Občanská válka v Sýrii - diskuze

Arabsko-Izraelské války, Perský záliv...
Zamčeno
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od Pátrač »

Tak debilní podmínku si může dát jenom pitomec. Je totiž nesplnitelná a dotyčný to musí vědět. Tak se hledá - ne nehledá, tak se vyrábí - ona pověstná hůl co se musí najít - vyrobit aby bylo možno bít. Ježiši kriste to je kravina, která bere dech.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od Dzin »

josefg:Odstřelovače sem tahám proto, že se to nedá od sebe oddělovat. Už jsme to tu psal, že podle mě by mělo být proti Asadovi zakročeno a nejen proto, že nasadil chemické zbraně. Podle mě je toto nepodstatné, podstatné je, co reálně dělá. Zda nasadil či nenasadil ZHN je poddružná věc. Jendou jsme se zavázali prosazovat určité hodnoty, tak proč tak nečiníme? A v tomto duchu jsem tu psal.
Není to žádný balast ani překrucování, je to realita. Rozdělování na "stránky" je sice pěkné, ale nesmyslné. Je třeb a vše vnímat v kontextech. Chápu, že je moderní "powerpointové" vidění, tedy každá věc zvlášť, ale prostě tak tomu není. Proto má smysl se při diskuzi o nasazení ZHN v Sýrii bavit o asadových odstřelovařích na začátku konfliktu.
Tedy opět zopakuji, na mém přesvědčení, že se proti Asadovi má zasáhnout, nehrají ZHN sebemenší roli, protože si myslím, že tak máme učinit i kdyby je nepoužil. Otázka je, jaký zásah to má být.

A na závěr, opravdu nechápu, jak si ten odstavec mohl pochopit jako moje schvalování excesů, kterých se povstalci dopouštějí. Nikde to tam nepíši a ani nenaznačuji, že by se povstalcům mělo cokoliv špatného promíjet. Musel bych vyvynout obrovskou představivost nebo logickou konstrukci, abych dospěl k tomu závěru, který prezentuješ. Ergo, buď si to tedy naprosto špatně pochopil a nebo sis tu konstrukci udělal úmyslně, aby prokázal moje neexistující tvrzení. Takže si ani nemusím okousat nechty, ale stačí se podívat a je vidět, že tvoje přesvědčení je postaveno na vodě.

Franz Trubka: Promiň, ale je sice hezké ukazovat článek od Sergeje Chelemendika, ale jeho vidění je dost spolitizované a je to klasický představitel geopolitické školi navíc silně poznamenaná komunistickou případně všeslovanskou ideologií.
Nechci tím alen ijak dehonestovat jeho pohled na konflikt, ovšem jistě uznáš, že k němu budu přistupovat dost skepticky.

A ohledně "odevzdání ZHN Asadem" to jsem to jenom já pochopil jako rétorickou podmínku? A přitom tak byla evidentně myšlena, Kerry není idiot a tohle dával nepochybně jako něco, co ví, že nemůže Asad splnit, ale co je jediný možný způsob, jak zajistit, aby se vyhnul podezření z používání ZHN.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od Franz Trubka »

Prispevek od Sergeje jsem sem dal jako ukazku odlisneho postoje. Tezko sam muzu hodnotit, kde je pravda.
A co se tyce prohlaseni Kerryho, podle me absolutne nemas pravdu. Tahle podminka je prakticky nesplnitelna. Pokud by se vlada v Damasku americke ultimatum rozhodla respektovat, v zemi zmitane obcanskou valkou je to neproveditelne.
Ja jsem nenapsal, ze je Kerry idiot, ale vul. Musel velmi dobre vedet, o cem mluvi .
Tyhle keci jsou jenom pokus o vylepseni image vladnouci administrativy pred zacatkem valecnych akci
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od Lord »

