Julesak píše:
Nechcem komentovať všetko, ale keď veliteľ VMF povie že nabudúci rok dostane to a to... uverím keď si tú správu prečítam v minulom čase, tj. že to VMF aj dostalo. Takýchto rečí už bolo.
Správam v budúcom čase uverím, ak MO oznámi že podpísalo zmluvu s firmou XY na uskutočnenie prác PQ za n peňazí s termínom dodania vtedy a vtedy. Inak sú to všetko šumy, obvykle bez informačnej hodnoty.
Izvestia majú často informačnú hodnotu Nového času.
Julesak tymto si ale zabil celú diskusiu

A mnoho iných na Palbe. Ohnivo sa tu diskutuje o veciach, kde pokrytie relevantnými zdrojmi zďaleka nie je také.
(To ako by som ja potopil všetky tvoje prispevky, čo tu dávaš s youtube - také smetisko, že? alebo zhodil tvoje video s nejakými lietadlami, v ktorom sa tvrdí, že daný pluk bol prezbrojený poukázaním na to, že v zábere boli štyri a točila to armádna TV, atd...)
Spochybniť sa dá všetko. Ale:
VMF a vôbec OS RF sa zmietali v koncepčnej kríze, neustále sa menili aj kľúčové výzbrojné zámery. Teraz je situácia lepšia, koncepcia sa ustálila už sú „len“ produkčné problémy. V tomto konkrétnom prípade považujem pravdepodobnosť uskutočnenia zámeru za veľmi vysokú,
pretože koncept prezbrojenia a predĺženia životnosti 949 je dlhodobý, nemenil sa a nebol nikdy spochybnený autoritami.
- Traja šéfovia VMF sa vyjadria v zmysle dôležitosti 949 pre VMF. Iste to netreba brať ultimátívne (ani ja neverím, že by sa dostavali Volgograd a Barnaul), ale trend je jasný. Ak navyše terajší šéf priamo hovorí o modernizácii a službe po r. 2020 (nech to Rabo dezinterpretuje ako chce), je to ťažký kaliber.
- Ďalej, ruské agentúry prinesú informácie o prezbrojení na Onix /Kalibr. Tento zámer je sprevádzaný tiež viacerými vyjadreniami expertov a analýzami. To, že zámer bude uskutočnený, ale spochybňované nie je .
- No a na (Rabových) fórach prebieha ohnivá diskusia spochybňujúca zámer - „prečo Onix, keď má nižší dosah ako Granit – lebo Legenda“ ako u nás, a „koľko Kalibrov sa dá dať namiesto 3 onixov/Granitu“ (to sa u nás zatiaľ neriešilo

), ale samotný zámer je braný ako fakt.
Podstatné je toto:
Chceli ste zdroje. Dodal som. Teraz spochybnujete zdroje
Sme vo veľmi vtipnej situácii, kde máme vyjadrenia šéfov VMF, oficiálnych agentúr, ale pravdu má - Rabo. A jediný zdroj ktorý dodá – je on sám: „Ja ho spochybňujem. Amen.“
Potrebuje toto vôbec nejaký komentár?
Ešte dve poznamky:
Spomínal som vyjadrenia expertov. Čítal som zaujímavý článok, kde chlapík vysvetľoval zmysel prezbrojenia. Ak si to dobre pamatam, v zasade to bolo o tom, ze ponorky aj tak idu na vlastne detekcne systemy, takze roziel dosahu Granit/Onix je irelevantny, v ucinnosti je rozdiel maly (resp. hlavica Onixu staci viac nez dost). Kdezto 3x viac rakiet je vyrazny narast niciveho potencialu a schopnosti prerazenia PRO.
To zaujimave bola ale taktika nasadenia – nie odpalovanie z max. vzdialenosti, ale priblizenia sa na cca 100 km – kvoli neskorsej reakcii PRO lodnych zvazov. S tym ze rozdiel rizika detekcie ponorky nie je zasadny a vyraznejsie stupa az blizssie.
Pravdepodobne ide o to, ze z tejto vzdialenosti uz Onixy nemusia nastupat do vysky, ale mozu letiet naplno v nizkej hladine, co vyrazne skrati reakciu PRO.
Druhou je tu diskutovana otazka hlucnosti/detekcie 949. Mozno si niektori spomenu na vyjadrenie kapitana Kursku, ktory k tejto teme povedal ze v dobe utokov NATO na Juhoslaviu bez problemov zblizka a dlhodobo sledoval lode NATO.
A z informacii, ktore mame o modernizaciach 949 vyplyva ze sa ma zdokonalit aj tento parameter.
AD:Rabo - nevidim dalej zmysle reagovat na tvoje prispevky k 949, prijatim stavky to povazujem za uzavrete a tesim sa časom na vysledok.
K tomuto:
rabo píše:To akože vyjadrenia šéfa firmy čo má modernizovať a 971 sú len také fantazírovanie ? No tak potom nič.
Hovori o oprave a modernizácii dvoch jednotiek (mimochodom rovnako starých ako 949), s tým že aj ďalšie sa budú u modernizovať u nich. Nič o rozsahu, či životnosti.
Tak nebuď "fantasta," buď „realista“ a postni nejakú informáciu o tom, že budú v službe po r. 2020. hoc aj takú „slabú“ ako ja o 949.
Do vlákna o 971, nech to nespamujeme tu.
EDIT:
k tomu doletu 1400km Kalibru:
zdroj je tu:
http://itartass.spb.ru/news/11657/
sám Čirkov. Dolet nie je nijako prekvapujúci, táto verzia Kalibru vychádza z Granatu, sú rovnako veľké, čiže dolet kľudne môže byť aj 3000 (aj keď v článku sa max. uvádza tých 1400).
Zaujímavejšia je tam zmienka o dolete Onixu 400 km, čo len potvrdzuje špekulácie expertov, že Onix má v skutočnosti väčší dosah ako udávaných 300 km - údaj kvôli exportu a zmluve o nešírení rak. technológií.
(to platí aj o SPDL verzie Kalibra)