Pád letu MH17 na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
Beda
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 266
Registrován: 28/7/2012, 02:01

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od Beda »

Pokud je to prehledovy radar, tak zobrazi vsechno. Az pujdeme do hospody, tak se poptam, chodiva tam byvali reditel ERA co dela radary. Tak jak pises pracuji sekundarni radary, ty pracujou s udajema z letadla. Z toho se asi berou ty trasy co jsou na internetu. Ty take byvaji o neco zpozdene. Dispecer to zpozdene mit nebude.

Kdyz v 60 letech pri letani fungoval jen prehledovy radar na letisti, tenkrat to propojene nemeli a ztratilo se mu letadlo, tak podal o dotaz a uvidel ho na sekundarnim radaru i kdyz ho primarni nebral.
Z radaru s delsim dosahem co stal mimo letiste se to malovalo na planzet. Dnes to maji vsechno.

Take sekundarni radar by nevidel rozlomeni letadla a jak by to v letadle prestalo fungovat, ztratil by se.
kiwi
Příspěvky: 0
Registrován: 20/7/2014, 20:26

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od kiwi »

Su-25 primárně není stíhač, ale bitevník. Rakety R-60, které veze zavěšené na koncích křídel má pro svou obranu, ne pro útok. I když je známý příběh, kdy dvě iránské pětadvacítky imitovaly zteče na americký dron. Američani od té doby musí dávat dronům nad Iránem doprovod, a to i v mezinárodním vzdušném prostoru. Úmyslný zásah pětadvacítky proti cíli v deseti tisíci metrech je prostě hloupost, zvlášť když mám k dispozici plnohodnotné stíhačky.
Možná už jsem otravný s identifikací místa tohohle videa https://www.youtube.com/watch?v=mICnsgEY7wE ale vypadá to, že jde o jeden z hlavních důkazů v mozaice cesty BUKu z Ruské federace přes Krasnodon a zpět https://mapsengine.google.com/map/viewe ... gqiJALGgJo Nepomohla by trochu ta zelená cedulka na sloupu? V životě jsem na Ukrajině nebyl, neoznačují tak městské okruhy? Samozřejmě, že nejdůležitější by bylo vyvrátit ty nešťastné trolejové dráty.
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od Alchymista »

josefg píše:Měli by na to technicky? A vůbec jak je náročné, či nenáročné připravit letadlo a pilota na let do takových výšek? Má 25 přetlakovou kabinu, nebo musí mít pilot vyškový oblek? Přece jenom teoreticky by do 12000m by měl stačit kyslík a teplá kombinéza, ale je pravda? Navíc to letadlo tam asi může vyletět, dynamicky, ale může tam i letět? Uvádí se oficiálně max dostup necelých 8000m

Kabína Su-25 myslím nie je pretlakovaná a z toho najskôr vyplíva jeden z dôvodov obmedzeného dostupu. Druhý dôvod bude asi v motoroch - sú optimalizované na malé a prízemné výšky, s výškou zrejme rýchlejšie strácajú ťah (je to upravený motor z Mig-21).
Pokiaľ by mal pilot výškový oblek, tak by to nemal byť až taký problém. Neviem ale, či má Su-25 vybavenie pre použitie výškového obleku. Dýchač samozrejme má a konektory na sedačke sú tuším rovnaké, takže pripojiť germošlem by sa dal - a výškový oblek by mal do istej miery fungovať aj bez pripojenia na systém (pri katapultáži vo výške to tiež tak funguje).
Otázka motorov je zložitejšia, ale myslím si, že by sa tiež dala vyriešiť, pokiaľ by ju bolo treba riešiť. Ale myslím, že ju riešiť netreba - letieť to poletí, aj keď s manévrovaním to nebude žiadna sláva.

