Sovětský základní bojový tank T-72

Obrněná a tanková technika

Moderátoři: Julesak, sa58

Odpovědět
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od Dzin »

Polarfox píše:
Julesak píše:Už modernizované T-72B, T-90 ani T-90A sa nemodernizujú lebo sú stále v službe staršie tanky s ktorými sa ešte ráta (nemodernizované T-72B). Tie sú na rade prvé. Každá ďalšia modernizácia T-72B je o nejaký komponent rozšírená - mne to ako logická línia príde - postupne na ne dávajú systémy z T-90A.
V tomhle se musím zastat Dzina, Raba atd. - ta vývojová linie je jen sled ad hoc modernizací, které možná drží vývojovou základnu, ale to je tak vše. Samozřejmě je to do značné míry problém finanční, ale i tak...

To je jako kdybychom u našich dejme tomu (příklad, vše fiktivní) 100 T-72 postupovali stylem:
1) na 50 ks namontujeme lepší kanón a SŘP a uděláme z nich T-72M1
2) na 15 ks namontujeme k tomu dynamickou ochranu a uděláme z nich T-72M2
3) na 20 ks ještě vyměníme motor a budeme mít T-72M3
4) na 15 ks přidáme možnost odpalovat řízené střely a máme T-72M4

Takže dle zde rozšířeného názoru tu máme tanky, kdy každá verze je lepší než ta předchozí a vždy máme něco nejmodernějšího, což má být prý dobré. Dle mého je to nekoncepční bordel (který bude dále zatěžovat údržbu a komplikovat budoucí úpravy) a nejdříve by se měla nastavit nějaká hladina pro celkovou modernizaci a pak ji vykonat masově. Tj. všech 100 ks předělat na T-72M4, případně T-72M3 a nebo pokud nebudou finance, modernizovat méně kusů, ale všechny na jeden standard. A ne že z nedostatku financí a koncepčního plánování udělám zase nějakou směsku verzí jak mi to bude padat pod ruku a co budu chtít zrovna vyzkoušet/mám na skladě.
Vystihl si to úplně přesně, k tomu se dá dodat snad jen, že v ruském případě je to ještě ve větší míře díky většímu počtu techniky.
Julesak píše: Teda ruské tanky majú termovíziu +/- rovnaku ako leclercy, chápem dobre? A US Army či Bundeswehr zaviedli novšiu minulý rok? A toto má byť to strašné zaostávanie?
Ano je, protože to zavedení znamená, že mu předchází kooptace do výzbroje, tedy integrace do tanku a jeho systémů. Není to tak, že jen nakoupím něco a dám to do tanku. A v Rusku právě moc ona integrace různých částí do systému obvykle dost vázne. Nejznámější případ posledních let je radar Mi-28. Resp. je to mnohdy děláno dost neuceleně a nesystematicky.
Mají jako generačně starší Leclercy, novější používají jiný typ, který by měl být v budoucnu součástí modernizace T-72B4.

Ohledně Armaty, vycházím z informací Alexeje Chlopotova, bylo to uveřejněno i v ATM.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od Julesak »

K T-72B - prvé dve verzie: pôvodný T-72B s Kontakt-1 (prípadne bez) a od roku 1989? s Kontakt-5 sú ešte produktom sovietskej vyzbrojovacej politiky.

Prvá "ruská" modernizácia T-72B, opticky odlíšiteľná novou meteostanicou sa datuje niekam do roku 2006 - prvé prebratie prvkov s T-90A po nabehnutí jeho sériovej výroby.
Prešla ňou časť originálnych T-72B s Kontaktom-1 i časť novších s Kontaktom-5 - v tejto fáze sa ešte Kontakt-1 (ak bol) nemenil.

Druhá ruská modernizácia je T-72B3, v radovej službe niekedy od roku 2011/12. To je zatiaľ všetko. Mne to ako nejaký nadmerný počet verzíí nepríde. Ja tam vidím skôr snahu zjednotiť T-72B, T-90A (výhľadovo asi aj pôvodné T-90) čo najviac a príde mi to správne. Ďalším krokom by mala byť verzia B4(pravdepodobné označenie).

