Občanská válka v Sýrii - diskuze

Arabsko-Izraelské války, Perský záliv...
Zamčeno
Dzin
7. Major
7. Major

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od Dzin »

Víš co mi teĎ tvůj příspěvek připomněl? Debatu s jedním člověkem, který mě nazval propagandistou proto, že jsem tvrdil, že Zimní válku rozpoutal SSSR a ne Finsko.

Nic nepřekrucuji a nebo co přesně tedy překrucuji? To, že asadovi odstřelovači začali střílet do demonstrantů? Co se na tom dá překroutit? Kde jsem psal, že schvaluji to, co dělal onen zmíněný bojovník s jeděním lidského srdce? Kde jsem to omlouval nebo překrucoval? Překrucuje ten, kdo tvrdí, jak Asad bojuje proti terorismu (teroristům), protože je jednoznačně jasné, že odboj proti němu nejsou teroristé. Ano, mohou se na jejich straně vyskytovat, ale to neznamená, že je to celý protiasadovský odboj.Podobně jako není fundamentalisticky islamistický.

Pokud tedy máš problém s tím, že jsem někde něco překroutil, tak mi dej vědět. Zatím to chápu tak, že zpochybňuješ to, že vyšetřovatelé OSN se nemohli dostat dřív do Sýrii vinou Asada? Vždyť se čekalo na jeho povolení.
Jak je překrucování, když tvrdím, že není důvod si myslet, že odboj používá civilisty jako lidské štíty? Ty si tvrdil opak a zakládáš to jen na svém přesvědčení. Proto je opačné tvrzení stejně relevantní a tudíž není žádný důvod, si myslet, že tomu tak je. Co je na tomhle překrucování? Stejně tak, kde přesně jsem nálepkoval? Tam, kde píši, že nemůžu opozici proti Asadovi označit za teroristy a islamisty v užším slova smyslu? To je přesně opak ne? Nebo koho nálepkuji? Hozballáh? Tím že vyjmenuji teroristické činy, ke kterým se sám přihlásil? Mohl bys být tedy konkrétnější?
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Dzin píše:Lord: "omlouvání opozice" Kde si nabyl dojmu, že je nějak idealisticky omlouvám ve stylu "účel světí prostředky"? To jsem přeci nikde nenapsal ne? Ale jestli narážíš na to, že je odmítám šmahem nazývat "džihádisty" jak se tady činí, potom máš pravdu. Protože to džihádisti nejsou. To je určitá část z nich. Jinak se jedná o odboj proti Asadovi a jeho režimu.
Dzine, nevím, o co ty vlastně jde, protože se už opakuješ a tím můžeš lidi akorát na.rat. Ostatní to vidí stejně. Přines nám prosím Tě už něco nového, důkazy, podklady, pokud něco víš. Četl jsem analýzy, něco z nich jsem na Palbu dával. Není to jen z médií a pochybných stránek, ale opravdu i z odborných institutů studií válek (ISW). Možná reaguješ na mé a příspěvky ostatních. Snažíš se vysvětlit svou mantru. Neboj já jí rozumím, ale v něčem se prostě neshodneme a můžeš to psát horem spodem :eek:
Takže když to shrnu. Značně jsem se už rozepisoval ve svých předchozích příspěvcích, takže pokud jsi je četl pozorně, asi víš, jak to vidím.

Já píšu, že původní FSA byla značně rozprášena a není schopna tolik operovat jako džihádisti, či islamistické skupiny. Mě to přijde, že ty si furt myslíš, že „existuje jakási silná liberální jednotná opozice“. Nebo když ne jednotná, tak aspoň opozice. Jo určitě vždy existuje nějaká opozice a touha po změně, to je zákonitý :D A budou to ti správní, jako třeba u nás Véčkaři. Nechci to zlehčovat, ale prostě v ně nemám příliš důvěry.

Jo někde ještě existují fragmentované klany, místní bačové, ale nejsou už moc silní. Tedy pokud je nepokropí živou vodou americká intervence. A zdá se, že budou mít štěstí a spása přijde. Ačkoliv mám pádné důvody o tom zásahu, tak jak je oficiálně odůvodňován pochybovat. Někteří z nich možná byli u zrodu těch protestů v Aleppu, ale nyní už to koučujou převážně jiní. FSA má stále vliv, ale není tolik operační, resp. jen místně. Už to zde psali jiní, je to tím, že oni jakoby zůstali doma, zbraně k nim propašovávali.

