Dění na Ukrajině

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Zamčeno
kenavf
7. Major
7. Major
Příspěvky: 5997
Registrován: 15/12/2010, 23:13

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od kenavf »

Dzin píše:Ikdyž poruším pravidla fora (což je ale jak se dívám zcela běžné) vnímáte tu ironii, že Rusko a jím kontrolovaní tzv. separatisté označují vládu v Kyjevě za "fašistickou juntu" a sami pro označení tzv. separatistů používají vlajku napodobující rasistický otrokářský stát?
Ktorú vlajku máš na mysli.Pripadne okomentuj bližšie.
Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."

ObrázekObrázek
Musimit3az20znaku
Příspěvky: 0
Registrován: 30/8/2014, 19:12

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od Musimit3az20znaku »

Alchymista píše:http://novorossia.su/ru/node/6802
Na severe a západe ukrajiny je veľké percentov porastov pšenice napadnutých fusariozou - hubovým ochorením, ktoré robí pšenicu nepoužiteľnou na potravinárske a kŕmne účely kvôli obsahu texínov produkovaných hubou - zrno je použiteľné len na výrobu alkoholu.
V žitomirskej, vinickej a chmelnickej oblasti je napadnuté až 90% zrna, čo prevyšuje prípustné normy 10-20 krát, v kijevskej oblasti okolo 70%, v černigovskej okolo 10%... Na vine je jednak počasie, ale hlavne nedodržanie technológie ochrany rastlín a fytosanitárnych predpisov.
Pravda to být může. Našel jsem toto:
"Na ukrajinském trhu přípravků na ochranu rostlin je významný podíl padělané produkce
V období minulých pěti až šesti let se dynamicky rozvíjel ukrajinský trh s přípravky na ochranu rostlin, a tak jeho objem v r. 2013 o něco překročil 90 tis.t. Potřeby zemědělců v herbicidech, fungicidech a pesticidech se uspokojují především z dovozu. Dovozem uvedených přípravků se zabývají kolem 80 společností a jejich výrobou na Ukrajině pouze 2 závody: Čerkasska továrna na agrochemikálie (patří Společnost Ukravit) a vědecko-výrobní podnik Zarja (kontrolovaný společností Agrochimikat).

Základním specifikem tohoto segmentu trhu je značný podíl padělané produkce, která neodpovídá nahlášeným charakteristikám. Kolem 20 % velkoobchodního trhu s přípravky na ochranu rostlin a osiva tvoří padělky. A v maloobchodě podíl padělaných pesticidů v drobném balení dosahuje až 50-60 %. "

http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/na ... 55016.html

Když si k tomu přičteme katastrofální ekonomickou situaci Ukrajiny, tak v ní je vyšší poptávka po padělcích. Zemědělci počítají každou hřivnu a ze zoufalství si koupí třeba i padělky postřiků. Jako chudí. Chudí si nekvalitní (laciné) zboží taky kupují ze zoufalství.
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od CAT »

Alchymista píše:
CAT píše:sice bych dal ruku do ohně za to že s tim obilím je to vymyšlený, ale jinak pokud nebude na UA co jíst, tak tam EU doveze to co nesmí do RF a tratit na tom bude jen RF
Aby si sa nepopáli - podobný malér mali už pred piatimi rokmi, hoci vtedy bol o dosť menších rozmerov.
Čo sa týka nedostatku potravín - problém je v tom, kto to zaplatí. A pokiaľ aj im to europa "daruje", niekto to bude musieť zaplatiť poľnohospodárom. Trebars aj ty, aj ja, aj všetci ostatní občania.
No fakt se spálení nebojim, dokud o tom píšou jen separatistické zdroje, nedá se tomu ani náznakem věřit. A že bychom to museli zaplatit, kdyby se to teoreticky stalo? Alchymisto ono to bohužel vypadá, že obnovu toho co zbude z UA budeme platit my. Těch pár stovek navíc už by mě opravdu nezabilo...

VICE news, Ruská ruleta: Větší autonomie pro separatisty by mohla značit konec války...
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
sparkling
vojín
vojín
Příspěvky: 16
Registrován: 22/7/2014, 13:42

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od sparkling »

Dzin píše:Ikdyž poruším pravidla fora (což je ale jak se dívám zcela běžné) vnímáte tu ironii, že Rusko a jím kontrolovaní tzv. separatisté označují vládu v Kyjevě za "fašistickou juntu" a sami pro označení tzv. separatistů používají vlajku napodobující rasistický otrokářský stát?
Ono to ma pochazet od tohohle.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Russian_navy_flags Separatisti nepouzivaj symboly USA, ci kohokoliv jinyho, jen Ruska.


