nechcel som načať tému Palma. To čo jej vyčítam, je práve to, čo píše absik, a síce že namá žiadne podpalubné nabíjanie a je to teda systém obmedzene použiteľný a treba ho dobiť (+ navázdanie len optronikou na jeden cieľ). Na druhej strane je výrazne ľahšia a nepotrebuje penetráciu paluby (alchyk tvrdi, že trochu hej, nechce sa mi to teraz hľadať, beriem, asi to tak je).
Poďme späť k tej Gipke/Sadral:
No práve. Aj USN v zálive, atď - v 80tich rokoch.Skeptik píše: No na Falklandech se bomby normálně používaly. A ne bez úspěchu.
A teraz mi daj jeden príklad z 21. storočia...
Ale to je presne to čo hovorím:Skeptik píše: Ale pokud je Igla na vstřícném kurzu schopna napadat cíle o rychlosti 360 m/s (Igla-S dokonce 400 m/s) a rychlost Harpoonu je 240 m/s, Exocetu 315 m/s, C-802 cca 250 až 300 m/s a RBS-15 cca 250 m/s, tak Gibka až tak k ničemu nemusí být.
A to už vůbec nemluvím o různých bezpilotních nesmyslech plácajících se vzduchem
„Pravdepodobnosť zásahu lietadla sa pri týchto systémoch uvádza na úrovni 0,5. Na zásah sa požaduje buď dotyk z cieľom, alebo aspoň veéľmi blízky prelet (tuším 0,4m - Gibka). Teraz - akú veľkosť a akú IČ stopu majú podzvukové RS? Ja pravdepodobnosť zásahu takej RS odhadujem niekde na 0,25.“
Skeptik, naozaj by si chcel na lodi PRO systém s pravdepodobnosťou 25%?
No píšem, že vo funkcii PRO nemá šancu.Polarfox píše:Takhle, já netvrdím, že to není určeno také jako protiraketový prostředek, o tom není pochyb .
Tak do toho. Ktoré ohrozenia zvládne?Polarfox píše: Ale spektrum možných ohrožení je větší než jen protilodní rakety a je to univerzální protivzdušný systém krátkého dosahu .
Presne opak tvrdím... RIM je aj PL obrana, ale predovšetkým je to PRO na úplne inej urovni ako Strely/Mistraly...Polarfox píše:To už rovnou můžeš říci, že když na německé Gepardy (Classe 143A) namontovali RIM-116 RAM, tak nechtěli dát těmto malým plavidlům alespoň nějakou rozumnou dostupnou protivzdušnou ochranu, ale že počítali jen a pouze s protiraketovou.
Takže páni, aký zmysel ma Gibka? UAV?

A špeciálne ak je na lodi AK-630?