Dzin píše:A ohledně "odevzdání ZHN Asadem" to jsem to jenom já pochopil jako rétorickou podmínku? A přitom tak byla evidentně myšlena, Kerry není idiot a tohle dával nepochybně jako něco, co ví, že nemůže Asad splnit, ale co je jediný možný způsob, jak zajistit, aby se vyhnul podezření z používání ZHN.
Jen na okraj, zní to jako ultimatum. Skoro klasický diplomatický nástroj. A ultimata se dávají, tak tři dny před útokem. Jinak Rusové chtějí odvrátit útok proti Sýrii, tlačí aby podřídila své chemické zbraně mezinárodní kontrole, pokud by to odvrátilo plány USA na vojenský úder. Tím by se mohlo zjistit na kolik to myslí vážně. Damašek to zatím vítá.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od Franz Trubka »

Jen bych doplnil, ze je dnes 9. zari a zacala schuze US kongresu, ktery ma rozhodnout, zda plany prezidenta na utok proti Syrii dostanou zelenou.Mozna proto Kerry pustil tuhle hlasku do sveta jako "posledni varovani a dobre minene navrhy USA."
Ted prijde cas na Tomahawky, B 52 a B 2...
Naposledy upravil(a) Franz Trubka dne 9/9/2013, 22:53, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
M1A2 Abrams
podporučík
podporučík
Příspěvky: 657
Registrován: 10/8/2005, 21:34

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od M1A2 Abrams »

Franz Trubka píše:Ted prijde cas na Tomahawky, B 52 a B 2...
Prave ze neprijde, mnoho povyku pro nic ale z utoku na Syrii nic nebude.
Entropia uzavretého termodynamického systému musí vzrastať. :-?
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od Dzin »

Jenže to jen tak zní. Reálně to nebylo takhle myšleno, bylo to spíše jen na okraj povězeno. Podobně se vyjadřují i komentátoři z USA. Teprve, když se toho chytili Rusové, dostalo to tento nádech. Je to jen další ruská politická hra, podobně jako prohlášení Putina, že kdyby mu poskytli důkazy ohledně použití ZHN Sýrií, připojil by se k útoku. Moc by mě zajímalo, jaké důkazy by si představoval? Podepsané místopřísežné prohlášení Asadem?
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od Lord »

Dzin píše:Je to jen další ruská politická hra, podobně jako prohlášení Putina, že kdyby mu poskytli důkazy ohledně použití ZHN Sýrií, připojil by se k útoku. Moc by mě zajímalo, jaké důkazy by si představoval? Podepsané místopřísežné prohlášení Asadem?
Všechno je "HRA", nebo americká hra, ach jo. Dzine, už jsem si řekl, že zde svoje působení radši omezím, ale něco mi fakt nedá.
- Bašár Assad nic podepsat nemůže, protože nedal k ničemu rozkaz.
- Rusku neukázali vůbec nic, kromě videí z internetu.
- Ještě nejsou ani hotové výsledky a zpráva OSN.
- Jediný čemu může Putin věřit je dobrý slovo.

Samozřejmě, že si třeba ani tak Rusko útok nepřeje, ale ani jim nepředali žádné relevantní důkazy, s tím dělají "velký tajnosti".
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
josefg
poručík
poručík
Příspěvky: 713
Registrován: 16/5/2009, 16:04

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od josefg »

