Stalo se dnešního dne ...

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
Uživatelský avatar
Franz Trubka
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1815
Registrován: 14/10/2010, 04:16

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Franz Trubka »

Hologramy na dokladech mame. A jak poznaji cajti padelany prukaz z jineho statu? Fakt nevim, ale urcite bude nejaka cesta, kdyz se jim neco nezda. Neznam zadneho policajta / v chi slangu cap/,ktereho bych se zeptal
ObrázekObrázek

Pink Floyd-On The Turning Away
Uživatelský avatar
M1A2 Abrams
podporučík
podporučík
Příspěvky: 657
Registrován: 10/8/2005, 21:34

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od M1A2 Abrams »

zved píše:kolik amiků ještě věří, že musela dvojčata spadnout
Predpokladam, ze vsichni kdo znaji zakony gravitace.
Entropia uzavretého termodynamického systému musí vzrastať. :-?
Uživatelský avatar
badaxe
poručík
poručík
Příspěvky: 786
Registrován: 1/10/2011, 13:49

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od badaxe »

to skeptik, omlouvám se za nepochopení, mně to prostě tuhle asociaci nějak nedalo. SS je u spousty věcí (třeba parníky SS- Steam ship) tak mi to nepřišlo na mysl že by to mohla být zkratka čísla v nadloktí :-)
to zved, nejspíš to poznají stejně jako třeba poznají policajti ve Francii ten tvůj, náš řidičák je na tom podobně jako ten US, má malou fotku v pravém rohu a samozřejmě ochranné prvky, jen se s ním samotným moc neprokážeš. celý je česky, takže ten francouzský Krišot si moc nepočte. Buď ho pošle do nějaké ústřední databáze, nebo mu prostě věří :-) A pokud to dělají jako ti naši (mám zkušenost kdy mi auto naboural japonec) tak než by se trápili tak prostě věří :-)
A údaj o dárcovství orgánů je docela dobrý, asi si neuvědomuješ, že u nás je TVŮJ souhlas dán ze zákona, takže ty tam máš zaškrtnuto ano, i bez té kolonky v dokladech, jsi tedy tou potenciální kořistí :-) . U nás to zákon řeší takhle a pokud se ti nic darovat nechce, musíš to nechat zanést jako nesouhlas kdesi na nějaké databance, tam se nemocnice zeptá a když tam nejsi (nebo tě nenajdou) jsou orgány "volné" i kdyby se příbuzní stavěli na hlavu. A když tě kdekoli budou chtít zabít kvůli orgánům, tak jim obávám se, bude tvůj souhlas dost fuk. Prostě ti je vezmou. Problém je, že to zdaleka není jako ve filmu, kompatibilita musí být docela velká a to že by tě sebrali jen tak, s vírou, že až z tebe vyndají použitelné věci tak je někde střelí, je myslím dost mimo.
Obrázek

Socialisté ti slibují střechu nad hlavou, slibují tě nakrmit slaninou a fazolemi, slibují tě léčit, když onemocníš.
To vše jsou ale věci, které se dostane každý vězeň nebo otrok.
(Ronald Reagan)
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od kopapaka »

badaxe: já teda nevím jak na tvém řidičáku, ale evropský má u každé kolonky jen číslo, česky je jen pár drobností na zadní straně ( kategorie a tak ).

http://jablonecky.denik.cz/z-regionu/ta ... 30912.html
Tank urazil ze Sionu do Smržovky 1300 kilometrů

Obrázek
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
badaxe
poručík
poručík
Příspěvky: 786
Registrován: 1/10/2011, 13:49

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od badaxe »

Nevím čemu říkáš "evropský" ale ten co mám já, je karta jako kreditka, na přední straně tedy tam kde je fotka není jediné slovo jinak než česky, na zadní jsou pak kategorie které máš a ani ty kategorie nejsou čísla, ale písmeny (A-D, T a pro ty co se nenaučili číst tak jsou vedle ještě obrázky). A vlevo vedle kolonky s oprávněním je titěrný text s vysvětlivkami. Vše pouze v češtině, jediné co se tvéří evropsky, je fangle s hvězdami v levém rohu. Mohu tě ujistit že francouzský policajt na to čuměl jak datel, skoro stejně jako ten český na japoncův. Česky jsou obě strany, takže myslím že to ti američané mají snažší. Nevím jak třeba britové, nikdy mne nestavěli. Němci naše řidičáky znají, takže ti problém nemají. Nevím jestli to unie nějak sjednocovala, ale já tenhle mám už docela dlouho a rozhodně nijak sjednocený není a pokud se pamatuju když jsem byl v GB tak kolega co mne "měl na starost" měl řidičák hodně odlišný a moje "karta" mu připadala docela exotická, takže to rozhodně není tak jednoduché jak popisuješ.
Obrázek

Socialisté ti slibují střechu nad hlavou, slibují tě nakrmit slaninou a fazolemi, slibují tě léčit, když onemocníš.
To vše jsou ale věci, které se dostane každý vězeň nebo otrok.
(Ronald Reagan)
jíra
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 134
Registrován: 26/5/2011, 18:53

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od jíra »

kolik amiků ještě věří, že musela dvojčata spadnout
Jak to bylo doopravdy...

