Tris - mám to v úmysle.
Dancer - podľa toho čo.
"Vlastný" plugin založíš najlepšie tak, že v adresári GameData vytvoríš vlastnú zložku - názov nech je meno tvoje "spoločnosti" a v nej podadresár "Parts" - diely (môžu v nich byť ďalšie podadresáre - pozri si zložku "Squad", ktorá má "úplnú štruktúru", pretože je v nej všetko patriace k originálnej hre). Pra každý diel (tvarovo) potrebuješ vhodne pomenovaný adresár s minimálne jedným súborom - štandardne je to popis objektu "part.cfg", ale dá sa aj premenovať a *.cfg potom môže byť v jedno adresári niekoľko. Ďalej tam môže byť model.mu a textúry model00x.mbm, prvá je vždy model000.mbm a posledná by mala byť modelXXX.mbm a je to "heigh map" - to už ale záleží od vlastností "model.mu" . Jeden model môže patriť k niekoľkým *.cfg (každý *.cfg predstavuje obvykle práve jeden objekt v hre).
Najjednoduchšia je editácia *.cfg súborov, na to stačí notepad, lepšie notepad++, a samozrejme vedieť čo a ako...
Textúry sú zvláštneho typu *.mbm (nenačíta ich takmer nič bežne používané), ale po premenovaní na *.RAW ich dokáže zobraziť irfanview a previesť na "niečo použiteľnejšie" (so značnými výhradami - pri prevode sa zrejme stráca nejaká informácia...).
Ako:
vytvor kópie *.mbm a ručne premenuj na *.raw

v sekcii 1 sa nastavujú rozmery - musia byť binárnym násobkom 2 (2,4,8,16,32,64....512,1024) - treba odhadnúť alebo vyskúšať, väčšina textúr je štvorcová a má rozmery 256-1024 pixelov
v sekcii 2 - povel ignorovať prvých 20 bitov súboru (je tam hlavička KPS)
v sekcii 3 sa nastavuje farebná hĺbka - treba vyskúšať
v sekcii 4 sa nastavuje vertikálne prevrátenie textúry (povinné)
Výsledkom je ale iba náhľad textúry - problém je, v čom ju uložiť, aby si zachovala svoje vlastnosti pri použití na modeli.
Upravené textúry sa dajú modelu podstrčiť jeho hexa editáciou (hexadecimálny editor, napríklad notepad++ s pluginom HEX-editor, teoreticky by to šlo aj normálnou editáciou, je tam ale veľké riziko chyby).
Model *.mu by sa mal dať vytvoriť alebo upraviť pomocou programu Unity - s tým má ale nulovú skúsenosť.
Existuje možnosť vytvárať *.dll knihovne funkcií - opäť nulová skúsenosť, ale napríklad mechjeb je vyslovene postavený na knihovni dll s príslušnými funkciami.
Pretextúrovanie modelov som vyskúšal, funguje to "obstojne", moje výsledné modely s textúrami *.png však majú v hre nesprávne osvetlenie a neviem to upraviť. Chyba je evidentne vo vlastnostiach mojich textúr, hoci samotné textúry vyzerajú na prvý pohľad správne a v spolupráci s modelom fungujú.
Takto to vyzerá (niečo i lepšie, niečo o i dosť horšie):
Zdanlivo malá chyba na pravom obrázku je v skutočnosti celkom vážna - toto to urobí v hre pri rôznom osvetlení - horný a dolný diel je originálny, stredné štyri diely sú moje retextúrovacie pokusy
všetky moje pokusy:

časť je len úprava cfg, časť aj retextúrovanie - niektoré, napríklad motory, celkom úspešné (IMHO - na zložitom povrchu nie je chyba osvetlenia tak nápadná), problém je hlavne s nádržami.