Obrázek

Zatímco ostatní bojůvky - říkám jim džihádisti - se grupovali, byli cvičeni, ale také ideologicky očkováni džihádem, zásobováni zvenku a pak infiltrovali. Co je dosud spojuje je společný nepřítel v podobě Asada. Až by ho porazili, začali by se mydlit mezi sebou, ve sporu o dominanci, protože to je jediný čemu Arabové zatím rozumí.
Nebo Ti jde o to jen „padni komu padni“. Dobře ať vyhrajou, nějak se zařídí po svém. Já ti garantuju, že by nebyli schopný pak zabránit dalším masakrům a čistkám na té druhé straně. Ačkoliv SAA postupuje tvrdě, nemyslím, že by jejich vojáci vynikali takovou záměrnou teroristickou brutalitou na civilech jako třeba Al Nusra.
Pokud nebude nějaká kontrola ze shora, tak bude platit zákon džungle. To znamená, že situaci klidně ovládne, ten největší agresor, zavedou islamistický stát a právo šária.
Můžeme napsat, OK tak dobře, když to chtějí. Budeme na ně tlačit a usměrňovat je. Ano, možná by se to povedlo, ale spíše ne.
Dzine, to je zhruba shrnutí mých dojmů, které mám s Tebou v této diskusi.

USA ještě před čtyřmi měsíci hovořilo relativně rozumně - obávalo se regionální války, kterou oni ale vlastně podporují. Z jejich strany to je schizofrenické jednání. Možná si nedovedli ještě před rokem představit, jak se občanská válka přetransformuje, to se přiznám, že ani mě to v takovém měřítku nenapadlo. Al-Kajdá v Sýrii jim ani tolik nevadila jako zapojení Hizballáhu, z toho potom začal plašit Izrael. Akce vyvolala reakci. Intervence v podobě „humanitárního bombardování“ vyvolá zase něco, a spirála se bude roztáčet. Přitom Arabové jsou hlavy skopový a budou bojovat klidně až to úplného zničení a vyčerpání. Nevím, komu tohle může prospět?
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Mirek58
7. Major
7. Major

Příspěvek od Mirek58 »

Pánové, v rámci cvičné debaty, mě napadla myšlenka, zda je reálné, že by obě strany( US,Rusko) reagovaly na použití chemických zbraní.
Dnes ruské MZV zveřejnilo, že chemický náboj v Aleppu byl vyroben na koleně způsobem používaným Al Nusra. Tak pokud by Putin použil logiku Obamy, mohlo by být"veselo" US by bombardovali Asaada a Putin třeba vývikové tábory.
P.S.
Obě velmoci by tak vlastně postupovaly ve shodě boje proti použití chem zbraní , podle svého.
ObrázekObrázek
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Lord píše:Dzine, nevím, o co ty vlastně jde, protože se už opakuješ a tím můžeš lidi akorát na.rat. Ostatní to vidí stejně. Přines nám prosím Tě už něco nového, důkazy, podklady, pokud něco víš.
No s těmi "ostatními" bych byl opatrný..je to asi ve stejném gardu jako u nás oblíbené "lid si to žádá" :) Mě by třeba dokázalo nasrat, kdyby mě tu někdo neustále obviňoval ze zaujatosti, závislosti na prolhaných médiích, víceméně názorové nesvéprávnosti a ten dotyčný by přitom jel jenom na své zaujatosti, domněnkách a vlastních dozajista neprolhaných médiích. Nikdo nic pořádně neví, ale to nebrání tomu splácat z ho..na gotický chrám i s věžičkou a vysvětit ho dle víry své...
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Polare, tvůj výrok obecnosti nemá chybu. Zpochybnit jde všechno. Zde na Palbě byla vždy určitá různorodost, takže si lidi můžou přečíst směsici názorů. Kdo měl více nebo méně pravdu ukáže budoucnost. Ta se bude případnou intervencí nějak dál vyvíjet.
Faktem je, že prognózy analytiků z dlouhodobého pohledu jsou přeci jen „trošku odlišné“. Nikdo nemáme křišťálovou kouli. Ale něco víme už nyní a můžeme dobře zhodnotit i minulost a vývoj konfliktu.
Můžeme stokrát věřit, že tentokrát to bude třeba jiné, aby nás zase překvapila nějaká zrádnost.

Co můžu udělat, je sem dát odkazy na relativně solidní stránky o dění v Sýrii
http://iswsyria.blogspot.cz/
http://www.understandingwar.org/
Najdete tam situační mapky bojiště a popis. Mezi řádky se můžete dočíst, že roste síla a kapacita Salafistů a Salafi-džihádistů – tyto skupiny zužují politický prostor, ve kterém jsou schopni sekulární opoziční skupiny pracovat.
Můžete jít oblast po oblasti a študovat.
Franz Trubka
7. Major
7. Major

Příspěvek od Franz Trubka »

Z portalu Parlamentni listy.cz nazor ruskeho spisovatele a analytika Sergeje Chelemednikova
http://www.parlamentnilisty.cz/parlamen ... zor-284480
S Dzinem rozhodne nesouhlasi...
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
josefg
poručík
poručík

Příspěvek od josefg »

Dzin píše: Víš co mi teĎ tvůj příspěvek připomněl? Debatu s jedním člověkem, který mě nazval propagandistou proto, že jsem tvrdil, že Zimní válku rozpoutal SSSR a ne Finsko.

