Kde ještě hledat ?
Moderátor: Pátrač
Kde ještě hledat ?
Potřeboval bych pomoct, nebo poradit, kde bych mohl ještě hledat nějaký záznam o prastrýci Josefu Kynclovi. Zatím jsem se obrátil na Vojenský historický ústav, Praha; Vojenský ústřední archiv Praha; Vojenský historický archív, Bratislava; nikdo o něm nic neví, jako by neexistoval.
Co vím:
Při práci na svém rodokmenu jsem zjistil, že bratr moji prababičky, Josef Kyncl se narodil roku 1911 v dnešním Rakousku a zemřel v koncentračním táboře Štejn. A to je vše.
Nejhorší je, že rodina nežádala asi odškodné, tak nikde o něm není zápis. Vzápětí se rodiče stěhovali z Chudčic (Veverská Bytíška) do Vrbovce u Znojma (asi nechtěli žít na místě, kde pohřbili 3 děti).
Ale máme v rodině jeho fotky jedna asi svatební, na zadní straně je psáno Boskovice. Rodiče a sourozenci bydleli v Chudčicích 99.
Dál se o Josefu Kynclovi zmiňuje kniha "Chudčice mezi staletími" str.102 cituji:
Zemřelí v koncentračních táborech: Josef Kyncl, zatčen za domácí odboj, datum úmrtí není známo, zemřel v koncentračním tábořs Štejn ve věku 32 let a jeho jméno (nesprávné) je vyryto na "Pomníku obětí 1. a 2. světové války" v Chudčicích a fotka na pomníku rodiny Kynclů v Chudčicích..
http://www.vets.estranky.cz/clanky/vpm- ... dcice.html (1. a 2. fotka).
Josef Kyncl se narodil r.1911 v dnešním Rakousku, podle toho by měl zemřít r.1943.
Poraďte:
V kterém archívu bych měl ještě hledat?
Kde se nacházel a jak se jmenoval německy koncentrační tábor Štejn?
Nebydlí někde ve Vašem okolí potomek Josefa Kyncla? Pokud byl ženatý, mohl mít děti.
Můžete psát i na SZ.
Děkuji za Váš čas.
Co vím:
Při práci na svém rodokmenu jsem zjistil, že bratr moji prababičky, Josef Kyncl se narodil roku 1911 v dnešním Rakousku a zemřel v koncentračním táboře Štejn. A to je vše.
Nejhorší je, že rodina nežádala asi odškodné, tak nikde o něm není zápis. Vzápětí se rodiče stěhovali z Chudčic (Veverská Bytíška) do Vrbovce u Znojma (asi nechtěli žít na místě, kde pohřbili 3 děti).
Ale máme v rodině jeho fotky jedna asi svatební, na zadní straně je psáno Boskovice. Rodiče a sourozenci bydleli v Chudčicích 99.
Dál se o Josefu Kynclovi zmiňuje kniha "Chudčice mezi staletími" str.102 cituji:
Zemřelí v koncentračních táborech: Josef Kyncl, zatčen za domácí odboj, datum úmrtí není známo, zemřel v koncentračním tábořs Štejn ve věku 32 let a jeho jméno (nesprávné) je vyryto na "Pomníku obětí 1. a 2. světové války" v Chudčicích a fotka na pomníku rodiny Kynclů v Chudčicích..
http://www.vets.estranky.cz/clanky/vpm- ... dcice.html (1. a 2. fotka).
Josef Kyncl se narodil r.1911 v dnešním Rakousku, podle toho by měl zemřít r.1943.
Poraďte:
Kde se nacházel a jak se jmenoval německy koncentrační tábor Štejn?
Nebydlí někde ve Vašem okolí potomek Josefa Kyncla? Pokud byl ženatý, mohl mít děti.
Můžete psát i na SZ.
Děkuji za Váš čas.
Vojáci!!!!
Jste vojáci smrtí!!! A já jsem ten, co Vás bude posílat tam, kde se umírá!!!
- Destroyman
- Kapitán
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kde ještě hledat ?
Možná by se mohlo jednat o koncentrační tábor Rabštejn. Ten byl ovšem zřízen až v létě 1944 jako pobočka Flosenburgu, tudíž tady nesedí datum smrti 1943. Ovšem totálně nasazení dělníci tam pracovali (a občas asi i umírali) již dříve a s koncentrákem se to může po těch letech plést. Na druhou stranu velkou část vězňů v Rabštejně tvořili lidé v "ochranné vazbě" (tj. bez rozsudku) české národnosti a tudíž by mezi nimi možná mohl být i tvůj příbuzný. V tom případě bych doporučoval obrátit se na okresní archiv v Děčíně a nejlépe na Petra Jozu, který před pár lety o Rabštejně napsal dost dobrou knížku. Jestli si to dobře pamatuju, dochovaly se seznamy mrtvých, protože byli zpopelňováni v civilním v krematoriu v Ústí nad Labem - Střekově.Tunac píše:Poraďte:
Kde se nacházel a jak se jmenoval německy koncentrační tábor Štejn
さようなら。
Bohužiaľ, ti asi neporadím. Ale skúsim aspoň naviesť. Keďže bol narodený v Rakúsku, bolo celkom možné, že mal Rakúske št. občianstvo, prípadne že bol bez občianstva. Tím pádom nemusel ani na vojnu. Tieto problémy s občianstvom sa dosť dlho ťahali. Skúsil by som kataster, ak mal nejakú poľnosť alebo majetok. Popr. archív MV, cudzincov a osôb bez št. príslušnosti.
K Šteinu - Stein nad Dunajom bol koncentrák - trestný tábor. Možno bude treba osloviť historikov v Rakúsku, či sa je ho meno nenachádza medzi Rakuskými odbojármi, keďže bol narodený u nich.