Dzin píše:josefg:Odstřelovače sem tahám proto, že se to nedá od sebe oddělovat. Už jsme to tu psal, že podle mě by mělo být proti Asadovi zakročeno a nejen proto, že nasadil chemické zbraně. Podle mě je toto nepodstatné, podstatné je, co reálně dělá. Zda nasadil či nenasadil ZHN je poddružná věc. Jendou jsme se zavázali prosazovat určité hodnoty, tak proč tak nečiníme? .
Ale ČERTA STARÉHO Dzine, víš pochopil jsem tě už dřív, ono je ti úplně jedno co se v Syrii děje a kdo koho vraždí, prostě B. Asad překáží, tak má být zabit a tečka, to je celé tvoje poselství. Ale to mi nevadí, každý má nějaký názor, nebo kšeft, ale dost těžce snáším ty co si myslí, že když cosi smradlavého zabalí do humanitárních keců tak to všichni musí spolknout. Předevší, to co nazýváš bojem proti Asadovi bude znamenat zpustošení celé země a tisíce nevinných obětí, a tyto oběti ty přelepuješ nálepkou boj proti Asadovi, přetím se bojovalo proti Kadáfímu, Sadámovi, či Miloševičovi, vždycky se stejným výsledkem. Víš toto myšlení a konání není ve světě nové, už násilná christianizace Evropy a zvěrstva s ní spojená se obhajovala eufemismy, přesně podle tohoto mustru, a pokračovala dál pronásledováním jiných názorů ve středověku. Stejně pak postupovali i Jakobíní nebo Leninovi bolševici a další dobráci kterých jsou evropské dějiny plné. Víš já ti tvoje přesvědčení neberu, ale myslím si o něm svoje. Přesně toto myšlení vehnalo do mizérie Libyi, Jgoslávii, Irák a kdoví kam nás jěště zavede. Jen tak pro zajímavost čí odstřelovači stříleli v v Egyptě? Já mám dojem, že je to stejný scénář, a stejný byl i v při střelbě na Sarajevské tržiště. Prostě tatáž prasárna. Je sice fakt, jak říkal můj kolega když jezdil do misí je lepší"Lhát s vítězem, než ležet s pravdou v hromadném hrobě" ale já říkám, že se nic nesmí přehánět. Nehledě na to, že je sice papírově vítězství jasné, ale historie ukazuje, že ne všechno vždycky dopadlo podle předpokladů.
Rusové zdědili ze sovětských dob předpisy k používání BOL, předpisy ověřené válečnou praxi i desítkami let mírového výcviku. Podle mne by jim stačilo, kdyby to použitíl BOL dávalo pro vládní vojáky větší výhody než pro povstalce.
Použítí BOL se plánovalo na přesunující se vojska, k frontě nebo od fronty a především k jejich zastavení a zdržení, nikoliv na bránící se nebo útočící jednotky v přímém dotyku, to proto že by zasaženy byly i vlastní vojska. Jediná vyjimka v přímém dotyku byla motivována cílem vyvolat zmatek u nepřítele a to takto, při dělostřelecké přípravě, či přepadu jedno dělo baterie střílelo chemickou munici,ne za každou cenu otravnou látku, třeba jen slzák, (CS, nebo psychoaktivní, BZ), jen aby to dostalo protivníka do protichemických oděvů a tím buď zastavilo jeho útok, nebo mu zkomplikovalo obranu, v PCHčku je horko a v masce se špatně střílí když vím co jsem použil a kolik mám výhodu. Použití jiným způsobem je v boji neúčinné a zbytečné. Proto tomu Rusové nevěří. Záběry na hromady těl jsou sice pro někoho dojemné, ale neprůkazné. Kdyby aspoň uvedli čas, kde měl být útok proveden. ( Sýrii je horko, a např Sarin na rozpáleném písku rychle mizí a v PCHO je brzo k zalknutí tak, že by následky útoku nemohli vládní vojáci využít. Tak že užití ve dne je problematické. V noci se zase špatně bojuje a za požití BOL zvlášť. A vůbec viděl někdo vládní vojáky s maskami a prostředky PCHOJ? Já tedy ne. Divná armáda, která užívá BOL a vlastní vojáky nechrání.
Naposledy upravil(a) josefg dne 9/9/2013, 23:50, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

read between lines, read between lies
zenith0009
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 578
Registrován: 6/9/2012, 22:33

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od zenith0009 »

Saburo píše:To video ukazuje prosím co?
...
To video ilustruje nebezpeci leteckeho zasobovani v oblastech obsazenych rebely. Je myslim dostatecne vypovidajici a kazdemu pilotu by z neho asi vstavaly vlasy hruzou. Obklicenych leteckych zakladen uz bylo v syrii mnoho (nejznamejsi taftanz a menagh), muze se to stat i aleppu. Kdyz se rebelove dostanou blizko k letisti, lety se stanou prilis riskantni a zasobovani vzduchem nemozne. Nevim jestli je letiste v Allepu stale v provozu, ale opozice ji blizko (viz. mapky), takze bezpecne to nebude (maji i pl rakety).