A určitě to byly jenom kvůli této větě? Nepřibalil jsi k ní jěště nějakou jinou? :D
Nic nepřekrucuji a nebo co přesně tedy překrucuji? To, že asadovi odstřelovači začali střílet do demonstrantů? Co se na tom dá překroutit?
Překrucuje ten, kdo tvrdí, jak Asad bojuje proti terorismu (teroristům), protože je jednoznačně jasné, že odboj proti němu nejsou teroristé. Ano, mohou se na jejich straně vyskytovat, ale to neznamená, že je to celý protiasadovský odboj.Podobně jako není fundamentalisticky islamistický. Pokud tedy máš problém s tím, že jsem někde něco překroutil, tak mi dej vědět.
Jak je překrucování, když tvrdím, že není důvod si myslet, že odboj používá civilisty jako lidské štíty? Ty si tvrdil opak a zakládáš to jen na svém přesvědčení. Proto je opačné tvrzení stejně relevantní a tudíž není žádný důvod, si myslet, že tomu tak je. Co je na tomhle překrucování? Stejně tak, kde přesně jsem nálepkoval? Tam, kde píši, že nemůžu opozici proti Asadovi označit za teroristy a islamisty v užším slova smyslu? To je přesně opak ne? Nebo koho nálepkuji? Hozballáh? Tím že vyjmenuji teroristické činy, ke kterým se sám přihlásil? Mohl bys být tedy konkrétnější

Opravdu vůbec nic nepřekrucuješ, jenom do diskuze o chemickém útoku taháš asadovy odstřelečovače, a další balast, kterým rozmělňuješ to hlavní odvádíš diskuzi jinam. Přesně to je náplň práce propagandistů :lol: No doufám, žes ty odstřelovače aspoň viděl do těch lidí střílet, a tvé svědectví je očité a ne z druhé ruky.
Zatím to chápu tak, že zpochybňuješ to, že vyšetřovatelé OSN se nemohli dostat dřív do Sýrii vinou Asada? Vždyť se čekalo na jeho povolení

Jiní zase tvrdí, že to čtyři dny zdržovala druhá strana. A protože zasažené území bylo pod jejich kontrolou, měli mnohem víc možností i důvodů odklízet stopy. A jestli tam jak tvrdí Frantíci střelila armáda raketu, co asi potřebovali asadovci na svém území pět dní odklízet? To si jako myslíš, že raketa je čert a místo odkud vyletěla se musí sedum dní kropit svědcenou vodou, aby nebylo poznat co nesla? Co asi na místě odpalu uvidíš? Raketu jak tam není? :lol: :lol: , Dznine viděls někdy co zůstane po raketě když odletí? :) Ani to ..... ne. Veř mi viděl jsem to.
,
Kde jsem psal, že schvaluji to, co dělal onen zmíněný bojovník s jeděním lidského srdce? Kde jsem to omlouval nebo překrucoval?
Tohle jsi napsal
V současné chvíli by bylo nejlepší udeřit na syrskou armádu a donutit ji kapitulovat a současně vyvynout masivní diplomatický nátlak na rebely, aby přestali s ozbrojeným bojem, jinak jim nebude poskytnuta pomoc.

Ten zmíněný bojovník není jen takové nějaké ho..nko v trávě, ale dost významný velitel , pokud by se jim poskytla vojenská pomoc, po které voláš, byl by partnerem i při sestavování vlády. Tak že si třeba okousej nehty, ale já na svém nic nezměním
Obrázek

read between lines, read between lies
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Franz Trubka píše:Z portalu Parlamentni listy.cz nazor ruskeho spisovatele a analytika Sergeje Chelemednikova
S Dzinem rozhodne nesouhlasi...
Franzi, dobrá kritika médií u nás. Bohužel novináři si už nedají většinou s ničím práci, dobře píše … vlastně jen přebírají oficiální propagandu (proklamace politických představitelů), té nebo oné strany a hlavně té americké. Jo přemýšlet bolí a ani to po nich nechtějí. Horší je, že skoro nikde není vidět hlubší analýzy. Tím ovšem nechci podléhat ani ruské straně. Je to už ohraná písnička, ale jak už řekl někdo jiný, USA by se také nelíbilo, kdyby někdo dělal bordel, či intervenoval v Mexiku.
Vtip je v tom, že v oblasti hraje roli více zájmů. A paradoxně aspoň mě přijde proklamovaná „svoboda syrského lidu“ nyní už jako ten nejmenší problém.