K Šteinu - Stein nad Dunajom bol koncentrák - trestný tábor. Možno bude treba osloviť historikov v Rakúsku, či sa je ho meno nenachádza medzi Rakuskými odbojármi, keďže bol narodený u nich.
Poměrně podrobný seznam KL máte tady:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_n%C ... 1bor%C5%AF
Ale může se také jednat o zkomolení německého výrazu "Steinbruch", tedy kamenolom, které byly u mnoha KL. Takže klidně třeba některý z navrátilců řekl "zemřel v kamenolomu" a pokud zrovna nemluvil moc dobře česky, tak se z toho mohl stát "Štejn".
http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_n%C ... 1bor%C5%AF
Ale může se také jednat o zkomolení německého výrazu "Steinbruch", tedy kamenolom, které byly u mnoha KL. Takže klidně třeba některý z navrátilců řekl "zemřel v kamenolomu" a pokud zrovna nemluvil moc dobře česky, tak se z toho mohl stát "Štejn".
Díky všem, co se mě snaží pomoci.
Destroyman - díky, je to zajímavá teorie. Protože Josef se narodil v červnu, tak by vyhovoval i rok 1944. To jsem si neuvědomil.
jmodrak - díky, polnosti neměli, jeho otec byl cihlář. V roce 1941 byl správce cihelny v Chudčicích, předtím jejich pohyb byl po cihelnách. Po otci měl Josef domovské právo v Českých Křižánkách, zda o to žádal nevím. Kde by se daly dohledat udělení domovského práva nevím.
Vladimír - zajímavá teorie, budu ji brát v úvahu.
Destroyman - díky, je to zajímavá teorie. Protože Josef se narodil v červnu, tak by vyhovoval i rok 1944. To jsem si neuvědomil.
jmodrak - díky, polnosti neměli, jeho otec byl cihlář. V roce 1941 byl správce cihelny v Chudčicích, předtím jejich pohyb byl po cihelnách. Po otci měl Josef domovské právo v Českých Křižánkách, zda o to žádal nevím. Kde by se daly dohledat udělení domovského práva nevím.
Vladimír - zajímavá teorie, budu ji brát v úvahu.
Vojáci!!!!
Smrt Josefa Kyncla vyřešena díky paní Chaloupkové.
Vážený pane Xxxxx,
bojovníci mně přeposlali Vás dotaz coby správkyni fondu Svaz protifašistických bojovníků. Josef Kyncl - doufám, že je to bratr Vaší babičky - byl zavražden
6.dubna 1945 v káznici Stein an der Donau v Rakousku. Pohřben byl spolu s ostatními vězni na vězeňském dvoře a v roce 1950 po exhumaci obětí byly jejich
pozůstatky přeneseny na hřbitov ve Steinu a.D.. - Xerokopie materiálů Vám zašlu na Vaši adresu.
S pozdravem
Mgr. Maria Chaloupková
Poštou mě došly 3 dokumenty ke smrti J. Kyncla (část ze seznamu obětí, proč byli popraveni a protokol z exhumace těl v 50. roce. Nevím ale, na které album fotek je nahrát, aby byly zobrazeny ve velikosti na čtení. Poraďte.
Vážený pane Xxxxx,
bojovníci mně přeposlali Vás dotaz coby správkyni fondu Svaz protifašistických bojovníků. Josef Kyncl - doufám, že je to bratr Vaší babičky - byl zavražden
6.dubna 1945 v káznici Stein an der Donau v Rakousku. Pohřben byl spolu s ostatními vězni na vězeňském dvoře a v roce 1950 po exhumaci obětí byly jejich
pozůstatky přeneseny na hřbitov ve Steinu a.D.. - Xerokopie materiálů Vám zašlu na Vaši adresu.
S pozdravem
Mgr. Maria Chaloupková
Poštou mě došly 3 dokumenty ke smrti J. Kyncla (část ze seznamu obětí, proč byli popraveni a protokol z exhumace těl v 50. roce. Nevím ale, na které album fotek je nahrát, aby byly zobrazeny ve velikosti na čtení. Poraďte.
Vojáci!!!!
- jarl
- 3. Generálmajor
Forumfoto už je uzavřené, takže v současnosti je možné obrázky umísťovat jenom do nového Alba http://www.palba.cz/album/ velikost náhledu lze předem nastavit, takže s jejich čitelností by neměl být problém.Tunac píše:Poštou mě došly 3 dokumenty ke smrti J. Kyncla (část ze seznamu obětí, proč byli popraveni a protokol z exhumace těl v 50. roce. Nevím ale, na které album fotek je nahrát, aby byly zobrazeny ve velikosti na čtení. Poraďte.

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Zde je část seznamu exhumovaných, pan Josef Kyncl byl zjištěn podle vězeňské známky.

Proč SS vraždili

Jak probíhala exhumace, jak byli vězni zavražděni

Proč SS vraždili

Jak probíhala exhumace, jak byli vězni zavražděni

Naposledy upravil(a) Tunac dne 5/3/2013, 14:29, celkem upraveno 1 x.
Vojáci!!!!
- jarl
- 3. Generálmajor
Trochu jsem si s těmi soubory pohrál, aby byly čitelné i bez kliknutí na ty horní odkazy, která jsem tam ale raději nechal. Pokud tu Tunac uzná za vhodné, může je odstranit sám.Tunac píše:Vždy horní odkaz je na čtecí velikost. Dřív jsem obrázky uměl vkládat, po modernizaci to nezvládám. Pokud tento příspěvek některý moderátor upraví, tak mu děkuji.

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!