Občanská válka v Sýrii - diskuze

Arabsko-Izraelské války, Perský záliv...
Zamčeno
zenith0009
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 578
Registrován: 6/9/2012, 22:33

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od zenith0009 »

Pochybuju, ze by syrske letectvo vpripade jakekoliv intervence vubec vzletlo, byla by to sebevrazda. Hloupi zase nejsou. Kdyby se flotila dostala na dostrel, asi by vyzkouseli sve nove Jachonty (P 800). Jestli by tedy byli v dostrelu (120-300 km podle vysky letu rakety). A jestli jim jeste nejake Jachonty zbyly. Od Ruska dostali 72 raket, ale Izrael je promptne vybombardoval...
Obrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od Skeptik »

Lord píše:Skeptiku a znáš třeba systém Phalanx ?
Lorde, beru jako řečnickou otázku :)
Otázkou je, zda je Phalanx, a ostatně i SM-2, schopen působit vůči cíli o průměru 36 cm (sorry neznám RCS střely CH-31A) letící rychlostí dvaapůlkrát překračující rychlost zvuku ve výšce 10 metrů :(

A k ostatnímu - ve svém "filmovém soft sci-fi scénáři" :) jsem vycházel z následujících premis:
1) polohu svazu zjistí "nezúčastněná strana" mající k tomu prostředky
2) úderná skupina letí v plně pasivním režimu (ví kam a inerce je navede dostatečně přesně), vysokou podzvukovou rychlostí, nízko nad mořem ... případně decentralizovaně
3) pro piloty úderné skupiny se jedná o "téměř sebevražednou" misi. Šance na návrat skutečně není velká
4) nikdy jsem netvrdil, že je možné se nepozorovaně přiblížit na vzdálenost odpalu CH-31A, ale protiakce rovněž není jednoduchá - zjištění cíle - zaměření - odpal střel - let střel k cíli - a to rovněž nějakou dobu trvá. Tedy opět otázka schopnosti zjistit letoun-nosič v nízké výšce na vzdálenost více než 100 km v podmínkách rušení vlnící se vodní hladiny a rovněž schopnosti na něj na takovouto vzdálenost rychle a úspěšně působit.


Nešlo mi o nic jiného, než zjištění Vašich názorů na možnost takovéto akce, protože mě prostě možná připadá.
Ale OK - "Věřme v sílu našich zbraní a věrnost našich žen" :lol:
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5873
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od Polarfox »

Možná je možná :), ale vysoce nepravděpodobná. Záleží to na spoustě faktorů, které musí prakticky všechny vyjít a dobře na sebe navazovat. Nemluvě o tom, že odpal se nerovná zásah a zásah se automaticky nerovná fatální zásah.

Další věcí je, že to předpokládá ne moc narušenou syrskou vojenskou infrastrukturu. Protože v momentě, kdy už po sobě obě strany střílí, je vysoce pravděpodobné, že jsou syrské základny, komunikační prostředky a tak vůbec už tak desetkrát přeorány naruby (tj. nemusíš mít žádný/dostatek Su-24, které by jsi vyslal, žádnou raketu, kterou by jsi odpálil i když máš Su-24 atd.). Nemluvě o tom, že současný stav syrského letectva je celkem diskutabilní.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od kopapaka »

Phalanx je už nějaký čas zastaralý a jsou to právě Ruské rakety, které to způsobily...
Ony jsou totiž tak rychlé, že i případné zničení rakety má pro loď hodně nepříjemné následky.

Právě proto se už nějaký čas nahrazuje systémem SeaRAM...

Obrázek

... s raketou RIM-116 RAM

Obrázek



Phalanxy na lodích z části zůstávají - původní verze raket pro SeaRam totiž nedokázala působit proti jiným cílům než jsou protilodní rakety...
A taky je levnější rozpárat rychlý člun krátkou dávkou z 20 mm kanónu, než po něm odpalovat raketu za bůhví kolik tisíc dolarů :)
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od jmodrak »

