TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Cokoliv s pancířem mimo NATO a VS
Odpovědět
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od Pátrač »

Argonantus píše:Já to vidím tak, že navzdory přání fanklubu raketových tanků se tyto nedostaly do běžné vševojskové výzbroje ani na jedné straně studené války, a po ní se to stále moc nezlepšilo.
A nemohu se zbavit podezření, že to má jakýsi důvod.
No když se nad tím zamyslím, tak bych ten důvod našel. Přepravit nějakých celkových 15 raket v prostředku těžkém 36 tun když to samé zvládne Protitankový 9P148 na BRDM2, je vojenský, logistický a logický nesmysl. Byla to slepá ulička jako v Sovětském svazu mnoho. Ten kolový vehikl jich dokonce vezl o 5 více. Takže si myslím že je to jasné.
Argonantus píše:Kopapaka:

Nemá cenu se přít o současném stavu věcí. Tam nemám informace, třeba víte víc, než já. A třeba nastává nějaká renesance raket.

Ale ve studené válce bylo naprosto jasno - rakety se v tanku neužívaly, už proto, že to nikdo neuměl, a nebyly k vojskům dodávány.
Na Západě to zjevně nebylo jiné - při veliké zkoušce západní pozemní techniky v Zálivu se opět střílelo samými granáty, ne raketami. Opravdu raketový tank byl Sheridan, a to byla vychytávka pro parašutisty, kde byl stav věcí dán tím, že granáty to střílelo jen s problémy díky malé hmotnosti. A byl to tank všeobecně neoblíbený a diskutabilní.

Inzerovaný Drakon neměl naprosto žádný význam; to, že zůstal tajný tak dlouho, svědčí o tom, že prostě neuspěl.

Možná se od té doby věci posunuly. Ale je třeba si uvědomovat poměry sil; něco jiného je vychytávka někde na polygonu pro pár techniků a něco jiného je vážně míněná zbraň, kterou někdo zavádí do vševojskových útvarů jako standard.

Tento stav věcí má zřejmě nějaký velmi vážný důvod. Tuším jaký, a přednesl jsem to.
To je poměrně odvážné tvrzení. Domnívám se, že sovětská snaha používat PTŘS odpalované přes tankové kanóny měla být cesta jak vylepšit bojové možnosti zavedených tanků. To že nebyl dodávány přes určité náznak, že se s tím možná i počítalo do naší armády - tedy do ČSLA- neznamená, že nebyly záváděny do tanků Sovětské armády a dalších armád Varšavské smouvy. Nebo o tom máš nejaké informace?

To ze ten podivný raketový tank zůstal tajný tak dlouho neznamená, že neuspěl. Jelikož nikdy nebyl použit v boji tak to nikdo neví jestli by uspěl nebo ne. Spíše to znamená jen další důkaz trvalé paranoie nejvyšších šéfů armády SSSR. Měli nejspíš obavu z toho, že by to někdo obšlehl a udělat to výrazně lepší.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od skelet »

Argonantus: ČSLA je neměla ve výzbroji (zřejmě), ale SA ano
Pátrač: zas taková blbá myšlenka to nebyla.. silně chráněný podvozek v kombinaci s raketami, které v té době dokázaly rozložit na prvočinitele každý tank NATO. Později jej nebylo třeba rozvíjet, když zde již byly T-64 s PTŘS odpalovanými s kanónu.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od Pátrač »

Myšlenka to blbá nebyla, ale výsledek blbý byl. Prostě slepá ulička. Ale na tom zas tak moc není, takových slepých uliček dějiny vojesné techniky znají...
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od Alchymista »

Skeptik píše: i Chryzantema .... ostatně s IT-1 má hodně společného.
http://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D ... %A0%D0%9A)
A medzičasom existoval a stále existuje napríklad Šturm-S - pozemná verzia vrtuľníkového komplexu 9K113 (pre Mi-24V) s nadzvukovými raketami 9M114 "Kokon" na podvozku MT-LB (bojové vozidlo 9P149), v súčasnosti modernizovaný aj na použitie rakiet 9M120 Ataka.

