Krymská krize

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
mepu
praporčík
praporčík

Re: Krymská krize

Příspěvek od mepu »

13.03 došlo k dalšímu (třetímu) potopení menšího ruského plavidla v zálivu Donuzlav
aktuální mapa s všemi potopenými loděmi v zálivu
http://wikimapia.org/#lang=cs&lat=45.32 ... 8&z=16&m=b

-------------------
Pravý sektor už má i BTR :D

-------------------
Baterie K-300P Bastion-P - čtyři nosiče (4x3 Onixs), by měla být rozmístěna na mysu Fiolent - což se jeví jako pravděpodobné místo.
mapa: http://wikimapia.org/#lang=en&lat=44.50 ... 5&z=16&m=b
--------
Podle informovaného zdroje "Izvesti" přešlo přes Kerčský trajekt 13.03, 64 KamAZu bez SPZ s kontejnery, pravděpodobně se systémy Klub-K umožňující utočit na lodě a pozemní cíle na velkých vzdálenostech.
No, ale jelikož jsem zatím nikde žádné video nebo fotku takové kolony neviděl, tak tomu teda nevěřím. Pozn.: Ale již před včírem jsem si říkal že, pokud by to přešlo s východní Ukrajinou do horké fáze, byla by to jedinečná příležitost otestovat takové nové moderní systémy jako právě kontejnerový Klub-K v reálných bojových podmínkách, nebo aspoň mít takové nové systémy v bojové pohotovosti a odladit na nich pohotovostně - bojové mouchy. zdroj: http://izvestia.kiev.ua/article/62187
Obrázek
cernakus
poručík
poručík

Příspěvek od cernakus »

Mepu, mepu. Ty budeš pro Západní propagandu oříšek, nevěřit čemukoliv, co nemáš alespoň dvěma nezávislými videy potvrzené :D
Když se něco semele, pro tebe si přijdou mezi prvními :wink:
Beda
podpraporčík
podpraporčík

Příspěvek od Beda »

Prdola píše:Mepu: Ještě to nepotvrdili ani Rusové oficiálně, tak uvidíme. Určitě nebude zas tak složité pro armádu jako je Ruská přerušit spojení, ale že by hned přistál a nepokusil se vrátit na základnu, popřípadě vyletět z rušení to se mi nezdá, přeci jen vývoj nějakou chvilku trvá a takovej základ že by neudělali... Ale jinak drony tam operují, asi mají i povolení od UA vlády, někde v TV jsem to slyšel.
Nejspis nad nim prevazali kontrolu a asi dobre. V takovych vecech byva treba jen u nejakych dilu naloze a boucho by to, aby to znicilo dulezite bloky. Snad se to naucili a vyzkouseli v Iranu. Melo se to davat i do druzic, aby je nekdo nemohl vybrat.
CAT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od CAT »

V Moskvě demonstrují desítky tisíc lidí na podporu Ukrajiny

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa ... ajiny.html
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
mepu
praporčík
praporčík

Příspěvek od mepu »

cernakus: oto nende :D zajímá mě to a to je celé, snažím se neskákat na vyložené bludy a pokud možno to ověřovat (když to jde), když už sem něco dám, nebo to aspoň odhadnout s jistou mírou pravděpodobnosti.
Mě to zajímá z pohledu hlavně technického, vojenského a teorie her a více mě to zajímá z Ruské strany, což jde vidět :)
Šak není můj problém že, sem nikdo moc nedává třeba aktuality z Ukrajinské strany, když na něco narazím zajímavého tak to sem taký hodím.
A řešit tu politiku mě fakt moc nebaví, já jdu radši po technice.

15.03 - Jako například další dnešní vlakový vojenský transport z nádraží v Omsku.
Obrázek
http://pic.twitter.com/bz9bgEW7K8

--------------------
500 dobrovolníku ze "sebeobrany majdanu" vstoupilo do Národní gardy

http://www.kresy.pl/wydarzenia,wojskowosc?zobacz/-173

------------------
15.03 - Jeden AWACS A-50 byl přesunutý do Běloruska. zdroj: http://tvzvezda.ru/news/forces/content/ ... 3-e4yv.htm
Naposledy upravil(a) mepu dne 15/3/2014, 16:46, celkem upraveno 2 x.
Obrázek
Prdola
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Prdola »