K scenáru
- nie je potrebné nezúčastnenej strany na zistenie zväzu. Vo východnom Stredomorí za Krétou sa jednoducho nemá kam stratiť. Skôr je potrebné načasovanie útoku tak, aby bol vo vhodnej pozícii na útok.
- pasívny režim sám o sebe nestačí. Je potreba vykonať x úkonov na to, aby preleteli PVO , a to ako na zemi, tak vo vzduchu a na mori.
- ani kamikadze ak neboli krytí, neboli úspešný.
- protiakcia záleží práve od schopnosti detekcie.
Samotná akcia je možná a úspešná, ale musela by to byť sofistikovaná a dobre naplánovaná operácia, kde by podporné sily hrali čo sa nasadenia týka väčšiu úlohu ako vlastný nosič.
Skôr ako technický súboj by to bol súboj plánovačov. Otázne je, či by Sýrčania boli schopný zaistiť súčinnosť zložiek tak, aby to klaplo.
Takže do scénara by bolo potrebné doplniť ešte 1000 "drobnosti" - napr. prieskum, plánovanie a vyhodnotenie, REB, vytvorenie priestoru prieniku - vzdušné súboje s hliadkami, klamné manévre, maskovanie, pomocné údery a mnoho ďalších vecí. Tých jednotlivých prvkov by bolo veľa.
Hektor
7. Major
7. Major
Příspěvky: 1022
Registrován: 28/5/2008, 15:49

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od Hektor »

K tomu ako je nemožné prekvapiť Lietadlovú loď aj so sprievodom:

http://www.wnd.com/2000/12/2254/
nevidel niekto tie fotky čo sa tam spomínajú?

Tá pomoc nezúčastnenej strany je moc dobrá úvaha, ono za Krétou je ešte veľa vody + Cyprus a šrmiary poletujúci naprázdno a hladajúci lietadlovku si moc koledujú o to aby ich našla ona prvá.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11693
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od Dzin »

zenith0009 píše:Pochybuju, ze by syrske letectvo vpripade jakekoliv intervence vubec vzletlo, byla by to sebevrazda. Hloupi zase nejsou. Kdyby se flotila dostala na dostrel, asi by vyzkouseli sve nove Jachonty (P 800). Jestli by tedy byli v dostrelu (120-300 km podle vysky letu rakety). A jestli jim jeste nejake Jachonty zbyly. Od Ruska dostali 72 raket, ale Izrael je promptne vybombardoval...
Vyjadřoval jsem onehdá stejný názor. To by musel být opravdu extrémně motivovaný jedinec, a poměrně pochybuji, že takové Asad v armádě má. Ve chvíli, kdy by se USA (NATO) rozhodlo, že zahájí letecké údery, můžeme brát jako jisté, že vybojují a udrží absolutní leteckou nadvládu nad oblastí a to prakticky od počátku vypuknutí bojů. Potom je vždy jen otázka, k čemu ji použijí.

Skeptik:
Jenže máš následující problémy. Ikdyž třetí strana svaz zjistí a předá jeho polohu, je to stará informace. Musel by se provádět stálý letecký průzkum a ten by Američané zjistili a reagovali by na něj. V tu chvíli nemáš šanci na překvapení. Možnosti satelitního průzkumu jsou v tomto omezené.
Ikdyby si měl informace v reálném čase o pozici svazu, musíš ho i tak najít. Navigace nad mořem je jedna z nejobtížnějších a nemáš zaručeno, že místo najdeš. Obvzláště, když se musíš vzdát GPS navigace, radiovou a radarovou navigaci máš omezenou, prostě nemůžeš navigovat na sto procent, letíš nízko nad mořem a ještě k tomu rychle. To vše vyžaduje opravdu obrovské úsilí a vynikající vycvičenost posádek a ani to ti nezaručí úspěšné nalezení cíle.
Navíc nemůžeš pasivní režim využívat stále, jak zjistíš, že se tam opravdu svaz nalézá? Musíš ho nějak zaměřit.
Naopak, zjištění útočníku svazem je daleko lepší. Mají poměrně dlouhou dobu na to, aby ho zjistili. Mohou využívat veškeré prostředky detekce a to nejen přímo na lodích a letadlech, ale i zpravodajské informace, ať už ve formě humintu tak ve formě sigintu. Pokrýváš tak obrovské spektrum informací, aby si měl dostatečné předstihující varování, že se něco děje a aktivizoval obranu svazu. A svaz sám disponuje prostředky, jak nepřítele zjistit a zachytit i v případě přiblížení, jaké popisuješ.

