editoval LORD
Polarfox: Ale no tak, to snad neMirek58 píše:Obrněná technika je podle mne tvořená souhrnem jednotlivých technických parametrů.Odolnost pancíře, síla zbraně,pohyblivost a chápu tento soubor jako řetězec jednotlivých parametrů, které určují celkovou kvalitu techniky,pomíjím obsluhu pro zjednodušení.Zbran je tedy tak silná jako nejslabší čánek tohoto řetězce. A zde se ukazuje,že síla pancíře 13-22mm je na úrovni tanků, které němci přesunuli pouze a výhradně do výcvikových jednotek.Protože tyto typy absolutně nevyhovovaly v odolnosti proti PTK, kterých mohli němci nasadit min v počtu 10 000-15000.Což je v prům. 100ks na divizi!!! Takže závěr je pro stěžejní typy tanků RA neradostný.Zajímavé ovšem je když došlo k doplnění pancíře u T26 tuším v bojích o Leningrad na dvojnásobnou sílu, hodnocení typu bylo kladné.Typy T34 a KV si dovoluji opomenout z důvodů jejich početí marginality na celkovém počtu.

Dovolím si konstatovat fakta- Pz1 na východní frontě nebyly nasazeny v množství a úloze jako ve Francii. A hlavní ztráty bojovou činností protivníka u hlavních typů tanků RA v prvních bojích nezpůsobili tanky ,ale PT prostředky,PTK 37-47mm, PTP a co je nejdůležitější ztráty nebojové!Což bylo zapříčiněno novátorským vedením boje ze strany Němců.
Co se týká PTP mám takový dojem že do výzbroje RA byla hromadně zaváděna někdy kolem 10.měs.41/PTRD,PTRS/což koresponduje s bitvou pod Moskvou.
Nelze říct že nějaká armáda se vyznačovala nějakým "průserem". To byl jen fakt ,že nikdo nebyl připraven na realizaci taktiky blitz. Jak byste pak hodnotil armády Fracie a VB? Co se týká ztrát mám to z první ruky ,anžto bývalý příbuzný vyrůstal pod Dubnem a jako 15ti letej fracek to měl jako letní kino.