To ten čas letí... před 12 lety jsem se zrovna plížil garážemi Světového obchodního centra a rozmisťoval balíčky nanotrhavin na nosné pilíře, když koho to nepotkám! Chajim Rabinowicz ze světového sionistického spiknutí!
"Šalom, Chajime, co ty tady?"
"Ale, to víš, taková běžná zahraničněpolitická mrzutost, nafasoval jsem od Mossadu malou jadernou pumu, prý to tu má vyletět do luftu. Plánujeme trochu překopat politickou situaci na Předním východě, potřebujeme omezit vliv politického islámu."
"Počkej," zarazil jsem se:
"Já jsem tu taky kvůli... ehm.. ohňostroji. V devatenáctém patře jsou v trezoru nejmenované právnické firmy naše interní dokumenty, které od nás vynesl jistý zrádce. Musí zmizet, nejlépe i s celou budovou!"
"Pardon, že vás ruším," ozvalo se zpoza zaparkovaného Chrysleru Cirrus a pod zářivku vstoupil muž v širokém kovbojském klobouku žvýkající stéblo trávy:
"J. R. Rich, ropný vojenskoprůmyslový komplex, zrovna tu instalujeme nádrže s napalmem. Musíme získat přístup k iráckým ropným polím. Nebudeme se navzájem plést do cesty, že?"
"To bych vám ani nedoporučoval, sáhibe," zaznělo shůry a odněkud z výtahové šachty se na laně spustil vousatý stařec v burnusu.
"Rašíde, kamaráde, dlouho jsme se neviděli!" zajísal Chajim:
"Pánové, dovolte mi představit vám Rašída ad-Din Sinana, známého též jako Stařec z hory, vůdce mocného bratrstva assassínů. Rašíd je výborný člověk, čestný protivník! Co ty tady děláš, Rašíde?"
"Inu, co by... znáš to, antrax sem, antrax tam... musíme dostat v příštím období do úřadu islámského prezidenta." mávl rukou Rašíd.
V tu chvíli jsem si všiml, že nás ze stínů někdo sleduje.
"Vidím tě. Vylez!" zařval jsem.
Zpoza dalšího nosníku se vynořila nervózní hlava univerzitního profesora.
"Ty jsi zase od Rosenkruciánů, co?" zamračil jsem se:
"A vsadil bych se, že tu něco podminováváš, co? Nemáte vy být náhodou banda pacifistů?!"
"Já se hrozně moc omlouvám," podrbal se rosenkrucián na nose:
"Ale dostali jsme do vedení nového člověka, vlastně není od nás, ale prý je to schopný manažer a umí líp komunikovat naši mesidž. A rozhodl, že máme přestat šířit pamflety a jít s dobou."
"Well, to bude dneska pěkný ohňostroj, když jsme se tu takhle sešli," rozesmál se J. R. Rich, "dorazí na tuhle party ještě někdo?"
"Snad ne," usmál se šejk Rašíd, "mne osobně sice kontaktoval jeden snaživý diletant, ale když jsem se ho optal, co chce dělat potom, až to tu vyhodí do povětří, k jakému ďábelskému plánu to má posloužit, zjistil jsem, že vlastně ani neví, že mu stačí, když bude v televizi. Rozmluvil jsem mu to a..."
V tu chvíli se budova mocně zatřásla. Lampy se rozkývaly a pohasly. Odněkud zazněl lidský křik a cosi jako poslední zasténání proudového motoru.
"...a ten debil si evidentně nedal říct, u Prorokova vousu!" protáhl obličej šejk Rašíd.
"Zasraní amatéři," odplivl si pan Rich.
"Oj gevalt..." zaklel Chajim.
"No, tak asi abychom zase šli, že," povzdechl si rosenkrucián.