Nepíši, že Američany není možné překvapit, jsou to stále jen lidé a dělají chyby, ale v tomto případě je to opravdu dost těžko reálně představitelné.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od Mirek58 »

Nejsem odborník, ale ve Středozemním moři je díky jeho tvaru a rozměrům jakákoliv flotila neustále v "pásmu" ohrožení.
Porovnejte jeho šířku s dosahem řízených střel ( CH31 70-250km podle verze). Pokud někdo bude chtít její součást zasahnout, má k tomu ideální podmínky.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od Julesak »

Nerád vám tu narúšam zaujatú diskusiu, ale podľa verejne známych informácií US Navy v Stredomorí nemá momentálne žiadnu lietadlovú loď, pre potencionálny zásah v Sýrii prichádzajú do úvahy Nimitz v Červenom mori a Harry S. Truman v Arabskom mori. Obidve z nich sú mimo dosah sýrskeho letectva. Súčasný kontingent US Navy v Stredomorí predstavuje "iba" 5 torpédoborcov triedy Arleigh Burke plus ďaľšie jednotky (výsadkové, zásobovacie, ponorky...). A tie, hoci určite patria k najmodernejším súčasným bojovým lodiam, by dobre naplánovaným a vykonaným leteckým útokom s kusom štastia zasiahnuteľné určite boli. Aj keď potopiť ich útokom striel CH-31A by bolo podľa nemožné, k výraznému (možno až neopraviteľnému) poškodeniu a veľkých stratách na životoch by určite došlo. Ale predovšetkým, bez ohľadu na motiváciu sýrskych pilotov, myslím že stav techniky a výcviku sýrskeho letectva vzhľadom na 2-ročnú občiansku vojnu takúto akciu robí značne nepravdepodobnou.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
hitt
Příspěvky: 9
Registrován: 7/8/2012, 22:11

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od hitt »

Když už jste to tady načali, jaká je šance zničení amerických lodí za použití trpasličích ponorek? V diskuzi o severní korey, někdo trvdil že hlavní překážkou pro tento typ ponorek je kromě zastaralosti (v případě KLDR) hlavně hloubka žlutého moře, což u středozemního moře nehrozí.
Obrázek
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5873
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od Polarfox »

hitt píše:Když už jste to tady načali, jaká je šance zničení amerických lodí za použití trpasličích ponorek?
Někde mezi minimální a nulovou.
hitt píše:V diskuzi o severní korey, někdo trvdil že hlavní překážkou pro tento typ ponorek je kromě zastaralosti (v případě KLDR) hlavně hloubka žlutého moře, což u středozemního moře nehrozí.
1) jejich možnosti jsou dost omezené a ani Středomoří myslím nikdy nebylo pro rejdy ponorek úplně to nejideálnější bojiště
2) vrcholem současného vývoje malých ponorek je ta severokorejská větev (tj. Severní Korea a íránské odvozeniny), takže případ KLDR je zároveň případ všech :)
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Trismegistos
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1366
Registrován: 9/10/2011, 19:03

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od Trismegistos »

Obrázek
Hektor píše:K tomu ako je nemožné prekvapiť Lietadlovú loď aj so sprievodom:

http://www.wnd.com/2000/12/2254/
nevidel niekto tie fotky čo sa tam spomínajú?
Uživatelský avatar
pavelsulista
Příspěvky: 8
Registrován: 5/9/2013, 16:56

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od pavelsulista »

Tak Sýrie prý dala Rusku důkazy, že sarin použili povstalci. To jsem zvědav, kdy se dozvíme konečnou pravdu a výsledky šetření.
"Národ, který si neváží svých hrdinů, nebude mít žádné až je bude potřebovat."
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od Lord »

pavelsulista píše:Tak Sýrie prý dala Rusku důkazy, že sarin použili povstalci. To jsem zvědav, kdy se dozvíme konečnou pravdu a výsledky šetření.
pavelsulista – dal jsem Ti přístup do Hospody, už to tam řešíme. Zpráva OSN něco říká, chce to ale umět číst mezi řádky. Média jako tradičně mlží. Odborníci tam ale něco najdou. OSN sice neudělalo jasný závěr, což se i tak nějak předpokládalo. Na druhou stranu závěry zaplaťpánbůh neukazují na Asada. Jinak bychom už byli masírováni jinačí hysterií. Díky internetu jsou zpráva a další indicie zvídavým čtenářům přístupné. Některé „vyřádkované děti“ byly ve skutečnosti odvlečeny džihádisty před několika týdny z alavitských vesnic v provincii Latakia.
Zdroj: beforeitsnews.com