Ale Ukrajinci ty confederaci maj v lasce http://www.globalresearch.ca/wp-content ... kraine.jpg
inzo
Příspěvky: 2
Registrován: 25/5/2014, 21:29

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od inzo »

Dzin "Ikdyž poruším pravidla fora (což je ale jak se dívám zcela běžné) vnímáte tu ironii, že Rusko a jím kontrolovaní tzv. separatisté označují vládu v Kyjevě za "fašistickou juntu" a sami pro označení tzv. separatistů používají vlajku napodobující rasistický otrokářský stát? "
nezmysly ako obvykle... a "prehliadol" si runy SS na ukrajinskych hrdinoch. mimochodom tvoja logika veli, ze pracujes pre rasisticky otrokarsky stat s poupravenou "The First Confederate Navy Jack" vlajkou
Naposledy upravil(a) inzo dne 20/9/2014, 10:39, celkem upraveno 1 x.
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

sparkling píše:Ono to ma pochazet od tohohle.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Russian_navy_flags Separatisti nepouzivaj symboly USA, ci kohokoliv jinyho, jen Ruska.
Jistě, ale kolika lidem asociuje při pohledu na ony vlajky separatistů ruské námořnictvo a ne CAS? Určitě by to chtělo od Rusů příště věnovat výběru vlajky jimi vytvořeného separatistického hnutí více úsilí. Obvzláště, když je na různých mapách, ne zrovna moc velká... prostě je to nádherná bezděčná ironie, kterou je třeba vždy ocenit. :-) Ale to bylo jen tak na okraj spíše jako perlička pro pobavení, už zase dál začínám dodržovat pravidla fora.
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Santos
Příspěvky: 0
Registrován: 16/5/2014, 17:46

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od Santos »

Raketový útok na Doněck

Zásah chemického skladu v Doněcku, hoří hexogen
Obrázek
Obrázek
Obrázek



Hroby opolčenců na Saur-Mohyle
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) Santos dne 20/9/2014, 11:49, celkem upraveno 5 x.
Zipoun
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 177
Registrován: 28/12/2011, 06:22

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od Zipoun »

Novorusko pouziva bilozlutocernou vlajku z dob carskeho ruska...pak ma sve vlastni vlajky DLR a LLR.
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od Alchymista »

Prímerie na ukrajinský spôsob.

Zasiahnutý mal byť Donecký štátny závod chemickej výroby, označovaný aj ako 107. vojenský závod (Донецкий казенный завод химических изделий, 107-й военный завод)
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Dzin
7. Major
7. Major
Příspěvky: 11736
Registrován: 16/10/2004, 21:31

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od Dzin »

O dění na Ukrajině.
O podivných postavách, které rozpoutaly válku na Ukrajině, a o tom, jak se z vysokoškolského učitele stane válečný reportér.
Vyšli jsme tehdy do mrazivé noci. Julija Tymošenková nám právě ohlásila, že o vlas prohrála prezidentské volby 2010. Zamířili jsme do vítězného štábu Viktora Janukovyče. A pak do baru. Do rána jsme s polským politologem ukrajinského původu Piotrem Andrusieczkem a skupinou novinářů diskutovali o tom, jak hodně zle teď na Ukrajině bude. Dnes se ukazuje, že naše fantazie tehdy nebyly dost divoké...
A když vypukly protesty na Majdanu, opustil Piotr Andrusieczko poklidné místo univerzitního učitele, ukrajinisty v Polsku. Půjčil si peníze, protože ve válce je draho, a odjel na Ukrajinu. O pár dní později napsal na Facebook, že nutně potřebuje „kamizelku kuloodpornou“ – neprůstřelnou vestu. Pak, že jede na Krym.
„Jaké příměří? Jsme v Mariupolu pod palbou dělostřelectva,“ napsal na síť před dvěma týdny, kdy Kyjev i Rusy podporovaní separatisté po dlouhých měsících krvavých bojů vyhlásili klid zbraní. Ukrajinci o Piotrovi mluví jako o hrdinovi, Rusové ho chtějí umlčet.