Chrizantema (~19,5t) i Šturm-S/SM/SME (~12-13t) sú však o dosť ľahšia váhová (aj "odolnostná") kategória ako IT-1 a predstavujú typické raketové stíhače tankov na "ľahko obrnenom" pásovom podvozku.
Podobným smerom sa ale uberalo aj "vojenské myslenie" napríklad v Nemecku, kde postupne vznikli najmenej štyri typy raketových stíhačov tankov - Raketenjagdpanzer 1 (10x SS.11), Raketenjagdpanzer 2 (14x SS.11), Jaguar 1 (12x HOT) a Jaguar 2 (12x TOW)

kopapaka - vývoj prebiehal a prebieha aj inde - v Nemecku sa napríklad ešte v 80. rokoch skúšala tanková "protivrtuľníková" riadená strela (označenie bolo tuším Elephant). Izraelský LAHAT je tiež výsledok takejto snahy (zaujímavé, ako rýchlo poskočili v tejto oblasti po rozpade ZSSR...).
Proste snaha dať tanku aj riadenú alebo aspoň "korigovanú" muníciu na boj proti obrneným (a tiež vzdušným) cieľom na vzdialenosti značne väčšie ako je bežný efektívny dosah kumulatívnych a podkaliberných striel existovala a stále existuje.
skelet píše:Později jej nebylo třeba rozvíjet, když zde již byly T-64 s PTŘS odpalovanými s kanónu.
To je pravdepodobne hlavný dôvod ukončenia používania IT-1. Raketa 3M7 mala výkony "len porovnateľné" s protitankovými raketami pre 125mm kanóny, takže oproti nim neprinášala nejak veľké výhody a zasa v porovnaní sa raketami 9M111/9M113 bola koncepčne relatívne zastaralá (nebola kontajnerovaná, staršia súčiastková báza...), čo znamenalo pomerne obmedzené možnosti ďalšiehov vývoja. Istú výhodu mala len v rádiopovelovom riadení - a tá sa znovu objavila so zavedením 9P149 Šturm-S v roku 1979 (mimochodom, to sa zasa celkom dobre zhoduje s názorom na "koniec kariery" IT-1 až v polovici 80. rokov - stroj vtedy definitívne stratil opodstatnenie).

Ešte slovíčko-dve k zavádzaniu tankových PTRS v ČSLA:
T-72B so systémom tankových PTRS 1K13 (SVIR) bol zavedený v SA až v roku 1985 - pokiaľ berieme ako typickú dobu zavádzania ekvivalentných prostriedkov v ČSLA +5-6 rokov (T-72 SA1974/ČSLA1978 +4 roky, T-72M/M1 SA1977/ČSLA1985-6 +8 rokov), dá sa predpokladať, že do licenčnej výroby pre ČSLA by sa táto verzia T-72 dostala zrejme niekedy okolo roku 1990-92, čo už ale nestihla...

Pokiaľ ide o použitie - z viacerých popisov a videí sa mi zdá, že použitie tankovej PTRS systému Refleks/Svir nie je pre osádku tanku (hlavne strelca) zasa až tak náročné - pravdepodobne "stačí" v zameriavači čo najpresnejšie držať cieľ, strela má laserový systém navedenia typu "beam-rider" a teda sa drží v ose riadiaceho laserového lúča.
http://www.tulamash.ru/prod_3ubk10.htm
Задача оператора (наводчика) сводится к удержанию перекрестия прицела на цели, при этом ракета автоматически летит в поле управления лазерного луча.
Naposledy upravil(a) Alchymista dne 21/1/2014, 17:18, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Argonantus
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 417
Registrován: 13/12/2013, 15:13

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od Argonantus »

skelet píše:Argonantus: ČSLA je neměla ve výzbroji (zřejmě), ale SA ano
A jak moc? Všichni tankisti s tím uměli střílet? A všechny tanky měly pár raket v palebném průměru? Nebo to byla vychytávka, kterou nasadíme jako Drakon, až někdy, někde, což znamená většinou nikdy?
Nějak se nemohu zbavit dojmu, že od Bastionu bylo dost času z toho udělat standardní zbraň.