Mepu nevěří nikomu a ničemu, když to nemá z několika zdrojů a je to dobře.
Koukám, že Rusové odpovídají stejně na AWACS dalším AWACSEM.... ví vlastně někdo kromě konstruktérů a operátorů kam vlastně E-3, E-2 nebo A-50 vidí a co přesně umí?
kenavf
7. Major
7. Major

Příspěvek od kenavf »

Trocha OT.Za základný princíp demokracie považujem zákon(preventívne opatrenie) že nikto nemôže zastávať viac ako dva razy dôležitý post.Nechcem zakladať nové vlákno ale vysvetlí mi niekto v rýchlosti, na základe čoho Putin mohol znova kandidovať(vytvoril si zákon) a byť zvolený za prezidenta?
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

kenavf píše:Trocha OT.Za základný princíp demokracie považujem zákon(preventívne opatrenie) že nikto nemôže zastávať viac ako dva razy dôležitý post.Nechcem zakladať nové vlákno ale vysvetlí mi niekto v rýchlosti, na základe čoho Putin mohol znova kandidovať(vytvoril si zákon) a byť zvolený za prezidenta?
To nie je celkom pravda - obmedzenie počtu vykonávaných období nie je abslútnou hodnotou demokracie - viď premiéri na Islande alebo Angela Merkel, ktorá je nemeckou kancelárkou už tretí raz.
K Putinovi - ruská ústava hovorí že nemôže byť prezidentom po sebe viac ako dva razy, nie dva krát a dosť.
Naposledy upravil(a) Julesak dne 15/3/2014, 17:05, celkem upraveno 1 x.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
mepu
praporčík
praporčík

Příspěvek od mepu »

Prdola píše:Koukám, že Rusové odpovídají stejně na AWACS dalším AWACSEM.... ví vlastně někdo kromě konstruktérů a operátorů kam vlastně E-3, E-2 nebo A-50 vidí a co přesně umí?
Záleží co tam rusové poslali, jestli modernizovanou verzi A-50M (postavenou na digitálních technologiích) nebo starší A-50 (analogové technologie).
Tady máš definici AWACS nemá cenu to tady přepisovat http://cs.wikipedia.org/wiki/AWACS
Tady máš parametry staré verze A-50, samozřejmě nutno to brát s rezervou, jakákoliv data o takových strategických komplexech - z jakékoliv strany :) , ale pro představu to stačí.
Detekce vzdušných cílů:
odpaly taktických balistických raket: 800 km (opticky)
bombardéry: 650 km
stíhači: 300 km
řízené střely (RCS = 1 m²): 215km
Detekční rozsahy na pozemní cíle:
odpalovací zařízení taktických raket: 300 km
Detekční rozsahy na námořní cíle:
Sledování námořních cílů (RCS 250m²) až k rádiovému obzoru
Počet sledovaných vzdušných cílů až 300

--------------
Udajně někde u Strilkove dnes https://www.google.com/maps/preview?q=strilkove+krym
což je ale už na Ukrajinském území - vypadá to na výsadek nějakých speciálů (možná průzkumníků) z dvou Mi-8AMT,
krytý dvěma Mi-24VM/-35M.
Naposledy upravil(a) mepu dne 15/3/2014, 19:13, celkem upraveno 4 x.
Obrázek
CAT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od CAT »

Podle médií Francie pohrozila, že zmrazí vojenskou spolupráci s Ruskem, jestli se přístup Moskvy nezmění... To by se mohlo týkat objednaných Mistralů...
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
kenavf
7. Major
7. Major

Příspěvek od kenavf »

Julesak píše:
kenavf píše:Trocha OT.Za základný princíp demokracie považujem zákon(preventívne opatrenie) že nikto nemôže zastávať viac ako dva razy dôležitý post.Nechcem zakladať nové vlákno ale vysvetlí mi niekto v rýchlosti, na základe čoho Putin mohol znova kandidovať(vytvoril si zákon) a byť zvolený za prezidenta?
To nie je celkom pravda - obmedzenie počtu vykonávaných období nie je abslútnou hodnotou demokracie - viď premiéri na Islande alebo Angela Merkel, ktorá je nemeckou kancelárkou už tretí raz.
K Putinovi - ruská ústava hovorí že nemôže byť prezidentom po sebe viac ako dva razy, nie dva krát a dosť.
Rozumiem tomu tak,že keď po dvoch obdobiach príde iný prezident,tak sa Putin(alebo niekto iný) môže znova stať prezidentom?A tak až do smrti.
Tento princíp sa väčšinou týka prezidentov,takže Merkelová je mimo.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Julesak »

CAT: s tými Mistralmi by to bolo veľmi "zaujímavé". Znamenalo by to že má Francúzsko záujem o skutočnú konfrontáciu s Ruskom.

