Vývoj na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od Lord »

praxus píše:Jak říkáš už to prosrali. Mě by jen zajímalo co by se stalo kdyby v Kievě došlo k dalšímu puči a dosazení nové vlády. Opravdu bych chtěl vidět reakci západu a MMF. Ono je totiž pak klidně možný že by západ ty prachy už nikdy neviděl zpátky. Někdo by mohl říct že ty půjčky přijala vláda bez mandátu lidu ... myslím že už jen z toho důvodu bude západ držet vládu zuby nehty. Reakce západu už ted dosáhly maximální dávky sebeironie. Nedokážu si představit co by Kiev musel udělat za barbarstvo aby se západ vůbec ozval... viz. naprosto vlažná reakce západních špiček na Oděsu.
Jenže oni se bez půjček v tomhle jejich bordelu a systému těžko obejdou, to by museli znárodnit a vzít na hůl oligarchy. A když se Ukrajina rozdělí, tak západní část v podstatě zbankrotuje, protože nebudou schopni platit závazky.
Je klidně možný, že se to bude muset nakonec odepsat, ale lepší dřív než později až budou mít napůjčeno ještě víc.

Jinak tady jsou podmínky MMF, výhody pro lidi zrušit a utahování opasků, se nedivím, že se jim to nelíbí.
http://www.outsidermedia.cz/Ukrajina-a-MMF-1.aspx
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od kenavf »

V tomto článku je zaujímovo popísaný vývoj vzťahov Ruska a USA od roku 2001.Ja osobne s týmto článkom súhlasím.A pretože vo finále to má priamy vzťah k udalostiam na Ukrajine,tak to dávam sem. http://openiazoch.zoznam.sk/cl/144283/R ... kciu-Ruska
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

Podle mě je to ještě jednodušší, než se to zdá, Jakýkoliv mocenský blok (ač trvalej nebo vytvořený vůči nějaké situaci adhoc) musí mít krom reálných prostředků i sílu finančně utáhnout své kroky (většinou vojenské, a následné desetileté dotování zájmového území), to, že rusové 20 let do ničeho reálně nezasahovali pramení také z toho, že na to nebyli prostě prachy, a stát se držel jen tak tak nad vodou. Rusové teď velice chytře používají vlastní medicínu (kterou západní země praktikují v zájmových oblastech po světě), kde si mohou dovolit podporovat (vytvářet) "osvobozenecké hnutí" - když to tak nazveme, "budeme posílat PTŘS do Sýrie" bojovníkům "za svobodu" viz politika USA, nehodnotím jestli je to dobré čí zle, z praktických důvodů zájmů konkrétní země se to děje. Asymetrické konflikt, nebo ještě lepé hybridní, to je to co se teď provozuje na Ukrajině, i majdan (organizovaní radikálové, co reálně táhnou změnu moci - které ale mediálně přebíjejí davy slušných lidí chtějící změnu) by se dal považovat za něco obdobného z druhé strany, jen je evidentní, že ač hráči v Kyjevě, popřípadě na západě vůbec nepočítali s "aktivní" odpovědí z Ruské strany. V jistém smyslu by se situace na Ukrajině dala také parafrázovat do věty "Že tam Rusko bojuje o svou budoucnost", tyhle metody asymetrických a hybridních konfliktů by se relativně brzy mohli použít i proti němu, jisté náznaky tady už jsou, mediální vyzdvihování "radikálů" a jejich prezentace západními médii pomalu za nejčistší demokraty, používání slovních spojení "vůdce opozice" "i když je to radikál z našeho evropského pohledu jak brno" - bez jakékoliv kritiky adorováni těchto sil, (dost to připomíná nynější lídry různých stran a hnutí (hlavně těch radikálních - v evropské optice) na Ukrajině - kterou většinu zatím nikdo nevolil a podílí se teď na moci, za vydatné poradenské pomoci EU a USA).
Obrázek
prcek
Příspěvky: 0
Registrován: 4/5/2014, 20:21

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od prcek »

Podpálenie UA vlajky Doneck, 7.5.



html odkaz: http://www.youtube.com/watch?v=t35CtligycY
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od Lord »