Ale stále je tu jeden problém - hovorí sa len o Su-25, pritom ukrajina disponuje letuschopnými Su-27 a Mig-29, ktoré nemajú žiadny zo spomínaných problémov - ani s výškou, ani s výzbrojou.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

tak sem na to video koukal a jak tu nekdo psal ze tam neni ta Su-25 zobrazena nebo lepe receno neidentifikovatelny letající stroj, tak tam je na tom radarovém záznamu, jeste to tam popisují.
Obrázek
Uživatelský avatar
josefg
poručík
poručík
Příspěvky: 713
Registrován: 16/5/2009, 16:04

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od josefg »

Alchymista píše: Ale stále je tu jeden problém - hovorí sa len o Su-25, pritom ukrajina disponuje letuschopnými Su-27 a Mig-29, ktoré nemajú žiadny zo spomínaných problémov - ani s výškou, ani s výzbrojou.
Já vím, ale na vině je asi tento článek http://www.parlamentnilisty.cz/arena/mo ... -se-327750 který uvádí tu neštastnou 25
Obrázek

read between lines, read between lies
Uživatelský avatar
palo satko
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 2541
Registrován: 16/9/2013, 17:59
Bydliště: Pezinok, Slovensko

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od palo satko »

kiwi ved to na tej konferencii vysvetlil. v ktorom ukrajinskom meste čo ho kontrluje vlada to je. na tom putači bola adresa, ktora je na videu "rozmazana". mesto Krasnoarmejsk a je tam ulica to zadavatela reklamy dnepropetrovska 34..
Obrázek
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

kiwi píše:Su-25 primárně není stíhač, ale bitevník. Rakety R-60, které veze zavěšené na koncích křídel má pro svou obranu, ne pro útok.
to sice ano, ale záleží na situaci, může s nimi samozřejmě i zaútočit záleží jen na situaci a taktice (ale s možnostmi stíhacího letounu to samozřejmě nelze srovnávat), R-60 přesněji řečeno R-60M (R-60 se dávno nepoužívají), pokud je odpálena ve velké výšce má samozřejmě díky řídkosti vzduchu několikanásobně větší dosah - jako každá PLŘS, narozdíl od přízemních výšek kde je hustota vzduchu větší. Takže teoreticky na vysoko letící nemanévrující cíl může i Su-25 při vhodné taktice a pozici vůči cíli zaútočit. Ale tohle je už hodně teoretizování.
Obrázek
kostra
Příspěvky: 9
Registrován: 2/7/2014, 17:58

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od kostra »

Sahyb píše:Su-25 může střílet R-27 z 8km na letadlo v 10km nebo ne?
dle mne ano ....

b) dostup praktický – výška, v níž letadlo je ještě schopno stoupat dohodnutou rychlostí

Teoretický dostup SU-25 je 10 000 http://www.leteckemotory.cz/lockon/lockon_1.php
(je tam dost podrtobný popis přístrojů a vybavení SU-25)

Těch 7 000 m dostupnosti je dle mne to je většinou výška má stoupavost již malou ,( pod 10 proc. max stoupavosti) a není schopen plné výškové bojové manévrovatelnosti , ale pouštět rachejtli z 8 000by asi mohl
Udivuje mne podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme.
Josef II.
Příspěvky: 6
Registrován: 2/7/2014, 08:43

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od Josef II. »

..osobne bych se uvahami o letadlech nebo raketach nezdrzoval....stejne se najde nejaky ulomek neceho v troskach letadla a bude to "made in cccp" nebo "sdelano v rassii"...pak se muze zjistovat kdy kde to mel naposledy...a jak ukazuje pripad udajneho presunu 152mm houfnice DANA ceskeho puvodu, ale ve vyzbroji polske armady do Odesi, aby zintezivnili tlak na opolcence, tak druh streliva pri utoku na MH17 to asi nerozhodne...pokud Kyjev lze,pak je to problem, ktery odnesou obycejni lide...pojistovny se na Ukrajine "vysexuji"...kdyz nemaji na plyn, kde chteji vzit penize na odskodneni???
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od kenavf »

josefg píše:... Nehledě na to, že Porošenka padnout nenechají, ani kdyby za to mohl osobně...
V každom prípade to bude ako radil Dr.Plzák,zapírat,zapírat,zapírat aj keby vás manželka pristihla ako ležíte na milenke,tak je treba zapírat a povedať, že ona pod vás nečakane vliezla za účelom zdiskreditovať vás.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Bax
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 292
Registrován: 23/10/2009, 13:37

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od Bax »

10 otázek směřujících z Ruska na Ukrajinskou vládu.