Kenavf: áno, väčšinou - teda nie je to žiadne absolútne pravidlo demokracie. Koniec koncov, niekde je prezident bábka, niekde je hlavou výkonnej moci - to je aj Merkelová. A nikto nerieši že je kancelárkou už tertí raz, Kohl bol myslím dokonca 4 razy. Ale je to OT, tak už končím.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
mepu
praporčík
praporčík

Příspěvek od mepu »

15.03 - Raketomety Uragán na Krymu (vesnice Lenine) - aji s plnými přebíjejícími vozidly.

https://www.youtube.com/watch?v=64eHFbYceaE
By mě fakt zajímalo jak to tam dostávají v takových kvantech.
Obrázek
Prdola
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Prdola »

CAT píše:Podle médií Francie pohrozila, že zmrazí vojenskou spolupráci s Ruskem, jestli se přístup Moskvy nezmění... To by se mohlo týkat objednaných Mistralů...
Otázka na konferenci padla, Hollande řekl, že Mistraly jsou 3. fýze sankcí a zatím jsou v té první. 3. by asi byl pochod na vých. UA chápuli to správně, popřípadě shoda v EU (to je nemožné) :D

Jinak mepu dík za to. A k těm výsadkářům by mohlo být něco z iDnes, ale nevím, jak to mám chápat = nechápu to :D

Kontingent zhruba 120 ruských vojáků obsadil stanici v Arbatské šipce, zhruba deset kilometrů od Krymu. Ukrajinské ministerstvo obrany původně uvedlo, že ukrajinská armáda zabránila ruským ozbrojeným silám v proniknutí na úzký pruh ukrajinského území, které přiléhá ke Krymu. Ruští vojáci se podle ministerstva pokusili vstoupit na území zvané Arbatská šipka v Chersonské oblasti, ukrajinská armáda jim v tom však zabránila. Mluvčí pohraniční stráže Oleh Slobodjan agentuře AP řekl, že informace ministerstva jsou již zastaralé.

Jinak todle by byla další fáze, protože to už je mimo Krym a tam by UA už něco asi dělat musela a to by byl masakr (Ukrajinců).
mepu
praporčík
praporčík

Příspěvek od mepu »

Prdola píše: Kontingent zhruba 120 ruských vojáků obsadil stanici v Arbatské šipce, zhruba deset kilometrů od Krymu. Ukrajinské ministerstvo obrany původně uvedlo, že ukrajinská armáda zabránila ruským ozbrojeným silám v proniknutí na úzký pruh ukrajinského území, které přiléhá ke Krymu. Ruští vojáci se podle ministerstva pokusili vstoupit na území zvané Arbatská šipka v Chersonské oblasti, ukrajinská armáda jim v tom však zabránila. Mluvčí pohraniční stráže Oleh Slobodjan agentuře AP řekl, že informace ministerstva jsou již zastaralé.

Podle mě,je to, to video co jsem sem dal s těmi vrtulníky, vypadalo to na vysazení výsadku, ale to jak Ukrajinská armáda odpověděla, a i stíhačkami a nasazením aeromobilní brigády a vytlačila 4 ruské vrtulníky i s třemi BTR na své pozice, se mě zda fakt trochu přitažené za vlasy - mírně řečeno. To je spíš psychologická válka a způsob působení na masy, a hlavně jak to kdo popíše. Dle videa, kdyby to bylo jak říká ukrajinské ministerstvo obrany tak by ty transportní vrtulníky ani nesedly a ty Mi-35M by kryli ty Mi-8AMT na hodně větším perimetru, než že by kroužily kolem nich na pětníku. Že se pak stáhly je celkem možné, otázka je jestli někdo nezůstal :) Dle tohoto zdroje http://www.pravda.com.ua/news/2014/03/15/7018897/ "Zástupce Ruska volal, že účel jejich akce byla "Ochrana plynové kompresorové stanice před možností teroristických útoků." Nevím,nevím takovéto zprávy, pouštím jedním uchem dovnitř a druhým ven, vypadají, že jsou dost přibarvené. Dokud to tedy neuvidím na vlastní oči, zatím jsem viděl jen něco co vypadalo jako vrtulníkový výsadek dvou Mi-8AMT a jejich krytí dvěma Mi-35M a nic jiného. Třeba se ještě nějaký vizuální materiál objeví z tohoto "incidentu".
Obrázek
Prdola
rotmistr
rotmistr