Povstalci dodali na místa nábojnice, která syrská armáda už desetiletí nepoužívá. Byly objeveny stopy sarinu, ale zřejmě ne průmyslově vyrobeného nebo dodaného Tureckem? Dále se nalezly směsi po trhavinách, které si míchají rebelové. Tým OSN nemohl bohužel „z bezpečnostních důvodů“ pokračovat dál ve vyšetřování, amíci hrozili bombardováním. Každopádně zpráva zřejmě i pod politickými tlaky „neukázala na viníky“.



Mezitím byl odhalen terorista, který mluvil o využití chemických zbraní, a stal se údajnou obětí chemického útoku. Přidejte si k tomu další „dodatkové materiály“ a útok v Gútě vyzní trošku jinak. Je na posouzení každého čtenáře, která verze se mu více „líbí“, nebo mu přijde pravděpodobnější.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
VGR_j4ck41
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 448
Registrován: 1/9/2010, 10:23

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od VGR_j4ck41 »

po prozkoumani mista dopadu dvou zachovalych raket udajne byli inspektori OSN schopni urcit misto odpalu techto dvou strel a smer ukazuje na horu Kasjun, konkretne ze prostoru 104. brigady Republikanske gardy

http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky ... y-osn.html


osobne se domnivam, ze jsou 3 mozne scenare (predem se omlouvam za pripadny opakovani ale necetl jsem cely vlakno:

a - sarin byl pouzit se souhlasem/na prikaz Asada. V tom pripade by byl Asad totalni ignorantsky blb, protoze prave pred pouzitim chemickych zbrani byl mezinarodnim spolecenstvim varovan

b - sarin byl pouzit nekterou ze vzboureneckych skupin a vse bylo naaranzovano tak aby to vypadalo tak, ze byl pouzit vladnimi vojsky prave z duvodu ,aby bylo aktivovano varovani mezinarodnich sil, ktere by svym zasahem povstalcum vyrazne pomohli

c - sarin byl pouzit Republikanskou gardou, ktere veli Asaduv bratr, bez vedomi Asada. Taktez za ucelem aktivovani mezinarodniho zasahu, ktery by vedl ke svrzeni Asada a nasledne rosade v urade
zenith0009
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 578
Registrován: 6/9/2012, 22:33

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od zenith0009 »

VGR_j4ck41 píše:...

osobne se domnivam, ze jsou 3 mozne scenare (predem se omlouvam za pripadny opakovani ale necetl jsem cely vlakno:

a - sarin byl pouzit se souhlasem/na prikaz Asada. V tom pripade by byl Asad totalni ignorantsky blb, protoze prave pred pouzitim chemickych zbrani byl mezinarodnim spolecenstvim varovan

b - sarin byl pouzit nekterou ze vzboureneckych skupin a vse bylo naaranzovano tak aby to vypadalo tak, ze byl pouzit vladnimi vojsky prave z duvodu ,aby bylo aktivovano varovani mezinarodnich sil, ktere by svym zasahem povstalcum vyrazne pomohli

c - sarin byl pouzit Republikanskou gardou, ktere veli Asaduv bratr, bez vedomi Asada. Taktez za ucelem aktivovani mezinarodniho zasahu, ktery by vedl ke svrzeni Asada a nasledne rosade v urade
d - sarin byl pouzit Hizballahem ci jinou pro - Assad skupinou. Assad pry poskytl Hizballahu cast chemickych zbrani. Ale to sou zas jen klepy. Pravdu se uz nedovime

Jinak pro toho, koho to zajímá, tady je pěkný rozbor na základě dostupných informací (video vzniklo ještě před zprávou OSN). Anglicky


V rozboru (asi od 14. minuty) se ukazuje video, kde vojaci v cervenych baretech odpaluji typ rakety, ktery byl pouzit pri chemickych utocich. Zajimave jsou taky civilni nakladaky, na kterych jsou odpalovaci zarizeni. Cervene barety nosi republikanske gardy a hizballah.

Obrázek Obrázek

zde video (nenasel jsem cele s cervenymi barety, ale ten cerveny nakladak tam je)


Jinak v Damasku na jiznim okruhu mezi Jobarem a Zamalkou zuri tvrde boje. V poslednich dnech bylo zniceno nekolik tanku a bmp. "Pekne" video z boju, stoji za videni. T 72, BMP 2, poskozena bmp, utoky rpg, akce pechoty...


znicena technika, vse zhruba na jenom miste:
https://www.youtube.com/watch?v=vlhkHm24Db0
http://www.liveleak.com/view?i=aea_1377610601
http://www.liveleak.com/view?i=513_1379078404
http://www.liveleak.com/view?i=b4f_1379432675
http://www.liveleak.com/view?i=9af_1378399163
http://www.liveleak.com/view?i=5f6_1377547006
...
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=33.52 ... h=damascus
btw. nevite cim to mohou strilet ve 2. a 3. videu? Je tam hodne ohne a horlavina dohorivajici po zasahu. Ze by RPG vylepseno o lahev s benzinem?
Obrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od Lord »

Tedy B je správně, ale možné je i to ostatní 8-)
VGR_j4ck41 píše:b - sarin byl pouzit nekterou ze vzboureneckych skupin a vse bylo naaranzovano tak aby to vypadalo tak, ze byl pouzit vladnimi vojsky prave z duvodu, aby bylo aktivovano varovani mezinarodnich sil, ktere by svym zasahem povstalcum vyrazne pomohli.
A skoro jim to vyšlo, kdyby Putin nevracel údery.
VGR_j4ck41 píše:Po prozkoumani mista dopadu dvou zachovalych raket udajne byli inspektori OSN schopni urcit misto odpalu techto dvou strel a smer ukazuje na horu Kasjun, konkretne ze prostoru 104. brigady Republikanske gardy
Tohle už povídal Mosad. Ale jo, je klidně možný, že to odpálila SAA, ale byl v těch raketách skutečně sarin ? Nebo jen trhavina ? Kasjun neboli Mt. Qasioun. Podle toho najdete na mapách.



Tohle je odpáleno odněkud z hor, možná spíše na jihu země.

Alchymista v Hospě napsal:
Takže ak bol na zvyškoch po požitých chemických zbraniach nájdený hexametylentetramin, nasvedčuje to na nekvalitne (podomácky, nie priemyselne) pripravený hexogén, ktorý neprešiel rafináciou a rekryštalizáciou, alebo na HMTD.
Hexogen vyrobený podomácky zrejme sýrska armáda nepoužíva a HMTD nepoužíva určite - má relatívny dostatok priemyslovo vyrábenej munície, na rozdiel od džihádistov a iných teroristov.
Aj fotky z miesta dopadu ukazujú improvizovanú raketu.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
VGR_j4ck41
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 448
Registrován: 1/9/2010, 10:23

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od VGR_j4ck41 »

zenith - pravda na kluky Hizballahsky jsem zapomel

Lorde - netroufam si zaujmout jednoznacny postoj, akorat mi varianta A pripada nejmene pravdepodobna. Ze strany Basara moc velky risk a zadny zisk
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17876
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od skelet »

Hizballah bych z toho vyloučil. Na to jsou moc zkušení v politickém boji. Nic by jim to nepřineslo, naopak by jen ztratili.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Občanská válka v Sýrii - diskuze

Příspěvek od Lord »

Zenithe - ta raketa „červených baretů“ je zajímavá, ale prostě zase může se jednat jen o trhavinu.
Ale proč odpalovat takovou krávu? Účinnější je více granátů a o něco méně sarinu. Fakt stačí malé dávky na zahubení.



Tady se podívejte na účinky takové rakety, jsou velkolepé, ničící, ale není to sarin.

Já viděl i rakety, či barely odpalované rebely. Někde se píše „chemické zbraně“.
VGR – dávat chemický zbraně už nyní Hizballáhu mi nepřijde taky rozumný, ale možný je všechno na světě.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zamčeno

Zpět na „Blízký a střední východ“