Témata odděleny a sloučeny. Cílem diskuse je podrobně osvětlit, který ze způsobů přeplňování je lepší. Resp. jaké systémy používali Němci, Britové, Američané, Rusové či Japonci u pístových letadlových motorů v době druhé světové války pro zvýšení jejich výkonů v různých letových hladinách nebo jako nouzové řešení.

Hvězdicové motory BMW 801, Junkers Jumo 222, Švecov AŠ-82, Pratt & Whitney R-4360, řadové Daimler-Benz DB 603, Junkers Jumo 213, Napier Sabre, Merlin, etc.
Mohlo by Vás zajímat:
Motory hvězdicové vs. motory řadové
Přístroje pro sledování chodu leteckých motorů
Pístové letecké motory
Upravil Lord.
Téma bylo rozděleno, navazuje na diskusi ZDE
Přeplňování letadlových motorů
... K tomu přeplňování. Zjistil jsem, že najít u nás nějakou slušnou knížku, kde by o tom bylo něco pořádného napsáno je nemožné, alespoň jsem na žádnou nenarazil. Na stránkách http://ntrs.nasa.gov/search.jsp je technická zpráva z roku 1941, kde je experimentálně řešen způsob přeplňování nějakého (jakého nevím, prostě to tam není), leteckého motoru. Řeší se zde přeplňování pomocí jednorychlostního, dvourychlostního, ideálního a variabilního (pravděpodobně myšleno s variabilním převodem) mechanicky hnaného dmychadla (dále budu používat slovo kompresor), poté je zde nepřeplňovaný motor a motor přeplňovaný turbodmychadlem (tedy dmychadlem hnaném výfukovými plyny, dále budu používat turbodmychadlo). Vše je to měřeno na stejném motoru a na dvou plnících tlacích. První je 29,92 inches of mercury, druhý 40 inches of mercury. Po převodu do "lidských" jednotek je to 1,03 ATA a 1,38 ATA. Průběhy grafů jsem překreslil a jsou níže v příloze tohoto příspěvku, myslím že to nemá cenu dávat do obrázků, tak si to stáhněte. Zde vyšší výkon motoru odpovídá vyššímu plnícímu tlaku. Oba grafy jsem potom použil jako "ethalon" k průběhu výkonů/výška u skutečných motorů, protože jak říkám, nikde jsem nenašel literaturu, která by to řešila. Velkou otázkou je, zda a případně do jak míry je pokles výkonu ve vyšších výškách závislý na konkrétním typu motoru. Osobně se domnívám, že nebude záležet ani tak na tom, zda je motor řadový nebo hvězdicový, ale hlavně na způsobu přeplňování. Pokles hustoty vzduchu je pro všechny motory stejný a ve vyšších výškách bude určitě hlavním "limitujícím" prvkem nedostatek kyslíku k spalování ve válci. Proto budou výkony ve velkých výškách určitě velmi závislé na způsobu přeplňování. V dalším grafu jsem vynesl 5 motorů z německé i anglo-americké produkce, ke kterým se mě podařilo najít průběhy závislostí výkon/výška. Prosil bych zde nebazírovat na každém koni, anglo-americké motory jsou v B.H.P. a ty se od německých koní mírně liší. Také může být rozdíl i ve zdrojích se kterých jsem čerpal. Nemělo by se to lišit o stovky koní, ale rozdíly tam určitě budou.
