Po Krymské krizi

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
Uživatelský avatar
Sholva
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 268
Registrován: 22/8/2012, 20:07

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od Sholva »

Ale do kytek. Pojďme to řešit do samostatného tématu. Je tu z toho akorát bordel, točí se to dokola. Nebo ještě líp. Vybodněme se na to. Neshodneme se a nakonec to povede k naštvání moderátora a taky mepu se na to tady za chvíli tak leda vybodne a přestane do toho bordelu dodávat informace. Založte na to téma a diskuzi převeďme tam, tu si nechme místo na informace technického rázu...
"Každý šermíř na ho..., když nepřátel nerovno."
(A. Sapkowski)
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od kenavf »

Mirek58 píše:S pozorovateli OBSE, jejich pozvání, nepozvání se tu zcela ztrácí výchozí situace jednotlivých fází.
/ fáze první, pozvání pozorovatelů OBSE UKrajinou, za stavu, kdy jedna část jejího území (Krym), se chystá k legalizaci odtržení ( pozvání z 3.3.2014), za stavu kdy Ukrajina faktickou moc nad Krymem ztratila, ale de jure, Krym je ještě součástí Ukrajiny.
- Pozorovatelům OBSE, není povolený vstup na území Krymu. Anžto pozvání bylo jednostranné a de facto by znamenalo uznání suverenity Ukrajiny nad Krymem!
Sice je pozval suverení stát, ale bez domluvy s odtrženou částí územi.
/ Fáze druhá, moc na odtrženém území nemá Ukrajina, pozvání posílá Ruská federace, na pozvání nereflektováno, nebot by znamenala uznání odtržení Krymu od Ukrajiny a potvrzení vstupu do RF (takhle se aspon může blábolit o hlasování pod namířenými kulomety).
V obou případech šlo o pouhý taktický manévr, chytristika obou stran.
Myslím že to je situácia akoby presne vystihnutá v divadelnej hre "Hejtman z Kopniku",kde hlavný hrdina nemôže dostať povolenie k trvalému pobytu pretože nemá kopiu krstného listu,kopiu krstného listu nedostane pretože nemá potvrdenie o trvalom pobyte.
Je vidieť že na takú situáciu medzinárodné právo nemyslí a nemá to podchytené.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od mepu »

Zajímavá videa, která by asi jinak unikla pozornosti. Cvičení v Krasnodarském regionu (hned vedle Krymu) výsadkových vojsk se zaměřením na protivzdušnou obranu se systémy krátkého dosahu Strela a Igla (naše albatrosy tam používají jako cvičné cíle :).
http://tvzvezda.ru/news/nocomment/conte ... _0304.html
http://tvzvezda.ru/weapon/raketi/conten ... 7-lvym.htm
a noční střelby http://tvzvezda.ru/news/forces/content/ ... 5-1rhd.htm
Obrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od Dzin »

Pátrač píše:Dzin - tak to jsi mě zabil v luftě, to je skoro bejsbol... já mám někde odkaz na to, že OBSE na Krym odmítlo pozorovatele poslat právě proto, že mělo obavu aby jejich přítomnost nebyla důkazem legitimity. Večer to pohledám, čumím na to co jsi napsal jak puk.

Jinak se shodneme, že Kosovo byl stejný bordel. Bohužel pro věc je to precedens a bylo otázkou času kdy to někdo obšlehne. Ale u Ruska jsem to nečekal. Báťuška putin mě dostal, mizera jeden.
Dohledej. Je to jak se to tu psalo. Odmítli přijmout návrh Krymského parlamentu, protože ten není podle stanovisek OBSE legitimní takový návrh předložit. Přijali návrh Ukrajiny, ale Rusové je na Krym nepustili. Což mimochodem i pěkně ukazuje, že opravdu záleží na tom, kdo stojí za čím.
S Kosovem to tak přesné není. Je to precedens co se týká odtržení území obývané z větší části národnostní menšinou. Ale už ne k obsazení jiným státem. Ale jednoznačně uznat nezávislost Kosova bylo velkou chybou a jen další důkaz, proč je Schwanzerberg v politice nekompetentní. O to více se mi líbí postoj Zaorálka, který opravdu důsledně zachovává konzistenci naší mezinárodní politiky.

