Vývoj na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

Ruská armáda stáhla do kasáren své jednotky, které povolala ke cvičení do blízkosti ukrajinských hranic, oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu svému americkému protějšku Chucku Hagelovi po telefonu.
zdroj: http://dokwar.ru/publ/novosti_i_sobytij ... 0-1-0-1330
===
Taky záleží jak sou ty kasárna daleko od hranice, že? :) No každopádně, pokud je to tak, tak se to dá brát jako poslední varování pro Kyjev před většími silovými operacemi na jihovýchodě.
Naposledy upravil(a) mepu dne 29/4/2014, 10:19, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

Mirek58 píše:Na Ukrajině se už objevilo hodnocení "Protiteroristické operace" ( ATO). Jako neúspěšné.
- Absolutní blokáda města, kde jsou i civilní obyvatelé, je nemožná.
- Jakmile se začne rýsovat teoreticky účinný blokádní kruh, je protiakcí narušený, obsazením dalšího města ( Slavjansk - Konstantinovka)
Mluvčí SBU M. Ostapenko
ATO se změnila na nic neřešící jednotlivé nájezdy, přinášející raněné a mrtvé a situaci pouze zhoršují
http://vesti.ua/donbass/49677-v-kieve-z ... a-donbasse
To se dalo čekat, teď už to je fakt jen na vojenskou operaci v několika velkých městech zároveň, s velkými ztrátami na obou stranách (nepočítaje civilisty), nebo politická jednání Kyjev <> jihovýchod Ukrajiny a nějakou rozumnou dohodu.
Zajímavé bylo včera to obsazení Konstantinovky, příjde mě to jak, kdyby se tam rozpadli totálně jakékoliv lokální mocenské a silové struktury (nebo jsou ale totálně pasivní), jediná částečně funkční je už snad jen SBU, armáda a nar. garda, ale o to víc nechápu jak jim mohou obsadit další 77-tisícové město s 30 ozbrojenci, a do večera si tam v pohodě vybudují barikády z písku, ještě si to v podvečer s jeřábem v klidu zpevňují betonovými bloky.
Obrázek
Uživatelský avatar
Dancer
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 563
Registrován: 23/2/2007, 11:44

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od Dancer »

Je to o vnitřní situaci země (Ukrajiny) - tam kde vypadne státní správa a její silové struktury, je stabilita více papírová, než reálná - stačí mnohem menší vojenská síla, než se může zdát. Viz Bob Denard a jeho převrat na Komorských ostrovech. Stačilo mu 30 mužů. To samé je teď na východní Ukrajině - mistní policie funguje ze setrvačnosti, bez motivace, běžní obyvatelé si hlavně hledí svého a na vytvoření atmosféry odporu stačí dostatečně odhodlaní místní v celkem malém počtu - stovky = takže stačí tři náklaďáky s veterány, patřičně vyzbrojenými. Najedou na hlavní policejní stanici v centru. Policajti (maximálně s AK) stojí proti RPG a kulometům - dostanou ultimátum. S minimální motivací na to hodí bobek. Pak se zabere hlavní budova místní správy (už bez ochrany). Navalí se tam nadšenci z obyvatelstva, profíci jim řeknou co a jak, předají jim pozice a mohou jet dál... Takhle se v současné situaci mohou honit po východě celkem dlouho.

PS: Doufám, že tohle není příliš hospodské - klidně přesun...
Nebát se a nekrást!
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

Zajímavé, Rosaviacija doporučuje leteckým společnostem létajícím přes Ukrajinu, aby nepoužívali jen navigaci pomocí GPS a systém GPWS (varovný systém před nárazem do země).
Úřad obdržel od jedné ruské letecké společnosti informace, že ji během letu přes Ukrajinu nefungovalo primární ani záložní navigační zařízení GPS.
> http://www.rg.ru/2014/04/29/rosaviacia-site-anons.html

----
Ukrajinská policie pátrá po vůdci zakarpatských Rusínů Geckovi.
> http://www.denik.cz/ze_sveta/ukrajinska ... 40429.html

----
live stream obsazení regionální státní správy v Luhansku > http://www.ustream.tv/channel/newsfront http://www.ustream.tv/channel/donbass-stream
odpoledne budova kompletně obsazena, live stream pochodu cca. 300 policistů městem http://www.ustream.tv/channel/anna-news7, kteří ji chránili, a kterým po dlouhém vyjednávaní bylo umožněno odejít.
už obsadili i sídlo prokuratury.. viz live > http://www.ustream.tv/channel/newsfront

Před Luhanskem vyrůstají kontrolní stanoviště
Obrázek
Naposledy upravil(a) mepu dne 29/4/2014, 17:40, celkem upraveno 2 x.
Obrázek
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od Mirek58 »