Jedna lepší jak druhá. Jsem zvědav co na to Kyjev.

http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa ... ovedi.html
kiwi
Příspěvky: 0
Registrován: 20/7/2014, 20:26

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od kiwi »

Objevily se teorie, že identifikační čísla vozidel mohou být u různých divizí stejná. Může někdo potvrdit/vyvrátit, že se může vyskytovat více BUKů čísel 213 a 332 ?
Santos
Příspěvky: 0
Registrován: 16/5/2014, 17:46

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od Santos »

Materiály min. obrany RF http://stat.multimedia.mil.ru/multimedi ... otoGallery
ObrázekObrázekObrázek
Jsou to materiály objektivní kontroly Rostovského střediska Spojeného systému organizace letecké dopravy, mapa rozmístění prostředků PVO ukrajinské armády v Doněcké oblasti, statistická data o počtu fungujících radarů rozvědky PVO ukrajinské armády v oblasti neštěstí a rovněž fotografie ze satelitů, jež ukatují dislokaci palebných prostředků protivzdušné obrany v různé době.
Naposledy upravil(a) Santos dne 21/7/2014, 20:30, celkem upraveno 3 x.
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od skelet »

kostra píše:
Sahyb píše:Su-25 může střílet R-27 z 8km na letadlo v 10km nebo ne?
dle mne ano ....
Su-25 NEMÁ ve své výzbroji střelu R-27. Jediné PLŘS, které mohla nosit byl typ R-60 a její deriváty. Ty mají bojovou havici o hmotnosti 3kg.
ObrázekObrázekObrázek
Chemical Ali
Příspěvky: 0
Registrován: 1/3/2014, 23:24

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od Chemical Ali »

Zobrazení trasy flightaware vs flightradar, aneb Jak si myslím, že vznikla fáma o úmyslném navedení letadla nad místo bojů.

Blog ve kterém je o tom zmínka: http://flinter-ab.livejournal.com/654239.html všimněte si trasy mezi Ukrajinou a středem Indie - jedna rovná zelená čára. A to není možné, země je kulatá musí to být křivka. Tzn. dříve pouze spojili(přímou čárou) místa posledniho zachycení a prvního znovunalezení letu.

Stejný let, stejný den, Flightaware dnes: https://flightaware.com/live/flight/MAS ... /EHAM/WMKK - už není jen zelená čára, je bílá a zelená. Myslím si, že zelená je v místech kde mají záznamy o letu a bílá je pouze spojnice mezi těmito známými body + přidané matematické zakřivení. Nikde jsem na jejich stránkách k tomu nenašel popis, jen je dole varování, že část trasy byla mimo jejich dosah.(pokračováni pod +)

Stejný let, stejný den, Flightradar24: http://www.flightradar24.com/data/flights/mh17/#3cfb05b - když flight radar neměl pokrytí je čára přerušovaná.

+

let z 16.7.
https://flightaware.com/live/flight/MAS ... /EHAM/WMKK
http://www.flightradar24.com/data/flights/mh17/#3d3d13f

let z 15.7.
https://flightaware.com/live/flight/MAS ... /EHAM/WMKK
http://www.flightradar24.com/data/flights/mh17/#3d1c512

nepřijde mi že by se ty trasy nějak posouvali na sever, ale na flightaware byly po nehodě vyobrazeny mnohem jižněji. Vím to, sám jsme se na to díval druhý den po nehodě.

+

zde je let z 12.7.
Flightradar24: http://www.flightradar24.com/data/flights/mh17/#3cbcef5 letadlo hodně manévruje nad ukrajinou.
Flightaware: https://flightaware.com/live/flight/MAS ... /EHAM/WMKK nad ukrajinou bílá čára, po manevrování ani stopa

let z 4.6.
Flightradar24: http://www.flightradar24.com/data/flights/mh17/#37d7c4f zajímavá otočka za Rostovem na Donu, zřejmě dolétával nějaké letadlo.
Flightaware: https://flightaware.com/live/flight/MAS ... /EHAM/WMKK opět bílá zóna, po otočce ani památky.