* Jak ti válka změnila život?
Změnilo se všechno. Od konce listopadu do konce února jsem byl s krátkými přestávkami na Majdanu. Myslel jsem, že tím to končí a že se zas vrátím za katedru. Ale v březnu to začalo na Krymu. A pak v Donbasu. Přišlo mi, že je důležité zdokumentovat, co se tam děje. Jako první mě zajímalo: kdo stojí v čele separatistů?

* Stal ses válečným reportérem…
Trochu neočekávaně. Nikdy jsem si nemyslel, že se na Ukrajině stanu svědkem takových tragických událostí. Nikdy jsem nebyl válečným reportérem. Byl jsem sice shodou okolností roku 2008 v Gruzii, ale ten konflikt byl velmi krátký. Nesrovnatelný. Vždycky jsem se zajímal o ukrajinskou politiku, která byla stále ve fázi jakéhosi konfliktu, nyní ale přešla v otevřený boj.

* Člověk sedí u Facebooku a najednou čte, že někdo z jeho přátel shání neprůstřelnou vestu. Kde se dá koupit?
Moji kamarádi začali zprvu na Majdanu rozdávat obyčejné barevné vesty s nápisem „tisk“. Aby nás bylo vidět. Jenže to nebyl dobrý nápad, Berkut (zvláštní jednotky ukrajinského ministerstva vnitra) do nás začal střílet. Dostali jsme plastové brýle a helmy. Lepší výbavu mi mezitím sehnali známí z Poznaně. Hodila se ale jen na Majdan. Chránila před výstřelem z pistole. Jak se začalo bojovat, musel jsem si sehnat něco pořádného. Trochu lepší vestu jsem dostal od redakce Gazety Wyborcze. Byla jediná v celé redakci. A to je největší polský deník! Ani ten nebyl na takovou situaci připraven. Posléze jsem zjistil, že sehnat neprůstřelnou vestu není až takový problém. Horší je sehnat desku, která se do ní vkládá a chrání před střepinami. Tu může v Polsku legálně získat jen armáda a policie. Na jednání s nimi ale nebyl čas. Takže jsem to sehnal na internetu, někdo ji prodával jako muzejní exponát.

* Když politici vyjednali klid zbraní, psal jsi, že jste pod palbou. Kdo střílel?
V pátek 5. září byl v Minsku oficiálně podepsán klid zbraní. Ten ale každou chvíli někdo poruší. Já můžu mluvit jen o případu, kterého jsem byl svědkem. V sobotu se východní část Mariupolu ocitla pod palbou dělostřelectva. Nedaleko odtud byly ukrajinské pozice. Rakety padaly mezi bloky domů. Mezi jedenáctipatrové paneláky. Střílelo se ze strany separatistů. Zničili i budovu zdravotní pohotovosti. Lidé v panice, stály tam matky s dětmi v náručí, chtěli utéct, ale žádné taxíky už nechtěly jezdit, protože přece nepojedou pod palbou. Kdo mohl, utekl. Kdo nemohl, schoval se do sklepa. Takhle jsme tam byli dvě hodiny. Lidé na nás křičeli: „Proboha, proč sem jezdíte? Chcete tu s náma umřít?“

* Měl jsi strach?
Bojím se pokaždé. Na to se nedá zvyknout. Všiml jsem si, že někteří vojáci jako by si zvykli, já ne. Nejvíc lidí umírá právě po zásazích dělostřelectva. Je to nejnebezpečnější zbraň, tichý zabiják. Vojenští experti říkají, že když to na tebe letí, nic neslyšíš, nemáš čas se schovat. Uslyšíš to až ve chvíli, kdy to dopadne.

* Jak reagují tvoji blízcí, když si přečtou, že jsi pod palbou?
Máma už si zvykla. Pochopila, že mě nezadrží. Vím, že někteří novináři tají, kde jsou. Ale jak to mám tajit, když denně píšu do novin, mluvím do rádia a do televize? Snažím se být opatrný, spoustu věcí člověk může ovlivnit. A některé ne.