(veliteľské "K-verzie" som vynechal schválne, pre účely tejto diskusie sú irelevantné)

K Armate - ak bude mať Essu, tak to nie je OK, ak ešte starší typ tak je to problém. V prototypovej fáze môže niesť hocičo.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Uživatelský avatar
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 5878
Registrován: 5/11/2010, 21:01
Bydliště: Praha

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od Polarfox »

Jenže tam jsou i další věci jako počty atp. Mě prostě přijde, že Rusko chce mít a zachovat všechno, ale v konečném výsledku nemá pořádného nic. A to nejsou jen tanky... Všude od všeho kousek, možná často vysoce moderních systémů, ale v pochybném množství. Mám takové neblahé tušení, aby to s celou Armatou nedopadlo stejně...tj. pár kusů a mezitím se vedle toho budou dále pytlíkovat verze starších tanků (tj. místo toho, aby vyčistili stůl a všechny zdroje vrhli do nové vlny). Mě to přijde jak když čekají, že zas nastane éra SSSR a finance potečou proudem, takže do té doby budou zuby nehty nad hladinou držet co jde po pár vzorcích a pak se to namnoží....ale co když to "pak" nepřijde? Finance na armádu sice zatím rostou, ale zaprvé to nemusí vydržet a zadruhé by bylo potřeba ještě o hodně více, aby se všechny ty kategorie vzorků mohly klonovat v dostatečném množství. Na jednu stranu tedy ten ruský problém/princip celkem chápu, ale někdy mi to přijde dost zvláštní.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od Lord »

Jedná se o skoro „normální“ ruský model. Proč vše nákladně šperkovat na nejmodernější systémy, které za chvíli stejně zastarají? Oni co mají, tak jím stačí a případě války, mobilizují a třeba to uplatní, když bude pádný důvod.

Mají ve vývoji novou Armatu. Za rok už mají první kusy sloužit v armádě, a to by měla být kvalitativně jiná třída. Informační a řídicí systém tanku má být plně digitální.
Zdroj: http://c4-isr.blogspot.cz/2013/06/nove- ... tanku.html

Možná to jsou jen přehnané ambice, které budou vyžadovat další finance. A Rusové budou muset koncepčně máknout na technologickém vývoji.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od Dzin »

Jenže to je právě ten problém, Rusové sice mají oficiálně pár modernizací, ale reálně je jich daleko více. Je to jejich přístupem k údržbě. Za určitý čas jsou používané ruské tanky na rozsáhlou údržbu, což znamená, že se jim vymění "prošlé" součástky, tedy ty, které mají určitou dobu provozu a ne podle toho, jak reálně jsou opotřebené. A v rámci toho se jednotlivá vozidla i vylepší, obvykle tím, co je po ruce a ne na nějaký ucelený jednotný vzor. Někdy mi přijde, že se o tom rozhodne přímo na místě, kde se údržba provádí. Sice se tento přístup mění a chce se přejít na "západní", ale zatím je to teprve na začátku. A to je potom i problém toho, že Rusové obvykle o sto šest představují různé modernizace svých tanků, ale do výzbroje jich zavedou oficiálně jen zlomek a ještě k tomu ve směšných počtech. Třeba podle ATM v roce 2013 bylo tehdy nejnovější modernizace T-72 (T-72BA resp. T-72BA1) modernizováno v letech 2000 - 2009 přes 100(!) tanků.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od Julesak »

Dzin píše:Za určitý čas jsou používané ruské tanky na rozsáhlou údržbu, což znamená, že se jim vymění "prošlé" součástky, tedy ty, které mají určitou dobu provozu a ne podle toho, jak reálně jsou opotřebené.
S týmto súhlasím.
Dzin píše: A v rámci toho se jednotlivá vozidla i vylepší, obvykle tím, co je po ruce a ne na nějaký ucelený jednotný vzor. Někdy mi přijde, že se o tom rozhodne přímo na místě, kde se údržba provádí.
Nehnevaj sa ale toto je podľa mňa rovnaká hlúposť ako T-90 bez Štory a pod.
Dzin píše: Třeba podle ATM v roce 2013 bylo tehdy nejnovější modernizace T-72 (T-72BA resp. T-72BA1) modernizováno v letech 2000 - 2009 přes 100(!) tanků.
Nejdem sa hádať o počte starších modernizácií T-72B, ale B3 je pomerne rozšírená (niekoľko sto kusov). Stačí pozrieť videá buď tu alebo v téme ruskej reformy. Napr. všetky v Južnom vojenskom okruhu by mali byť v tomto štandarde.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od rabo »