Srovnání s průběhy naměřenými u prvních grafů:
1) Pratt and Whitney R-2800-21, použitý u P-47D. Průběh grafu je z údajů z testu v roce 1943. Motor má turbodmychadlo s maximálními otáčkami 18 250 ve výšce 23 800 stop, tedy asi 7 254m. Tato výška je také tzv. kritická výška, tedy od této výšky jde výkon motoru dolů. Průběh výkonu přesně odpovídá "ethalonu", kde je také patrný konstantní průběh až do kritické výšky, poté následuje pokles. Zajímavé je také to, že u "ethalonu" se u vyššího plnícího tlaku snížila kritická výška motoru. Nevím ale, zda je to obecný trend, na toto se musím ještě podívat. Jinak průběh výkonu u turbomotoru R-2800-21 přesně odpovídá. Vysoký výkon motoru ve velkých výškách je zde ale hlavně dán celkovým velkým výkonem, pokles výkonu po překročení kritické výšky odpovídá ostatním motorům. Z hlediska použitelnosti bych na místě pilota tento způsob přeplňování určitě ocenil a to hlavně z hlediska plochosti křivky. Domnívám se, že pro pilota musí být mnohem pohodlnější, když je výkon konstantní, protože nemusí počítat s jeho výkyvy v průběhu změny výšky. Nevím o tom, že bych něco na toto téma četl, ale podle mně je to celkem důležité. Vysoký výkon ve velkých (ale i nižších) výškách je u tohoto motoru jistě dán také absencí ztrátového výkonu kompresoru, který u turbomotoru odpadá. Na druhou stranu bych nevýhodu viděl v turbodíře. Turbodmychadla v tomto období pravděpodobně ještě neměla žádný ze současných způsobů její eliminace, které se v poslední době vyvinuli hlavně u vznětových motorů automobilů. Hmotnost turbodmychadla tohoto motoru jsem nikde nenašel, ale odhaduji, že bude značná. S tím bude určitě souviset i velká turbodíra, otázka je ovšem, zda je to pro pilota letadla stejná tragedie, jako pro řidiče automobilu. Další nevýhoda je určitě značně složitá a drahý výroba, pokud vím, tak turbodmychadla se v této době moc nepoužívala hlavně z důvodu jejich ceny a pracnosti. Jinak otáčky turbodmychadla budou určitě růst postupně až do maximální hodnoty uvedené výše. Plnící tlaky jsou zhruba konstantní, nárůst otáček a pokles hustoty vzduchu způsobují zhruba stejný plnící tlak až do maximálních otáček turbodmychadla. Potom jde tlak spolu s poklesem výkonu dolů.
Zajímavost:
Pratt and Whitney R-2800-21 (P47-B)
Tlak v sání: 52,7 Hg/0 Feet
50,4 Hg/12 600 Feet
39,6 Hg/12 600 Feet
40,1 Hg/30 000 Feet
a dále pokles
Pratt and Whitney R-2800-21 (P47-D)
Tlak v sání: 52,4 Hg/0 Feet
52,6 Hg/23 800 Feet
a dále pokles
Jednotka Hg je tlak v palcích rtuti, 52,7 Hg je asi 1,82 ATA. Zajímavé je to, že zde opět dochází k poklesu kritické výšky, od které motor ztrácí výkon. Motor, který má větší plnící tlak má nižší kritickou výšku. U P47-B je také vidět, že průběh výkonu není konstantní, u výšky 12 600 Feet je patrný pokles tlaku a tedy i pokles výkonu motoru (neodpovídá tedy přesně mému "ethalonu").
Poznámka:
Verze P47-D by měla dle části zdrojů motor Pratt and Whitney R-2800-63, ale dle toho testu je tam skutečně motor 21. Oba testy jsou ve stoupání při stejných otáčkách.
2) Allison V-1710-51, použitý u P-38G. Průběh grafu je z testů v roce 1943. Motor je stejně jako v předchozím případě vybavený turbodmychadlem, jeho maximální otáčky jsem nenašel. Průběh křivky výkon/výška je v grafu. Na první pohled sice neodpovídá mému "ethalonu", ale výškové výkony tohoto motoru jsou limitovány ještě před poklesem tlaku turbodmychadla. Ve výšce asi 4 600 metrů totiž dochází k poklesu výkonu z důvodu teploty stlačovaného vzduchu v karburátoru (limited factor Carb. Temp.). Zde se bude pravděpodobně jednat o nějakou technickou nedokonalost v konstrukci, ale dále to zjišťovat nebudu. Limit otáček turbodmychadla je asi v 9 150 metrech, potom následuje pokles tlaku a tím i výkonu motoru. Bez výše uvedeného limitu teploty si myslím, že by průběh výkonu/výška odpovídal motoru u P-47D (samozřejmě ne výkonově, ale tvarem křivky). Výhody a nevýhody bych viděl stejné, jako u předchozího motoru. Údaje jsou z testu stoupání při konstantním nárůstu výšky a konstantních otáčkách. Tlak turbodmychadla je dlouho stejný na hodnotě 44,7 Hg, tedy asi 1,54 ATA, potom následuje pokles. Nevím proč se na P-38 tak nadávalo, že nestíhá ve velkých výškách, mě připadne celkem dobrý. Spíše bych řekl, že celkový výkon motoru je dost slabý.