A kdyby to byla tak geniální zbraň, jak to líčíte, nebylo by nic logičtějšího, než naložit do 36 tun těžkého, lež v neuvěřitelném množství vyrobeného T55 pár raket ještě v roce 1985 a prodloužit jeho životnost možná o desítky let.

Jenže on tu zřejmě byl háček s těmi HEAT - na vrstvené pancíře se zřejmě moc nechytají.
A byl tu druhý háček s kadencí. Pokud umí Leopard rozmlátit s APFSDS několik T55, nebo dokonce i několik T72, když udeří první, pak tohle raketa prostě neumí, kdyby se rozkrájela. Nestíhá.
Odtud se zdá, že raketa je prostě slabší zbraň, než kanon; a proto se raketa používá prostě tam, kam se kanon nevejde. Amen, konec pohádky.

nebo jinak - tahat se s obrovským kanonem nedává žádný smysl, když je raketa údajně srovnatelná zbraň. Že?
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od Mirek58 »

Raketa není v rus. pojetí "hlavní bitevní zbran".
Ale prostředek, jak očesat ( poškodit) protivníka na dálku( tanky) a vést boj s doprovodem, bez potřeby vlastních doprovodných vozidel.
a co se týká raket. systémů pro 100 mm kanony T 55 mě zaujalo, že je zmíněná jejich rychlost instalace a snadnost vyškolení obsluhy.
Zřejmě se počítalo s jejich bleskovou instalací těsně před Č0?
ObrázekObrázek
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od kenavf »

Nebola možnosť, že by bol zámer použiť raketu vtedy ked je ešte nepriateľ vo väčšej vzdialenosti, kde by mala raketa väčšiu pravdepodobnosť zlikvidovania ciela a pár ich takto zlikvidovať a ked sa priblíži nepriateľ na menšiu vzdialenosť, tak používať klasické náboje?
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od rabo »

A kdyby to byla tak geniální zbraň, jak to líčíte, nebylo by nic logičtějšího, než naložit do 36 tun těžkého, lež v neuvěřitelném množství vyrobeného T55 pár raket ještě v roce 1985 a prodloužit jeho životnost možná o desítky let.
A presne to to bolo v pláne. Na verziu T-54AM2 A T-55AM2 sa malo upraviť len pre ČSLA niečo cez 1000 starších tankov, ale nakoľko sa to nestihlo, tak ich bolo dodaných len pár desiatok, ale aj z nich bolo cca 30 osadených raket. systémom Bastion. A to isté bolo aj v Poľsku a NDR, obe krajiny mali v pláne modernizovať stovky starších T-54/55 do úrovne AM z ktorých by časť bola osadená Bastionom.
Jenže on tu zřejmě byl háček s těmi HEAT - na vrstvené pancíře se zřejmě moc nechytají.
Bez problému. Hlavným "nepriateľom" HEATu je dynamický pancier, ale tým NATO do 89. a ešte dlho potom nedisponovalo.
A jak moc? Všichni tankisti s tím uměli střílet? A všechny tanky měly pár raket v palebném průměru? Nebo to byla vychytávka, kterou nasadíme jako Drakon, až někdy, někde, což znamená většinou nikdy?
Nějak se nemohu zbavit dojmu, že od Bastionu bylo dost času z toho udělat standardní zbraň.
SA disponovala tisíckami raketových tankov - T-64/80 Tie tanky sa nikdy neexportovali a informácie o nich boli tabu aj pre ostatné krajiny VS. V minimálnej miere a ak vôbec, sa používali na spoločných cvičeniach. Nešli ani do Afganistanu a nikde, kde by ich existencia a schopnosti bola prezradená. Mimo ZSSR boli asi len na území NDR a aj to len od asi polky 80. rokov.