No, fotku T-90A bez Kataríny som ešte nevidel.
Problém je, že nikto poriadne nevie koľko je tých T-90A s Katkou. Koľko si videl týchto tankov s otvoreným nočným zameriavačom ?
Pancierovanie? Ten pomaly meter fyzickej hrúbky na čele je nedostatočný? Motor - čo konkrétne? Spotreba, merný výkon? Klíma, diagnostika? O munícii som písal vyššie. SRP - v čom?
Pancierovanie ? Ak si zoberieme, že Rusko malo už pripravený Relikt a Kaktus pre nové tanky, tak Kontkat-5 z 80. rokov je troška archaizmus. Ale Ok, je postačujúci. Motor. Starý. SRP na úrovni konca 80. rokov.
V najbližšej dobe určite nie. Sú iné priority.
A o tomto je to celé. RA má iné priority a tanky sú len taký prívesok a ich modernizácia presne vystihuje to ako sa na ne pozerajú. Modernizujú ich bez zrejmej koncepcie s tým, že riešiť sa to možno bude niekedy v budúcnosti,ale to bude problém niekoho iného.
Môžeš byť trochu konkrétnejší? Aký typ tanku má modernejšiu termovíziu?
No tak tie moderné majú hlavne min. 2 termovízie.
Tenhle konkrétně nezaostává za druhou generací. Ale zaostává za třetí, kterou začínají dávat do moderních tanků na západě. Celkově ale zaostávají ruské přístroje. Jinak jsem si taky říkal, že tímhle by je Francouzi zasáhli na dost citelném místě. Ale ono i obecně EU, bez ní by ruská armáda ztratila velmi rychle dech. Proto nestojí o nějakou větší konfrontaci.
Tu by som sa tohto až tak nedržal, lebo už teraz má údajne Rusko licenčnú dohodu na poslednú verziu Karaíny XP a tá už je naozaj špica. A sú oblasti elektroniky kde sami už "západ" min. dobehli - spojenie, velenie, digitalizácia... Len sa čaká na stroj ktorý to všetko bude mať. Len kedy ten príde.
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od Julesak »

rabo píše:Problém je, že nikto poriadne nevie koľko je tých T-90A s Katkou. Koľko si videl týchto tankov s otvoreným nočným zameriavačom ?
Okrem prvých 32 všetky. Ale je pravda, že ten kryt v ktorom je umiestnená je na 99% zavretý. Ale riešilo sa to v téme T-90 alebo T-72 so záverom, že ju šetria (hodiny prevádzky) ako sa len dá, lebo je strašne drahá.
rabo píše: Modernizujú ich bez zrejmej koncepcie s tým
Môžme sa dohodnúť, že tu sa nedohodneme.
rabo píše:Len sa čaká na stroj ktorý to všetko bude mať. Len kedy ten príde.
Naposledy sa hovorilo o 9. máji 2015... to by bola pekná premiéra.
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od rabo »

Naposledy sa hovorilo o 9. máji 2015... to by bola pekná premiéra.
OK. Necháme sa prekvapiť. Hlavne tým čo bude potom.
Okrem prvých 32 všetky. Ale je pravda, že ten kryt v ktorom je umiestnená je na 99% zavretý. Ale riešilo sa to v téme T-90 alebo T-72 so záverom, že ju šetria (hodiny prevádzky) ako sa len dá, lebo je strašne drahá.
Je to možné a naozaj všetky T-90A1 asi tu Katarínu majú. Veď ich zase nieje tak veľa.
Môžme sa dohodnúť, že tu sa nedohodneme.
A teraz Ťa prekvapím. Dohodnem sa. T-72BA/1 je teba brať ako modernizáciu poplatnú dobe svojho vzniku - málo peňazí, ale nárast bojovej hodnoty, nie vo všeobecne populárnych ukazovateľoch, ale proti T-72B nárast. Početnosť zanedbateľná k počtu zavedených tankov v armáde. T-72B3 je výraznejšia modernizácia a dá sa pokladať z hľadiska prestavby, bojovej hodnoty a aj početnosti za relevantnú modernizáciu. Je to prvá modernizácia tanku T-72B v novej ére RA. Za novú éru RA pokladám dobu kedy už Rusko začína presúvať do obrany väčší objem peňazí a už začína budovať modernú armádu. Je možné, že teraz príde T-72Bx, ktorá bude úplne iný level, ale T-72B3 už bude čo do početnosti a aj bojovej hodnoty rešpektovaná modernizácia .
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od Skeptik »

rabo píše:
Okrem prvých 32 všetky. Ale je pravda, že ten kryt v ktorom je umiestnená je na 99% zavretý. Ale riešilo sa to v téme T-90 alebo T-72 so záverom, že ju šetria (hodiny prevádzky) ako sa len dá, lebo je strašne drahá.
Je to možné a naozaj všetky T-90A1 asi tu Katarínu majú. Veď ich zase nieje tak veľa.
Dá-li se věřit ruské Wikipedii, a v tomto případě myslím, že dá, protože se odvolává na "The Military Balance 2013, strana 199", tak Armáda RF provozuje cca 300 tanků T-90 a dalších cca 200 má uloženy.
Z tanků verze T-90A / T-90KA je 32 T-90A (model 2004) s "Buranem-M", 217 T-90A (model 2006) s "ESSA" s Katarínou FC.
Celkem s ESSA a Kateřinou ... 217 tanků.
Zda je to málo či moc nechám na posouzení každého individuálně :)
Т-90 модификации 1992 года (объект 188) — ~120 танков;
Т-90А модификации 2004 года (объект 188А1) — 32 танка с ночным прицелом наводчика «Буран-М»;
Т-90А модификации 2006 года (объект 188А1) — 217 (+120 до 2011 года) танков с тепловизором «Эсса» с матрицей Catherine FC.
Naposledy upravil(a) Skeptik dne 20/6/2014, 23:59, celkem upraveno 2 x.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od rabo »

