Xawi3r píše:Co jsem se dočetl na zahraničních diskusních fórech, tak většina diskutérů (z těch evidentně znalejších) se shoduje, že ne všechny AESA zařízení na T-50 (celkově asi 8?) budou fungovat jako radary...
Jenže tohle je přesně to slovíčkaření, "jako radar"co je radar ;) Taky to čtu, většina tam tvrdí, že to bude sloužit (ty L pásmové antény) jen jako IFF což je totální blbost, nebo ještě jako rušičky, to je další blbost - jinak soustava Š121 obsahuje aktivní systém elektronického boje - L402 Himalaya a antény jsou umístěny v koncích křídel a asi i jinde po letounu - ale určitě to nemohou být ty L pásmové o kterých se bavíme (ti co to píší asi myslej ty L pásmové AESA v roli elektromagnetické zbraně - tedy schopnost soustřeďovat velmi úzký svazek vyzařované energie na vzdálené cíle, ale na to má výkonnostní charakteristiky tak leda hlavní přední radar, možná s odřenýma ušima (omezeným dosahem) i boční a zadní ale na to bych moc nevsázel) na to ty L pásmové antény jsou strašně malé a výkon taky nebudou mít kdoví jaky - pokud budou i vysílat, aby jste s tím mohly něco rušit natož vyřadit elektroniku na desítky kilometrů.
Jsou dvě možnosti jak bude pracovat detekce cílů v pracovním pásmu L - tedy ty antény.
- L pásmové antény budou vyzařovat i přijímat signál - čemuž by napovídalo značení pro pozemní obsluhu na T-50-5 kde jsou symboly o nebezpečném vyzařovacím výkonu pokud je zařízení zapnuto, které by pasivní anténa nikdy neobdržela ;)
- a nebo ty 4 AESA radary budou obsahovat určitý počet T/R modulů které budou pracovat v pásmu L (ty se vyvíjí) a obětuje se trochu výkonu v pracovním pásmu X (otázka je, jaký minimální počet by byl účinný) a vytvoříte tím další radar v 4 radarech a ty antény v náběžných hranách křídel a LEVCONech budou sloužit jen jako přijímače tohoto signálu - a vše to bude fungovat jako jeden radar.
Každopádně hlavní šéfkonstruktér mluvil o 5 radarech, ne o počtu antén

Ale pořád mě chybí jeden radar pokud bych připustil, že ty L pásmové antény nefungují jako radar.
Sám jsem strašně zvědav jak to nakonec bude fungovat - takže to neberte jako dogmatická stanoviska ale jen mé názory