* Jsi původem Ukrajinec, ale máš polský pas. Nehrozí ti tedy, že bys musel narukovat. Je to ale pro tebe jako pro novináře lepší, být tam jako cizinec?
Ukrajinští novináři od počátku nemohli vůbec pracovat na straně separatistů. Jim hrozilo vězení, smrt. Dodnes jich je hodně zadržovaných. My cizinci jsme mohli pracovat na obou stranách. Například já jsem byl na území ovládaném separatisty až do konce července. Brali nás ale jako západní novináře, tedy ty, co nepíší pravdu. Co lžou. Nadávali nám do špionů. Mám takovou taktiku, že hned začínám mluvit rusky. Napětí se trochu sníží. Ale v Doněcku jsem fotil a najednou za mnou přijíždí auto. Bez registrace, což je znak, že jedou separatisti. Ozbrojenci. Měl jsem oficiální akreditaci Doněcké lidové republiky, ale oni mi řekli, že ta akreditace mě neopravňuje fotit. Fotil jsem přitom mobilem budovu, na které byl Lenin a vlajka Doněcké republiky. Řekli mi, že mají rozkaz všechny západní novináře, kteří fotí, odvézt do budovy ministerstva obrany Doněcké lidové republiky. Prý proto, že na Ukrajinu přijíždějí Poláci bojovat, že zabíjejí lidi. Což mě taky zajímalo. Redakce mě totiž pověřila, abych tu informaci ověřil, ale já jsem na ně za celé ty měsíce nenarazil. Sebrali mi telefon, zadržovali mě čtyřicet minut. Pak někdo zazvonil, že mě mají pustit. Měl jsem štěstí. Jiní ho neměli. Kolegu – doněckého novináře Antona Skibu – odvlekli z hotelu, dva dny byl ve vězení. Bili ho.

* Ty jsi využil možnosti pohybovat se na straně separatistů, abys zjistil, kdo jsou jejich vůdci. Kdo jsou lidé, kteří válku rozpoutali?
Zajímavé postavy. Místní byznysmeni. Jeden z nich – Denis Pušylin – se dřív zabýval taháním peněz z lidí. Byl špičkou ruské finanční pyramidy MMM. Musím uznat, že uměl lidi přesvědčit, což je dar, který se těm, již lákají z lidí peníze, jistě hodí. Do února se zabýval svým byznysem a od března pak separatismem. Stal se jedním z lídrů. Zástupcem ministra obrany je Fjodor Berezin, spisovatel fantasta. Psal knížky ve stylu turborealismu. Sám nevím, co to znamená, ale každopádně sklízel literární ceny. Napsal knížku o válce mezi Ruskem a NATO, která proběhla na území Ukrajiny. Jako by to předvídal. V posledním rozhovoru se však vyjádřil, že všichni žijeme v matrixu. Z čehož jsem nabyl dojmu, že některé z těch osob jsou v psychické nerovnováze.

* To byli místní, ale psal jsi také portréty těch, kdo přijeli z ruska.
Ministr obrany Igor Girkin-Strelkov, který řídil boje ve Slavjansku a v Doněcku. Rus, který bojoval v Podněstří, v Bosně i v Čečensku. Krom toho píše knihy pro děti. Chtěl jsem si jednu koupit, ale už je vyprodaná. Tiskne se prý druhá, snad budu mít štěstí. Byl zřejmě raněn. Teď už je zpátky v Moskvě. Utekl.

* Strelkov – odpovědný za sestřelení malajsijského dopravního letadla?
Ano. To je ten, co se pochlubil na Twitteru, že sestřelil letadlo. To se stalo v dubnu. A v květnu se stal premiérem (Doněcké lidové republiky) Aleksandr Borodaj, syn známého ruského filozofa. Do domu jeho otce přicházeli významní ruští vědci, vyrůstal v intelektuálním prostředí. Už na studiích ale vyjel do války v Podněstří, v roce 1992. Později do Čečenska. Zabýval se politickým PR. A teď se objevil tady…

* Profesionální vojáci, kteří bojují v každém válečném konfliktu na straně ruska?
Hledači dobrodružství ideologicky se hlásící k velké Rusi. Podle nich je třeba budovat ruské impérium. Jsem přesvědčen, že spolupracují s ruskými tajnými službami. Český prezident Zeman se nechal slyšet, že prý nemá důkazy o ruské invazi. Co si o tom myslíš?
Já jsem o tom neměl pochyby od samého počátku. Když obsadili Slavjansk, 16. dubna, tak jsem se ptal důstojníka těch bojovníků: „Kdo jste?“ On se spletl a řekl, že jsou armáda Krymu. A pak se opravil: „Armáda Donbasu.“ Běžel jsem za jiným a zeptal se: „Vy jste místní?“ A on odpověděl: „Ne, my jsme všichni přijeli z Krymu.“ Ale to neznamená, že by bydleli na Krymu. Zaujalo mě, že se chovali jako profesionálové. To nebyli nějací dobrovolníci, kteří by prvně drželi v ruce zbraň. Oni věděli, jak se s ní zachází. Později v červenci jsem v Doněcku seděl v kavárně, kde byli i bojovníci.