3) Merlin 66, použitý u Spitfire IX. Průběh grafu je z testu v roce 1943. Merlin 66 je motor s dvoustupňovým dvourychlostním kompresorem hnaným mechanicky od klikového hřídele motoru + mezichladič. Jedná se o stoupání při konstantních otáčkách. Průběh výkonu/výšky přibližně odpovídá „ethalonu“. Již na první pohled je vidět, že kompresorové motory mají výrazně odlišný průběh křivky, tedy ve srovnání s turbomotory. Toto je určitě dáno kolísáním plnícího tlaku v sání, neboť kompresor prostě není schopen dodávat stejný tlak kontinuálně s nárůstem výšky. U všech kompresorových motorů jsou patrné podobné výkyvy. Tyto odpovídají řazení jednotlivých rychlostních stupňů konkrétního kompresoru, ke kterým dochází na konci poklesu. Poté následuje další růst (výkonu při přibližně konstantním tlaku) až do konečného zlomu, který odpovídá kritické výšce. U Merlinu 66 v tomto testu je to 18 000 stop. Údaje v grafu jsou mírně posunuté doleva, protože výkony u křivky jsou brány z jiných zdrojů (test je bez měření výkonu). Celé si to tedy opticky mírně posuňte doprava a pak to přesně odpovídá.
Vybrané tlaky v sání po přepočtu do „lidských“ jednotek:
Výška: Tlak:
610 m až 2 134 m 1,27 ATA
3 658 m 0,94 ATA (první výkyv před řazením druhé rychlosti)
4 267 m 1,27 ATA (po zařazení druhé rychlosti kompresoru)
5 486 m 1,27 ATA (kritická výška)
7 925 m 0,71 ATA
Je tedy evidentní, že snahou je udržet tlak na hodnotě kolem 1,27 ATA.
4) Jumo 213 A a Jumo 213 E, použité u FW-190D. K oběma motorům bohužel pouze krátce, nejsem schopen získat více informací. Průběhy jsou v grafu a jsou získány z knihy Hanse.s. (v .pdf) a ze stránek, které jsem uvedl v předchozím příspěvku. Průběhy plnících tlaků lze také nalézt, ale pouze na Jumo 213A a ani ty moc nesedí. Jumo 213E nechám bez komentáře, na to jsem nic dalšího nenašel. K verzi A se domnívám, že průběh by měl spíše odpovídat Merlinu, protože přece jen tlak roste. Kritická výška zhruba odpovídá výšce kolem 5 700 m. Bohužel, ale víc informací nemám, proto se nemůžu pokusit dále rozebírat.
Resume:
Chtěl jsem se pokusit trochu osvětlit, který ze způsobů přeplňování je lepší. Třeba to trochu pomohlo. Snad jsem se někde nespletl při přepočtu těch anglo-amerických jednotek, pokud ano, tak se předem omlouvám.
Zdroje:
1) http://www.wwiiaircraftperformance.org
2) http://ntrs.nasa.gov
Jinak Hansi.s. děkuji za ten mejl, na těch motorech se samozřejmě můžeme domluvit. Spíš napiš, co bys konkrétně chtěl. Já jsem sice „utrpěl“ vzdělání ve spalovacích motorech, je to auto-moto, ale konec konců, proč bych ty letecký nezkusil.