Takových příkladů je tam samozřejmě víc. Myslím si tedy, že si na flightaware po tom pádu uvědomili tu chybu v systému a opravili ji + flightradar24 má lepší pokrytí.

samozřejmě je tu ještě alobalokloboučkoidni možnost, že flightradar24 usa hackla hned a flightaware až za pár dní.

edit: ten odkaz na blok jsem vzal tady z vlákna. Doufám, že to autorovi toho postu nevadí.

edit2: ta původní trasa by vedla přes kavkaz. Proč by aerolinky naplánovali let přes vysoký hory(tak v 10km to asi moc vliv nemá ale stejně) a další tři státy(museli by platit víc)
Naposledy upravil(a) Chemical Ali dne 21/7/2014, 19:28, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

Sahyb píše:Su-25 může střílet R-27 z 8km na letadlo v 10km nebo ne?
Ne, Su-25 nemůže používat řízené střely středního až dlouhého dosahu z rodiny R-27
Je uzpůsoben nosit dvě lehké řízené samonaváděcí IR střely krátkého dosahu R-60M
samozřejmě může Su-25 střílet s R-60M teoreticky i z 6km na nemanévrující cíl v 10km na vstřícném kurzu je to podmíněné jen tím, aby jej zamkla "viděla" samonaváděcí IR hlavice před odpalem a hlavně charakteristikou cíle, vzdálenost, kurz vstřícný/odletový, rychlost, výška, manévrovacími schopnostmi, i okamžikem překvapení může sehrát výraznou roli a dalšími proměnnými, které hrají klíčovou roli pro úspěšný zásah cíle s každou PLŘS, nemá to tu cenu vypisovat, je to ještě komplikovanější podle různých způsobu navádění, atd.
Naposledy upravil(a) mepu dne 21/7/2014, 19:42, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
grovik
vojín
vojín
Příspěvky: 16
Registrován: 24/5/2008, 08:56
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od grovik »

Takže. Nejprve informace od lidí kteří s tím dělali půl života.

SU-25 může vystoupat do 10 000m a krátkou dobu tam pobýt a nepotřebuje k tomu nic moc zásadního. Jen nabrat v nižší výšce rychlost a správný kurz.
Ohledně radarové odrazu. Pokud by to SU mělo vypnutý odpovídač (proč asi) tak by se mohlo jevit tak jako na videu. Tady to sedí.
I lidé na zemi tvrdili že viděli dvě letadla.
SU-25 údajně sestřelili v Lugansku. Nemůžu teď najít ten článek. Takže nepotvrzeně.
Jak tak šla řeč o satelitech stěhování BUKů a podobně. Došlo na jednu spekulaci. Upozorňuji jen spekulace!

Ukrajinci zcela proti logice věci (přesunou do oblasti bojů protiletadlové systémy, když povstalci nemají s čím létat). Tři dni po sobě je jejich aktivita skutečně velká. Třetí den je letadlo navedeno mim letový koridor. Mezitím jsou přesunuty BUKy na palebnou pozici.
Proč tak najednou?
Protože počasí!
Když víš že tě Rusové sledují z vesmíru co uděláš? Počkáš si na mraky. Ideálně ještě letadlo nasměruješ tak aby se to schovalo právě pod ty mraky.
Na jednom ze snímků je to vidět. Mrak zakrývá značnou část výhledu.
Pro po sestřelu najednou PVO ztichla? No nebyla už třeba. Je dost pravděpodobné, že letadlo bylo vybráno právě kvůli počasí. Nasimulovat místo odpalu lze, tak, že se tam přesunete to lze. Ale nepotřebujete aby Vás u toho někdo viděl.
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od Alchymista »

dobrá úvaha - mraky a možnosť pozorovania z vesmíru môžu byť kľúč.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od skelet »

1) Proč posílat na letadlo bitevník, když mám v arzenálu stíhačky? Tedy pokud je v arzenálu mám..
2) Proč přesunout do oblasti PVO/PVOS? Já bych to udělal taky, když by soused tahal k hranicím vše co se dá a čekal bych, že rebelům vyrazí na pomoc.
3) let nebyl odkloněn.. v té oblasti byl poměrně silný civilní letový provoz
ObrázekObrázekObrázek
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“