Obrázek
Allepo - armada cervene, opozice zelene, kurdove zlute

V Aleppu se rozhořely prudké boje mezi Kurdy a opozicí. Opozice se snaží obsadit některé kurdské čtvrti (viz mapka nahoře - žlutě), kurdové se snaží obsadit čtvrti, ze kterých jsou ostřelováni.

V provincii Hassakah se bojuje o město Yaribiah. YPG (Kurdové) se snaží zmocnit hraničního přechodu s Irákem. (+ Podle šeptandy dala syrská oficiální místa souhlas s nasazením kurdských jednotek Pešhmerga (z Iráku) na syrském území)

V provincii Daraa na hranici s Jordánskem pokračuje ofensiva rebelů. V minulých měsících dosáhli značných úspěchů a pozice armády je nahnutá.

Obrázek

19. března - základna 99 v Naimě padla do rukou rebelů-
25. března - Yadoudeh pod kontrolou rebelů-
duben - květen - boje o Dara al-Balad a Tariq al-Sadd
červen - rebelové vstupují do čtvrti al-Mahata
červenec - srpen - boje o al-Mahatu
konec srpna - rebelové obsazují části Umm' al Mayadin.
2 - 7 září: rebelové útočí na Atman na severu Darra a pokouší se odříznout zásobovací trasy. Útočí na zbytky postavení ve čtvrti al-Manshiyah.

https://www.facebook.com/ArabChroniclebyCedricLabrousse

V provincii Damašku se bojuje v pohoří Qalamoun. Pozornost je upírána na boje o vesnici Malúa, křesťanskou enklávu, kde se dosud hovoří západní aramejštinou. Po útoku rebelů zahájila armáda protiútok a o místo se bojuje. (viz take mapka z minuleho postu http://www.palba.cz/album/displayimage. ... fullsize=1)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ma%27loula

Reportérka vypadá jako Julianne Moore, co? :)

V samotném Damašku zuří prudké boje o čtvrti Jobar, Barzeh a Qaboun. Armaáda se již dříve pokusila útokem po třídě 6th Tishreen izolovat Qaboon od Jobaru, Harasty a Irbinu. Nyní zahajuje tažení na sever po jižním obchvatu, s cílem oddělit Jobar a Zamalku (viz. mapka).

Obrázek Obrázek

"Pěkné" záběry z bojů na jižním obchvatu, T 72 a bmp 2, odposlechy nepřátelské vysílačky atd. rusky s en titulky
Naposledy upravil(a) zenith0009 dne 10/9/2013, 01:48, celkem upraveno 2 x.
Obrázek
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od Franz Trubka »

Ve 3 hodiny odpoledne ceskeho casu ma pres. Obama pronest zasadni projev k situaci okolo Syrie. Urcite to bude dostupne i v Cesku
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
zenith0009
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 578
Registrován: 6/9/2012, 22:33

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od zenith0009 »

Objevují se zprávy, že v případě úderu USA na Sýrii by se kromě režimu Bašára Assada mohly stát terčem také některé extremistické skupiny.
např.
http://www.aljazeera.com/video/americas ... 85394.html
Obrázek
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od Franz Trubka »