Vojenský převrat na Ukrajině?!
Ted nevím, jestli je to odhalená příprava armádního převratu, nebo přihrávka ze strany Ruska, nebo mediální palebná příprava před převratem, či plánované odstrašení vlastních armádních špiček
http://www.vesti.ru/doc.html?id=1529212
Pokud se jedná o odhalení plánovaného převratu provedeného armádou, budou další dějství kolem Ukrajiny docela divoká.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

Live > střet v Luhansku s policií, střílí se > http://www.ustream.tv/channel/newsfrontobčas to jede http://www.ustream.tv/channel/donbass-stream i tady http://www.ustream.tv/channel/lugastrim

----
Obsazeno sídlo regionální státní správy, státní zastupitelství, regionální televizi, odvolací soud a teď na večer jsou před sídlem ministerstva vnitra a požadují aby se vzdali.

----
Turčinov: Většina bezpečnostních sil na východní Ukrajině bude propuštěna.
> http://russian.rt.com/article/29919
Obrázek
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od Mirek58 »

V Luhansku budova min. vnitra byla obsazena.
http://www.unn.com.ua/ru/news/1336970-p ... u-lugansku
A bylo odzbrojeno 150 členů NG ( zbraně byly odevzdány do zbrojnice, kdo ji ovládá, je otázka).
http://www.unian.net/politics/913097-po ... e-smi.html
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Wladimir
četař
četař
Příspěvky: 77
Registrován: 25/3/2014, 13:10

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od Wladimir »

nasledujuce dni budu asi velmi zaujimave, kedze na UA nasleduje 4 dni volno (1. a 2. maju sviatok )

Mirek58
k tomu clanku o vojenskom prevrate, prelozil som to cez google ale moc tomu aj tak nerozumiem: to ma byt vojensky prevrat proti sucastnej neschopnej vlade alebo sa k moci hrnie pravy sektor ?

Ked by to bolo tak ze armada ma dost toho cirkusu, tak by to bolo asi ako v Egypte, ked po revolucii sa dostalo k moci moslimske bratstvo a nasledne ich zvrhla armada.
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od Alchymista »

Mirek58 píše:Vojenský převrat na Ukrajině?!
...
Podľa http://vz.ru/news/2014/4/29/684611.html
Prielom do elektronickej pošty urobili skupiny "КиберБеркут" (KiberBerkut) a "Anonymous Ukraine", ktorý prenikli do pošty lvovskej oblastnej prokuratúry a Igorja Kolomojskovo a z analýzy ukradnutých majlov vyplinulo, že sa chystá ďalší prevrat s cieľom vyniesť k vláde vodcu Slobody Olega Tjagniboka.
Oligarcha Kolomojskyj je chuntou určený správca dnepropetrovskej oblasti a jeho starý priateľ Vladimir Guraljo je oblastným prokurátorom vo Ľvove.

Pokiaľ som to pochopil, hackeri z "КиберБеркут" vykradli 89 poštových schránok na ľvovskej prokuratúre, narazili na stopu a potom s pomocou Anonymous Ukraine prerazili aj profesionálne zabezpečenú schránku Kolomojského. Niekde by mala byť korešpondencia dostupná verejne a je to údajne pikantné čítanie.

Čo sa týka NG v Luhansku, mal to byť nejaký kurz novopriatých členov.

http://vz.ru/news/2014/4/29/684616.html
Турчинов потребовал полностью обновить милицию и СБУ на Востоке Украины
Turčinov požaduje úplnú "obnovu" milície a SBU na Východe Ukrajiny
Požaduje od ministra vnútra Avakova, aby uvoľnil všetkých veliteľov milíie a SB v Doneckej a Luhanskej oblasti, vyjadruje sa o nich ako o "takzvaných ochrancoch zákona a poriadku", ktorý zradili Ukrajinu a spolupracujú s teroristami, za čo sa budú zodpovedať pred zákonom.
Na obnovu stavu milície a SBU má byť vytvorená "horúca linka" pre nábor dobrovoľníkov. Avakov predložil návrh na vytvorenie špeciálnych oddielov ministerstva vnútra z dobrovoľníkov, v počte 12 tisíc členov, ktorý majú byť vydané zbrane a pridelený dôstojníci.