Ziro: A existuje i terminus technikus, na který si už nevzpomenu, ale který se v mezinárodních vztazích používá a znamená, že každá strana si smlouvu interpretuje po svém a třeba i rozdíně, ovšem při vzájemné porozumění.

Ale tady ta interpretace není. Protože Rusko prezentuje svoji účast na základě něčeho jiného, než Ukrajina a Západ. Rusko odmítá, že by se vojensky účastnilo akcí na Ukrajině a tudíž se vyhybá interpretaci smluv o svrchovanosti států. Stejně tak se vůbec nepouští do interpretace podle Budapešťského memoranda. Používá vlastní "logiku", která se ale zakládá pouze na jeho tvrzeních a ne na mezinárodních smlouvách.

Jinak, vyjádření vrcholných činitelů se brát musí, protože právě oni přispívají k interpretaci mezinárodního práva. Respektive, jejich vyjádření ho interpretují. To nepřísluší jen právníkům, ale v prvé řadě politikům.

A vlákno tu nezasíráš, protože je to zajímavý příspvek, nad kterým se určitě ještě zamyslím. :-)

Lotrásek: A obálky: Jinak 1000 kamer je nic, řádově to není ani pětina ceny jedné střely Spike. Nikde tu nepíši, že jsou nyní Tataři systematicky utlačováni. Doporučuji přečíst, co jsme opravdu napsal. A když už, ukrajinští občané, jejichž zem je obsazena cizím státem nejsou utlačovaní?

Jak v čích očích vypadám mě zase tak moc netrápí, obvykle to vypovídá spíše o tom, kdo se dívá. A kdybych si chtěl rýpnout, ja kse asi dívat na někoho, kdo pejoratizuje útlak vyjádřeními o "opileckém vražedném amoku v očích mužika"? Útlak není je o tomhle, ale má mnoho podob. Okupace je jedním z nich.

Mirek58: Jaké jednostrané pozvání? Krym je součást Ukrajiny, pozvat OBSE může jen vláda Ukrajiny. Nikdo jiný. Takže to vždy bude jednostraná záležitost. OBSE to sdělila jasně, proč nemůže akceptovat pozvání krymské loutkové vlády.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
jmodrak
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1376
Registrován: 20/1/2010, 20:53

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od jmodrak »

Založil som ti samostatnú tému. Prečo przníš tému iným ?
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od Dzin »

Sholva: Myslíš, až tu všichni napíší, že odsuzují okupaci Krymu? S tím by přeci neměl mít nikdo problém. ;-)
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od Mirek58 »

Krym je opět, čím dříve - nepotopitelnou letadlovou lodí - v Černomořském regionu.
http://www.regnum.ru/news/polit/1784592.html
Plán na rozmístění na Krymu:
Tu 22M3 Zdůrazněn taktický dosah, včetně možností výzbroje
Su 27
Tu 142
IL 38
Ka 27/29
Vše k r.2016
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od mepu »

