Krymská krize

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
Zipoun
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 177
Registrován: 28/12/2011, 06:22

Re: Krymská krize

Příspěvek od Zipoun »

"Krymský premiér Sergej Aksjonov, předseda tamního parlamentu Vladimir Konstantinov, starosta Sevastopolu Alexej Čalyj a ruský prezident Vladimir Putin podepsali smlouvu o připojení v pondělí vyhlášené Krymské republiky a Sevastopolu k Ruské federaci.

Stalo se tak jen pár minut poté, co Putin dohovořil. Vše završila ruská hymna.

http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ziv ... 5900fea04/
Uživatelský avatar
kozlustechnykus
poručík
poručík
Příspěvky: 769
Registrován: 9/3/2014, 20:24

Re: Krymská krize

Příspěvek od kozlustechnykus »

Zipoun:
Co to meles? V UA i pobalti je uplne jina situace, nez pred Sestidenni valkou. Pokud by UA+pobalti opakovane vojensky napadli RF a ted by k jeho hranicim znova stahovali vojska, tak bych samozrejme s preventivnim utokem RF na ty staty souhlasil. Ta situace tu ale neni, ze ne?
„Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků, nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení."
Michal Jankovec clen rady CT
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Krymská krize

Příspěvek od Mirek58 »

Rusko od r. 2001 se pomalu a jistě dostává mezi přední exportéry pšenice:
http://politikus.ru/events/682-obem-eks ... ekord.html
Plánovaný cíl exportu - 26 mil tun pšenice.
A pak proti němu dávejte sankce.

Ale o jednom trestu pro Rusko jsem četl - Povinné členství Ruska v EU - a hned by měl Putin po žížalkách. :razz:
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Milos984
praporčík
praporčík
Příspěvky: 350
Registrován: 14/10/2009, 09:48
Bydliště: Žochárovce

Re: Krymská krize

Příspěvek od Milos984 »

riho píše:
Zipoun píše:hustá odpově'd...:-)
Začína mi to pripomínať Sorokinov Opričníkov deň. Tam rusi budúcnosti hromadne dobrovolne pálili pasy a vzdali sa možnosti cestovať do zahraničia, aby sa ochránili pred západnou skazenosťou :)
Veru tak, keď si teraz spätne vybavujem jeho knižku, tak si vravím, chalan má prst na pulze doby.
A ešte jedna vec ma vie "pobaviť" :twisted: konkrétne keď sa rusi kasajú svojim duchovnom a kritizujú západný materializmus. Už som to sem ras pastoval, ale nedá mi http://www.jetotak.sk/editorial/ruska-idea hlavne tento úryvok: Ruská zaostalosť je v nich vykresľovaná nie ako neschopnosť, ale ako dobrovoľné odmietnutie materiálneho sveta. Ruský bezzemok nie je obeťou cárskeho feudalizmu, ale pustovníkom, svätcom, ktorý uprednostnil pred zločinom produkcie pozorovanie Donu a život vo svete platónskych ideí. Ruskí vojvodcovia sú identifikovaní s generálmi nebeskej armády a oligarchovia, ktorí okradli vlastných občanov majú nevkusné paláce preplnené ikonami a relikviami.
...
Tento obraz Ruska ako zdroja a ochrancu duchovného života nemá nič spoločné s realitou, ktorú vidieť v ktorejkoľvek stanici moskovského metra. Milióny Rusov krajinu opustili a rozhodli sa žiť v západnej Európe, alebo v Spojených štátoch. Nie sú to iba oligarchovia a ich deti, vychovávané a vzdelávané nie v Rusku, ale v najdrahších súkromných školách Západu. Sú to mladí ľudia, ktorí v Putinovom Rusku nevidia perspektívu, neveria legendám o posvätnom poslaní Ruska v európskych dejinách, majú dosť buzerovania a šikany nie zo strany USA, ako s obľubou hovoria panslávi, ale od vlastných úradov, ktoré neslúžia im, ale moci. Rusko je dnes konsolidovaným štátom, čo je jeden z dôvodov, prečo má Vladimír Putin toľko obdivovateľov aj napriek tomu, že sa mu nepodarilo krajinu zmodernizovať, ale iba updateovať samoderžavie...
Sholva píše:c.) za sebe doufám, že Západu něco dojde a přestane se chovat jako pán světa a obě strany spolu začnou konstruktivně komunikovat
Taktiež dobrá úvaha http://www.jetotak.sk/editorial/europa- ... suverenitu
Ešte raz, zopakujem najmä pre naivných ľavičiarov a nacionalistov: Rusko neprejavuje voči Európe nijakú zvláštnu náklonnosť. Putin sa pustil do rozsiahleho geopolitického zápasu, v rámci ktorého súperí tak so záujmami USA, ako aj so záujmami Európskej únie. Ruský prezident sa vymedzuje voči európskym hodnotám konzervatívnym prístupom k tradičnej morálke, silným vplyvom ortodoxnej cirkvi, pohŕdaním voči tolerancii a liberálnej demokracii. To nie je niečo, čomu by Európa mala držať palce.
Ad: ortodoxná cirkev a hlavne jej hierarchia: ak sú pomery v hierarchií ruskej ortodoxnej cirvi podobné ako u nás na slovensku, tak ani nechcem domýšlať kolko je v nej donášačov KGB/FSB.
-------
Keby som si pred pol rokom pomyslel, že tu budem pastovať úvahy a články salónnych bolševikov z "jetotak" asi by som si dal facku :) Nuž časy sa menia.
“Není mé pravdy,” řekl Josef Arimatejský. “Je jen jediná pravda pro všechny.”
“A která je to?”
“Ta, ve kterou věřím.”
(Karel Čapek, Kniha apokryfů - Pilátovo krédo)
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Krymská krize