Dovolím si napísať, že medzi tankistom z T-72M a tankistom z T-80BV bol značný rozdiel. Najzložitejší prístroj aký bol v T-72M bol laser. diaľkomer. T-64/80 mal systém riadenia paľby s balistickým počítačom ako aj systém pre riadenú výzbroj a iné drobnôstky, ako snímač vetra a náklonu. V takom tanku sedeli najlepší tankisti a tých preháňali kade tade. Raketové tanky boli hlavné prielomové tanky SA, niečo ako IS-2 pre ČA a Tigre pre Nemcov počas vojny. Nie prielomové technologicky, ale prielomové z hľadiska použitia proti tankom súpera.
A byl tu druhý háček s kadencí. Pokud umí Leopard rozmlátit s APFSDS několik T55, nebo dokonce i několik T72, když udeří první, pak tohle raketa prostě neumí, kdyby se rozkrájela. Nestíhá.
Koľko je kadencia tanku Leo-2 s nabíjačom ? 7 výstrelov /min ? OK. Na vzdialenosť 4000m letí raketa cca 11 sek tzn. za minútu vystrelí T-64/80 5 rakiet, ale s klesajúcou vzdialenosťou sa tempo streľby dostáva na rýchlosť nabíjacieho zariadenia, ale ešte stále si drží odstup od možného ohrozenia zo strany Leo 2.

No a prečo to nepoužívali tanky NATO ? Nie preto, že boli rakety slabé, to by tak masovo nezavádzali PTRS do svoji armád.
Dôvodov môže byť viacero. Jedným z hlavných je, že informácii o tom mali zúfalo málo a možno tomu ani neverili a keď sa k nim dostali relevantné / dovolím si uviesť, že možno druhá polka 80. rokov / , tak náskok Sovietov čo do počtu a úrovne už nebolo možné dobehnúť, iba za cenu extrémne, ale extrémne vysokých nákladov a značného obdobia výskumu a testov. A tanky NATO majú jeden limit - schopnosť nabíjača. Hmotnosť rakety je okolo 40kg, to sa dá riešiť len nab. zariadením.
arten
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2707
Registrován: 10/3/2010, 01:30

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od arten »

Argonantus píše:
Tady jde o jinou debatu, čistě technickou - armády světa nemají k raketám, odpalovaným z tanků důvěru, a tento stav trvá s celkem nepodstatnými výjimkami od vzniku tanku do dneška. Pokusů byla vynalezena celá řada, ale ani jeden se moc nechytil.
To nie je pravda. Ako tu už bolo spomenuté, raketa dáva tanku obrovsku výhodu zaútočiť na nepriateľský tank ešte pred tým ako sa dokáže dostať na vzdialenosť efektívnej streľby a tiež dáva nezanedbateľnú protivrtuľníkovú kapacitu.

ZSSR zaviedol tankové PTRS pred vyše troma desiatkami rokov, dokonca dve generácie. Izrael zaviedol LAHAT pred dvoma.
Zbytku sveta ušiel vlak, čo dnes dobieha integráciou LAHAT do Leopard 2, Arjun, K2...

K tejto téme - vie mi niekto rozumne vysvetliť, prečo sa nikde nezaviedlo/neexperimentovalo s tankovými strelami s koncovým navedením? Niečo ako Copperhead, alebo Krasnopol?
Takéto riešenie by eliminovalo nevýhody rakiet - zložitosť, doba letu k cieľu a zároveň vyriešilo problém presného zásahu.
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od Mirek58 »

Argonautova noční můra, T 55 má šanci se otřepat.
Možná nová munice pro jeho hlavní zbran:
КБП разрабатывает так же семейство выстрелов (3УБК23-1, 3УБК23-2) для модернизации вооружения танков T-55 и T-62. КБП рекламирует следующие автоматизированные системы управления огнем и управляемое вооружение:

100-мм ракета 9М117М «Кан» и 9М117М1-1 «Аркан» для танка T-55;
100-мм ракета 9М117М «Кан» и 115-мм 9М117М2 «Аркан» для танка T-62.
Ta by zvedla výkon v cíli vysoko přes 700 mm. Slušný skok.
ObrázekObrázek
Argonantus
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 417
Registrován: 13/12/2013, 15:13

