Alchymisto, takhle to zní více než dobře

Moderátoři: Pátrač, Tkuh, kacermiroslav, Rase
Já tomu pochopitelně rovněž nevěřím. I ideologie bylo v tom článku namačkáno víc. Dal jsem to sem jako raritku. :o)Rase píše:Ona zveličená verze ze 70.let mi totiž přijde hodně poplatná své době.
S obliehaním pevnosti Přemysl sa viažu aj spomienky môjho pra-pra-starého otca, ktorý bol práve medzi tými R.U. zajatcami z roku 1915.jmodrak píše:Posádku pevnosti tvorilo 140 000 vojakov. Gen. Kusmanek kapituloval 21.3. 1915 so súhlasom J.F.I. a vyhotovil sa protokol o kapitulácii. Peniaze boli komisionálne spálené - 670 000 korún, rozrezané pneumatiky a rozbité podvozky a motory automobilov. Kone šli na porážku, mimo určených pre lazaret. Pechotné strelivo nahádzané do rieky San. Zbrane pechoty a delá zničené. Zničené bola aj železničná stanica a žel. materiál.Zásoby uhlia a benzínu zapálené. Vzdalo sa 9 generálov, 2300 dôstojníkov a 118 000 vojakov. Tých 70 000 rusov pevnosť obliehalo priamo, ďalší cc. 100000 bol o pár stovák km ďalej na západ a juh. Takže nebolo kam sa prebiť.
Rád by som ale moje pojednanie by bolo vzhľadom na veľký časový odstup vystavené riziku nepresností spôsobených zlou pamäťou môjho starého otca.Tkuh píše:Miloši to zní velice interesantně. Nechtěl by si tady někde příběh svého předka více rozvést
To je jedna z možností.Rase píše:No v osmnáctém roce byla Východní fronta poněkud těžko určitelná. Přeci jen centrální mocnosti získaly celou Ukrajinu až ke Kavkazu. Přechod fronty tedy nemohl být problém, jelikož žádná již nebyla.
Rase až ke Kavkazu ? To se mi nezdá, nebylo to spíše jen až k Donu, Volze na jihu, nebo ani to NE. Pro představu mapka a zelená. Ano „starý otec“ mohl přejít, hranice nebyla relativně daleko ( 500 km a dálRase píše:No v osmnáctém roce byla Východní fronta poněkud těžko určitelná. Přeci jen centrální mocnosti získaly celou Ukrajinu až ke Kavkazu. Přechod fronty tedy nemohl být problém, jelikož žádná již nebyla. Potíž představovaly různé loupežné bandy, Machnova Černá Armáda a další více či méně polovojenské uskupení.
Milos984 píše:Ohľadom zajatia v Rusku: si spomínal na to že po dosť dlhej ceste do oblasti "Kazachstánu" resp. do oblasti z pestovaním bavlníka (presnú lokáciu si nespomínal), skončil celkom dobre, lebo bol pridelený na statok miestneho bohatého pána. Pán u ktorého slúžil, bol pôvodom nemec a po páde cárskeho režimu, ho pravidelne začali navštevovať členovia miestneho "revolučného" výboru ... nakoľko po tom ako ho môj prastarý otec zaviezol na vlak už o ňom nikdy nepočul a iba po nejakom čase sa dopočul, že vlak prepadli a "pánov" zabili. Nakoľko situácia v danej oblasti sa stala neznesiteľnou, rozhodli sa odísť "domov".