Mirek58 píše:Baxi nemohu souhlasit,že nová technika letectva byla někde v Asii. To by bylo zřejmě jen dobře.Podle Pokryškina ,Zacharova byly západní okruhy na svět. poměry neobvyklý pel-mel starých typů s novinkami.Klidně se tam vyskytovaly stihací pluky které měly na jednoho pilota dva stroje.Starý,provozní I16 a nový
Mig 3. Starý byl olétaný a na novém typu,pilot nalétal třeba jen seznamovací let, nebo jej právě mechanici sestavili po tranportu po železnici.
Měl jsem odpovědět včera, ale raději jsem počkal až na dnešek, abych se podíval do knihy. Já jsem byl přesvědčen, že staré letouny byly na východě - kvůli několika větám z jedné knihy. (Že v prvních vlnách útoku na letiště byli piloti SSSR ve svých pomalých a starých letounech ve výhodě.... No a z toho jsem si mylně odvodil, že všechny letadla na západě SSSR byla stará. I když konkrétní případz knihy popisoval jen ty I-16. A pak už dál nic.). Ale opravdu to měli pomíchané.
Tak jsem se díval ještě na přesně uvedené texty, a z těch textů není jasné, jestli se západem myslí evropská část=západní část.
text: na západě a okupovaných územích byla jen polovina letectva.12-15k z toho 7k stíhačů.
A dál je zas text: odhady německé výzvědné služby, která zjišťovala počet v evropské části SSSR, ale ten byl
značně podhodnocený (to je obrat jako sviňa) - (když dále není uvedeno cca o kolik podhodnocený - leda, že by podle autora či překladatelů evropská=západní)
a činil podle nich 5 700 letadel z toho 2980 stíhacích.
Tak jsem v dobré víře napsal, že měl SSSR půlku letadel v Asii.
A přesně to, že bylo více strojů jak pilotů - ale v jakém se všechno nacházelo stádiu? Pokud bychom přemýšleli nad situací, že Stalin chtěl zaútočit na západ, tak proč mnoho letadel nebylo vystrojeno zaměřovači, některé ho měli namalovaný na skle, nové letouny neměli kamufláž, letouny nebyly rozptýleny, ale naopak stály ve vyrovnaných řadách - toto hlásili piloti Luftwafe (mám na to citaci německého pilota). A také proto nárokovali němci ztráty ne zemi první den: 1489, ve vzduchu: 322. SSSR přiznal oficiálně ztráty: 800 na zemi, 400 ve vzduchu.
SSSR provedl první den přes 6 000 vzletů, takže zde vidíme, že zde velení fungovalo a nebylo paralyzováno neschopností, čistkami atd... Na rozdíl od pozemních sil. (Avšak zareagovali až na druhou vlnu, jenže vzhledem k velkému množství letadel k dispozici u Sovětů a k malému množství letadel, které nasadila Luftwafe mohli Sověti bojovat).
Jak je tedy možné, že sovětští piloti se dokázali pořádně pobít (i když jejich úroveň byla oproti evropskému protějšku chabá) a i po celou dobu postupu Němců k Moskvě, ale pozemní síly se složily a rychle ustupovaly.