Wladimir - s prekladmi guglu veľmi opatrne, nezvláda ani ruštinu, ani češtinu (a všetky preklad z ruštiny do češtiny robí cez angličtinu :smutek: ), strácajú sa predpony ne- a podobné nezmysly.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

Alchymista píše: Turčinov požaduje úplnú "obnovu" milície a SBU na Východe Ukrajiny
Požaduje od ministra vnútra Avakova, aby uvoľnil všetkých veliteľov milíie a SB v Doneckej a Luhanskej oblasti, vyjadruje sa o nich ako o "takzvaných ochrancoch zákona a poriadku", ktorý zradili Ukrajinu a spolupracujú s teroristami, za čo sa budú zodpovedať pred zákonom.
Pokud toto udělají, tak je to poslední hřebík do jejich politické rakve, vytvoří tím velící důstojníky se zkušenostmi, kteří se velice pravděpodobně přidají k druhé straně (nezapomínat na to, že je budou chtít pravděpodobně demonstrativně popotahovat a soudit, takže další motivace přejít ke straně u které, když se prosadí jim to nehrozí).
Pokud tam nainstalují kohokoliv jiného, přesune se konflikt : rozkaz z Kyjeva <> velící důstojníci, na pozici rozkaz z Kyjeva > loajální velící důstojníci <> sbor.
Obrázek
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od Mirek58 »

Celá zpráva o údajném vojenském převratu naznačuje, že o moc se chtějí utkat zatím neúspěšní.
Strana Svobody (SS), v čele s Tjagnibokem. Neúspěch vychází z jejich "zásluh" na dění na Majdanu.
Další jsou vysocí důstojníci, co zmastili vše, co mohli a byli "superarbitrováni" v čele s admirálem Tenjuchem.
Tedy přeneseně se hlásí o absolutní moc na Ukrajině tvrdé jádro, které současný vývoj směřující k uskutečnění federalizace, či separace východu Ukrajiny, nevyhovuje.
Vědí, že po skončení "šavlovaček" se bude hledat viník a oni jsou první na ráně.
Jednak kvůli odstartování násilí ( dnes už pomalu leze i z česky psaných zdrojů, že EU se hrdinně stahuje do předem připravených pozic), jednak kvůli svojí blbosti, když se svými "obchodními" partnery zničili armádu.
ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

Jinak začala probíhat aktivizace i v Kyjevě na ulici - živě > http://www.ustream.tv/channel/live-action-spilno-tv
Obrázek
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od Alchymista »

Mne to pripadá, že sa začínajú žrať navzájom - čož je samo o sebe dobré, ale pre ukrajincov (bez rozlíšenia) a Ukrajinu tragédia, pretože to viacmenej smeruje k občianskej vojne. IMHO bude nasledovať sýrsky alebo lýbijský scenár.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
carodejmrakoplas
Příspěvky: 6
Registrován: 20/1/2014, 19:48

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od carodejmrakoplas »

Syrsky ani Libijsky scenar se opakovat asi nebude a ani to nevidim na obcanskou valku. Pri neochote silovych slozek a brancu neco delat dost tezko vznikne obcanska valka. Ja se jim celkem nedivim, protoze z toho nic mit nebudou. Navic pokud jde o Syrii a Libii, tak tam z pocatku byly demonstrace, ale potom uz bojuji hlavne zahranicni bojuvky. Nedovedu si predstavit, kde je napr. EU nebo Rusko vezme a bude posilat pres hranice. Ted to na vychode Ukrajiny sice nejspis ridi Ruska zahranicni rozvedka, ale to je uplne neco jineho nez bojuvky nekde v Africe nebo blizkem vychode, ktere tam jsou uz dlouho a peclive vyzbrojovany. Treba se nakonec dohodnou :lej:
Uživatelský avatar
riho
rotný
rotný
Příspěvky: 98
Registrován: 8/2/2013, 08:35

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od riho »

Alchymista píše:Mne to pripadá, že sa začínajú žrať navzájom - čož je samo o sebe dobré, ale pre ukrajincov (bez rozlíšenia) a Ukrajinu tragédia, pretože to viacmenej smeruje k občianskej vojne. IMHO bude nasledovať sýrsky alebo lýbijský scenár.
Skôr či neskôr začne každá revolúcia požierať svoje deti.
Obrázek

Memento Mori
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od cover72 »

Dancer píše:Je to o vnitřní situaci země (Ukrajiny) - tam kde vypadne státní správa a její silové struktury, je stabilita více papírová, než reálná - stačí mnohem menší vojenská síla, než se může zdát. Viz Bob Denard a jeho převrat na Komorských ostrovech. Stačilo mu 30 mužů. To samé je teď na východní Ukrajině - mistní policie funguje ze setrvačnosti, bez motivace, běžní obyvatelé si hlavně hledí svého a na vytvoření atmosféry odporu stačí dostatečně odhodlaní místní v celkem malém počtu - stovky = takže stačí tři náklaďáky s veterány, patřičně vyzbrojenými. Najedou na hlavní policejní stanici v centru. Policajti (maximálně s AK) stojí proti RPG a kulometům - dostanou ultimátum. S minimální motivací na to hodí bobek. Pak se zabere hlavní budova místní správy (už bez ochrany). Navalí se tam nadšenci z obyvatelstva, profíci jim řeknou co a jak, předají jim pozice a mohou jet dál... Takhle se v současné situaci mohou honit po východě celkem dlouho.

