Bolo to asi davnejšie, priznám sa danu problematiku velmi nesledujem ale videl som tank s upravou veže na oboch stranach a mal tuším namontované raketomety.. asi už klasika ale vyzerali dosť mohutne...išlo o rusky tank T90? neviem presne..
Nevím jestli raketomety, ale Slováci montovali na T-72 protiletadlové kanóny Oerlikon, viz příloha, určené hlavně proti vrtulníkům.
O raketometech na tancích nevím, ale Rusové na podvozek tanku T72 umístili raketomet TOS-1. Na konci 60-tých let byl do Sovětské armády zaveden raketový tank/stíhač tanků IT-1 jehož hlavní výzbrojí byly PTŘS 3M15
tak toto mohlo nemcov pekne postrasit uz len vyzorovo...inak teraz ma napadlo, ze koli vahe si davali na b25 a b 29 dole zadne gulometz..namiesto nich tam davali palice z metiel-košte...a natreli ciernou farbou..vyzerali impozantne akoby mali na zadnej casti trupu 50mm kanony:) ono sa to povie..ale ktory zo stihacov by siel preverit ci su prave? strach a predstavi by nedovolili:) japonci sa vazne k takymto strojom nepriblizovali..
hore možeš dole musíš
su aj taký, ktorým netreba krídel a kde žiadny stroj nedoletí...
Tohle sem našel když sem si přečet tenhle topic. UB-32 je letecká raketnice pro letecké neřízené střely S-5 ráže 57mm, což jde považovat za raketomet. Tank je evidentně dál tankem, čili to není jen tankový podvozek jako nocič jiného zbraňového systému. V publikaci není zmíňka o tom jestli se jednalo o seriovou variantu.
UB-32 pocházely z nefunkčních vrtulníků a letadel, byla to úprava v polních dílnách v Afganistánu. Salva raket S-5 měla prý hodně demoralizující vliv na mudžahedíny.
Neviem ako presne sa volal film..tušm Afganistan, hral tam taliansky herec M.Placido ci tak nejako...myslim, ze bol dost presvedcivý, lietali a bojovali tam naozaj ruské stroje, ako MI 8/17/24..tanky a pod. ohromila ma posledná scéna...odlietalo v zábere v radoch tusím po šesť strojov v dlhom zástupe...snaď vyše 100 MI 8 a 17, no popravde vrakov a starého železa tam rusko nechalo asi omnoho viac.
hore možeš dole musíš
su aj taký, ktorým netreba krídel a kde žiadny stroj nedoletí...
Raketomety UB-16, UB-32 a B-20 kalibru 57 a 80 mm sa používali pomerne hojne v rôznych konfliktoch, predovšetkým na zosilnenie výzbroje BTR a často nahrádzali chýbajúce delostrelecké zbrane i raketomety. Obvyklá montáž spočívala v nosníku, spojenom kĺbmi s vežou a pákovým prevodom od hlavne veľkorážneho guľometu - tým sa zrejme riadilo zamierenie raketometu. Celkom by ma zaujímalo, ako to bolo s presnosťou zamierenia.
"Najstrašnejšiu vec" namontovanú na tanku som videl na na fotke z akejsi ruskej stránke - tank, snáď BT-5 alebo ešte starší, mal na veži dve klietkové konštrukcie a v nich upravené 250kg letecké bomby s prídavným raketovým motorom. Bomby mali kvapkovitý tvar typický pre bomby z prvej svetovej vojny. Vyzeralo to úžasne, ako z nejakého starého komixu...
Naposledy upravil(a) Alchymista dne 3/3/2007, 14:40, celkem upraveno 1 x.
I když je toto vlákno již dřívějšího data, když jsem našel tenhle obrázek, tak jsem neodolal. Je to už tady zmiňovaný TOS 1 na podvozku T 72. Je z počátku 90. let, konstrukce KBTM v Omsku.
TTD : 30 raketnic, ráže nezjištěna. Dálka střelby 0,4 až 3,5 km. Rakety jsou zápalné.
Naposledy upravil(a) komisař dne 23/9/2009, 07:26, celkem upraveno 1 x.
220mm "vrhač ohňa" TOS-1 "Buratino" / počas vývoja index Objekt 634 / je známi už od vojny v Afganistane. V novodobej histórii sa predstavil počas 2. kampane v Čečénsku. Ide o jednu z najničivejších konvenčných zbraní v arzenály suchoputných vojisk RF.
Nie je to síce podvozok z tanku, ale ide o málo známu úpravu BMD-1.
Ide o raketometný systém "Grom". Na podvozku z BMD-1 je umiestnený 12 hlavňový raketový blok BKP-B812 s 80mm neriadenými raketami. Celkovo bolo postavené 3 až 4 skúšobné kusy, ale pre nedostatok peňazí sa sériová výroba nerozbehla.