bat píše:
Hledej spíš první třídu, protože hádanka je ze staré knížky pro malé děti.
V první třídě se neučí podíly, resp. zlomky. Pro prvňáka je jinak, nežli náhodnou střelbou, tahle otázka neřešitelná. A náhodná střelba není řešení.
Na určité úrovni abstrakce má hádanka naprosto korektní řešení, které bylo uvedeno. Někdy se tomu říká selský rozum, zdravý rozum nebo užití occamovi břitvy - vyberte si.
Neměl bys míchat dohromady abstrakci a
selský rozum. Zdravý rozum vychází ze zkušenosti, tedy z pravého opaku abstrakce (představivosti). Problém je, že musíš definovat úroveň jakési abstrakce, kterou budeš považovat za správné řešení této hádanky. Na nižší úrovni řekneš "zajíc neběhá" (a bude to správně). Na té "správné" řekneš, že do lesa běží do poloviny (a bude to správně). Na vyšší to sice ignoruje nejnižší úroveň selského rozumu - on totiž zajíc vážně neumí běhat - ale už se dostaneme do nějaké hlubší matematiky, kdy si budeme pohrávat s definicí lesa, definicí pohybu zajíce s integrály plochy, resp. s nějakým vektorovým počtem (...a světe div se, i tohle bude správně).
Dle mého názoru to není hádanka, která by skutečně rozvíjela mysl a nutila mozek přemýšlet. Řešení je pro přemýšlejícího spíše zklamáním, že se ho někdo "snažil očůrat".
Zkuste jinou dětskou (řešení se dá najít přes google):
Kde vždycky včerejšek přichází až po dnešku?
Tohle je sice hodně známé a staré jak metuzalém, zároveň je to ale jedna ze skutečně "nejhloupějších" rádobyvtipných hádanek, neboť její "správné" řešení je vyloženě blbé a až brutálně nelogické. Nicméně naopak častá odpověď respondentů "Sovětský svaz" je vyloženě vtipná

. Kdybych ji měl k něčemu přirovnat, tak je to asi na takové úrovni, jako "Jsou dva talíře, který z nich je policajt?" - "Ten vylízanej...". Jako vtip hezké, ale logiku v tom hledat nelze

.
Nicméně když jsi svou hádanku umístil mezi vtipy, tak nepředpokládám, že jsi od čtenářů Palby neočekával hledání skutečně logických řešení

.
El Diablo píše:Já na ty dětské hádanky nikdy moc nebyl, vždycky sem je bral jako podraz a to i jako dítě...
Já měl to štěstí, že mi táta zadával takové hádanky, které byly řešitelné a v daném oboru hodnot měly pouze jedno řešení, takže mě bavily

. Takové ty "tři kluci si jdou koupit fotbalový míč..."

.