Příspěvek od Prdola »

mepu píše:
Prdola píše: Kontingent zhruba 120 ruských vojáků obsadil stanici v Arbatské šipce, zhruba deset kilometrů od Krymu. Ukrajinské ministerstvo obrany původně uvedlo, že ukrajinská armáda zabránila ruským ozbrojeným silám v proniknutí na úzký pruh ukrajinského území, které přiléhá ke Krymu. Ruští vojáci se podle ministerstva pokusili vstoupit na území zvané Arbatská šipka v Chersonské oblasti, ukrajinská armáda jim v tom však zabránila. Mluvčí pohraniční stráže Oleh Slobodjan agentuře AP řekl, že informace ministerstva jsou již zastaralé.

Podle mě,je to, to video co jsem sem dal s těmi vrtulníky, vypadalo to na vysazení výsadku, ale to jak Ukrajinská armáda odpověděla, a i stíhačkami a nasazením aeromobilní brigády a vytlačila 4 ruské vrtulníky i s třemi BTR na své pozice, se mě zda fakt trochu přitažené za vlasy - mírně řečeno. To je spíš psychologická válka a způsob působení na masy, a hlavně jak to kdo popíše. Dle videa, kdyby to bylo jak říká ukrajinské ministerstvo obrany tak by ty transportní vrtulníky ani nesedly a ty Mi-35M by kryli ty Mi-8AMT na hodně větším perimetru, než že by kroužily kolem nich na pětníku. Že se pak stáhly je celkem možné, otázka je jestli někdo nezůstal :) Dle tohoto zdroje http://www.pravda.com.ua/news/2014/03/15/7018897/ "Zástupce Ruska volal, že účel jejich akce byla "Ochrana plynové kompresorové stanice před možností teroristických útoků." Nevím,nevím takovéto zprávy, pouštím jedním uchem dovnitř a druhým ven, vypadají, že jsou dost přibarvené. Dokud to tedy neuvidím na vlastní oči, zatím jsem viděl jen něco co vypadalo jako vrtulníkový výsadek dvou Mi-8AMT a jejich krytí dvěma Mi-35M a nic jiného. Třeba se ještě nějaký vizuální materiál objeví z tohoto "incidentu".
Stejně je sranda, jak dnes každá strana používá teroristický. To znamená cílený útok na životy obyvatel, ta stanice to není a pokud by se tak brala (že odříznou obyvatele od plynu) tak je terorista vlastně každý voják.
mepu
praporčík
praporčík

Příspěvek od mepu »

Prdola píše:Stejně je sranda, jak dnes každá strana používá teroristický. To znamená cílený útok na životy obyvatel, ta stanice to není a pokud by se tak brala (že odříznou obyvatele od plynu) tak je terorista vlastně každý voják.
Teď jsem našel toto video z místa Heničesk kde přistáli evidentně dva ukrajinské vrtulníky Mi-24 v barvách OSN :) takže bych to viděl na PR akci do zpráv do světových médií s "vrtulníkem OSN" chránící Ukrajince.

Rusové sedaly u obce Strilkove (ten výsadek) z posledních zdrojů. Takže bych to fakt viděl jen na dva oddělené incidenty, Rusové udělali výsadek u Strilkové, proč můžeme se jen domnívat. Ukrajinci poslali dvě Mi-24 do Heničeska (otázka je kdy, jestli po nebo před), a pro agentury z toho bude ten PR příběh - ještě vzhledem k tomu hlasování v Radě bezpečnosti OSN dnes, co poletí večer po světě ve zprávách - jak "Ukrajinci zahnaly rusy zpátky".