Zas se vsechno meni, americti zakonodarci odlozili hlasovani o utoku na Syrii.
President bude zvazovat rusky navrh, presunout syrske chemicke zbrane pod mezinarodni kontrolu.
Pevne verim, ze nakonec bude mit pravdu Abrams a zadne tomahavky letat nebudou.
V kazdem pripade to zavani velkou blamazi pro Babraka, ktery meni nazor co par dni a nevi, jak se z toho vykroutit.
Americe nic dobreho nedal a uz nemuze byt znovu zvolen. Zaplat panbuh
Ignorovat verejne mineni,kdyz je vic jak 70% obyvatel proti utoku, je cim dal tezsi i pro "kouzelniky se slovy' jako je Kerry a spol.
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od Skeptik »

Nevím Franzi, ale já už mám delší dobu pocit, že se z útoku na Sýrii Babrak snaží nějak "vyvléci" - rozuměj udělat něco proti svým loutkovodičům, kteří ho do války mermo mocí tlačí. Na rozdíl od ukázkového blba Kerryho.
Nechci se Babraka zastávat, nezaslouží to, ale nevynechá jedinou příležitost "k zaváhání".
Takže - mírný optimismus, že USA tento zločin nakonec nespáchají.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od Franz Trubka »

Tak to mame stejne pocity. Ale on musi vycouvat tak, aby mu zustalo aspon trochu vaznosti.
Uvidime, co z nej vyleze dneska. Zacatek projevu 9 am ET, v cesku 3 hodiny odpoledne. Pokud se to ovsem nezmeni, ve WSH
je pul treti rano, v Chicagu pul druhe a ja jdu spat :D
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4275
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od Alfik »

Což o to, Franzi, jemu "tvář" zůstane - svede to na zákonodárce, za blba bude Kerry, a tomu to může být šumák, protože jeho pozice není na postoji veřejnosti k němu závislá, a nakonec jediní komu se budeme smát budou Francouzi, kteří si zase mysleli že na nich stojí svět a couvli jakmile se ukázalo, že to nebude s USA tak hned.
Ta Obamova podmínka není hloupá. Nakonec, Hitlerovi to se Sudety vyšlo, ne? Klasický casus belli, ostatně, jak již zaznělo mnohokrát, jde o typickou presumpci viny režimu, přičemž jediný, kdo na použití chem. zbraní neměl žádný zájem, je právě on...
Doporučuji všem přečíst si znovu co napsal Josefg, zvl. posledních pár odstavců.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od Mirek58 »

Zas důkaz jako stehno.
http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky ... unice.html
Co vy na to?
Podle mne:
Nadrážové udělátka jsou parketou povstalců
Na to abych tohle mohl označit za raketu, mi vzadu chybí tryska.
Ergo kladívko asi to odpálili z trnovýho minometu ala WW1.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od skelet »

Alfik, Franz: Mám pocit, že možnost vycouvat mu z toho dal Putin, jinak by do toho musel jít
ObrázekObrázekObrázek
pepacz
desátník
desátník
Příspěvky: 58
Registrován: 1/10/2007, 17:19
Bydliště: Praha

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od pepacz »

Osvědčená taktika zlej policajt - hodnej policajt funguje spolehlivě
Život je krásnej, ale člověk musí být pořád trochu nalitej.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Intervence v Sýrii

Příspěvek od Lord »

Fakt je, že i díky tlaku se začaly věci nějak hýbat. Vlk se nažere a koza zůstane celá? Uvidíme.
Původně když jsem viděl, jak se amíci snaží Kerryho slova trošku přeformulovat, už jsem doufal, že to budou masit. Ale co dnes řekl Obama?
Kdyby se toho nechytli Rusové, už se dějiny mohly odvíjet zase třeba jinak. Jó na takových věcech a na lidech někdy skutečně záleží.
Navíc doma si nejsou jisti ani Kongresem, zda by návrh prošel a Obamu neztrapnili.
USA má v ruce každopádně stále eso zahájení války. Ale docela se mi začíná líbit tato "mezinárodní spolupráce" 8-)
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zamčeno

Zpět na „Blízký a střední východ“