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od Argonantus »

Rabo:
A presne to to bolo v pláne. Na verziu T-54AM2 A T-55AM2 sa malo upraviť len pre ČSLA niečo cez 1000 starších tankov, ale nakoľko sa to nestihlo, tak ich bolo dodaných len pár desiatok, ale aj z nich bolo cca 30 osadených raket. systémom Bastion.
Stále nechápu. Léta letoucí se o tom zřejmě uvažovalo, ale za 30 let existence T 55 a zřejmě rovněž spoustu let existence Bastionu se to nějak nestihlo. To je strašně podivná historie, když uvážím, jak usilovně se hledalo řešení, jak by ty spousty T55 obstály i v moderním boji.
Bez problému. Hlavným "nepriateľom" HEATu je dynamický pancier, ale tým NATO do 89. a ešte dlho potom nedisponovalo.
Tady třeba mám naprosto jiné informace. HEAT měla veliké problémy proti Abramsům v zálivu, proti Merkavám v osmdesátých letech, dokonce i proti T 72 v Afganistánu.

A problém nedělal jen ten aktivní pancíř, reálně použitý ve válce už Izraelem na začátku osmdesátých let (takže asi těžko neznámá věc), ale i mnohem starší a „samozřejmější“ vrstvený pancíř. Může mi někdo prozradit, jaké byly schopnosti Bastionu probíjet takové pancíře? Bylo to opravdu lepší, než obyčejný HEAT – čili „průpalný“ granát do T-55?
SA disponovala tisíckami raketových tankov - T-64/80 Tie tanky sa nikdy neexportovali a informácie o nich boli tabu aj pre ostatné krajiny VS. V minimálnej miere a ak vôbec, sa používali na spoločných cvičeniach. Nešli ani do Afganistanu a nikde, kde by ich existencia a schopnosti bola prezradená. Mimo ZSSR boli asi len na území NDR a aj to len od asi polky 80. rokov.
No, celé je to velmi podezřelý údaj, protože jak víme vedle, invaze na západ v r. 1986 byla plánovaná vesele bez těchto „tisíců raketových tanků“. Protože v čele měly fungovat jednotky, které nic takového neměly. Kdyby to byla tak zázračná zbraň, asi by se s ní počítalo, ne?
T-80 navíc zřejmě nikdy nikdo v reálném boji neviděl. A pokud se pletu (Čečna?), zajímalo by mne, jestli v tom reálném boji používay rakety, nebo normální granáty.
Dovolím si napísať, že medzi tankistom z T-72M a tankistom z T-80BV bol značný rozdiel. Najzložitejší prístroj aký bol v T-72M bol laser. diaľkomer. T-64/80 mal systém riadenia paľby s balistickým počítačom ako aj systém pre riadenú výzbroj a iné drobnôstky, ako snímač vetra a náklonu.

Tohle je velmi zavádějící informace, protože přehlíží fakt, že v T55 v osmdesátých letech byl stejný systém řízení palby, který popisujete pro T80 naprosto běžně, v době, kdy jsem byl na vojně 1986/8, v úplně každém tanku T55, který jsem potkal, od Jindřichova Hradce po Žatec. Tak nějak si představuji rozšířený a zavedený zbraňový systém; předpokládám, že v SSSR to zřejmě bylo to samé.
Co se týče toho "rozdílného" tankisty, stříleli jsme oběma metodami, a zas tak nezvládnutelný rozdíl to není.