-----------
15.03 - Ukrajinci posilují dělostřelectvo u Krymu (Cherson).

----------
15.03 - Ukrajinské raketomety BM-30 Smerč v Chersonské oblasti.
Naposledy upravil(a) mepu dne 15/3/2014, 19:33, celkem upraveno 2 x.
Obrázek
Bublifuk
praporčík
praporčík

Příspěvek od Bublifuk »

kenavf píše:Rozumiem tomu tak,že keď po dvoch obdobiach príde iný prezident,tak sa Putin(alebo niekto iný) môže znova stať prezidentom?A tak až do smrti.
Rozumíš tomu naprosto správně. To byl taky jediný důvod, proč se na jedno volební období prohodil s Medvěděvem. Teď už zase může být zvolen 2x a bude-li mít chuť a zdravíčko bude sloužit, tak si tuhle rišádu pro velký úspěch zopakují. Ale v ČR to máme stejně, v Ústavě ten problém není.
Obrázek

Nemůžeš tvrdit, že civilizace nezaznamenává určitý pokrok, neboť v každé další válce Tě zabijí novým způsobem.
W.Rogers
cernakus
poručík
poručík

Příspěvek od cernakus »

Ruská vrcholná rošáda je OT, takže to stejně moderátor promaže.

Jsem přesvědčen, že původní plán nebyl návrat Putina do křesla prezidenta. V tomto si Putin totiž nemusel komplikovat život prosazováním Medvěděva, kterého prosadil i proti vůli Petrohradské klaky, Duma by mu v té době schválila doživotní prezidentství a je pravděpodobné, že v referendu by mu jej schválili i sami Rusové, Putin byl v té době podobně populární jako je právě dnes (kolem 70%).
Jeho ústup do pozadí ve formě premiéra byl vlastně řízený pokus demokratizovat Rusko. To bylo v té době již ekonomicky a politicky silné a putin, ač autokrat, se prostě rozhodl udělat poslední krok a tím bylo demokratizace. Potíž je, že se, pod dojmem posledních kvalitních politků generace minulého milénia domníval, že Západ je prostor, kam by Rusko mělo směřovat.
Pak přišlo vystřízlivění. Krize 2007-dnes, PRO 2007-2008, Gruzie 2008, Island 2010, Lybie 2011, Kypr 2012, Intervence do volbe 2012, Obama, Sarkozy, Blair, Bush, Kwaśniewski... Tyto akce a tito lidé mu ukázali, že se hluboce mýlil. Vstřícné kroky k Putinovu Rusku byly jen přetvářkou a tito "volení politici" jsou jen prašiví psi, kteří rozumí a naslouchají jen jedinému argumentu - SÍLE. A na to Medvěděv prostě nemá, ten je totiž demokrat Gorbačovova typu. Tedy z pohledu většiny vlastně slaboch. Právě rychlost s jakou se Západ pokusil zneužít toho, že Rusku nevládne sociopatický polodiktátor, Putina přesvědčila, že ještě nepřišel čas na demokratizaci Ruska. A proto vznikla ta Rošáda, která původně (v roce 2007) zamýšlena rozhodně nebyla.

Ale jinak se "s námi" jednat bohužel nedá, což tato krize nádherně dokazuje v přímém přenosu. Opravdu rozumíme jen síle. Jinak si s dohodami, zákony i ideologiemi třeme zadnici a to je ten lepší případ.
mepu
praporčík
praporčík

Příspěvek od mepu »

K tomu vrtulníkovému výsadku údajně došlo kvůli obsazení distribuční stanici plynu u Arabatské strelki nějakými ozbrojenci, co předtím ohrožovali samotné potrubí plynovodu. Ať je to vymyšlený příběh (což je klidně možné) - či ne, tak Krymské vedení požádalo velitele ČM flotily, aby zajistil energetickou bezpečnost Krymu a hladké fungování kritické infrastruktury. Takže počítám, že je Ukrajinci nevyhnali, jak tvrdí, uvidíme co se bude dít zítra.
zdroj: http://www.c-inform.info/news/id/611 http://www.c-inform.info/news/id/618

------------------
15.03 - Ukrajinský vlakový transport 40-50 BVP a neznámo kolik tanků (video se kousne) jedoucí směr Cherson > hranice Krymu. (neověřitelné!)
Obrázek
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“