zenith0009 píše:S tim Tureckem to zase nebude tak černý. To by tam museli nejdřív zakázat fotbal, a to ještě hodně dlouho neprojde

Islamismus a fundamentalismus ala ISIS spolu nemají nic společného. V Sýrii se islamisté (a další) fundamentalistům postavili, bohužel ne s velkým úspěchem.
No já to vidím jinak:
Islamismus je, pokud se nepletu zastřešující termín pro všechny formy politických ideologií, které se odvolávají na islám jako základní zdroj politického a právního myšlení a požadují návrat muslimů ke svým náboženským kořenům. Potud by mě osobně nijak nevadil. Co si muslimové u nich doma dělají je jejich bagr.
Na druhou stranu ale je asi fakt, že islamismus je skutečně asi kontroverzní termín a jeho definice se od sebe navzájem liší. Přední islamističtí myslitelé zdůrazňují důležitost nastolení islámského práva (šaría) mezi muslimy, panislamickou politickou jednotu, a také likvidace nemuslimských, často západních, vojenských, ekonomických, politických, sociálních a kulturních vlivů v muslimském světě z důvodu jejich nekompatibility s islámem. Tedy odmítají náš vývoz dobra, tedy ty naše bláboly o demokracii v těchto zemích.
Ti co muslimy nekriticky či kriticky obdivují a věří na rozdíl ode mě na multi -kulti tvrdí, že principy islamismu jsou méně striktní a mohou být definovány jako forma „podpory [muslimské] identity, autenticity, obrození nebo obnovení muslimské komunity“. To by mi také nevadilo. Ale jen pokud si tyto aktivity dělají doma a ne u nás v Evropě.
Islám je náboženství. A nikdy nebyl, alespoň pokud vím považován za politickou idologii. Islamismus je politická ideologie. Tím se ale dostal do sporu s dějinami muslimských společností a názorem většiny muslimů. Islamisté totiž islám používají jako revoluční politickou ideologii překonávající všechny ostatní, zejména se vymezují proti komunismu a kapitalismu. Tvrdí, že islám je božskou ideologií prostou omylů skrytých v lidských pojmech a idejích, které vznikly po jeho vzniku a popisu jeho obsahu v Koránu.
Z toho potom islamista dovozuje, že islám poskytuje od samého počátku detailní a božsky předurčené přístupy v záležitostech jako politická struktura nebo ekonomika, zákony, zvykové právo, morálka, sociální oblast a ty mohou být z výše popsaného vidění světa islamisty realizovány pouze cestou zničení institucí založených na kapitalismu a komunismu. O těch Korán nepíše. Pokud o nich Korán nepíše, nemají na svět co dělat ve všech svých podobách a mutacích. Pokud jsou tyto struktury a systémy považovány v psaném božím slovu za neexistující, islamisté budou usilovat o jejich likvidaci. Nemohou jinak.
Fundamentalismus:
„Fundamentalismus je přesvědčení (nejčastěji náboženské) o absolutnosti vlastní pravdy, spojené s netolerancí k odlišným názorům. Je charakterizován nekritickým přístupem k pramenům daného náboženství, jehož základní požadavky prosazuje násilím, obvykle spojeným se státní mocí.“
Tolik definice. Z toho pohledu potom mi z toho vychází, že islámští fundamentalisté jsou islamisté kteří už přešli od řečnění k akci. Jsou jen vyšší level jednoho směru myšlení a jednání.
Tedy islámský fundamentalista je výrazně nebezpečnější islamista, už totiž přešel k vraždám, teroru a snaze obnovit chalífát. Ti vrazi v Iráku jsou islamisté, kteří přešli na tento vyšší level. Tak to vidím já a těžko se mnou pohneš. Ale ono je to stejně jedno. A Turecko? Nyní prochází cestou islamizace a časem přejde na cestu fundamentalismu. Tak to podle mě bude a nemám pocit, že mi to někdo může vyvrátit.
A pokud nám to nebude jedno, sejdeme se u té Vídně. Už potřetí.
Třeba to zase vyhrajeme tak, jak jsme to dokázali zde:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=276&t=3856