moc to není, jen pro těch tvých 4000 tanků to znamená cca milon litrů nafty denněArgonantus píše: Nezdá se mi proto, že by 60 km denně v létě po Německu bylo nějak nesmyslně moc.
Odkázal bych na toho generála Zachariáše, který ten plán zřejmě taky psal, zmiňuje se o tom. A říká i další důležité věci - například, že plány jsou psané jako maximální a že se během druhé světové války žádný podobný plán nestihl. Zjevně počítali i s možností, že se jim to zdrží a co z toho vyplyne.
Spousty tanků byly navíc dlouhododobě zakonzervovány ve foliích.
kurňa, sem netušil, že Znojmo leželo na Slovensku,No a? Ty byly na Slovensku. Proč by nás měly zajímat první den?

Víš on byl rozdíl, mezi technikou uloženou, dlouhodobě uloženou, zakonzervovanou, ale i technikou NZ. No myslím, že je načase přiznat, že píšeš sice ohnivě, ale moc o tom nevíš.Tanky v Žatci z uložené 16. td znám, neb jsem s nimi jezdil. A kupodivu, mobilizace ani třetí světová k tomu nebyly potřeba.
Kvůli náchylnosti tankového motoru k přehřátí, tankisto, tu narážku by ten kdo v tanku doopravdy jezdila spoň jako řidič měl okamžitě pochopit.Navíc výkon tankových motorů přepočtený na tunu je cca kolem 15kw
No a ? Proč je to zajímavé?.

Netušil jsem, že Poláci a Gorbačov byli v NATO,Národní hospodářství by se rovněž muselo připravovat aspoň rok dopředu.
Pročpak? Jak dlouho se připravovalo národní hospodářství na Krkonoše? Jak dlouho se připravovali Jazov a spol. na svržení Gorbačova?

Bojuješ tam, kde je to pro tebe výhodné,Evropa je plná protitankových překážek, najít tankovou cestu je dost velký problém.
Krčím rameny. V tanku jsem jezdil a podobnou cestu hledal.
dálniční tělesa i dlouhé úseky běžných silnic jsou pro tanky nepřekonatelné.No, staří vlci si to zjevně nemysleli, když tam chtěli vést manévrový boj, že?

Taky jsem dělal dva roky SPS předpokládám, že víš co ta zkratka znamená a tak o plánování a zabezpečování přesunů vojenských jednotek něco málo teoreticky i prakticky vím
Především, měli tanky v provozu, přezkoušené se zaběhnutými motory i převodovkami, tedy ty v dobrém stavu. U tanku který právě vyjel z uložení je po GO nebo nový, dokud neujedeš aspoň 100km tak ho musíš šetřit, jinak nikdy nevíš co se ti podělá a konktétně u tanků je havárie motoru hodně rychlá. U NZ obvykle musíš nejdřív vyměnit pryžové hadice protože jsou napůl rozpadlé.Už tu padly poznámky o Pattonovi a o Rusech 1968 u nás - natočili někam ke 200 kilometrů za den. A měly zaručeně větší šunky, například ten Patton.Jinak sověti párkrát takové tankové výlety dělali a šlo to; koneckonců, ani Saddámovy Tčka to do Kuvajtu neměla 20km, že.
No a ještě jednu maličkost, to že někde projede jeden tank, neznamená ani to, že tam projede ještě druhý, to by zkušený tankista měl taky vědět, a kde projede tanková rota, nemusí projet prapor, tank totiž dost devastuje cestu po které jede, ve stoupání pak velice snadno utrhne svah a tankisti jsou rádi, že se nepřevrátí, na doupově tuším, na Mětikalove, nad střelnicí že to bylo, se při cvičení utrhl svahs tankovou rotu a na kopec se už nedostali, byli rádi že se žádný nepřevrátil, spuštěné stabilizátory nejsou v převracejícím se tanku příjemní společníci, to, ale přece víš.

Ta politická pumelenice je spíš velký pšouk, na nějakou pochybnou objednávku, protože se stejná terminolgie a plánování mobilizačního rozvinutí používalo až někam do poloviny 90 let včetně skryté mobilizace, kterou tak rozebíráš v jiném vlákně. Panatuju si, že až někdy po 93roce se to začalo pomalu měnit. A to zvláštním způsobem, začínalo mobilizacní cvičení a rozhodčí, kteří přijeli na zahájení nám na úvod řekli, že se to sice odcvičí, když je to v plánu, ale bez povolávání záloh, a až do zrušení mobilizačních plánů jako takových se už podobná cvičení se zálohami nebudou plánovat, protože se republika rozhodnutím vlády bránit bez spojenců nebude a nebude ani masově cvičit zálohy protože je to všechno moc drahé. Tedy nevadilo, že skrytá mobilizace je překvapivá pro perspektivního nepřítele, ale vadilo že je obrana drahá, já bych doplnil drahé to bylo, ale hlavně nedalo se to dojit, tedy tunelovat.EDIT: - překvapení mobilizací - no, jestli někdo chce, založte to, ale doporučuji předem toho Zachariáše. Protože mne přesvědčil, že o tomto bodu věděl už tehdy mnohem víc, než my tady dohromady. I když o něm mlčel jako hrob, protože to je ta největší politická pumelice ze všeho.