Když si to Mepu vezmeš, tak obsazování radnic, policejních stanic a vytváření čekpointů, byla taková nejlepší odpověď, jinak by to chunta asi mocensky přetlačila. Jak to nakonec dopadne těžko říct, ale situace je nyní patová a obě strany by měly začít jednat.
Když se podíváš na videa, tak je vidět, že jakmile se někde objeví Národní garda, tak přiběhnou civilové, začnou se tam motat a nadávat, taky to občas koupí.
Pomáhají kácet stromy, vozí pneumatiky, jídlo, vítají „proruské“ ozbrojence, atd.
Co se týče ekonomické síly Ruska, ta šla za Putina nahoru. Přijmutí Krymu do RF, kde je přes dva milióny obyvatel nebyl problém, včetně vyplácení vyšších důchodů a mezd. Ale východní, či jihovýchodní Ukrajina, tam bude víc jak 10 miliónů lidí.

Tzv. Doněcká lidová republika by vzniknout asi mohla, ale byla by zde silná závislost na Rusku, což je i teď. Šlo by to zjistit i podle toho, kde všude uspořádají referendum.
11. května budou občané zodpovídat jedinou jednoduchou otázku: „Podporujete akt vyhlášení nezávislosti Doněckého státu jako lidové republiky?“ Vedení konstatovalo, že region Doněck nebude hlasovat v presidentských volbách 25. května na Ukrajině, pokud většina obyvatel podpoří nezávislost.

Doněcká a Luhanská oblast tvoří základ uhelného Donbasu, přičemž obě jsou průmyslovo-těžebním srdcem Ukrajiny. Doněcká oblast je se 4,5 milionu obyvatel nejlidnatější ze všech 24 oblastí země, žije tam téměř desetina populace Ukrajiny. V hlavním městě Doněcku žije asi milion lidí, dalším významným městem je azovský přístav a průmyslové centrum Mariupol se zhruba půl milionu obyvatel.
Právě Doněcká oblast je průmyslovým srdcem Ukrajiny. Produkuje asi 20 procent celkového HDP, těží se tam uhlí a rudy, je zde soustředěna metalurgie a těžký průmysl.
Luhanská oblast, nejvýchodnější region Ukrajiny, je zhruba stejně velká jako Doněcká, žije tam ale jen asi 2,2 milionu obyvatel.

Zdroj: http://zpravy.ihned.cz/svet/c1-62153650 ... y-se-blizi

No čas vokáže :rotuj:
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
prcek
Příspěvky: 0
Registrován: 4/5/2014, 20:21

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od prcek »

Lord píše: Doněcká a Luhanská oblast tvoří základ uhelného Donbasu, přičemž obě jsou průmyslovo-těžebním srdcem Ukrajiny. Doněcká oblast je se 4,5 milionu obyvatel nejlidnatější ze všech 24 oblastí země, žije tam téměř desetina populace Ukrajiny. V hlavním městě Doněcku žije asi milion lidí, dalším významným městem je azovský přístav a průmyslové centrum Mariupol se zhruba půl milionu obyvatel.
Právě Doněcká oblast je průmyslovým srdcem Ukrajiny. Produkuje asi 20 procent celkového HDP, těží se tam uhlí a rudy, je zde soustředěna metalurgie a těžký průmysl.
Luhanská oblast, nejvýchodnější region Ukrajiny, je zhruba stejně velká jako Doněcká, žije tam ale jen asi 2,2 milionu obyvatel.

Zdroj: http://zpravy.ihned.cz/svet/c1-62153650 ... y-se-blizi

No čas vokáže :rotuj:
Doneck: na tomto videu 9. 5. sa práve baníci vyjadrujú kladne za referendum.



http://www.youtube.com/watch?v=ZpdiOKreCS8
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

V Mariupolu se demonstranti zmocnili v spěšně opuštěném vojenském areálu jednotky 3057 dvou BTR-70 a tří náklaďáků > http://www.mariupolnews.com.ua/descr/45178
http://www.military-informant.com/index ... 267-1.html http://www.0629.com.ua/news/531846

-----
V Doněcku zase mají BRDM-2
Obrázek
Mirek58
7. Major
7. Major
Příspěvky: 4794
Registrován: 31/7/2012, 19:15

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od Mirek58 »