Jisté však je, že regionální válka není ani v zájmu Evropské unie, kromě ambiciózní Francie, a to z mnoha důvodů. Hypoteční krizi budou daňoví poplatníci splácet ještě desetiletí. Ekonomice Spojených států pustily žilou války v Iráku a Afghánistánu. Tragický je, že stratég Al-Kajdá - Ajmán Zavahrí může být spokojen. Kde se tento mozek ukrývá? Islámský vulkán se šíří po světě. Pro sekularistu je nyní demokratem každý, kdo zabrání islamizaci společnosti.
Asi je jen otázkou času, kdy vznikne nějaká obdoba islámského džihádu i v Egyptu :raf:

V Iráku roste opět moc sunnitů a jejich bojovníků. Krize v Iráku a v Sýrii si nyní poskytují vzájemnou nákazu. Irácké sunnity posiluje fakt, že ač jsou ve své vlastní zemi menšinou, tvoří většinu v tomto regionu. Doporučoval bych rozdělit Irák, šíitskou část připojit k Íránu. Ze sunnitské v Iráku a v Sýrii vytvořit nový islámský stát Levant. Jisté je, že Al Nusra má podobný cíl.
Schůzka G20 v Petrohradě

Jedna z mála vhodným příležitostí k politickému řešení syrské občanské války. BRICS dnes vyjádřili v Petrohradu obavy "z krajně nepříznivých" dopadů případné vojenské intervence v Sýrii na světovou ekonomiku.
Rusko varovalo před vojenským zásahem Západu proti Sýrii v souvislosti s obavami z následků případného zasažení malého jaderného reaktoru poblíž Damašku.
Jak symbolické, náhoda je blbec :) Rozdílné postoje zemí k Syrské otázce, i když zřejmě nejen ony, se promítly i do zasedacího pořádku.
„Tam byl malý problém, protože kdyby to bylo podle ruské abecedy, která má jiné pořadí písmen, tak by Barack Obama a Vladimir Putin seděli téměř vedle sebe, mezi nimi by byl jen saudskoarabský král, a to zřejmě americká strana nechtěla.“

Pochlapí se hoši ? Asi ne. Příliš mnoho zájmů a horkých hlav :-P
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Alchymista »

josefg píše: Ten zmíněný bojovník není jen takové nějaké ho..nko v trávě, ale dost významný velitel , pokud by se jim poskytla vojenská pomoc, po které voláš, byl by partnerem i při sestavování vlády. Tak že si třeba okousej nehty, ale já na svém nic nezměním.
Chvalaboh už v žiadnej vláde nebude - assadovi vojaci ho chytili ... a nedopadol pekne...
http://anna-news.info/node/12115

Dzinovi by som poprial jediné - aby si užil osobnú skúsenosť s podobnými bojovníkmi za demokraciu.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

Franz Trubka píše:Z portalu Parlamentni listy.cz nazor ruskeho spisovatele a analytika Sergeje Chelemednikova
No ty kráso, tohle je dobrej matroš :D...i těch pár střípků pravdy nikdy nemůže zamaskovat to, že je to z poloviny subjektivně ovlivněná a rozhodně ne nezávislá vize a z druhé poloviny snůška sra..ek. Pardon...

Jediné, v čem se dá s autorem souhlasit, je to, že by člověk měl filtrovat a dělat si názor sám na základě více zdrojů. Ale ne že se nějaká "pravda" vymění za "Chelemednikovu pravdu". Ten člověk ví, jak svoje závěry dobře prodat a jak se nést na populární vlně, ale to je asi tak vše.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Polarfox píše:No ty kráso, tohle je dobrej matroš ...i těch pár střípků pravdy nikdy nemůže zamaskovat to, že je to z poloviny subjektivně ovlivněná a rozhodně ne nezávislá vize a z druhé poloviny snůška sra..ek. Pardon...
Analytik Chelemendik – to je o čem jsem psal už výše, že se snaží věštit budoucnost a vyžívá se v katastrofických scénářích. Namlel toho dost, takže něco málo z toho se stát může.

Tohle mě docela pobavilo … přidal jsem pod to své komentáře.
- Chování mainstreamu v Čechách je pochopitelné – česká média už dávno nepatří Čechům.
Pozn. No třeba MF koupil Babiš, leč původem Slovák s českým občanstvím.

- Pokud by Putin nevystoupil s varováním v sobotu 31. 8., válka by už začala.
Pozn. Tady bych viděl důvodů víc. Obama byl původně (pokud) nekecal, jen pro „potrestání“, i když člověk nikdy neví. Kongres mu možná schválí až 60+30 dnů intervence. Z hlediska teorie her Obamovo jednání rozebírám samostatně.

- Cíle jsou jako vždy velmi ambiciózní, ale v nejbližším období nevypadají jako reálně dosažitelné. Ale explodovat situaci na Blízkém východě tato válka může rychle a snadno. A tak budou vyhazovat do vzduchu.
Pozn. Tohle docela sedí. Podle mě není v možnostech USA vyřešit všechno najednou.