Mirek58 píše:Krym je opět, čím dříve - nepotopitelnou letadlovou lodí - v Černomořském regionu.
http://www.regnum.ru/news/polit/1784592.html
Plán na rozmístění na Krymu:
Tu 22M3 Zdůrazněn taktický dosah, včetně možností výzbroje
Su 27
Tu 142
IL 38
Ka 27/29
Vše k r.2016
Upřesním Su-27 mají být verze SM, zbytek by taky měli být modernizované verze.
Největší sranda ale je, že se teď vyvíjí a už i testuje úplně nová (která se ale podobá Ch-22) těžká řízená střela Ch-32 pro Tu-22M3 na ničení kritických námořních cílů (možná i pozemních ale to je neověřené zatím), oproti Ch-22 (do roku 2020 má být upgradováno na 30 Tu-22M3 na novou verzi M3M které je budou nosit), hlavní výhody - úplná digitalizace, nový raketový motor a naváděcí hlavice, dosah 800-1000km (oproti 450-600km) max. rychlost 4000km/h (jiný zdroj 5400km/h), stoupá až do 44km (oproti 27km), s Tu-22M3 i Iskandery (které tam za nějaký rok určitě rozmístí) na Krymu ještě více zvětší operační dosah a výrazně degradují schopnosti PRO rozmisťované v Evropě v budoucnu (ten mají samozřejmě i teď, ale podstatné je zkrácení doby reakce na kritické uzly PRO systémů) a to i na základny v Turecku, popř Rumunsku atd.. (Polskou základnu s antiraketami zase řeší Iskandery z Kaliningradu). tady info i fotky http://militaryrussia.ru/blog/topic-756.html Tu-22M3 s dvěma Ch-32 a jejich testování.
Obrázek
Ziro
svobodník
svobodník
Příspěvky: 33
Registrován: 4/3/2014, 21:14

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od Ziro »

No konečně zase rusové postoupili o kruček dále v řekněme tradici protilodních střel s velkým dosahem. Sice nechci zpochybňovat kvality oniksu, ale upřímně mi nikdy nesedl ten jeho dosah cca 300km, pro pobřežní obranu dostačující vzhledem k mobilitě a velikosti vozidel, ale co se týče lodí tak ruským raketovým těžkým jednotkám ( kirova, slava ...) by více slušela střela s podobným dosahem a vlastnostmi jako výše zmíněná ch-32 aneb takový granit v hávu současných technologií 21. století.
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od mepu »

ziro: u Onixsu se týká ten dosah 300km (exportních verzí - omezení režimem kontroly raketových technologií (MTCR)) U ruských verzí toto omezení neplatí a udávaný dosah 300km se týká jen pokud je použita trajektorie letu Hi-Lo! Pokud se použije profil letu jen Hi (vysoká nadmořská výška po většinu trasy) tak dosah je až 500km, jinak asi nejnovější ruská proti-lodní řízená střela je 3M-54TE ze nového systému 3M-54 Klub ta se mě líbí osobně nejvíc, po trati si to valí podzvukem 0.8 machu a cca. 40km před cílem se z ní odpoutá bojová hlavice s raketovým motorem, která si to valí v letové hladině 4,6m rychlostí 2.9 machu a zasahuje cíl.

------
Alexeyevka 8x Mi-8 2x Mi-24, ze kdy to je těžko určit, možná dnes (přidání videa), uvidíme zítra jestli se ještě nějaká neobjeví.
video > http://vk.com/video137749874_168076295
Obrázek
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od rabo »

Nič v zlom, ale chodte už do anusu s Krymom . Drvivá väčšina sa chcela pripojiť k Rusku, tak nech sa pripoja a nech sú tam. Je to ich vec. Nechceli tam ? Chceli. Prečo sa má brániť nikomu , drvivej väčšine, že chcú byť súčasťou Ruska ? Dokonca tej menšine Tatarom, sú umožňované práva aké má máloktorá menšina inde v Európe.

Poprosím, neriešte tu Čečénsko, lebo to bolo iba a zdôrazňujem iba o Groznom. Nikto sa nenamáhal uvádzať, že zvyšok Čečénska v drvivej väčšine spolupracoval a to aj kmeňoví Atamani s Ruskom. Dnes je tá krajina nikde inde a odtrhnutie má minimálnu podporu u obyvateľstva.