PS: Doufám, že tohle není příliš hospodské - klidně přesun...
Hospodské to není, to je normální palbácká analýza.

Je to sice poněkud děsivé, ale tak už to bývá. Jak říkal Lenin -- deset organizovaných mužů je větší síla, než tisíc neorganizovaných... A v tomto případě je ještě těch deset drsně odhodlaných a nekompromisních (viz vskuku Svobodovská vyjádření "pana lidového starosty" o likvidaci těch s jiným názorem), kdežto zbytek lidí chce jen zase normálně žít. Je to hnus, že stačí pár vyzbrojených hovad, posedlých mocí a svou vlastní představou o tom, jak by země měla vypadat a prosadí si svou... Teď nezbývá než doufat, že ty zprávy o plánovaném puči hovad ze Svobody jsou PR operace a nikoli skutečnost. Protože to by byl průšvih.

Jediná šance pro Ukrajinu jsou volby, ve kterých se ukáže, že "fašísti" mají ve skutečnosti preference 3%. To by deeskalovalo situaci, rusáci by se zadávili vlastní PR kampaní a začala by normální jednání.

Volby jsou ovšem přesně z tohoto důvodu nepřípustné jak pro proruské ozbrojence na Východě (viz "lidový starosta" a "věšení za koule" těch, kteří by chtěli volit) a zrovna tak pro nácky z Pravého Sektoru a nacionalisty ze Svobody. Pekně je na tom vidět, kdo je komu rovný :) Vztah k volbám je na UA takový prubířský kámen (zajímavá je ve vztahu k němu Tymošenková, která je též proti prezidentským volbám. Zajímavé.)

Skoro si říkám, že má-li mít Ukrajina šanci, chtělo by to volby přesunout ze symbolických eurokvětnových na klidně za týden, čímž by se dlouho plánovaným akcím na likvidaci voleb vypálil rybník. Lze-li volby takto uspíšit.
Lotrásek
Příspěvky: 4
Registrován: 3/4/2014, 11:48

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od Lotrásek »

riho píše:
Alchymista píše:Mne to pripadá, že sa začínajú žrať navzájom - čož je samo o sebe dobré, ale pre ukrajincov (bez rozlíšenia) a Ukrajinu tragédia, pretože to viacmenej smeruje k občianskej vojne. IMHO bude nasledovať sýrsky alebo lýbijský scenár.
Skôr či neskôr začne každá revolúcia požierať svoje deti.
S těmi " dětmi revoluce " jste měl pravdu i když bych je nazval spíše světlonoši elitních jedmotek "UU"

http://www.pravda.com.ua/news/2014/04/29/7023993/
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od CAT »

Rozhodl se sám obsadit 300tisícové ukrajinské město. Skoro uspěl...
http://echo24.cz/a/igDFS/rozhodl-se-sam ... koro-uspel
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

Dnes v noci v Kyjevě bude probíhat taktické cvičení s vojenskou technikou v ulicích.
http://kiev.unian.net/913438-segodnya-v ... hniki.html
====
Že, by se vážně obávali, že je může někdo svrhnout? Popř nácvik obrany Kyjeva?
Obrázek
QVAK
praporčík
praporčík
Příspěvky: 384
Registrován: 31/10/2009, 10:02
Bydliště: Praha

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od QVAK »

Něco o způsobu jak byl "ukraden" Majdan. Zajímavé je, že bylo uveřejněno na serveru Zelených:

http://www.memza.cz/jak-se-strilelo-na-majdanu-i/

http://www.memza.cz/jak-se-strilelo-na-majdanu-ii/

http://www.memza.cz/jak-se-strilelo-na-majdanu-iii/

http://www.memza.cz/jak-se-strilelo-na-majdanu-iv/

http://www.memza.cz/jak-se-strilelo-na-majdanu-v/

http://www.zvedavec.org/komentare/2014/ ... ajdanu.htm

Zoufalství nynějšího režimu v plnění zadaných úkolů:

http://www.zvedavec.org/komentare/2014/ ... h-lidi.htm

Proto může být scénář vojenského puče jedinou jeho organizovanou složkou (ultra pravicí a levicí) na pořadu dne jinak angažování protiruských sil skončí naprostým fiaskem. Myslím, že můžeme do úvah zahrnout i Libyjský (Syrský) scénář.
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“