A nasvědčuje to, že systém řízení palby s lasery zřejmě fungoval a vyplatilo se ho zavést velmi rychle, bez mnohaletého přemýšlení jako nad tím Bastionem. Funguje to mimo veškerou debatu dobře; zvedá to pravděpodobnost zásahu někam kolem 50% .
Raketové tanky boli hlavné prielomové tanky SA, niečo ako IS-2 pre ČA a Tigre pre Nemcov počas vojny.
No, to opět není pravda – do prvního a rozhodujícího průlomu s nimi plán VS vůbec nepočítal, alespoň na našem úseku podle plánů z roku 1977 i 1986.
Na vzdialenosť 4000m letí raketa cca 11 sek tzn. za minútu vystrelí T-64/80 5 rakiet,
Tady prosím o zdroj. A také o vysvětlení, jak raketa funguje. Měl jsem za to, že „klouže“ po laserovém paprsku zaměřovače. Což by znamenalo, že dokud letí, nemůžete řídit žádnou jinou. Takže těch 5 raket za minutu bych opravdu rád viděl - připadá mi to nemožné.
6 granátů, udávaných jako maximální kadence kanonu, funguje tak, že se po výstřelu přestáváte o ránu starat, a let navíc trvá okolo sekundy za kilometr (takže výsledek vidíte téměř okamžitě; přes dva kilometry netrefite ani náhodou).
No a prečo to nepoužívali tanky NATO ? Nie preto, že boli rakety slabé, to by tak masovo nezavádzali PTRS do svoji armád.
PTŘS se zaváděly na obou stranách barikády masově, ale vždy na místa, kde nebyl k dispozici velký kanon, např. do BVP nebo do vrtulníků.
Závěr, který se nabízí, je ten, že kanon je prostě beznadějně lepší.
Jedným z hlavných je, že informácii o tom mali zúfalo málo a možno tomu ani neverili
Také velmi podezřelá teorie. Sheridan měli už ve Vietnamu, opět podle stejného schématu – raketa víceméně nahrazovala nedostatky kanonu. Informací tedy měli hodně, dokonce z praktického boje. A přesto, nastojte, tomu nevěřili.

Arten:
To nie je pravda. Ako tu už bolo spomenuté, raketa dáva tanku obrovsku výhodu zaútočiť na nepriateľský tank ešte pred tým ako sa dokáže dostať na vzdialenosť efektívnej streľby a tiež dáva nezanedbateľnú protivrtuľníkovú kapacitu.
No, už jsem se pokusil vysvětlit, že tato teorie o velikánském dostřelu nemusí mít v praxi reálného boje tak úžasný význam, jak to vypadá. Především, na čtyři kilometry za normálních okolností nevidíte vůbec; jsou tam stromy, kopec nebo jiný horizont. A pokud náhodou vidíte tak daleko, neuvidíte tam tank. Je moc malý.
Pročež reálné tankové bitvy zatím obvykle nevypadaly tak, že by se tanky ostřelovaly na maximální vzdálenost několika kilometrů a vyhrál ten s větším dostřelem, i když se USA armáda pokoušela tuto verzi hlásat o bitvách v Zálivu. Vypadá to spíš tak, že se střílí běžně na kilometr i daleko méně, a vyhraje ten, kdo rychleji soupeře objeví a zareaguje.

A trvá ten problém, zda umí raketa na tuhle úžasnou vzdálenost prorazit moderní vrstvený pancíř. Osobně o tom velmi pochybuji; za těchto okolností by totiž nedávalo vůbec žádný smysl zavádět T-72 a T-80 s APFSDS, stačilo by do starožitných T-55 dodat rakety a máte srovnatelnou zbraň. Jak navrhuje Mirek.
ZSSR zaviedol tankové PTRS pred vyše troma desiatkami rokov, dokonca dve generácie. Izrael zaviedol LAHAT pred dvoma.
To už bych jen opakoval to, co je napsáno shora – do války si SSSR ty rakety kupodivu nebral a při plánování invaze s nimi jaksi nepočítal. A běžné tankisty sice naučil střílet laserovým zamšřovačem, ale ne raketou.
K tejto téme - vie mi niekto rozumne vysvetliť, prečo sa nikde nezaviedlo/neexperimentovalo s tankovými strelami s koncovým navedením?
Přesně takové otázky mne napadají taky.
než začnu Pátračovi doporučovat rakety jako ideální cestu modernizace tanků, hodlám zjistit, proč to nikdo neudělal nejméně před třiceti lety.