Ale aby som to vysvetlil ešte lepšie. Chcel sa juh Slovenska odtrhnúť ? Chcel. Už nie , ale boli snahy. Mali sa odtrhnúť, mali. Bola to ich vôľa, tak načo budem nasilu držať niečo čo tu nechce byť a vyrába to len problémy. Celá maďarská "otázka" nás stojí len peniaze . Je to chudobná oblasť, aj tak sú buď nezamestnaní, alebo robia v Maďarsku, ale mi im priplácame aj na menšinu.
Uživatelský avatar
freeman
štábní rotmistr
štábní rotmistr
Příspěvky: 237
Registrován: 13/5/2006, 18:55
Bydliště: slovakia - absurdistan

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od freeman »

Juh Slovenska by sa podľa zloženia obyvateľstva musel pripojiť skôr k prípadnej c*gánskej republike ako k maďarsku :-)
Now it's all over and I'm standin' pretty
In this dust that was a city
If I could find a souvenir
Just to prove the world was here....
Beda
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 266
Registrován: 28/7/2012, 02:01

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od Beda »

Madarsko ne to slo jinak...Kdo ze slovaku prijal madarske obcanstvi, dostal na ruku penize....Zkouseli to ve vsech okolnich statech, okolo madarska. V Madarsku zije take hodne slovaku, jsou tam levnejsi domy, tak je tam kupuji. Tam je to vse promichane z dob cisare pana.

Ty sankce je take divadlo.... NASA prerusuje styky s rusama, s vyjimkou ISS ( bez rusu by se tam nedostali, samotni rusove by to nefinancovali ), vedi ze kdyz by i to prerusili, ze by je asi hned zastoupil cinan, japonec.
NATO prerusuje styky s ruskem, s vyjimkou cesty do Afganistanu....

Po Cecne take prestali spolupracovat a vydrzelo to rok a pul a NATO s USA prisli za ruskem ....ne Rusko za nima...
Uživatelský avatar
Aiwendill
desátník
desátník
Příspěvky: 41
Registrován: 21/8/2009, 11:28

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od Aiwendill »

ale noooo, nezasierajte tému s južným slovenskom. Mám odtiaľ frajerku a viem dobre, že oni chcú radšej ostať súčasťou Slovenskej republiky ako sa pridať k Maďarsku. Dobre vedia, že tam by ich čakala rovnaká ekonomická bieda a na SLovensku si môžu aspoň užívať práva národnostnej menšiny a zahraničných maďarov, čo je v porovnaní s normálnym maďarským občianstvom mnohonásobne lepšie. Preto reálne odtrhnutie južného slovenska a pripojenie k maďarsku nehrozí (napriek tomu, čo si v Budapešti bliakajú o jednote všetkých maďarov a veľkom Uhorsku...)

a už dosť o slovensku, viac by ma zujímalo, aké sú nálady na ukrajine (nie v Kyjeve) po odtrhnutí Krymu a ako to vidia do budúcnosti (opkujem, nie Kyjev ale zvyšok Ukrajiny! Tj. zakarpatská, ľvovská, odesská a ďalšie oblasti)
Uživatelský avatar
kozlustechnykus
poručík
poručík
Příspěvky: 769
Registrován: 9/3/2014, 20:24

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od kozlustechnykus »

Me by spis zajimalo, jestli jsou penize na vyplaty od statu a co lidi rikaji na MMF a jim narizene zmeny (a taky jak to UA zavadi - cetl jsem neco o podstatnem seskrtani duchodu). Plus samozrejme, co lidi rikaji na cenu plynu, protoze jestli Rusko rusi/zrusilo dohody ohledne Sevastopolu, tak jim plyn pekne podrazi.
„Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků, nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení."
Michal Jankovec clen rady CT
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od Mirek58 »

Киев не заплатил за газ, так как Москва не предоставила кредит
Kyjev nezaplatil za plyn (Gazpromu), anžto Moskva nedala úvěr ( Zbývající část ze sumy vyjednané Janukovičem cca 12mld dol ,3mld už vyfasovali)
J. Prodan Ministr pro energetiku pro tel kanál Dožd.