V auguste 2007 podpísalo Rusko s Thalesom zmluvu na 100 ks Katherin FC a až v júly roku 2010 na spoločnú výrobu.
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od Skeptik »

rabo píše:V auguste 2007 podpísalo Rusko s Thalesom smluvu na 100 ks Katherin FC a až v júly roku 2010 na spoločnú výrobu.
Ale to by odpovídalo, ne?
V roce 2006 se připraví a testuje T-90A1 model 2006 s ESSA a Catherine FC. Osvědčí se. V roce 2007 se objedná prvních 100 ks Catherin a v roce 2010 se dohodne jejich výroba.
Mimochodem to koresponduje i s tím údajem v závorce, že do konce roku 2011 bylo dodáno cca 120 tanků T-90A1 modelu 2006 (to "+120" vnímám jako "více než 120 ks").
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 2134
Registrován: 16/1/2007, 11:52

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od rabo »

Nechce sa mi to rozoberať , ale celkov má RA okolo 250 až 280 tankov T-90A a z nich len niečo málo cez 210 je s Katerinou. To čo je na viki je nepresné.
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od Skeptik »

rabo píše:Nechce sa mi to rozoberať , ale celkov má RA okolo 250 až 280 tankov T-90A a z nich len niečo málo cez 210 je s Katerinou. To čo je na viki je nepresné.
Rabování, omlouvám se, na Wiki je to přesně, chyba byla u mne. Nevím proč jsem si T-90CA přeložil jako T-90KA, čímž jsem 185 tanků vyrobených pro Alžír a 4 téhož typu pro Turkmenistán (mimochodem všech 189 má skutečně ESSU a Catherine FC) započítal do výzbroje ruské armády.
RA tedy ve skutečnosti má 32 ks T-90A1 s Buranem-M a cca 217 s ESA.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od Alchymista »

Sýrska úprava Z-72 pre boje v meste
Obrázek
- mrežové štíty doplnené predstavným pancierom,
- reťazové závesy vpredu, možno i vzadu, a okolo celého obvodu veže
Naposledy upravil(a) Alchymista dne 11/8/2014, 20:10, celkem upraveno 1 x.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
Aaron Goldstein
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 3062
Registrován: 19/7/2014, 19:38
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od Aaron Goldstein »

Alchymista píše:Sýrska úpraba Z-72 pre boje v meste
Jenže zrovna třeba Javelin umí dopadat zvrchu... I když pravda, že v Sýrii je pravděpodobnější nějaký RPG-7 jak Javelin...
Obrázek

Že jsem paranoidní ještě neznamená, že po mě nejdou...
keldor
rotmistr
rotmistr
Příspěvky: 139
Registrován: 5/11/2010, 11:42

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od keldor »

Pěkný městský protiteroristický speciál :D
Uživatelský avatar
Julesak
6. Podplukovník
6. Podplukovník
Příspěvky: 6387
Registrován: 7/8/2007, 18:26

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od Julesak »

Neviem či to na 19 stranách témy T-72 už je, ale tento obrázok
Obrázek
by mal udávať počty vyrobených kusov T-72 (a odvodených vozidiel) v Uralvagonzavode.

Mňa z toho zaujalo to, že ak sa T-72B vyrábal od roku 1985, tak ich je viac ako dosť na vyzbrojenie celej dnešnej ruskej armády (rozumej je ich dosť na hĺbkovú modernizáciu).
Zdroj a pár detailov navyše: http://bmpd.livejournal.com/960067.html
Obrázek

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.

Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
zenith0009
štábní praporčík
štábní praporčík
Příspěvky: 578
Registrován: 6/9/2012, 22:33

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od zenith0009 »

Íránská úprava T-72S pro boj ve městě
Obrázek
Naposledy upravil(a) zenith0009 dne 18/9/2014, 14:00, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Sovětský základní bojový tank T-72

Příspěvek od Alchymista »

Sýrska "mestská" úprava mi pripadá "robustnejšia" a solídnejšie urobená. Asi to bude bojovými skúsenosťami z reálneho nasadenia...

Sýrska "mestská" úprava T-72 z iného pohľadu:
Obrázek
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Odpovědět

Zpět na „Obrněná technika“