Starostovi Slavjanska nějak narostla křídla:
Vypověděl veřejně dohodu s 95. para brigádou o tom, že separatisté na vojáky nebudou střílet a brát je do zajetí.
Protože 95.brigáda tuto dohodu porušila a usmrtila civilisty.
http://vesti.ua/donbass/51005-narodnyj- ... kih-soldat
Bud je to prohlášení určené do vlastních řad, nebo byli podstatně posíleni.
ObrázekObrázek
Prdola
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 120
Registrován: 4/3/2014, 07:42

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od Prdola »

Ty jo, tak jsem tu dlouho nebyl (v ČR) a moc jsem to nesledoval, ale docela koukám, čekal jsem, že Rusko veme Krym a bude se snažit situaci dál nezostřovat (což možná ani teď nedělá, ale nepomáhá tomu). A ono je tam takovej mejda, no to je docela nebezpečná situace... Tyto regiony nemají převahu Rusů, spíš naopak a jakákoliv varianta tam bude hodně ostrá.

Jo a plánovaná referenda už mají výsledky viz: https://www.youtube.com/watch?v=imcyNGv ... e=youtu.be (zajatí separatisti s natisklými volebními lístky)


No neříkám to snadno, ale tam poteče krev, ani jedna strana se nespokojí s výsledky (ať už odtržení, nebo ne). Ale měli by se momentálně soustředit na prezidentské volby a co nejvíc tlačit, aby parlamentní následovali. Podle mě má PS podporu tak 5% Ukrajinců a separatisti tam taky nebudou tak oblíbení, ale udělejte proti nim něco, když mají zbraně a moc se s tím nepářou.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5878
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od Polarfox »

Tady se pořád mluví o mandátech z lidu, přičemž současná ukrajinská vláda = nelegitimní. Fakt by mě zajímalo, jaký skutečný mandát (respektive reálnou podporu) mají separatisté...a skutečným myslím ten skutečný, ne pár lidí s kalachem, horníků, civilů atd. před kamerami a natištěnou horu volebních lístků, přičemž co si opravdu myslí majoritní zbytek ví bůh. Pokud by byly pravdivé některé zprávy, tak referendum na Krymu mohla být klidně blamáž nonplusultra a v podobné rovině to může být i na východě. Kdo z nás opravdu ví, co tam ti lidé chtějí (kromě klidu konečně) a co si myslí, aniž by do nich projektoval jen své osobní politické naděje a názory ať z toho či onoho tábora? Nejsem si jistý, zda-li někdo ze separatistů na východě vůbec chce nějaké rozumné volby (kromě stylu Krym = zůčastnilo se 99,9% voličů a vyslovilo se pro 99,9% z nich, protože to tvrdíme my a vy si to nemáte jak ověřit a napadnout), protože by mohla na povrch vyplavat tahle vlažnost.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Prdola
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 120
Registrován: 4/3/2014, 07:42

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od Prdola »

Polarfox píše:Tady se pořád mluví o mandátech z lidu, přičemž současná ukrajinská vláda = nelegitimní. Fakt by mě zajímalo, jaký skutečný mandát (respektive reálnou podporu) mají separatisté...a skutečným myslím ten skutečný, ne pár lidí s kalachem, horníků, civilů atd. před kamerami a natištěnou horu volebních lístků, přičemž co si opravdu myslí majoritní zbytek ví bůh. Pokud by byly pravdivé některé zprávy, tak referendum na Krymu mohla být klidně blamáž nonplusultra a v podobné rovině to může být i na východě. Kdo z nás opravdu ví, co tam ti lidé chtějí (kromě klidu konečně) a co si myslí, aniž by do nich projektoval jen své osobní politické naděje a názory ať z toho či onoho tábora? Nejsem si jistý, zda-li někdo ze separatistů na východě vůbec chce nějaké rozumné volby (kromě stylu Krym = zůčastnilo se 99,9% voličů a vyslovilo se pro 99,9% z nich, protože to tvrdíme my a vy si to nemáte jak ověřit a napadnout), protože by mohla na povrch vyplavat tahle vlažnost.
No to zpochybnění referenda mě ani nepřekvapilo, ale co mi vyrazilo dech bylo, že to přišlo i z Kremlu (byť z nějaké organizace pro lidská práva), ale i tak bych čekal, že to tam Vláďa má líp ošéfované líp.
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

