Aktuálny stav ruského námorníctva
Moderátor: Julesak
Re: Aktuálny stav ruského námorníctva
arten, sme minimálne dvaja zvedaví, preliezol som ruský net ale nikde žiaden popis. V minulosti som mal možnosť niekoľko rokov pôsobiť v rafinérke a viem aké je náročné na priestor a energiu deliť nejakú látku na frakcie a z nich získavať konkrétny chemický prvok( u nás to bola vysokočistá síra, z vodíkom je to relativ. jednoduchšie lebo ho získavaš z uhľovodíkov).
Je ne suis pas Charlie! alebo: nie som Charlie(provokatér), som za tradičnú rodinu

Včera boli úspešne zavŕšené mólové skúšky 4. výsadkovej lode projektu 21 820 "Djugoň", nesúcej meno "Poručík Rimskij-Korzakov". Medzitým sa na štátne skúšky chystá sesterská loď "Denis Davydov". V polovici októbra sa do skúšok zapojí aj 3. loď určená pre Baltickú flotilu- v poradí 5. loď proj. 21820 "Mičman Lermontov" (poznámka: mičman = nám.kadet).
http://vpk.name/news/118577_zavershenyi ... sakov.html
Projekt 21820 je unikátne plavidlo bez porovnateľných analógov, špeciálny trup podobný trimaranu sa v závislosti od rýchlosti správa trojrežimovo: v pomalej rýchlosti pláva ako klasická kýlová loď, v strednej rýchlosti nabehne na vlnu ako klzák, vo vysokej rýchlosti je s neho výsadkový čln na vzduchovej poduške, pričom uvezie 2 MBT tanky alebo 4 transportéry + výsadok, prípadne až 140 ton nákladu.
Prvé 2 lode slúžia po jednej v Tichooceánskej a Kaspickej flotile. Celkovo je objednaných 9 lodí projektu, z nich min. 2 pôjdu do ČMF a 1 ešte do Kaspickej flotily. Baltická flotila bude mať vyššie spomenuté 3 plavidlá.
http://vpk.name/news/118577_zavershenyi ... sakov.html
Projekt 21820 je unikátne plavidlo bez porovnateľných analógov, špeciálny trup podobný trimaranu sa v závislosti od rýchlosti správa trojrežimovo: v pomalej rýchlosti pláva ako klasická kýlová loď, v strednej rýchlosti nabehne na vlnu ako klzák, vo vysokej rýchlosti je s neho výsadkový čln na vzduchovej poduške, pričom uvezie 2 MBT tanky alebo 4 transportéry + výsadok, prípadne až 140 ton nákladu.
Prvé 2 lode slúžia po jednej v Tichooceánskej a Kaspickej flotile. Celkovo je objednaných 9 lodí projektu, z nich min. 2 pôjdu do ČMF a 1 ešte do Kaspickej flotily. Baltická flotila bude mať vyššie spomenuté 3 plavidlá.
Je ne suis pas Charlie! alebo: nie som Charlie(provokatér), som za tradičnú rodinu

Ale veď sú to prďúskovia. Ich reálna bojová hodnota je zanedbateľná. Odnesú 2 tanky. Ak ich bude 50 tak je to relevantná sila, ale 9 a rozhodené medzi loďstvá , tak to je nič. Čo je to za námornú výsadkovú silu ? Ďaleko nebezpečnejšie sa mi budú zadať modernizované Il-76.
V Kaspiku a Ochotském moři?rabo píše:Ale veď sú to prďúskovia. Ich reálna bojová hodnota je zanedbateľná. Odnesú 2 tanky. Ak ich bude 50 tak je to relevantná sila, ale 9 a rozhodené medzi loďstvá , tak to je nič. Čo je to za námornú výsadkovú silu ? Ďaleko nebezpečnejšie sa mi budú zadať modernizované Il-76.

read between lines, read between lies
Len poznámočka - mičman (evidentne foneticky prevzaté, pravdepodobne z holandštiny, ako veľká časť ruskej námornej terminológie) nie je kadet, ale práporčík v námorníctve.absik píše: (poznámka: mičman = nám.kadet).

Nie je dôležité ako sa hlasovalo, ale ako sa to spočítalo.
Jediný režim ktorý uznávam je pitný.
- jarl
- 3. Generálmajor
Slovo mičman bylo do ruských námořních hodností převzato z angličtiny: http://namorni-encyklopedie-1860-19185. ... roducts/m/
"Mičman (rus., od angl. midshipman) = v ruském válečném námořnictvu v pojednávaném období (1860-1918) námořní poručík. (Midshipman v námořním vojenství britském a USA je totéž co kadet, který se po praktickém výcviku a zkouškách stává nižším důstojníkem válečného námořnictva.)"
"Mičman (rus., od angl. midshipman) = v ruském válečném námořnictvu v pojednávaném období (1860-1918) námořní poručík. (Midshipman v námořním vojenství britském a USA je totéž co kadet, který se po praktickém výcviku a zkouškách stává nižším důstojníkem válečného námořnictva.)"