* Takže tady máme důkaz přímého ruského angažmá v konfliktu…
Jistě. Tohle jsou obyvatelé Ruska, nikdy nebydleli na východní Ukrajině. Nejsou to Ukrajinci. Přijeli válčit. Tak například Strelkov naposledy legálně překročil hranice 26. února 2014. Přiletěl do krymského Simferopolu z Moskvy. A v noci z 26. na 27. února separatisti na Krymu obsadili administrativní budovy. Přiletěl, aby jim velel.

* Jaké bylo osobní setkání se separatisty?
S Girkinem-Strelkovem jsem se osobně bohužel nesetkal. Byl jsem sice ve Slavjansku, když tam operoval, on ale bydlel na zatarasené ulici. Mohli k němu jen ruští novináři. Záznamy z tiskových konferencí se pak objevovaly na internetu. Potkal jsem se ale třeba s lidovým starostou Slavjansku Vjačeslavem Ponomarjovem. Prý se podílel na obchodech s drogami. Ten už ale taky utekl do Moskvy. A pokud jde o Aleksandra Borodaje, divná postava. Potkal jsem ho na tiskových konferencích, strašně ho nervovalo, když mluvil a někdo ho rušil tím, že si nastavoval mikrofon. Vždycky chodil v doprovodu vojáků, sám v civilu. Denise Pušylina, toho šéfa finanční pyramidy MMM, jsem poprvé viděl na tiskovce v půlce dubna, vůbec jsme nevěděli, kdo to je. Ale co my... Ani místní netušili, co je zač. On přitom vystupoval jako tehdejší premiér lidové republiky. Většina z těch vůdců už utekla do Ruska. A místo nich přijeli lidi z Podněstří, kteří tam dvacet let řídili ministerstvo bezpečnosti, což je prakticky struktura KGB. Přijeli, aby vybudovali ty samé struktury. Čili tajná policie. A to jsou také obyvatelé Ruské federace. Z toho, co si mezi sebou povídali, vyplynulo, že jsou to Rusové z Rjazaně.

* Jak se tam dostali?
Nevím, zda si vzali dovolenou, ale byli to profesionálové, mladí důstojníci. A NATO jasně zdokumentovalo vojenské kolony tanků, dělostřelectva, jak jedou přes hranice. Možná by někdo ještě na Ukrajině sehnal nějakou starou zbraň, ale tanky? To není možné. Dále, když zabrali Novoazovsk u Mariupolu, mluvil jsem s lidmi, kteří odtamtud utíkali. Ptal jsem se jich: „Mluvili jste s těmi vojáky? Jsou místní, nebo ne?“ Já nerozeznám jednotlivé ruské dialekty, ale oni okamžitě věděli, na co se ptám: „Ano, mluvili rusky, dialektem, jakým se u nás nemluví. Čistě ruský jazyk.“ Už počátkem května ve Slavjansku mě upozorňovali ruští novináři, že separatisté mají zbraně, které se vyrábějí výhradně v Rusku. Takové ukrajinská armáda nemá. Takže ty zbraně musely přijít z Ruska. Taktéž tanky. Zkrátka že tam operují ruští vojáci s ruskou technikou, je jasné. NATO má důkazy. A ukrajinští vojáci vidí, jak je ostřelují. Že to nejsou civilisti, kteří před dvaceti lety sloužili v armádě a teď se snaží rozchodit nějakou starou techniku.

* Co za hru tedy Zeman hraje?
Má problém s informacemi. Ale Česko je v NATO a v evropských strukturách, neměl by být problém se k nim dostat. Řekl bych, že to je ekonomicky motivovaná politická pozice. Ti, kdo popírají ruskou přítomnost na východní Ukrajině, většinou říkají, že bychom „neměli provokovat Putina, protože nestojíme o konflikt s Ruskem“.