Prdola píše:No to zpochybnění referenda mě ani nepřekvapilo, ale co mi vyrazilo dech bylo, že to přišlo i z Kremlu (byť z nějaké organizace pro lidská práva), ale i tak bych čekal, že to tam Vláďa má líp ošéfované líp.
Jenže zapomíná se na jednu věc, kdo co "uzná" je jeho věc (když to chceš zdůvodnit (hodí se ti to do krámu), vždycky to okecáš), sranda bude když rusové neuznají (vzhledem k situaci na JV) prezidentské volby a budou nadále považovat za legitimního prezidenta Janukoviče, to už bude totální kocourkov, nehledě nato, že na JV tyto volby a z něho vzešlého prezidenta a jeho rozhodnutí budou také zcela jistě bojkotovat.
Obrázek
tarava
svobodník
svobodník
Příspěvky: 24
Registrován: 28/4/2014, 17:30

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od tarava »


Videa s těmito událostmi už tu dneska byla. Možná je to to samé nebo jen z jiného pohledu. Pokud to bude překážet, tak to klidně smažte.
Mauler
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 264
Registrován: 19/4/2014, 17:32

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od Mauler »

mepu píše:
Prdola píše:No to zpochybnění referenda mě ani nepřekvapilo, ale co mi vyrazilo dech bylo, že to přišlo i z Kremlu (byť z nějaké organizace pro lidská práva), ale i tak bych čekal, že to tam Vláďa má líp ošéfované líp.
Jenže zapomíná se na jednu věc, kdo co "uzná" je jeho věc (když to chceš zdůvodnit (hodí se ti to do krámu), vždycky to okecáš), sranda bude když rusové neuznají (vzhledem k situaci na JV) prezidentské volby a budou nadále považovat za legitimního prezidenta Janukoviče, to už bude totální kocourkov, nehledě nato, že na JV tyto volby a z něho vzešlého prezidenta a jeho rozhodnutí budou také zcela jistě bojkotovat.
Otázka co zůstává je jak dotyčný stát který neuzná vítěze voleb bude postupovat,zda to pouze oznámí svůj nesouhlas nebo začne aktivně podporovat podobně smýšlející obyvatelstvo ekonomicky,dodávkami zbraní atd jak to má v oblibě západ v případě proxy válek.
Lepší je tragický konec než tragédie bez konce
QVAK
praporčík
praporčík
Příspěvky: 384
Registrován: 31/10/2009, 10:02
Bydliště: Praha

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od QVAK »


Pro mladší aby si i oni byli schopni udělat představu. Takto jako v Mariupolu to vypadalo i v Praze (pravděpodobně i jinde) když v 68. přijeli internacionalisté než byla po několika dnech okupační armáda stažena mimo obydlená místa hlavně do VVP. Jen technika byla o 1 - 2 generace starší.

http://consortiumnews.com/2014/05/10/bu ... ers-alive/
Naposledy upravil(a) QVAK dne 10/5/2014, 23:50, celkem upraveno 1 x.
prcek
Příspěvky: 0
Registrován: 4/5/2014, 20:21

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od prcek »

Prdola
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 120
Registrován: 4/3/2014, 07:42

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od Prdola »

mepu píše:
Prdola píše:No to zpochybnění referenda mě ani nepřekvapilo, ale co mi vyrazilo dech bylo, že to přišlo i z Kremlu (byť z nějaké organizace pro lidská práva), ale i tak bych čekal, že to tam Vláďa má líp ošéfované líp.
Jenže zapomíná se na jednu věc, kdo co "uzná" je jeho věc (když to chceš zdůvodnit (hodí se ti to do krámu), vždycky to okecáš), sranda bude když rusové neuznají (vzhledem k situaci na JV) prezidentské volby a budou nadále považovat za legitimního prezidenta Janukoviče, to už bude totální kocourkov, nehledě nato, že na JV tyto volby a z něho vzešlého prezidenta a jeho rozhodnutí budou také zcela jistě bojkotovat.
Jde o to, jestli Rusko ty nové oblasti chce. Na rovinu, tam to nebude takovej klídek jako Krym a musí si říct, co vlastně chce. Nevěřím moc, že je vezme, maximálně Podněstří 2 a to se jim bude žít ještě hůř, než teď. Takže Rusko bych viděl, že to ještě trochu vyhrotí a pak to dost možná celé uklidní a na Krym se vlastně zapomene a všechno bude jako dřív, jen s Krymem v Rusku.
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od Lord »