- Hollande, který vyskočil před lokomotivu, prakticky spáchal politickou sebevraždu, protože právě Francie, kde žije víc než deset milionů muslimů, bude první obětí tzv. islámského terorismu.
Pozn. Nudný Hollande asi nemá příliš zkušeností. Je potomkem sefardských Židů, leč katolík. Izrael si úder přeje. Nevím proč, ale je to tak. Může je těšit "zajištění" chemických zbraní ?

- Co je to světová válka v současnosti, to nikdo neví. Orientujeme se na dvě minulé světové války v Evropě, které se v takové podobě už nikdy nezopakují. Existuje názor, ke kterému se připojuji i já, že světová válka běží stále, akorát ji trochu maskují a tak trochu pudrují.
Pozn. A svět také běží stále. Faktem je, že v době atomovek se musí opatrně. Možná by konflikt mohl přinést i oživení ekonomiky. První světová válka byla pro USA obdobím konjunktury. Leč po válce došlo k depresi, k velké inflaci, ale za dva roky k oživení a desetiletí prosperity. To je velice výhodný cyklus, jak umořit dluhy, a pak se nést na vlně.
Něco pro pobavení, Rusové si dali práci a sestříhali vynikající video :lol:

Menší odvar Karibské krize v opačném gardu, v novém hávu, moderními prostředky. Sýrie možná bude takovým technologickým demonstrátorem a testováním nových zbraní a postupů, třeba i pro konflikty větší. Na strašení nemusíme mít čerta. Stačí asymetrická odpověď. Tehdy začali vědátoři bádat a zjistili, že člověk je předvídatelný a osmdesát procent jeho uvažování a činů se pohybuje ve stále stejných schématech a naučených postupech.
Začali rozvíjet „teorii her“. Ustoupit x Neustoupit.

USA se snaží přesvědčit o své iracionalitě, resp. připravenosti riskovat, ústupek by vedl k oslabení prestiže. Trošku jsem to zkoumal z pohledu teorie her a vyšlo mi, že útok na Sýrii by byl selháním.
Něco jako chybný tah. S růstem pravděpodobnosti války by proto mělo dojít k „přeformulování slov“.
Pokud se americké diplomacii na summitu G20 nepodaří získat širší podporu, znamená to, že svět nepochopil. Zde je snad už jen možnost, že arabské státy (Saúdská Arábie, Katar) USA válku „zaplatí“ 8-)
Jenže úder si nepřeje už ani Al-Kajdá v obavě, že by džihádisty mohli taky bombardovat. Zůstává už jen přání zaprodanců, aby úder nakonec skončil invazí do Sýrie.
zenith0009
štábní praporčík
štábní praporčík

Příspěvek od zenith0009 »

Několikrát se tu omýlala situace v Aleppu v souvislostí s operací Severní bouře, která měla město obklíčit a odříznout zásobovací trasy opozice. Realita ovšem, jak to tak chodí, byla nakonec zcela jiná. Akce skončila fiaskem. Nejprve k cílům operace a situaci na severu Sýrie:

Obrázek

Na obrázku je mapka okolí Aleppa. Na sever od města držel režim pouze dvě obklíčené enklávy: okolí vesníc Nubul a Al Zahra (4) a dále na sever letiště Menagh(1). Armádní jednotky posílené o bojovníky Hizballáhu měly vyrazit na sever, vytvořit koridor spojující tyto izolované body odporu, přerušit dálnici (3) do Turecka, a odstřihnout tak opozici od zásob. Zároveň měla být zahájena ofenziva v samotném Aleppu. Operace se rozběhla po 9. červnu a zhruba týden nutily armádní jednotky opozici k ústupu. Po týdnu se ale karta obrátila a loajalisté byli pomalu zatlačováni nazpět. Po 10ti měsíčním obléhání dobyli rebelové 6. srpna letiště Menagh. Přeživší obránci ustoupili do kurdské zóny okolo města Afrin (5), kde byli internováni.

Obrázek Obrázek

1. mapa - zahájení útoku, 2. mapa - situace po selhání ofenzivy

Následně přešli do útoku rebelové. Největšími úspěchy bylo obsazení předměstí Khan Al Asal - 21.6.2013 (na mapě 2 vlevo dole), čímž byli loajalisté definitivně odříznuti od prostru na západ od města. Jediná zbývající trasa, spojující Aleppo s jihem země vedla od mezinárodního letiště na jih přes Tel Shegheb a Al Safirah. 26. srpna pak rebelové obsadili vesnici Khanasser, čímž odřízli i tuto trasu.

Obrázek

3.mapa - odříznutí zásobovací trasy ve vesnici Khanasser

Od selhání Severní bouře jsou vládní jednotky trvale v defenzivě a ztrácejí území ve prospěch opozice, pravděpodobně neexistuje zásobovací trasa, která by spojovala město s režimem drženým územím jižněji. Takže brzké osvobození Aleppa ze strany režimu opravdu nehrozí, spíše naopak.
Obrázek
zenith0009
štábní praporčík
štábní praporčík

1. srpna zahájili rebelové ofenzivu v pohoří Qalamoun severně od Damašku.