* Ale ten konflikt už tu je…
Přesně tak. Říká se, že s Ruskem je třeba vycházet. S tím souhlasím, ale není možné, aby Rusko nám, Evropě, diktovalo podmínky. A to si zapamatujme, to není demokratická země, to je jakáinzerce si fasádová demokracie se silnou autoritářskou vládou. Já jako příslušník jiného státu bych nechtěl soudit české politiky, ale oni přece pamatují rok 1938, kdy Evropa rozhodla bez vás. A 1968, kdy vám přišla „pomoci“ vojska Varšavské smlouvy. Česká historie je plná faktů. Proto nerozumím slovům vašeho bývalého prezidenta Klause, který neguje existenci státu Ukrajina. To už je skandální. Upírá čtyřiceti milionům lidí právo na existenci vlastní země.

* A premiér Sobotka s ministrem financí Babišem se zase starali jen o to, abychom měli výjimku ze sankcí. I země, které sankce bolí mnohem víc, pochopily jejich smysl… Tristní?
V poslední době je v Evropě jakýsi trend, že se „bavíme o ekonomice“. A že politika je podřazená hospodářství. Lidé chtějí žít dobře. Západní Evropa žije od roku 1945 v míru, ale my v postkomunistických zemích bychom měli mít trochu lepší paměť. Víme ještě, co se stalo roku 1989. Tehdy se Západ shodl, že důležitější je politika než ekonomika. A že je třeba přinést v ekonomickém smyslu oběti, aby se Polsko, Československo či Maďarsko mohly stát součástí demokratického světa. Stali jsme se postupně členy NATO, Evropské unie. Vím, že na to mnozí dnes hledí kriticky, ale lepší část světa není. Takže neupírejme to právo jiným.

* Dobře, ale opravdu chtějí lidé na východě Ukrajiny do Evropy? oni přece tradičně vzhlíželi k Moskvě.
Tam se to polarizuje. V Donbasu vždycky byla postsovětská mentalita: „Máme do Ruska blíž.“ Ve Slavjansku jsem potkal ruské novináře, kteří byli překvapeni názory místních lidí. Podporovali separatisty, protože „až se připojíme k Rusku, bude to tu zas jako v Sovětském svazu“. Čili bude práce pro všechny, ale nikdo nebude muset pracovat. Všechno bude zadarmo. Ruští novináři jim říkali: „Probuďte se, Sovětský svaz už není, Rusko není takové. U nás se doly zavírají, ne že by je někdo dotoval jako u vás na Ukrajině. Může být ještě hůř.“ Ale to je právě problém postsovětské mentality, většina z těch lidí nikdy nikam nevycestovala – nejen mimo Ukrajinu, za posledních deset let nevyjela třeba ani do hlavního města té oblasti, do Doněcku. Vůbec proto netuší, co se kde děje. A bojí se všeho cizího. Podle nich jsou Evropa gayové, kteří je budou znásilňovat, aby taky byli gayi. V takových kategoriích se tam myslí! To je ruská propaganda, která jim sugeruje, že Evropa chce zničit jejich tradiční hodnoty. Problém ale je, že tam žádné tradiční hodnoty nejsou.

* objevuje se termín Novorusko. Co si pod tím představit?
Novorusko objímá celou východní Ukrajinu od Charkova přes Doněckou a Luhanskou, Chersonskou a Zaporožskou oblast až do Oděsy. Oni říkají, že to je území, které se musí odtrhnout od Ukrajiny, protože s ní historicky nemá nic společného. A to pochopitelně není pravda. Já sice nejsem zastáncem etnických hledisek, ale všude v těchto oblastech převažují etničtí Ukrajinci. Na vsích se mluví ukrajinsky. Ve velkých městech sice rusky, ale to proto, že byla sovětizována. Ale co se za tím termínem doopravdy skrývá? Pokud by se toto „Novorusko“ odtrhlo, pak Ukrajina přijde o přístup k moři. A hlavně Rusko se po zemi dostane ke Krymu. Teď má veliký problém, protože na Krym nevede cesta, po které by ho mohlo zásobovat. Nejen pokud jde o vojenský materiál, ale i o obyčejné zboží do obchodů. To je možné jen po moři, což je nevýhodné. Proto šlo Putinovi od začátku o to, aby odtrhnul celý ten pás až ke Krymu. To se mu nepovedlo. A ty události změnily i celé pojetí termínu východní Ukrajina. Východ byl chápán jako proruský až po Dněpropetrovsk a nyní vidíme, že toto město je naopak centrem odporu, které Ukrajinu brání. A východní Ukrajina ovládaná separatisty, to jsou nyní sotva dvě oblasti – Doněcká a Luhanská –, a ještě ne celé.