Prdola píše:Jde o to, jestli Rusko ty nové oblasti chce. Na rovinu, tam to nebude takovej klídek jako Krym a musí si říct, co vlastně chce. Nevěřím moc, že je vezme, maximálně Podněstří 2 a to se jim bude žít ještě hůř, než teď. Takže Rusko bych viděl, že to ještě trochu vyhrotí a pak to dost možná celé uklidní a na Krym se vlastně zapomene a všechno bude jako dřív, jen s Krymem v Rusku.
Proč by bralo Podněstří, když to je až u Rumunska a geograficky není blízký spojení, to ne. Ale Donbas je něco jiného, klidně by ho vzalo, ale z hlediska mezinárodního práva to je ošemetný.
Rusko je pro federalizaci východní a západní Ukrajiny. Tady jde o geopolitiku, tahle šaráda není kvůli tomu, aby se zapomnělo na Krym, to je mnohem složitější !
To nechápeš, že Ukrajinu mají za humny, ta byla dlouho spojenec, a nyní by měla svou politiku otočit o 180 stupňů, že si to nenechají líbit bylo jasný, stejně tak lidi.
Co bude, a jak tahle krize nakonec dopadne je těžké předvídat. Jisté je, že ze strategického pohledu, je Ukrajina důležitá země. Mě to spíš přijde, že Západ a Rusko budou nějakou dobu držet Ukrajinu pod krkem. Konflikt se může třeba i na nějaký čas zakonzervovat, ale problém přetrvá a někdy se bude muset rozseknout, a mnozí si myslí, že nyní už nazrál čas.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
QVAK
praporčík
praporčík
Příspěvky: 384
Registrován: 31/10/2009, 10:02
Bydliště: Praha

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od QVAK »

Myslím, že je na Ukrajině nechce živit, pouze je mít ekonomicky závislé se zkušeností z Evropským a MMF "blahobytem a demokracií" (čím déle tím lépe). Jejich živení rádo přenechá dotacím z EU a pracovní migraci do EU (jako v neživotaschopném Pobaltí). Co nikdy nepřipustí za žádnou cenu (i za cenu války) je mít NATO v dosahu svých hospodářských a politických center (St. Petěrburg, Moskva, Volgograd) jak bylo cílem této zpackanéné akce NATO a la Sýrie. Ukrajina bude opět jako dříve fungovat v roli mostu, prostředníku, sanitárního státu mezi EU a RF. Jako bonus získala RF zpět Krym což silně destabilizovalo pozice NATO v Jihovýchodní Evropě, na Balkáně a ve Středomoří. RF může nyní oprávněně tvrdit, že Černé moře je již jen jejich a RF spravovaný rybník. Tím "zpacifikovala" a odřízla od NATO (USA) Gruzii i celou Střední Asii. Spolu s Čínou a Iránem i drtivou většinu pevninské Asie. Od Perského zálivu po Čukotku, od Severního pólu po Indočínu a Himaláj. Není to pro BRICS ideální a kompaktní obchodní zázemí bez možných klínů? Ukrajina vyjde Západu (EU NATO) nesmírně draho a splátky za tuto Americkou diletantštinu (fuck EU) budeme splácet ještě i v následující generaci.
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Vývoj na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

V noci byl ostřelován z kopce Karachun (TV vysílač) minomety checkopint Andreevka (zátaras s vagonů) u Slavjanska
http://lifenews.ru/news/133017


----
Oligarcha Achmetov vyzval Kyjev aby přiznal chyby, zastavil vojenské operace a zahájil dialog s kompromisními řešeními s občany JV
> http://www.metinvestholding.com/ru/press/news/show/2903 http://ria.ru/world/20140511/1007323797.html

----
Fronty na referendum, živě > http://icp.su/ http://rt.com/on-air/ukraine-referendum-sovereignty/

Fronta na hlasování v Mariupolu
Obrázek
Obrázek
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“