Obrázek

Cílem je ulehčit obklíčeným jednotkám bojujícím v Damašku a Homsu. Rebelové vyrazili západním směrem z okresů Al Zabadani a Yarbud u hranice s Libanonem (http://en.wikipedia.org/wiki/Rif_Dimashq_Governorate). Toho by měli dosáhnout přetnoutím dálnice M5, která je hlavním spojením Damašku se zbytkem země. Dále by pak měli postupovat na jih směrem ke Adře a Východní Ghoutě na předměstí Damašku (na mapě dole) a tím prolomit obklíčení.

Obrázek Obrázek

Obklíčení rebelů ve Východní Ghoutě.

Zajímavá videa z bojů:
1 - žluté stejnokroje a obsazení základny
2 - přepadení checkpointu a krádež(!) tanku
3 - zničená kolona s posilami (v pozadí t 34)
http://www.liveleak.com/view?i=f9b_1378058386
http://www.youtube.com/watch?v=QiIJFS0rjH4#t=99
http://www.youtube.com/watch?v=YSqlnFisVwA
Obrázek
zenith0009
štábní praporčík
štábní praporčík

skelet píše:Za mě asi takto.. Ano, Asad je zloun a vypustil občanskou válku do své země, ale s postupem času se stal tím menším zlem.
trefna ilustrace...
Obrázek
Obrázek
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál

Příspěvek od skelet »

Ano, je to trefná ilustrace. Ale to na tom vůbec nic nemění ..
ObrázekObrázekObrázek
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Zenith, díky za rozbor situace kolem Aleppa. Jen dodám, že ty obklíčené enklávy okolí vesnic Nubul a Al Zahra jsou šíitské vesnice. Já to vidím jako určitou „vysvobozovací akci“, bohužel by musela být šířeji založená. Základna letiště Menagh už byla relativně daleko. Myšlenka odstřihnout opozici od zásob byla ale dobrá. Armáda se bude zásobovat letecky jako u Stalingradu. Počítám, že Syrian Arab Army má ještě rezervy. Teroristé utrpěli značné ztráty. Hama a Homs má pevně v rukách SAA.
http://www.syrianews.cc/syrian-army-terrorists-aleppo/

Další eskalace ze strany USA mě netěší. Uprchlíci už nebudou ani moci kam utíkat, ani na ně nebudou už asi peníze. Je vidět jistou koordinaci akcí rebelů a Al Nusra.

Obrázek

Americká intervence by zřejmě současnou patovou situaci kolem města Aleppo dokázala výrazněji zvrátit ve prospěch teroristů. Kor kdyby zničili mezinárodní letiště. Zatím v samotném městě jsou rebelové v kleštích mezi letištěm a severozápadním ramenem.
Edit: Nyní jde o to, aby Assad ustál americké bombardování. Stabilizoval pozice. Bitva o Aleppo je oběma stranami konfliktu vnímána jako „rozhodující bitva“. Je to v podstatě poslední větší opěrný bod tzv. opozice.
Pokud to zde dopadne bídně, může nastat „balkanizace Sýrie“.

Jinak ten vtip je docela výstižný. Vidím to podobně. Ukazuje, co asi mohlo zůstat, o co se nyní hraje.
Když se chceme vrátit zpět, protesty v Sýrii začaly relativně "poklidně". Postupem času se situace eskalovala, až je tam kde je, bohužel :neutral: Můžeme z toho vinit Assada, že nechtěl udělat na začátku větší ústupky. Nežádali skoro hned jeho odstoupení ? Já myslím, že ano, asi si mysleli, jaká to bude selanka. Tyhle hnutí jsou většinou hodně naivní. Jenže žádná "sametová revoluce" nepřišla.
Můžeme z toho vinit Západ, že je podporoval (tlačil), a nakonec asi nejvíce Saudskou Arábii, Katar a CIA vysláním saláfistických džihádistů. Výsledkem jsou spuštošená města, rozvrácená země a mezinárodní konflikt. Jelikož obě strany se zabejčily. Lid už z toho nemá vůbec nic kromě zmaru. Teď se bude dělat "diplomacie mocností" s nejistou budoucností.
http://cryptome.org/info/syria-protest/ ... rotest.htm
zenith0009
štábní praporčík
štábní praporčík

Zásobování vzduchem nebude pravděpodobně možné kvůli přítomnosti rebelů v bezprostřednícm okolí letiště. Pak to dopadne nějak takto:
Zatím v samotném městě jsou rebelové v kleštích mezi letištěm a severozápadním ramenem.
No hlavně jsou rebelové všude kolem města, takže jako kleště bych to moc neviděl. U Stalingradu byla část sovětských vojsk po operci uran také stále "v kleštích" u Volhy. Ale co z toho, když máš nepřítele v zádech..
Obrázek
Saburo
štábní rotmistr
štábní rotmistr

Příspěvek od Saburo »

To video ukazuje prosím co?