* Co máme čekat?
Jsou dva scénáře. Mír a válka. Nevíme, co Rusko chce. Jestli jsou schopni přistoupit na mírové řešení. Pokud ne, bude zase válka. V porozumění, které začátkem září podepsal Porošenko s Putinem, je řada zajímavých bodů. Například že teritorium separatistů zůstane územím Ukrajiny. Ale prakticky tam separatisti budou moci volit svou vládu. Z čehož plyne, že to území budou mít pod kontrolou oni, a tedy Moskva. A neoficiálně se mluví o tom, že v takovém případě Porošenko odmítl, aby tento region dál žil z peněz ukrajinské státní pokladny. Tedy: „Chcete mít svoji vládu? Tak si na sebe vydělejte. Kyjev už Donbas dotovat nebude.“ Pak uvidíme, jestli ho bude chtít dotovat Rusko.

* To by, hádám, rádo. Chtělo Podněstří, chtělo Abcházii, Jižní osetii...
Ale Donbas, to je těžký průmysl, doly. Je tam chudoba. Na území, které ovládají separatisti, což je asi třetina Luhanské a Doněcké oblasti, žije víc lidí než v Jižní Osetii, Abcházii a Podněstří dohromady. Co tedy Rusko chce? Podle mě chce dělat všechno pro to, aby destabilizovalo situaci na Ukrajině, aby nedošlo ke sblížení Ukrajiny s Evropou.

* Evropa nedokáže ani jasně pojmenovat situaci. Mluví o „ukrajinské krizi“, o „ruském humanitárním konvoji“. rozčiluje tě to?
Tenhle problém s pojmenováním toho, co se děje, mají novináři, politologové i politici. A mně to trochu připomíná situaci, kdy se rozpadal Sovětský svaz. I skvělí analytici to tehdy nebyli schopni říct natvrdo. Jsme pořád o krok pozadu. Rusko posílá na Krym dvacet tisíc svých vojáků. Všichni vědí, že to jsou Rusové, ale protože nemají na bundě nášivku, tak to nic neznamená. Evropa neví, jak na tuto hybridní válku reagovat, když Putin oficiálně říká, že to nejsou Rusové a když vojáci oficiálně na Ukrajinu nevjíždějí s ruskou vlajkou. Učíme se za pochodu. Každopádně v Evropě už převládá názor, že Rusku se nedá věřit. A není se co divit. Od Putina se můžeme dočkat čehokoli.

* Ty už se na území ovládané separatisty jen tak nevrátíš, že?
Na internetu už na mě pořádali hon. Když jsem byl ve Slavjansku, někdo na ruských sociálních sítích zveřejnil moji fotografii se jménem. Apeloval na ty, kdo mě potkají, aby mě vyhodili z města nebo zavřeli do sklepa, protože prý píšu nepravdy. Přitom mi dávali za vinu věci, které jsem nepsal. Například že o nich píšu jako o teroristech. Ale to jsem neudělal v jediném článku. Já užívám politologický termín separatisti. Musel jsem ze Slavjansku utéct, protože tam někdo dopsal, že mě mají rovnou zlikvidovat. A další osoba tam zmínila, že už informovala checkpointy separatistů ve Slavjansku.

* Ty jsi měl čas sledovat ruské sociální sítě?
Ne. Volal mi někdo z Ruska, ať si dám pozor, že po mně jdou – 3. května jsem ze Slavjansku musel utéct, dostal jsem se pryč díky čínské televizi. A od konce července se už pohybuji jen na druhé straně konfliktu. ?

PIOTR ANDRUSIECZKO Politolog, historik, ukrajinista na univerzitě v polské Poznani. Válečný reportér polského deníku Gazeta Wyborcza. Šéfredaktor ukrajinského žurnálu, měsíčníku pro ukrajince v České republice, Polsku a na Slovensku, jehož redakce sídlí v Praze

Lidové noviny
Obrázek

Člen palby bez super hlášky pod čarou
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od Alchymista »

Že Piotr Andrusieczko - nezávislý novinár, ktorý k tomu prišiel náhodou :mrgreen:
Od roku 2006 je spoluautorom časopisu Nová Ukrajina vydávaného v Poľsku, v Krakove
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Halladin
četař
četař
Příspěvky: 70
Registrován: 21/7/2014, 11:56
Bydliště: Hustopeče

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od Halladin »

Dzine, nestačil by odkaz ?

