa.
Školní vrazi zpravidla také pocházejí z disfunkčních rodin, jestli jste si všimli: nemají nikoho, na koho by se se svými problémy či starostmi mohli obrátit protože jsou buď sami, nebo mají v rodině velké problémy a často jako první zavraždí rodiče; plus tam hodně funguje ten "copycat efekt".
Znova cituji chlapce, který tu vlnu vraždění na školách odstartoval:
"Nebyl to výkřik o pozornost, nebyl to křik o pomoc. Byl to výkřik čiré agónie, kterým jsem chtěl říct, že když vám nedokážu oči otevřít pacifismem, když vám to nemohu ukázat inteligentně, pak vám je otevřu kulkou."

Jinak jsem chtěl popřát
Obrázek
Dzin
7. Major
7. Major

Příspěvek od Dzin »

alibaba píše:Problem je, ze mi se bavime o Strelnych zbranich mezi civilisty. Takze nevybirame to co nam vyhovuje ale dokazujeme, ze zakaz zbrani oduvodneny kriminalitou se zbrani je blbost.
Zruseni zakazu prodeje alkoholu nen i zrovna stastny priklad.
Problem s alkoholizmem u mladistvych neni v Anglii od roku 2005. Ten problem tady byl od nepameti stejne jako "Teenage pregnancy". O tevrenim hospod se "jen" dostal na verejnost.
Vážně je to takhle? Protože to mimo jiné evokuje, že civilisti si zbraně pořizují jen proto, aby předcházeli kriminalitě. Střelné zbraně mezi civilisty je aleko blíže podmínky držení, než zákaz zbraní odůvodněných kriminalitou. Když to třeba vezmu, neznám jediného člověka ve svém okolí, který by si pořídil zbraň z důvodu vlastní ochrany. Spíše proto, že je to nadšenec do zbraní a nebo je to myslivec.

Čili probírat v případě Střelných zbraní mezi civilisty podmínky jejich držení není vůbec problém.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“