Nějaký požár za horizontem, střelbu do země a tlupu fanatiků hystericky hulákajících ty jejich sr....
Navíc to video je z ledna, je tudíž malinko neaktuální a střih mezi zmizením vrtulníku za horizontem a začátkem hysterického křiku je nepřehlédnutelný... Propaganda jak pra.e...

Jsem asi slepý, ale já neviděl jediný zásah do toho vrtulníku a z 23mm by měl být alespoň trochu vidět. Předpokládám, že se jedná o 23mm dvojkanóm na tom náklaďáku.
Obrázek
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

zenith0009 píše:No hlavně jsou rebelové všude kolem města, takže jako kleště bych to moc neviděl. U Stalingradu byla část sovětských vojsk po operaci Uran také stále "v kleštích" u Volhy. Ale co z toho, když máš nepřítele v zádech.
Zenith, vždy je to o tom odhadnout správně situaci, když už je pozice prohraná a kdy ještě jsou možnosti obrany. Navíc se můžou pokusit o vyprošťovací manévr (Zimní bouři) jako Manstein. Pravda je, že jsem kdysi četl, že v Turecku a Jordánsku cvičí tisíce bojovníků pod velením Vrchní vojenské rady (SMC). Tohle jsou struktury financované přes CIA, kde působí západní poradci, atd.
Na těchto stránkách mají zpracovaného pavouka http://www.understandingwar.org/press-m ... -structure

Na pomyslném vrcholu stojí Salim Idriss - vojenský velitel Západem podporované opoziční skupiny. Tento dobrý člověk v srpnu zahájil tažení přes řetězec šíitských, resp. alavitských vesnic v provincii Latakia. Následkem toho museli obyvatelé vynuceně vesnice opustit. Sunničtí sekularisté se přitom spojili „Einsatzgruppen al-Kajdy“. Vypadá to na „strategii útočných čistek“.

Nevím, kde je furt berou, chudých jantarů, trestanců ze SA, táborů, místních, a odjinud je holt stále dost, ale určité přípravy udělali, utrpěli i určité ztráty, to samozřejmě obě strany. Někdy po válce se možná dozvíme, o těchto operacích více. USA se pro tento krok rozhodly v době, kdy opozice začala ztrácet původně dobytá území. Nyní už nebudou možná schopni také rozvíjet ofenzívu dál, tak jim chtějí pomoci ještě bombardováním.
Ale to jistě víš, takže to píšu i pro ostatní, kteří doufám o tomto zákulisí aspoň tuší. Kromě jiného dostávají protitankové a protiletadlové zbraně.

Ani to však nemusí stačit, tak chtějí zřídit bezletové zóny. Prostě se z toho stává klasická, spíše však vyhlazovací válka. Jinak by byl už celej konflikt jednoduše vyřešený „pobitím opozice“. Je to i o tom, že „liberální opozice“ nemá výdrž a nechce se jí ani moc bojovat, prostě měli rádi svoji pohodičku. Vojenský dril a kázeň, či nasazování vlastního kejháku je jim cizí, ale protestovat jim šlo. Ale naladit se v duchu sektářství a Alláha, pak už není problém vraždit ani civily.

Celkem odhaduju, že v Sýrii působí asi na 90 tisíc bojovníků. USA by nás chtěli přesvědčit, že většina pod Free Syrian Army. Jenže já odhaduji, že to bude už skoro fifty-fifty, ve prospěch islamistických skupin hraje fakt i větší velikost a kapacity. Ve skutečnosti v tom nemá ani jasno Kerry, protože je to všechno jakýsi podivný konglomerát.
V září 2012 jich bylo sotva 20 tisíc. Další skoro stejný počet se začal v té době cvičit v Turecku. Něco se začalo organizovat po vesnicích … nejsou tolik vybavení, ale započítávají je do počtu. Zahajuje se propaganda.

Obrázek

Dne 19.3. 2013 ozbrojené teroristické skupiny vystřelily raketu s otravnou látkou na vesnici Khan Al Asal, venkov Aleppo. Salimovi Idrisovi narostl hřebínek. Syrská opozice začala prohlašovat, že se nechystá zúčastnit plánované mezinárodní konference pro urovnání konfliktu. Přesto vládní síly a libanonské hnutí Hizballáh osvobozují na začátku června město Kusajr.
Znamenalo to vážnou strategickou i morální ztrátu pro opozici. V zemi existuje několik strategických bodů a ty jsou důležité. Na řadě je Aleppo nebo předměstí Damašku. Díky leteckému bombardování se podařilo obranu povstalců v Kusajru účinně podlomit.