Otravuji s tím tak důkladně, že chci mít naprostou jistotu, že tanková řízená střela není slepá odbočka vývoje, o které se sice dávno ví, ale nikdo se po ní nakonec raději nevydal, jak se zdá Pátračovi, a jak se zdá z mnoha náznaků i mně.
Podotázka „raketa versus kanon“ je pro budoucnost tanků naprosto klíčová a omyl je fatální.
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od Alchymista »

arten píše:K tejto téme - vie mi niekto rozumne vysvetliť, prečo sa nikde nezaviedlo/neexperimentovalo s tankovými strelami s koncovým navedením? Niečo ako Copperhead, alebo Krasnopol?
Takéto riešenie by eliminovalo nevýhody rakiet - zložitosť, doba letu k cieľu a zároveň vyriešilo problém presného zásahu.

1) cena je +/- rovnaká, presnosť naopak skôr nižšia, doba letu skôr vyššia (vysoká krivka)
2) Copperhead, Krasnopol, Kitolov... sú strely pre nepriamu paľbu, a vyžadujú na prednom okraji návodčích s ožarovačmi cieľov - lenže tank samotný je tiež na prednom okraji
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od Alchymista »

Kastet, Bastion, Šeksna... boli zavádzané až v 80. rokoch.
http://rbase.new-factoria.ru/missile/wo ... tion.shtml
В 1981 году на вооружение сухопутных войск СССР был принят комплекс 9К116 "Кастет" с управляемой по лазерному лучу ракетой, выстреливаемой из ствола 100-мм противотанковой пушки Т-12.
...
Еще до завершения отработки комплекса "Кастет" было принято решение развернуть разработку унифицированных с ним комплексов управляемого вооружения для танков Т-54, Т-55 и Т-62.
...
Разработка танковых комплексов была завершена в 1983 году.
...

Teda - v roku 1981 bol zavedení systém 9K116 Kastet pre 100mm ptk T-12.
Práce na výzbroji pre T-55 a T-62 začali ešte pred jeho dokončením a boli dokončené v roku 1983.

a ako som uviedol už skôr: "Raketové" verzie T-64B sa vyrábali od roku 1975, T-80B od roku 1978 (takže prakticky všetky T-80 a väčšina T64 raketovú výzbroj majú).
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od Mirek58 »

Všeobecně problém PT raket pro tank. kanony je v jejich průměru, ten limituje jejich průpalnost.
Teprve po r.2000 se dostaly jejich výkony na hodnotu 750mm ( 9M 117M1)
ObrázekObrázek
Argonantus
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 417
Registrován: 13/12/2013, 15:13

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od Argonantus »

Alchymista:

Aha, takže záhada možná skoro vysvětlena. Do konce pádu komunismu to prostě nestihli. 1983 - to je strašně málo času.
A otázka je, jestli to vzhledem k vylepšování pancířů mezitím zase nezastaralo.
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od kopapaka »

No, tohle už je skoro trolování...

K masovému zavedení raket 9K116-1 Bastion na tanky T-55/62 nedošlo kvůli následujícímu snižování stavů.
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Bubák
Příspěvky: 7
Registrován: 29/12/2013, 14:37

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od Bubák »

V Německu koncem 80. let vymýšleli nějaký projekt raketového tanku Panther s raketami na teleskopickém ramenu. Nakonec studená válka skončila dřív, než to začali vyrábět. Zajímalo by mě, jak by se celá ta věc chovala při střelbě z plně vztyčeného ramene. Podle toho nákresu se to snaží tvářit jako zajímavý nápad - střílet z krytu za teréní vlnou na tanky i vrtulníky. I když si nemyslím, že by mohli mít oba druhy raket zároveň. Taky se snad zdá, že ta věc při složeném ramenu nefungovala. :???: Nemohl by někdo přeložit ten německý text z propagačního letáku v prvním odkaze?
http://www.whatifmodelers.com/index.php ... 298.0.html
http://www.secretprojects.co.uk/forum/i ... opic=715.0
arten
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2707
Registrován: 10/3/2010, 01:30

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od arten »