Příspěvek od mepu »

18 - 20 března Rusko poskytne Ukrajině vrtulník pro provedení pozorovacích letů (monitoring techniky) v regionu Belgorod a Kursk.
http://www.vesti.ru/doc.html?id=1385633
Obrázek
Prdola
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 120
Registrován: 4/3/2014, 07:42

Re: Krymská krize

Příspěvek od Prdola »

Ohrožuje Pobaltí Rusko? Ohrožuje ho přesilou? Útočí UA na Rusko? Naopak ji vzalo území a stejně UA neu'točí. Vrátí Rusko Německu Kaliningrad, ten si taky nechalo jako kořist. Vrátí Kurili?
Uživatelský avatar
kopapaka
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 3837
Registrován: 26/1/2008, 20:47
Bydliště: kósek od Prostějova

Re: Krymská krize

Příspěvek od kopapaka »

Tady bude klid nebo to tu zamknu a...

Obrázek

Takže prosím slušně a dotyční ať to berou jako poslední varování nebo si dají krátkou přestávku.
(tohle je preventivní výstraha, ano?)
ObrázekObrázek Obrázek
"Válka je Mír, Svoboda je Otroctví a Nevědomost je Síla!"
Uživatelský avatar
Sholva
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 268
Registrován: 22/8/2012, 20:07

Re: Krymská krize

Příspěvek od Sholva »

Pánové, nechodil bych historicky pod rozpad SSSR. Jinak se můžeme zastavit u stěhování národů. A ani tam třeba ne, že... Vraťme se ke Krymu...
"Každý šermíř na ho..., když nepřátel nerovno."
(A. Sapkowski)
Uživatelský avatar
riho
rotný
rotný
Příspěvky: 98
Registrován: 8/2/2013, 08:35

Re: Krymská krize

Příspěvek od riho »

Ku Krymu sa už nedá nič dodať. Bol prijatý do zväzku RF.Rusko tam presunulo techniku a UA nemá ako ich odtiaľ dostať. teraz sa začne hrať o východnú Ukrajinu a čiernomorské pobrežie.
Obrázek

Memento Mori
Beda
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 266
Registrován: 28/7/2012, 02:01

Re: Krymská krize

Příspěvek od Beda »

od Milos984 »

prečo má Vladimír Putin toľko obdivovateľov aj napriek tomu, že sa mu nepodarilo krajinu zmodernizovať, ale iba updateovať samoderžavie...

Za ty roky co to prevzal slo rusko hospodarsky nahoru a to bez modernizace snad nejde. Rusko neni jen plyn a ropa.
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Re: Krymská krize

Příspěvek od CAT »

Ach jo... Je úplně jedno, jestli Putin něco zmodernizoval, nebo z Ruska udělal nejsilnější zemi světa - nedává mu to právo zabrat část jiného státu, nebo jiný stát... Tohle jsou argumenty jak noha, ve světle této logiky to chce adorovat všechny konflikty ve kterých bylo USA, protože v USA si přece lidi žijou stokrát líp, než v zemích kam jejich vojáci šli... Nebo rovnou hodnotit to ne podle toho kdo je v právu, ale automaticky říct, že v právu je ten, kdo je vyspělejší... blbost...

rusko uz mezi sebou nechceme vzkazuje sedm nejvyspelejsich zemi sveta
http://www.novinky.cz/ekonomika/330708- ... sveta.html
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
Bublifuk
praporčík
praporčík
Příspěvky: 353
Registrován: 2/9/2008, 16:20
Bydliště: Praha

Re: Krymská krize

Příspěvek od Bublifuk »

jmodrak píše:tále mi nie je jasné, prečo by sa Ruska ekonomika mala položiť ak budú tvrdé sankcie. To ako bežný Rus nemôže žiť bez Ferrari, kabelky od Gucciho alebo nedaj bože bez Francúzskeho vína?
Jediné skutečně tvrdé opatření by bylo s okamžitou účinností přestat odebírat ruský plyn a ropu. To by je v současné situaci položilo vskutku rychle. Bohužel EU opakovaně rezignovala na možnosti zajistit si zdroje odjinud (a nejde zdaleka jen o Nabucco). Tedy nyní k tomu sáhnout nemůže a než si jiné zdoje zajistí, tak bude mít nové odbytiště i Rusko (Čína, možná Indie). Čili a neboli, nic se nestane.

Jsem zvědavý, jak se Putin postaví k žádosti Podněstří, to podle mne teď nechtěl/nechce určitě a pokud zcela zjevně selektivně řekl Krym ano, podněstří přes žádost ne, bez nějakého sakra dobrého zdůvodnění, tak by mu to možná mohlo uškodit doma. A na tom mu rozhodně záleží víc, než na tom, co si o něm myslí Obama či Ashtonová.
Obrázek

Nemůžeš tvrdit, že civilizace nezaznamenává určitý pokrok, neboť v každé další válce Tě zabijí novým způsobem.
W.Rogers
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Krymská krize

Příspěvek od Mirek58 »

Beda:
prečo má Vladimír Putin toľko obdivovateľov aj napriek tomu, že sa mu nepodarilo krajinu zmodernizovať, ale iba updateovať samoderžavie...
Tohle je otázka pochopení, či nepochopení Ruska.
V dumě Putin pronesl větu - západ se k Rusku chová neuctivě -
A v tom je jádro pudla.
Rusům je fuk jestli vládne car, necar, jen mají historickou špatnou zkušenost s "demokraty". A nechtějí pochopitelně, aby si s nima každej vykuk vytíral zadek.
Mají navíc, to co my jsme dávno ztratili, národnostní cítění a hrdost.
A ve skutečnosti Putin rusko z ek. hlediska postavil na nohy, zmodernizoval, ale jinak než bylo na západě žádáno.
Z politického hlediska ukázal, že za cílevědomého presidenta Rusko může fungovat v globálním hledisku i s Dumou.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Re: Krymská krize

Příspěvek od CAT »

Mirek58 píše:Tohle je otázka pochopení, či nepochopení Ruska.
Ještě že tu je dost lidí, kteří Rusko chápou lépe než Rusové...
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
Uživatelský avatar
riho
rotný
rotný
Příspěvky: 98
Registrován: 8/2/2013, 08:35

Re: Krymská krize

Příspěvek od riho »

Niekto tu napísal, že Rusko rozumom nepochopíš. Tak k nemu netreba pristupovať osvietenským racionalizmom.
Obrázek

Memento Mori
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Krymská krize

Příspěvek od Mirek58 »

CAT:
Kdybys místo rejpání si ověřil, co dobrého přinesla "demokratizace" rusům a srovnal to třeba s čechy.
Možná, že bys neplácal hlouposti.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Krymská krize

Příspěvek od mepu »

Beda, Bublifuk,CAT atd.: Nic proti vaším názorům, ale tady jsme na palbě, a ne na ihned.cz točíte to tady pořád dokola a je to už únavné. "Neodebírat plyn a ropu" by nikoho nepoložilo, protože jsou to strategické suroviny a je po nich a bude celosvětový hlad dokud nedojdou, maximálně by šlo Rusko pak pár let do útlumu než by postavil produktovody do Číny - a za tu dobu by byla EU tak hospodářsky oslabená - díky nedostatku levných surovin, že by si ji mohl defakto skupovat kdokoliv (myšleno strategické podniky atd.,) a čin-dál víc prosazovat svůj vliv. Tohle jsou jen teoretická přání co se nedají reálně realizovat a už vůbec ne v horizontů dnu-roků, to je minimálně na dekády a pořád tam máš fatální následky pro tvé hospodářství v podobě snížení konkurenceschopnosti v důsledku drahých surovin (odstřihnutí od Ruských produktovodů).
Obrázek
cernakus
poručík
poručík
Příspěvky: 797
Registrován: 20/3/2007, 08:15

Re: Krymská krize

Příspěvek od cernakus »

Bublifuk:

to jsou jen tvoje dojmy. Vývoz energií v Ruském HDP tvoří 13%(500 miliard USD). Plynu prodává do Evropy za 66 miliard USD/rok. Ropy za 102 miliardy USD/rok. Z celkového objemu 500 miliard ropnoplynového průmyslu tedy tvoří vývoz produktů do Evropy 31%. Z celkového objemu vývozu do Evropy pak suroviny tvoří 42% (a dalších cca 30% pak polotovary).
Jenže to není vše. Evropa, zejména Německo, taky do Ruska hodně vyváží. Celkový objem Německého vývozu do Ruska za loňský rok byl 89 miliard EUR! To by IMHO Němcům docela chybělo, protože to co prodávají do Ruska, nikdo jiný nekoupí. Zatímco ty suroviny a polotovary co prodává Rusko nám, koupí spousta dalších států a rádo.

Včera jsem četl článek, kdy naši průmyslníci varují, že sankce vůči Rusku by mohly ohrozit až 40 tisíc pracovních míst v ČR! Zejména v petrochemickém a automobilovém průmyslu.

To je právě to, co tak úplně na EU nechápu. Z hlediska exportu je totiž Ruská ekonomika mnohem, mnohem důležitější než Americká. Sice export do ruska je z EU poloviční oproti exportu do USA, ale jde o "kvalitu" export vs. import. Z Ruska totiž importuje EU převážně komodity s nízkou přidanou hodnotou, většinou vstupy, které pak průmysl EU značně zhodnotí a prodá dál. Zatímco z USA importujeme výhradně komodity koncové, s vysokou přidanou hodnotou (a samozřejmě Know-how, což je už tuplem nevýhodné). Takže paradoxně zatímco kompletní odříznutí od Amerického trhu by pro nás bylo maximálně výhodné (museli bychom nahradit výpadky vlastními silami - rozvinulo by to například průmysl v oboru informačních technologií), odříznutí se od Ruského trhu by pro nás znamenalo značné nenahraditelné ztráty (chybějící suroviny stavbou továren nenahradíme).
Proto taky Němci, kteří zajišťují přes polovinu exportu EU do Ruska, zbytek EU brzdí :-)

Prostě pragmatizmus - oddělit ekonomiku od politiky. I USA se tím po většinu své historie řídí. Proto klidně USA obchodovali s Hitlerem až do vyhlášení války. Proto taky USA "podporovaly" a "podporují" nejzrůdnější režimy na světě, jako byla PolPotova Kambodža nebo Saudská Arábie (i když ta už poslední dobou měkne). Prostě byznys je byznys a není vždy nutné jej plést s politikou. Je to možná amorální, ale funguje to.

A ještě něco - širší souvislosti.
Včera jsem četl článek, že Německo se zelené energie nezvdá. Dokonce chce ještě rozšířit její poměr oproti klasickým zdrojům. Jenže z principu funkce větrníků a solárek potřebuješ něco na kompenzaci těch výkyvů, které generují. Přečerpávačky to nevykompenzují, takže nezbývá než rychle regulovatelné elektrárny. A to jsou jaké? No ano, ty plynovou turbínou ;-)

A naposledy širší souvislosti - spousta "sankcionářů" hovoří o tom, že frakování břidličáků v Polsku to vyřeší. Nevyřeší, protože plocha kterou by bylo třeba hydraulicky frakovat na potřeby EU by během několika málo let udělala obilnici EU neúrodnou a ze 40 miliónů poláků bezdomovce. Hydraulické frakování je jedna z nejhorších metod, jak udělat oblast dlouhodobě neobyvatelnou. V USA a speciálně Kanadě to je buřt. Je tam obrovská plocha. Ale v EU na tyhle zrůdnosti není místo.
Naposledy upravil(a) cernakus dne 18/3/2014, 16:00, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Re: Krymská krize

Příspěvek od CAT »

Mirek58: neplácám, ty plácáš jako bys Rusku rozuměl jen ty...

Mepu: Nikdy sem nepsal nic o tom co udělat za protiopatření, z mého pohledu tohle západ projel. Putin se šikovně nasměroval do pozice ze které nemůže prohrát a západ nemá co by s tim dělal. Jediné co říkám já je to, že tu mnozí měří dvojím metrem a to co odsuzují u USA to adorují u Rusů...
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Krymská krize

Příspěvek od Alchymista »

Je tu jeden podstatný rozdiel - Rusko sa konečne rozhodlo chrániť rusov, ľudí patriacich k rovnakému národu. To je najzákladnejší zmysel existencie každého národného štátu.
CAT - dvojaký meter? IMHO nie - Rusko len začalo hrať (a to ešte v obmedzenej miere) podľa rovnakých pravidiel, podľa akých už neaké to desaťročie hrajú západné krajiny.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“