:arrow: V samotné Sýrii se mezitím budují polovojenské jednotky alávitů, takzvané Národní obranné síly, které mají zajistit zázemí a převzít část armádních úkolů. Ví, že bojují o holý život, tíhnou spíš k sekularismu, v zemi jsou menšina, ale v některých regionech naopak většina. Na pobřeží Středozemního moře žijí tři čtvrtiny syrských alavitů, kteří se tam v posledních 40 letech přestěhovali z Alavitských hor. Asad má na své straně nejen alavity, ale i další menšiny, které mají z mnoha důvodů zájem na zachování sekulárního státu - křesťany, drúzy. Jde o všechno.

Západ se zdá "neomylností sobě vlastní" vybral špatnou zemi, na niž upřel zájem o další "demokratickou změnu". Po pádu režimů v Egyptě (Suez) a Libyi (ropa) se nezdála Sýrie tolik důležitá. Až na region Blízkého východu. Nyní v ní chce každý zachraňovat „své investice“. Podle toho, která strana má zrovna navrch. Pokud by byl syrský režim odstraněn a místo něj se chopila vlády sunnitská většina, ořezalo by to velmi silně vliv Íránu na arabské země.

To by mělo přímé dopady na Libanon, potažmo šíitský Hizballáh. Bašár Asad se do této situace dostal skoro bez vlastního přičinění. Syřané se obviňují vzájemně z nejhorších násilností, včetně vražd dětí.

Rusko bude Sýrii pomáhat v případě americké intervence. Podle tvrzení ministra obrany, ministra zahraničí a samotného prezidenta Putina to ale vypadá spíš na logistickou podporu. Už poslali zbraně, spolupracují v ekonomické a humanitární oblasti.
Dne 21.8. 2013, v průběhu činnosti mise OSN, ozbrojené skupiny a jejich spojenci ze západu a z regionu tvrdily, že syrská vláda použila chemické zbraně v některých částech Damašek venkov (Ghutha). USA rozjíždí mediální kaši.

Po politické linii existuje Syrská národní rada, která má hluboké vazby na Muslimské bratrstvo, a vznikla pod silným tlakem USA. V čele tehdy stanul duchovní Muáz Chatíb, který však po čtyřech měsících raději rezignoval, když viděl, co všechno se peče. V Egyptě MB už zakázali, ale zde zase ožívá. Tomu říkám farizejská politika.
Syrská vojska napredují u Aleppa

Obrázek

Syrští vojáci se v červenci uchytili al-Rashedin v Aleppu po prudkých bojích se zahraničními bojovníky Takfiri a zničili vozidla s výbušninami. Dále byl zlikvidován velký počet teroristů v okresech al-Ashrafieh, al-Sheikh Maksoud a al-Khalidieh, včetně materiálu, zbraní a munice. V srpnu postupně neutralizují další hnízda odporu ve městě.
(Pozn. Takfiri je označení pro odpadlíky, vzájemně se takto poštuchují, kdo má "lepší víru")

Letecký pohled na Aleppo – dá to dobrý přehled o rozloze města

Vojska, která jsou prozatím v defenzívě, můžou teoreticky přejít do ofenzívy. Myslím, že kdyby Obama nehrozil bombardováním, že už by některé jednotky napredovaly. Do oblasti tak zatím neproudí zásadní množství posil.

Obrázek

Každopádně v Aleppu to nejde hladce. Krysy se za velkých ztrát zatím drží. Systematicky jsou vypuzovány z děr.
Chemický útok pod falešnou vlajkou

Čtvrť Gutta je nyní zcela rozstřílená válečná zóna, zde nelze žít. Sami vidíte, že vypadá jako Stalingrad během slavné bitvy. Od začátku ofenzívy jsou zde pouze povstalci, teroristé a vládní armáda. Bojuje se dům od domu a všichni obyvatelé uprchli hned na začátku ofenzívy. Při nejmenším v době ofenzívy nemohlo dojít k povstalci ohlášených a natočených ztrátách na civilních životech, zejména u žen a dětí.
Zdroje: http://news.e-republika.cz/article2024- ... ych-zbrani
http://news.e-republika.cz/article2035
Franz Trubka
7. Major
7. Major

Příspěvek od Franz Trubka »

Destroy, ac skalni priznivec a clen Tveho fanklubu sem prispevek k Syrii dam. Mam na to leta a odvahu :D
Secretary of State USA Kerry poradil Assadovi, jak se vyhnout utoku.
"Odevzdejte vsechny chemicke zbrane a Usa nezautoci." Bohuzel jsem nenasel, komu a kde je maji odevzdat.
Pradepodobne te bande, ktera se snazi "osvobodit" Syrii.
Protoze mam bliz k americke propagande nez vetsina Palby, uz dlouho si myslim, ze Kerry je vul. Ale ze je takovy vul, to me nenapadlo.
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Zamčeno

Zpět na „Blízký a střední východ“