Argonantus píše: Arten:
To nie je pravda. Ako tu už bolo spomenuté, raketa dáva tanku obrovsku výhodu zaútočiť na nepriateľský tank ešte pred tým ako sa dokáže dostať na vzdialenosť efektívnej streľby a tiež dáva nezanedbateľnú protivrtuľníkovú kapacitu.
No, už jsem se pokusil vysvětlit, že tato teorie o velikánském dostřelu nemusí mít v praxi reálného boje tak úžasný význam, jak to vypadá. Především, na čtyři kilometry za normálních okolností nevidíte vůbec; jsou tam stromy, kopec nebo jiný horizont. A pokud náhodou vidíte tak daleko, neuvidíte tam tank. Je moc malý.
No určite. Preto sú armády plné pechotných a vozidlových raketových kompletov s doletom aj 5-6km. A žiaden pozorovací/ zmeriavací systém nerozozná na 4km tank.
:razz:

Počuj Argonaute, nepreháňaš to trochu? :wink:
Alchymista píše:
arten píše:K tejto téme - vie mi niekto rozumne vysvetliť, prečo sa nikde nezaviedlo/neexperimentovalo s tankovými strelami s koncovým navedením? Niečo ako Copperhead, alebo Krasnopol?
Takéto riešenie by eliminovalo nevýhody rakiet - zložitosť, doba letu k cieľu a zároveň vyriešilo problém presného zásahu.

1) cena je +/- rovnaká, presnosť naopak skôr nižšia, doba letu skôr vyššia (vysoká krivka)
2) Copperhead, Krasnopol, Kitolov... sú strely pre nepriamu paľbu, a vyžadujú na prednom okraji návodčích s ožarovačmi cieľov - lenže tank samotný je tiež na prednom okraji
1)
Nehádzal by som to takto rýchlo zo stola, podebatujme ešte o tejto možnosti trošku.

Cena - nemyslím si, že je rovnaká. Je rozdiel zložitá raketa a HEAT s navádzacou hlavicou a ploškami.
Celkom určite je strela jednoduchšia ako raketa.
Presnosť - prečo by mala byť nižšia? Vedieš po lúči/ vs. ožaruješ cieľ. V obidvoch prípadoch operátor musí držať zámernú na cieli, zbytok je technika.
Rýchlosť - práve tu vidím veľký prínos strely. Čo som našiel, priemerná rýchlosť rakety na 4000 m je okolo 12 s pre Svir/Reflex, Bastion, čo je cca 333m/s.
Úsťová rýchlosť HEAT z 2A46 je cca 900 m/s. Postupne klesá, ale myslím, že na 4km to bude určite menej ako polovica doby letu rakety (upresni prípadne). takže práve v rýchlosti vidím základnú výhodu tohto riešenia.
Zaujímavé je, že napriek jednoduchosti takéhoto riešenia, menšej zložitosti a skôr dostupnej technológii ako pri raketách som nikde nenašiel zmienku, že by sa s takýmto riešením vôbec niekde experimentovalo.

2) - to je irelevantné. Riešime situáciu, keď tank, povedzme na tie 4 km ničí cieľ priamou paľbou, podobne ako bežnou muníciou a sám si cieľ ožaruje (príp. iný tank).
Naposledy upravil(a) arten dne 21/1/2014, 22:14, celkem upraveno 3 x.
Argonantus
nadpraporčík
nadpraporčík
Příspěvky: 417
Registrován: 13/12/2013, 15:13

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od Argonantus »

Arten:

Mne by na tom lákala ta možnost vyletět trochu nad tank a útočit shora.
Což prosté sledování laseru zřejmě nikdy nezvládne.
arten
7. Major
7. Major
Příspěvky: 2707
Registrován: 10/3/2010, 01:30

Re: TANKY DNES A ZÍTRA část I.

Příspěvek od arten »

Argonantus píše:Arten:

Mne by na tom lákala ta možnost vyletět trochu nad tank a útočit shora.
Což prosté sledování laseru zřejmě nikdy nezvládne.
No to práve vedia tie rakety, ktoré si zatratil :wink: Aj tie navádzané po lúči aj tie na odraz lúča od cieľa.
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika“