Pád letu MH17 na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od kenavf »

Keby to mal byť zásah hlavňovou výzbrojou SU-25 vyzbrojeným protizemnou muníciou,tak by som si to predstavoval nejako takto:
Obrázek
rozdiel by snaď bol len v priemere dier.

alebo takto:
Obrázek
Ale u toho BVP-čka by som asi usudzoval že sa jednalo o viac opakovaných náletov.

Zásah U-2 črepinami rakety S-75:
Obrázek
http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... uselang=ru


Podľa toho to u nášho Boeingu vyzerá skôr na tú raketu zem-vzduch.

CAT píše:Tomas SK: Někdo už sem dával údaj o tom kolik "kuliček" našli v Tučku po sestřelu S-200 a nebylo jich víc než 300, pokud si dobře pamatuju...
Ten údaj som tu nedávno uvádzal ja.V článku sa uvádzalo že sa našlo 350 "zásahov"

Problém je že sa nemôžeme dostať k nejakej schéme hlavíc rakiet zem-vzduch.
Bola tu fotka hlavice KUBu.Podľa nej vyzerá že tá by mala robiť "prstenec" črepín a tak to asi bude aj u BUKu.Takže veľa črepín pôjde aj opačným smerom.
U S-75 tvoria črepiny "kužel" nasmerovaný dopredu a podobne to bude možno aj u S-200 a mohlo by byť tak lepšie využitie črepín(hustota),preto asi v r.2001 napočítali toľko zásahov.
Naposledy upravil(a) kenavf dne 1/8/2014, 19:23, celkem upraveno 1 x.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

Zajímavé smazané z tohoto účtu https://vk.com/omikhaylo screeny UA Buku-M1 a přibližné pozice jejich pořízení uložená na vk 15.července severně od Doněcku a poté poblíž místa pádu stroje kousek východně od Horlivky u města Dbaltsevo > https://vk.com/antimaidancom?w=wall-69838054_40714
třeba to někomu pomůže v pátraní.
Obrázek

zajimavý je že dotyčný tam přidal dnes tu samou fotku https://vk.com/omikhaylo?z=photo1006811 ... s100681165 ale už s umístěním v RF :D
takže je to celé divné, a rychle od toho pryč.
Naposledy upravil(a) mepu dne 1/8/2014, 20:01, celkem upraveno 4 x.
Obrázek
Tomas SK
Příspěvky: 0
Registrován: 28/5/2014, 13:25

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od Tomas SK »

Alchymista píše:Asi žiadna - pri rozmeroch B777 by musela v takomto scenári bojová časť rakety vážiť mnoho desiatok kilogramov. Navyše, letecké rakety používajú hlavne tyčové bojové časti, ktoré pôsobia predovšetkým v smere kolmo na osu rakety.
Niečo ako smerovanie detonácie síce existruje, a využíva sa, ale tu sa bavíme o stroji s rozpätím ~60 metrov, takže vzdialenosť od bodu kontaktu rakety s krídlom po kabínu pilotov bude minimálne 30 metrov. To je obstojná vzdialenosť aj na výbuchom tvarované projektily, tlaková vlna už nie je na takú diaľku dosť intenzívna, a črepiny sa významne rozptýlia v priestore - ich hustota klesne na 1 kus na meter štvorcový alebo menej (za predpokladu, že ich z plášťa bojovej časti vznikne ~10 000 -> stredná hmotnosť ~3,5gramu)

ad British Aerospace 125-800 - na trupe nie je ani stopa po deštrukčnom kruhu tyčovej bojovej časti R-60 - a ten dosahuje priemer ~3-3,5 metra. Takže osa rakety musela v momente výbuchu smerovať tak, že bola značne odklonená od osy trupu lietadla.

Neexistuje žiadny rozumný dôvod pre špekulácie o dvoch kontaktoch lietadla s raketou - na krídle a na kabíne. Raketa nemá žiadny zdroj informácie o tom, že ju "tam vpredu" čaká lákavejší cieľ - a nemá žiadny dôvod k nejakým podobným úvahám. Ani na také úvahy nie je vybavená. Vyhodnotí len to, že cieľ je náležite blízko, v účinnom dosahu bojovej časti. A kontakt s krídlom je jednoznačne znamenie, že cieľ JE dostatočne blízko.
Kedze ale na kridlach MH17 nie su stopy po vybuchu, mohli by sme vylucit ze raketa priletela zo zadu z lava bo by vybuchla blizo kridla a to by bolo ocmudene. Tie ryhy ale vykazuju smer odzadu a pom museli vzniknut az pri pade ulomkov na zem
1stCLJan píše:Otvory po fragmentech na levé straně jsou u vnitřního plechu dovnitř, to odporuje tvé teorii příletu rakety zprava ze předu.
potom tiez mozeme vylucit ze priletela zpredu z prava

ostava teda prilet z lava z predu a potom mozeme vylucit ze strela priletela od Torezu, Sachtarka, Snizneho... a musela priletiet niekde od smeru Lugansk-Krasnyj Luc. Ak to nebolo lietadlo ale BUK, kto mal BUK na tejto strane Neviem rychlo najst tu rusku mapku ...

EDIT
potom by mohol byt nasledovny scenar:
raketa (napr. BUK) prileti z lava +- kolmo na smer letu, urobi co ma urobit (mozna prerazi aj kridlo), srapnely, ak sa pohybuju zhruba kolmo na smer letu rakety poskodia cumak boeingu (potom by nieco podobne ale muselo byt aj niekde medzi kridlom a chvostom) (mozno tak ze kabina odpadne), piloti su mrvy a teda nevolaju o pomoc pripadne vysielaci kaput, lietadlo vplyvom poskodenej lavej casti sa staca dolava a straca vysku a rychlost (toto by odpovedalo ruskym zaznamom z radaru - tam je vidiet ze lietadlo straca rychlost a potom meni smer na severo-vychod a za nim sa objavuju radarove stopy asi ulomkov), odpovedac ak je umiestneny niekde v chvoste este vysiela a preto ho rusi maju stale na radare no a potom sa dalej rozpada a pada k zemi ...

a teraz uz naozaj na dnes koncim.
Naposledy upravil(a) Tomas SK dne 1/8/2014, 19:43, celkem upraveno 1 x.
Tomas SK
Příspěvky: 0
Registrován: 28/5/2014, 13:25

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od Tomas SK »

z vlakna o ukrajine:
mepu píše:Tomas SK: Mohlo mu dojít palivo, tak počítám, že v takovém případě, ať je kde je, se spustí přistávací sekvence, možná bych i čekal u takového stroje autodestrukci, a nebo obyčejná technická závada třeba na motoru a hold si sedl.

---
V sídle NATO potvrdil, že vojáci UA, v rozporu s tvrzením Kyjeva, používají balistické rakety při útocích na opolčence.
http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/ ... 7-psey.htm

19 raketová brigáda UA s Točkama-U - je to jen ilustrační video z r.2011
Potom este mam tri teorie za ktore ma asi zmazu, ale dam, jedna lepsia ako druha:
1-MH17 uplnou nahodou trafila UA balisticka raketa
2-MH17 sa nechtiac zrazil s nejakym UAV schopnym letiet vo velkej vyske (kto ma take? Predpokladam ze UA nie, tak asi NATO alebo rusi)
3- na zaver James Bond - sadnem do nejakeho gulfstreamu, vo vyske 5km otovrim dvere , vytiahnem Iglu a ta dalsich 5 km k boingu zvladne a nik na nebude podozrievat (toto je moc pritiahnute z vlasy, ale teoreticky by to slo)

pekny vikend
Uživatelský avatar
kozlustechnykus
poručík
poručík
Příspěvky: 769
Registrován: 9/3/2014, 20:24

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od kozlustechnykus »

3 - to otevreni dveri a zemereni bych chtel videt :-D
„Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků, nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení."
Michal Jankovec clen rady CT
Tomas SK
Příspěvky: 0
Registrován: 28/5/2014, 13:25

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od Tomas SK »

kozlustechnykus píše:3 - to otevreni dveri a zemereni bych chtel videt :-D
Namet na Bondovku alebo Chucka Norisa :D Moznost 3 nebrat vazne :D
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

Tak pozor, hodně zajímavý screen http://savepic.ru/5498091.png buď je to celé fake, nebo to pak spouští lavinu otázek.
Fake to není stačí si to vyjet v google cache, a minimálně ty data přidání fotek sedí !!! ještě by to chtělo nějak ověřit ty uložené pozice u fotek, což z google cache bude oříšek.
viz > http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=cz
dotyčný evidentně mazal a nahrával znova dnes stejné fotky akorát s lokací v RF už (což sfalšovat není problém stačí si při nahrávání fotky zapnout aplikaci fakeGPS v mobilu).
ale mám nápad jak vytáhnout z cache i tu fotku z 15.7 stačí mě jen jít na pár co si tam nechal a podle jejich url teda ID fotky připočítávat čísla, mění se jen o jednotky při jiné fotce na časové ose, tak při troše štěstí bych mohl najít neznámou URL na které to bylo.
Obrázek
majod
vojín
vojín
Příspěvky: 14
Registrován: 27/10/2011, 13:47

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od majod »

mepu,myslis tu fotku pri navigacnom pulte BUK u?
Inac tomas pred chvilou tu bolo dorazne varovanie admina ,takze bonda by som sem netahal...
s fotiek co su nam dostupne by sme sa mohli zhodnut v tom :
1 nebol to kanon
2 nebola to bomba
3 zasah bol z lavej strany
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

majod píše:mepu,myslis tu fotku pri navigacnom pulte BUK u?
jojo fotku zevnitř buku (bude to foceno buď v přehledovém radaru 9S18 Kupol nebo velitelském stanovišti 9S470?) která měla být pořízená (nahrána 15.7 z oblasti přibližně někde +- u Debalceva) samozřejmě to nic nedokazuje, jen je to trochu divné, jak to maže, nahrává některé stejné fotky s lokaci v RF, ale tu zevnitř tam ještě znova nenahrál, vzhledem k tomu, že ten profil na vk fake nebude, a o dotyčném se píše i v "novinách" (dá se tam poznat na fotkách) > http://cerkva.horodok.lviv.ua/ tak je to zajímavé jen z toho hlediska, že pravděpodobně pokud se to prokáže a ty pozice nahraných fotek budou sedět +- autobus hlavně ty zevnitř buku, tak máme pozici minimálně jednoho UA buku a jeho přesun 15.7 od Avdijivky u Doněcka k Debalcevu. Samozřejmě je to jen indicie z neoficiálních zdrojů, nehovoříc o ničem, může tomu člověk věřit nebo ne. Jen se mě zdá divná ta figura dotyčného, žádný ucho to nebude, a působil evidentně už i na Majdanu v nějaké polovojenské organizaci dle fotek, tak asi ne má to být nějaký kaplan či co? ale to je jedno mě zajímá ta fotka nahraná 15.7 snad se k ni nějak ověřitelně dopracuji i s pozici.
Naposledy upravil(a) mepu dne 1/8/2014, 21:05, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
majod
vojín
vojín
Příspěvky: 14
Registrován: 27/10/2011, 13:47

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od majod »

asi sa zhodneme ze chlapik si narobil vazne problemy.studoval som teraz jedno video z miesta katastrofy a je tam pravdepodobne zasah smerovky skusim to sem skopirovat
kiwi
Příspěvky: 0
Registrován: 20/7/2014, 20:26

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od kiwi »

mepu píše:
majod píše:mepu,myslis tu fotku pri navigacnom pulte BUK u?
jojo fotku zevnitř buku (bude to foceno buď v přehledovém radaru 9S18 Kupol nebo velitelském stanovišti 9S470?) která měla být pořízená (nahrána 15.7 z oblasti přibližně někde +- u Debalceva) samozřejmě to nic nedokazuje, jen je to trochu divné, jak to maže, nahrává některé stejné fotky s lokaci v RF, ale tu zevnitř tam ještě znova nenahrál, vzhledem k tomu, že ten profil na vk fake nebude, a o dotyčném se píše i v "novinách" (dá se tam poznat na fotkách) > http://cerkva.horodok.lviv.ua/ tak je to zajímavé jen z toho hlediska, že pravděpodobně pokud se to prokáže a ty pozice nahraných fotek budou sedět +- autobus hlavně ty zevnitř buku, tak máme pozici minimálně jednoho UA buku a jeho přesun 15.7 od Avdijivky u Doněcka k Debalcevu. Samozřejmě je to jen indicie z neoficiálních zdrojů, nehovoříc o ničem, může tomu člověk věřit nebo ne. Jen se mě zdá divná ta figura dotyčného, žádný ucho to nebude, a působil evidentně už i na Majdanu v nějaké polovojenské organizaci dle fotek, tak asi ne má to být nějaký kaplan či co? ale to je jedno mě zajímá ta fotka nahraná 15.7 snad se k ni nějak ověřitelně dopracuji i s pozici.
Asi to nepomůže při lokaci, ale aspoň nikdo nebude zpochybňovat, že Kyjev neměl BUKy rozmístěné. Toto je záznam ukrajinského kanálu "Čas Č"
http://rutube.ru/video/23e7cf9aacce8d3a ... e48ff9f28/ den před katastrofou. Baterie BUKu se ukáže v 4:43. Možná to někdo dokáže porovnat se satelitními fotkami, které Rusové rozkryli ukrajinské SBU: http://eng.mil.ru/en/analytics.htm Na překládání je to moc dlouhé, ale jen pro zajímavost: "...podle Ruského sytému sledování vesmírného prostoru, ukrajinské satelity SIČ-1 a SIČ-2 neletěly nad tímto prostorem od 10.00 do 13.00 moskevského času (GMT+4, 9.00-12.00 GMT+3) 12., 16., 17. a 18. července 2014. V čase, který je vyznačen na snímcích, americké elektronicky-optické satelity řady Key Hole letěly nad tímto prostorem, takže zdroj snímků pro ukrajinskou SBU je zřejmý..."
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od cover72 »

Upozorňuji, že jakákoli GPS data vztahující se k Ukrajině a přilehlým částem RF jsou velmi pochybná a neměla by se brát směrodatně.

Rusko ukončilo činnost kalibračních stanic GPS na území RF, a co více, ICAO a ruské ŘLP dostalo opakovaně informace, že civilní přijímače GPS nad Ukrajinou selhávají.

http://rbth.com/politics/2014/05/14/rus ... 36643.html

http://en.itar-tass.com/world/729948
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

URL na klíčovou fotku sem našel http://vk.com/omikhaylo?z=photo10068116 ... s100681165 která už neexistuje, problém je, že sice webarchiv má záznam z dneška dotyčné URL i s fotkou ale už nenačte nic víc než jen rámec a fotku, bez dalších údajů :( viz: > http://web.archive.org/web/201408010858 ... s100681165 což je škoda, bo takhle tu pozici nezískáme, asi nám zbude buď věřit či nevěřit, každopádně datum nahrání fotky 15.7 z > google cache potvrzuje aspoň tohle.
Jinak ten kaplan vypadá že pendloval mezi vojáky a vozil jim zásoby, dary, výstroj, neprůstřelné vesty, tedy nemuseli se od Doněcka z oblasti okolo Avdijivky stěhovat nutně nějaké Buky k pozici pořízení fotky v přehledovém radiolokátoru Buku popř vel. stanovišti v oblasti Pereval's'kyi která se rozkládá mezi Dobalcevem a Alčevskem, spíš bych řekl, že tam jeli s nějakou pomocí za posádkou a tam si cvakl pár fotek, z kterých by vyplývalo, že v této oblasti měli UA posádku PVO s baterii Buku (dle fotky z velitelského stanoviště).
ještě jeden link pro zájemce o tuto další záhadu >http://imgur.com/a/yapZ7#M4a6EUk
Ať si z toho vezme každý co chce, ja už nato .... :)

cover72: to sice máš pravdu, ale je taky docela pochybné jak dotyčný kaplan zametá prokazatelně stopy.
Naposledy upravil(a) mepu dne 1/8/2014, 22:30, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Uživatelský avatar
cover72
7. Major
7. Major
Příspěvky: 3160
Registrován: 12/6/2007, 20:09

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od cover72 »

Jo. To já jen obecně, i k těm fotkám "ruských vojáků podle GPS na Ukrajině" a k tomu, co může vylézt z on-board GPS jednotek MH17.

Dnešní Evropané jsou už moc zvyklí brát technologické vychytávky jako GPS za etalon neomylných a směrodatných informací a to je špatně: furt je to jen technika a ta selhává. A na Ukrajině zjevně již dlouho a velmi. ;-)
krajta
Příspěvky: 1
Registrován: 1/8/2014, 22:24

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od krajta »

Dobrý večer, noc. Nerad začínám otázkou ktrá může hned v začátku znít zbytečně, ale... Znáte tenhle zdroj fotografií?
https://www.flickr.com/photos/jeroenakkermans/sets/
krajta
Příspěvky: 1
Registrován: 1/8/2014, 22:24

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od krajta »

Sem se chtěl zeptat, když už jsem sem dal ten dokaz https://www.flickr.com/photos/jeroenakkermans/sets/

jestli vidíte to co já...?
https://www.flickr.com/photos/jeroenakk ... 471359080/

Plášť je odchlípnutý, ba i vytržený směrem ven proto, že submunice v rozmezí mezi vrchním pláštěm a "tím zeleným" pod ním, začíná pořádně "hořet" (píš se to už podobá explozi že?) a plyny způsobí odchlípnutí svrchního pláště ba i trhání nýtů. (trošku to připomíná krátery na měsíci že?). Když z toho co vidím, vyloučím odchlípnutí způsobené tímto efektem, marně hledám díru která by bya udělaná "zevnitř". Spekuluju na ban? nebo to ještě ne...?

Budu trošku znít jako Klaus, ale "...prostě žádné průstřely zevniř nevidím".

Naopak podle úhlu dopadu "kráterů i kráteříků" se dá (snad) i odhadnout ve kterém směru dopadala submunice, (s přihlédnutím k vzájemné rychlosti střela/letadlo)?

Pak bych měl ještě dotaz na to jak vlastně vypadá ten "oblak submunice" když se ta hlavice rakety rozprskne? Je to jako stěna, koule, nebo podélná hruška?

Taky je tu fotka toho dílu zezadu:
https://www.flickr.com/photos/jeroenakk ... 5471359080

Fotky v original rozlišení jsou i 4608 x 2592 ;-)
krajta
Příspěvky: 1
Registrován: 1/8/2014, 22:24

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od krajta »

Tahle fotka také mnohé napoví...

https://www.flickr.com/photos/jeroenakk ... 5/sizes/o/
krajta
Příspěvky: 1
Registrován: 1/8/2014, 22:24

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od krajta »

Ještě bych měl dotaz zda dokážete alespoň přibližně identifikovat tuhle střepinu...?

Je to napytel s měřítkem, ale snad...

https://www.flickr.com/photos/jeroenakk ... 555917178/

Tady by se měřítko snad dalo podle toho pytlíku na elektroniku...

https://www.flickr.com/photos/jeroenakk ... 555956728/
majod
vojín
vojín
Příspěvky: 14
Registrován: 27/10/2011, 13:47

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od majod »

podla tych lomov a zakriveni by som usudzoval na ocel .
velmi dobre fotky hore vyssie tam su patrne priestrely celkove sa to zacina uberat jednym smerom az na tu spravnu poznamku smkt 42- ze je podozriva ta nizka rychlost crepin
Dovolim si aj ja malu scifi myslienku -Nahodny delostrelecky granat?
Liberatory tiez lietali v tejto vyske a nemci im uspesne pustali zilou
Halladin
četař
četař
Příspěvky: 70
Registrován: 21/7/2014, 11:56
Bydliště: Hustopeče

Re: Pád letu MH17 na Ukrajině

Příspěvek od Halladin »

majod píše:podla tych lomov a zakriveni by som usudzoval na ocel .
velmi dobre fotky hore vyssie tam su patrne priestrely celkove sa to zacina uberat jednym smerom az na tu spravnu poznamku smkt 42- ze je podozriva ta nizka rychlost crepin
Dovolim si aj ja malu scifi myslienku -Nahodny delostrelecky granat?
Liberatory tiez lietali v tejto vyske a nemci im uspesne pustali zilou
Jenomže Němci měli fůru dělostřeleckých PL baterií, a to se už dnes nepěstuje. A že by granáty z houfnic lítaly až tak vysoko ?
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“