(via DFENS)
"Havloidní židokavárna pracuje na českém majdanu! Tohle vám neprojde idioti!"
-Helena de Farkas
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od kenavf »

badaxe píše:to skeptik, omlouvám se za nepochopení, mně to prostě tuhle asociaci nějak nedalo. SS je u spousty věcí (třeba parníky SS- Steam ship) tak mi to nepřišlo na mysl že by to mohla být zkratka čísla v nadloktí :-)
Ono kedysi aj firma Jaguár používala pre svoje autá označenie SS, ale po WWII od tohto značenia ustúpili, kvôli tým asociáciám o ktorých píšeš.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
El Diablo
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1878
Registrován: 21/11/2008, 14:11
Bydliště: Xeenemünde
Kontaktovat uživatele:

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od El Diablo »

Ať Amerika ekonomicky vykrvácí. Šéf al-Káidy vyzval k útokům uvnitř USA
13. září 2013 10:06
Vůdce teroristické sítě al-Káida Ajmán Zavahrí v nové nahrávce vyzval k útokům uvnitř Spojených států, aby "Amerika vykrvácela ekonomicky". V pátek o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na monitorovací službu SITE sledující webové stránky islámských teroristů. Zavahrí převzal vedení al-Káidy po likvidaci Usámy bin Ládina americkým komandem v Pákistánu.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/ajman-zavahri-vy ... anicni_hro
Uživatelský avatar
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2466
Registrován: 20/1/2010, 21:16
Bydliště: I'm living on an endless road
Kontaktovat uživatele:

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od jersey.se »

Thajsko dnes převzalo své poslední tři Gripeny. Stalo se tak pouhých pět let po podepsání smlouvy.
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4277
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Alfik »

Badaxe, na řidičáku je napsáno "permis de konduár" právě na to, aby mu Fr. orgán rozuměl. A ty "nějaká písmena a čísla" jsou shodná s normou právě EU, aby tomu rozuměl každý orgán v EU, potažmo v celémn světě, a na první pokuk věděl, jestli toho fichtla co sedláš sedlat smíš.
Spíše bych čekal problémy mimo euroamerickou civ., protože v některých státech (mimo tu většinu kde o řidičském průkaze nikdy nikdo neslyšel, kromě soudruha plukovníka prezidenta, protože ten jak známo, studoval v Praze :D ) mají úpravy dost odlišné od EU, USA a Ruska.
Ty písmena a čísla odpovídala těmto zvyklostem již za první rep., za komančů taky, prostě, ač je to možná divné, tak v oblasti ŘP jsme byli vždy světoví, nebo aspoň Euroamerickoruští... :D
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
jersey.se
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2466
Registrován: 20/1/2010, 21:16
Bydliště: I'm living on an endless road
Kontaktovat uživatele:

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od jersey.se »

Ale že s tím mají problém zrovna fr. Kryšotové mě nepřekvapuje :razz:
Smoke me a kipper, I'll be back for breakfast
Uživatelský avatar
badaxe
poručík
poručík
Příspěvky: 786
Registrován: 1/10/2011, 13:49

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od badaxe »