Pokud by tu každej začínal kopírovat celé články ........

Co na to adminové ?
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

offtopic: Nic proti ale běžte si kecat do hospody s limitem 6 příspěvků - už se to tu zas zvrhává poslední dny na debatní kroužek :)

---
Podpis memoranda v Minsku
Obrázek
Bax
podpraporčík
podpraporčík
Příspěvky: 292
Registrován: 23/10/2009, 13:37

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od Bax »

http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/put ... osition-18

Zpravodajec Suchodolinský - o Rusku a UA.

V článku jsou pro rusofoby i nepopulární oblasti, proto upozorňuji předem - prosím zvažte čtení tohoto článku.
Zipoun
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 177
Registrován: 28/12/2011, 06:22

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od Zipoun »

Bax píše:http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/put ... osition-18

Zpravodajec Suchodolinský - o Rusku a UA.

V článku jsou pro rusofoby i nepopulární oblasti, proto upozorňuji předem - prosím zvažte čtení tohoto článku.
Úvod článku
"Bratislava - Z ruského prezidenta Vladimira Putina se v očích lídrů zemí Severoatlantické aliance stal "fantom". "Moskevského cara" proto špatně čtou, nedokáží předvídat jeho kroky, natož aby mu rozuměli."
holt tam NSA nefunguje tak moc dobře jako v jiných zemích...sázím na psací stroje.
http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/b ... 12811.html
jestli se to sem nehodí tak smazat, díky 8-)
Santos
Příspěvky: 0
Registrován: 16/5/2014, 17:46

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od Santos »

Společné cvičení Ukrajina - NATO.


Psaki opět perlila
Uživatelský avatar
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník
Příspěvky: 4883
Registrován: 25/2/2007, 04:00

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od Alchymista »

Po boji o Kalinovo (Калиново)

ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

druhý "tým" samohybných houfnic


--
Doněck - závod na opravu voj. techniky


---
Tanky a BTR pro ATO


---
Známá postava Pinochet z filmu 9 Rota v Doněcku


--
Doněck 19.9 - Motorolisté jedou si odpočnout


---
Vojenská přehlídka v Mariupolu dnes


---
Ruskému hum. konvoji se nedoporučuje odjet z Doněcka kvůli raketovému útoku na chemičku


---
Podle ukrajinského ministra obrany, použili ruští teroristé při útoku na Luhanské letiště taktických jaderných zbraní.
Konkretně jaderné granáty 3ВБ4, 3ВБ11 z 2S4 Tulipánu o síle 2kt, výbuchy byli tak silné že zcela zničili 5 podlažní budovu až do sklepa.
Právě z tohoto důvodu jsme jej vyklidili :rotuj:
> http://censor.net.ua/photo_news/303508/ ... e_geleteyi
Obrázek
martanus
četař
četař
Příspěvky: 74
Registrován: 15/7/2014, 18:14

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od martanus »

Rusko se stává jedním z předních exportérů zrnin

http://czech.ruvr.ru/2014_09_20/Rusko-s ... rnin-9462/
Rusko tradičně prodává přibližně čtvrtinu úrody zrnin na export. Experti ale předpokládají, že v letošním roce bude na světový trh vyvezeno až 30 milionů tun. Napomáhá tomu nejenom dobrá úroda, ale i kvalita, jíž ruské zrniny vynikají. A právě na Ukrajině, v Rumunsku a ve Francii vedlo deštivé léto k tomu, že, například, francouzská pšenice velmi brzy naboptná a stává se tak k výrobě mouky nevhodnou. V těchto zemích bude nutné velké množství pšenice sešrotovat a na výrobu kvalitní mouky k výrobě pečiva bude nutné surovinu nakoupit.
Logika vás dostane z bodu A do bodu B. Fantazie vás dostane kamkoli.
Každý člověk dělá chyby, ale jen hlupák u nich zůstává.
Uživatelský avatar
mepu
praporčík
praporčík
Příspěvky: 304
Registrován: 22/8/2008, 22:01
Bydliště: Brno

Re: Dění na Ukrajině

Příspěvek od mepu »

Dnes u vlak. nádraží v Pokrovskoye (nad Taganrogem) postarší technika, tam jak před 14dny tanky pro opolčence > viewtopic.php?f=307&t=6308&p=1864
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Zamčeno

Zpět na „Aktuality“