To se nedá komentovat.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
riho
rotný
rotný
Příspěvky: 98
Registrován: 8/2/2013, 08:35

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od riho »

kozlustechnykus píše:Me by spis zajimalo, jestli jsou penize na vyplaty od statu a co lidi rikaji na MMF a jim narizene zmeny (a taky jak to UA zavadi - cetl jsem neco o podstatnem seskrtani duchodu). Plus samozrejme, co lidi rikaji na cenu plynu, protoze jestli Rusko rusi/zrusilo dohody ohledne Sevastopolu, tak jim plyn pekne podrazi.
Už podražil

http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clano ... nim-plynu/
Obrázek

Memento Mori
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od mepu »

Cvičí a cvičí, Belgorod včera (03.04) 10x Mi-8, 3x Mi-24

a včera (03.04) Alexeyevka - což by mohlo potvrzovat to video ze včera taky odtamtud >http://vk.com/video137749874_168076295

A ještě jedno ze včera http://vk.com/video116194737_168178160 taky z Alexeyevky a poznámka řidiče, "a tak každý den" a zase ty Mi-24PNka z Valuyki.
A konečně video celé formace 8x Mi-8 4x Mi-24PN >> http://vk.com/video6031642_168135116 a komentář nějakého místního fandy do letectví :)
Pozn.: V podstatě to lítají stejnou formací, jakou předvedli při výsadku na Krymu s 8xMi-35M 3xMi-8AMT, jen tady mají větší převahu dopravní Mi-8, což by mohlo znamenat že počítají s krytím letactva.
--------
Na letecké základně Kulbakino v Nikolajevu, byli v posledním březnovém týdnu rozmístěny čtyři (renovované v letech 2012-2013) ukrajinské Su-27 a to modrá (45,46,100,101) stroje jsou základem současného bojového potenciálu 831 Mirgorodské letecké základny. Na Mirgorodské letecké základně by mělo být letuschopných ještě 9 Su-27 a 5 spárek Su-27UB.
zdroj http://bmpd.livejournal.com/798291.html
Naposledy upravil(a) mepu dne 4/4/2014, 15:56, celkem upraveno 4 x.
Obrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od Skeptik »

kozlustechnykus píše:Me by spis zajimalo, jestli jsou penize na vyplaty od statu a co lidi rikaji na MMF a jim narizene zmeny (a taky jak to UA zavadi - cetl jsem neco o podstatnem seskrtani duchodu). Plus samozrejme, co lidi rikaji na cenu plynu, protoze jestli Rusko rusi/zrusilo dohody ohledne Sevastopolu, tak jim plyn pekne podrazi.
Někde na anglickém odkazu jsem četl, že podmínky úvěru MMF ukrajinský parlament zamítl.
Ale není to potvrzené českými médii :)
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Po Krymská krize

Příspěvek od Dzin »

rabo píše:Nič v zlom, ale chodte už do anusu s Krymom . Drvivá väčšina sa chcela pripojiť k Rusku, tak nech sa pripoja a nech sú tam. Je to ich vec. Nechceli tam ? Chceli. Prečo sa má brániť nikomu , drvivej väčšine, že chcú byť súčasťou Ruska ? Dokonca tej menšine Tatarom, sú umožňované práva aké má máloktorá menšina inde v Európe.
Jenže problém je, že o tohle nejde. Kdyby se na Krymu vypsalo refrendum bez okupace ruskými vojsky a s posvěcením Ukrajiny, není s tím sebemenší problém. Ale jde o to, jak se to provedlo, tedy že nejprve proběhla okupace Ruskem a teprve potom proběhlo zorganizování referenda o připojení k Rusku. Jak už jsem psal, od roku 45 je Rusko první Evropskou zemí, která zaútočila na jinou a obsadila silou část jejího území. Potom je jedno, co následně udělalo.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“