Jen by to prostě nebylo tak jednoduché, jak by si nataři nebo varšaváci představovali
Tak že tak - prečo boli fronty na spotrebný tovar a na "maso" bolo dané paradoxne je ho dostupnosťou a lacnotou - dotovanie zo strany štátu. O "frontach" keď je výpredaj dnes radšej nepíšem, sú to hotové revolúcie. Jednoducho povedané, boli pokrivené pravidla ponuky a dopytu. Stačí si pozrieť ako klesla spotreba po "narovnaní cien" mäsa, mlieka atď. V podstate, kto neprechlastal, toho rodina nehladovala.reddog píše:jmodrak - hladomor nebyl ( jenom v rusku) , ale dostatek všeho také ne. Nedostatkové zboží , fronty na maso , ovoce, hajzl papír atd. Nebo si za komunistů pociťoval dostatek všeho a byl jsi spokojenej ?
Pokud systém nefunguje nelze vést úspěšně dlouhodobou válku! Jinak dojde k rozkladu systému, revoluci atd.
Fabriky fungovaly, šetřilo se s proudem, materiálem, a vyrábělo se na sklad i to co nebylo třeba, . A to snad ve všech oborech pokud si pamatuju.
Posílalo se to do ruska za " hubičku" ať už jídlo, stroje, suroviny,( protože samy neměly pomalu co žrát). Jediná výroba co fakt ve VS fungovala 100% to byla výroba zbraní.
O morálním úpadku ve státech VS nebudu hovořit to je jednoznačné že tomu tak bylo již od začátku.
Takže si žil asi na jiné planetě.
Tak jak byl režim VS postavenej , tak nebyl schopen vést dlouhodobý konflikt. Krátkodobě ano ale ne dlouhodobě. Myslím že by došlo ke zhroucení VS při útoku na NATO pokud by to trvalo déle než 6 měsíců až 1 rok.
V 80 letech. by na straně západu stála nebo je podporovala většina států ve světě. Takže dodávky materiálu, potravin atd je výhoda na straně NATO.
Nehledě na to že by se to z lokální evropské války zvrhlo opravdu v celosvětový konflikt a ne jen konvenční.
Technicky určitě ano. Ale musel bys ty vojáky nějak dost oblbnout a i pak se obávám, že by množství těch nepříliš nadšených bylo větší než malé...Já coby jasný nepřítel ČSLA musím sportovně uznat, že podle mne by tato armáda neměla žádný problém přejet Německo do 14 dnů, a nepřekvapilo by mne, kdyby to trvalo i daleko méně.
Skôr by som mal obavu z toho že ich technika bola podstatne spolahlivejšia a menej poruchová.Ale to vyplívalo z toho že dlhé roky fungovali v konkurenčnom prostredí a to ich donútilo k vytvoreniu spolahlivejšej techniky,efektívnejším systémom riadenia ako celku, ktorý dokázal kompenzovať chyby jedinca.Samotný jedinec bol menej flexibilný.A zároveň vynikali preto že všetci ostatní boli ešte horší(nedajbože žiadať niečo po Talianovy v piatok po obede=maňana).Pátrač píše:A to platí i pro jejich schopnost vést boj. Srazit se s nima, bo by bylo krutý. Ne nadarmo jsem označil 2. AS Bundeswehru jako respektovaného protivníka. Rejpni do nich a nebudeš se stačit divit. Přeložím to: taky by jsme se z toho mohli posrat.kenavf píše:P.S.Po tých skúsenostiach s nemcami, tvrdím že pojem "Nemecká precíznosť" skončil vtedy, keď sa zastrelil Hitler.Rozhľad a rozsah naších technikov bol podstatne širší ako u Nemcov.
Od začátku tady pochybuji o věcech, o kterých není pochyb. Mnohdy k nelibosti. To jsou právě ty jistoty, které nesnesou bližší zkoumání.reddog píše: Do Francie nemůžeš pokud chceš jen konvenční válku. Na Británii taky nedosáhneš v rámci konvenční války.
Oba státy by použily JZ, o tom není pochyb.
A ted hříšná myšlenka, naprosto bourající "nádhernou" představu SSSR požírající civilizovaný svět.Takže zůstaneš v Německu ..
Jenže v tom je půvab této diskuse a toho plánu. Je to vojenský plán, který se o politiku otírá jen v úvodní preambuli a to jen velmi lehce. Jelikož je to vojenský plán a je zpracován jako součást celkového plánu koalice, tedy Varšavské smlouvy, náš úkol podle plánu končí tam, kde končí. Plány na další postup nebyl zpracovány a my ani netušíme co mělo následovat, tedy vše od splnění konečného úkolu je jen fabulace a plýtvání časem. Je to plán vojenský a řeší jak porazit nepřítele. Neřeší tedy otázky:reddog píše:Argonantus - přejedeš německo a co potom.
Do Francie nemůžeš pokud chceš jen konvenční válku. Na Británii taky nedosáhneš v rámci konvenční války.
Oba státy by použily JZ, o tom není pochyb.
Takže zůstaneš v Německu .................................
+1Franz Trubka píše:Velice se omlouvam, to je naprosty nesmysl myslet si , ze by USA v TOMTO momente valku vzdaly a stahly se.
Nikdy, absolutne nikdy!!!
NSR mala pohraničnú políciu, niečo na spôsob ako dnešná pohraničnáu nás a v ČR,takže bez ťažkých zbraní. K tomu mala teritoriálnu armádu - mimo štruktúry NATO - viz Pátračové príspevky k nej.Vallun píše:Rezervy? Já si toho všiml, ale moc k tomu nemám co dodat, tohle není můj cup of tea. Neměli Němci jako my speciální pohraniční vojsko? Případně domobrana/národní garda? Zkrátka něco mimo strukturu armády...