to Alfik, tak to se teda pleteš, na mém nic o nějaké prmis a konduár rozhodně není, je tam pro naše intelektuály v uniformách pěkně zřetelně napsáno "ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ" (velkými písmeny přesně jak to píšu a pod tím je menším písmem ČESKÁ REPUBLIKA. Cizí řečí tam není ani prd. A protože jsem zvídavý tak jsem zapátral, v EU platí víc jak 120 RŮZNÝCH řidičáků (respektive to bylo číslo před přijetím posldních členů (je to z roku 2006) takže se nakonec bruselští dohodli že od roku 2013 (tedy letos) se mají vydávat jednotné řidičáky. Jenže (vždy je nějaké jenže co mění běh světa) to se týká nových řidičáků a výměna starých je na vůli dané země. No a já jsem se díval po netu tak třeba právě briti mají řidičák na víc jak 40 let (Platnost je omezená snad věkem a po dosažení nějakého věku už máš jen dočasný (asi kvůli prohlídkám) ale pokud máš řidičák třeba ve 20 tak ti skončí někdy v 65 a do té doby máš ten cos dostal. Kolega měl právě řidičák co byl vlastně jen kus papírů (asi jako býval očkovací průkaz) a ten by Zfalšovalo asi i malé dítě kdyby chtělo. Takže zapomeň na to že u nás platí jeden druh řidičáků, je jich několik a můj byť už je "nový" tedy ve formě karty je jiný než ten co vymyslela EU. dokonce i ty číslíčka sedí jen některá (byl vydán v 2005 a platí 10 let) Takže pokud britové nezešílí a nezavedou nějaký zákon rušící řidičáky, budou dál jezdit s tím co mají dnes (nebo tedy loni :-) ) ta obnova postupně sníží počet typů ale rozhodně než bude ten řidičák jednotný bude to trvat spoustu let a klidně zapomeň že všichni mají stejný řidičák. Dokonce i ta zadní strana u těch jakobyevropských (třeba jako je ten můj) je různá, počet kolonek se liší, třeba irové jich mají jen asi 5. Takže milí četníci v třeba té Francii budou moci dál dělat tučňáka (rozhazovat rukama). Můj řidičák RÁMCOVĚ odpovídá (tvar a rozložení základních věcí) ale je čistě v češtině a nesedí přesně, takže se můžeš pokud neznáš jazyk místy jen dohadovat, jestli je to moje příjmení nebo město a mohl bych být třeba i "magistr" protože vydavatel je MAG a město :-)
to Jersey, mé zkušenosti s francouzskými policisty a četníky (zažil jsem je i v těch starých pískových uniformách i v těch nových) mne vedou k myšlence že ten soubor komedií byl původně točen jako dokumentární filmy a bylo to špatně pochopeno :-)
to Kenafv u toho Jaguáru to bylo z jiného důvodu, firma se původně jmenovala SS, tedy Swallow Sidecars (něco jako vlaštovčí sajdkáry :-) ) a věnovala se výrobě vozíků k motorkám, postupně přešli na auta a firma se v době výroby tohoto modelu nejmenovala Jaguár, ale právě Swallow... označení bylo SS Jaguár, přičemž jaguár bylo něco jako třeba Octavie, Rapid a podobně až po válce se z názvu modelu stalo jméno firmy a dodnes se historici přou, jednak kdy se firma přejmenovala a druhak proč, to první se stalo mezi lety 1940 - 45 (oficiálně je vedena pod tím jménem až od 1945). To druhé je podle jedněch kvůli podobnosti s SS, podle druhých proto že se rozešli už před válkou dva původní vlastníci a byl právě spor o název firmy. Kdysi jsem se účastnil na jednom veteránském srazu debaty právě o tomhle takže mi to utkvělo, fandové ač starší pánové se docela hádali a docela to prožívali. Pro mne to byla zajímavá novinka, stejně jako že Jaguár před válkou vlastně žádná auta nedělal, používal podvozky odjinud a karosoval je (asi jako u nás třeba Sodomka). Jak to bylo s tím vypuštěním značky SS je tedy otázka, ale to asi není důležité.
to Jíra, skvělá reportáž a odhalení jak to všecko bylo :-)

Něco co je mnohem blíže zaměření servru
http://vary.idnes.cz/historik-vypatral- ... zpravy_mav
možná že to pro někoho kdo bydlí poblíž bude námět na návštěvu.
Obrázek

Socialisté ti slibují střechu nad hlavou, slibují tě nakrmit slaninou a fazolemi, slibují tě léčit, když onemocníš.
To vše jsou ale věci, které se dostane každý vězeň nebo otrok.
(Ronald Reagan)
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Pátrač »

:up: Nesmírně hodnotný skutek. To je chlapík. :up:
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od CAT »

Slovenského vojáka obětovali a uřízli mu lano z helikoptéry, tvrdí očitý svědek...

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa ... vedek.html
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4277
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Alfik »

Badaxe, no možný to je, já to tam mám. Asi jiné vydání.
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
Uživatelský avatar
josefg
poručík
poručík
Příspěvky: 713
Registrován: 16/5/2009, 16:04

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od josefg »

CAT píše:Slovenského vojáka obětovali a uřízli mu lano z helikoptéry, tvrdí očitý svědek...

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa ... vedek.html
Četl jsem to, ale nějak se mi to nezdá. Vím, že čeští rambové předvedli extra kousek kolem roku 2001, kdy si při výcviku otevírali před seskokem ve vrtulníku padáky :( , prý pro jistotu, co kdyby se nechtěl otevřít :shock: No skončilo to tak jak muselo, jednomu vrchlík vyklouzl ven namotal se do zadní vrtule :( a bylo po žížalkách :roll: Vyděsili na Slapech rekreanty a odkráčeli kandidovat na D.A. Ale odříznout kolegu slaňujícího z vrtulníku to mi přijde jak z vtipu o policajtech :) :(
Obrázek

read between lines, read between lies
Uživatelský avatar
badaxe
poručík
poručík
Příspěvky: 786
Registrován: 1/10/2011, 13:49

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od badaxe »

Tak jestli "evropský" řidičák má vypadat takhle, pak můj je hodně jiný, zadní strana je orientovaná na šířku ne na výšku a přední je takováhle
http://aktualne.centrum.cz/finance/voln ... ?id=628676
zadní je jako tady, ale mám ho z roku 2005, takže se mne netýká výměna dle tohohle zákona :-) a jak vidíš je opravdu bez jediného cizího slova.
http://www.doipo.cz/wp-content/uploads/ ... rukaz1.jpg


S tím vrtulníkem bych byl na nějaké soudy hodně opatrný, i novináři kteří neoplývají pravdomluvností a intelektem uvádí "cituje server čas.sk údajného očitého svědka", tedy někoho o kom ani novinář není jistý že něco viděl (nebo jestli vůbec existuje). A pokud viděl (a ví na čí pokyn) jak velitel řeže lano, pak by musel být přímo ve vrtulníku, ale o tom tam není zmínka. Ze země by na tu vzdálenost nepoznal co se s lanem dělá. Takže je to prostě jen dost nejistá informace, kterou kdosi napovídal nějakému novináři. Realita může být zcela jiná. Ono vymýšlet teorie na základě něčeho, co je "údajným" svědkem předáno novinám, je asi zbytečné. Jediná jistota je že ten chlap spadl a je mrtvý, proč a jak se to stalo se časem dovíme.
Obrázek

Socialisté ti slibují střechu nad hlavou, slibují tě nakrmit slaninou a fazolemi, slibují tě léčit, když onemocníš.
To vše jsou ale věci, které se dostane každý vězeň nebo otrok.
(Ronald Reagan)
Uživatelský avatar
Alfik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4277
Registrován: 16/9/2008, 19:23
Bydliště: Jeseník

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od Alfik »

Tak jsem se normálně donutil vytáhnout z peněženky svůj řidičák, platný až do r. 15 :D čili nový, a zjistil jsem, že to tam fakt není! Ono to na tom starém bylo, ale na tomhle to není, no... čili omlouvám se Badaxe za mystifikaci :D a věřím, že Fr. orgán čučel :D Mea culpa...
"Zapomněli jste na syny Vorvénovy. Ztratili jste Greptrovo kladivo. Vás nikdo mstít nebude." Dr. Lazarus
noah11
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 270
Registrován: 17/11/2010, 13:10
Bydliště: Vranov

Re: Stalo se dnešního dne ...

Příspěvek od noah11 »

Posledné info o nehode: vrtuľník dostal poruchu, na pokyn pilota preto vojak odrezal lano, na ktorom v dvadsaťmetrovej výške visel jeho kamarát, zosnulý Ľubomír Igaz. Ten v tej chvíli vedel, že ho idú odrezať, aby sa vrtuľník nezrútil. Takto mala podľa najnovších informácií prebehnúť nedávna tragédia vo vojenskom priestore Lešť, pri ktorej zahynul príslušník vojenskej polície.

Vrtuľník mal v tej chvíli na palube 14 ľudí a hrozilo, že sa zrúti. Odrezaním lana s Ľubomírom Igazom tak pilot a vysadzovač zachránili ďalších štrnásť životov. Obetovali však svojho kamaráta a otca rodiny. Takto prebehla tragédia počas nácviku zlaňovania z vrtuľníka vo vojenskom priestore Lešť. Tvrdí to denník Pravda, ktorému to mal potvrdiť dôveryhodný zdroj, oboznámený s vyšetrovaním. Podľa neho z vrtuľníka najprv zlanili dvaja vojaci, úplne bez problémov. „Vrtuľníku náhle prestala fungovať elektronika a pilot prešiel na ručné riadenie. Keď zrazu odišla aj hydraulika, stroj začal nekontrolovateľne stúpať.
Pilot v tej chvíli údajne bojoval o kontrolu nad vrtuľníkom a vysadzovačovi prikázal, aby odrezal lano, na ktorom visel Ľubomír Igaz. Vysadzovač Igazovi s nožom v ruke ukázal, čo ide urobiť. Potom lano prerezal. Vrtuľník mal v tej chvíli výšku asi dvadsať metrov nad terénom, zhruba ôsme poschodie paneláka.
Príčiny poruchy vrtuľníka, ako aj správnosť rozhodnutia odrezať lano, má teraz preveriť vyšetrovanie vojenskej polície a Leteckého úradu SR.
Vojenský pilot Pravde potvrdil, že pri poruche môže vrtuľník nekontrolovane stúpať. Hoci jestvujú presné núdzové postupy, rozhodujúce slovo má v takej situácií veliteľ lietadla.
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“