Strýček Vova slíbil národu Ukrajinu a dal mu Afghánistán!
Ďakujem za upresnenie, bol som v tom že to prebrali z holandskej obdoby slova midshipman (ak existuje - to neviem), pretože veľa lodnej a námornej terminológie majú z holandčiny pokiaľ viem(Peter Veľký etc).jarl píše:Slovo mičman bylo do ruských námořních hodností převzato z angličtiny: http://namorni-encyklopedie-1860-19185. ... roducts/m/
V každom prípade mičman dnes je ekvivalent práporčíka.

Od skompletovný má ďaleko - chýbajúci hlavný radar, raketová výzbroj a čo ja viem čo ešte.
Na čo je na nom ta sieť?
http://en.wikipedia.org/wiki/DepermingHektor píše:Na čo je na nom ta sieť?
http://en.wikipedia.org/wiki/Degaussing
Len dodám že "Deperming" je odstraňovanie trvalého magnetizmu a vzniká pri pohybe v magnet. poli Zeme(prípadne pri statickom zdroji veľmi silného EM poľa) a počas služby plavidla sa musí opakovať, "Degaussing" je odstraňovanie zbytkového magnetizmu ktorý vzniká napr. počas RTG skúšok zvarov a vykonáva sa pri kompletizácii jednorazovo, prípadne znovu až po prestavbe alebo GO plavidla.wikipedia.org/wiki/Deperming
wikipedia.org/wiki/Degaussing

Ako skompletovaný som myslel že má všetky organické súčasti - že nemá radar (tie ploché antény na hlavnom stožiari?) som priznám sa nevedel.rabo píše:Od skompletovný má ďaleko - chýbajúci hlavný radar, raketová výzbroj a čo ja viem čo ešte.
Čo iné (raketovú výzbroj nerátam, šachty má, stačí ich "len" naplniť) nemá?
Absik - ďakujem za dovysvetlenie.absik píše:Len dodám že "Deperming" je odstraňovanie trvalého magnetizmu a vzniká pri pohybe v magnet. poli Zeme(prípadne pri statickom zdroji veľmi silného EM poľa) a počas služby plavidla sa musí opakovať, "Degaussing" je odstraňovanie zbytkového magnetizmu ktorý vzniká napr. počas RTG skúšok zvarov a vykonáva sa pri kompletizácii jednorazovo, prípadne znovu až po prestavbe alebo GO plavidla.

Hlavný veliteľ VMF RF, admirál V.Čirkov poskytol rozhovor pre RIA Novosti o plánoch rozvoja Čiernomorskej flotily. Veľká pozornosť bude venovaná logistickým zariadeniam na pobreží, napr. opravárenské lodenice ČMF, ktoré poskytujú svoje služby v oblasti opráv a prestavby lodí všetkých tried. Spomenul 13. opravárenský závod v Sevastopole, ktorý momentálne opravuje už 2-hú veľkú strážnu loď(podľa záp. klasifikácie fregaty) Severnej flotily a zároveň aj dízlovú ponorku Alrosa zo stavu ČMF. Podľa neho všetky lodenice ČMF prejdú rozsiahlou rekonštrukciou, vrátane parku obrábacích strojov a transportných mechanizmov tak, aby boli schopné na dlhé roky zabezpečiť prevádzku a opravy moderných lodí ktoré už v tomto roku začínajú pribúdať do stavu ČMF.
Do roku 2020 bude ČMF posilnená 30-timi novými loďami 4. až 1.(najväčšej) triedy a patričnými pomocnými plavidlami. V tomto roku dostane 2 z plánovaných 6-tich ponoriek projektu 636 a to "Novorosijsk" a "Rostov na Done". Do radov bola prijatá prvá zo 6-tich VPK (pozn. podľa exportného projektu 1135.6 "Talwar"/NATO class./ z ktorých bolo 6 ks dodaných pre indické námorníctvo a ktorých doterajšie výsledky priviedli MO RF k objednávke 6-tich ks do stavu ČMF bez podstatných úprav)Podľa plánov ČMF dostane postupne aj 6 hliadkových lodí projektu 22160 "V. Bykov". Pre potreby potápačskej školy bude pridelená jedna záchranárska loď modulárnej konštrukcie. Spojené výučbové centrum VMF už skoro dostane 7 zabespečovacích a záchranárskych lodí modulovej konštrukcie z projektu 23370 z celkovo naplánovaných 12 lodí. Osobitne ČMF dostane ešte do konca t.r. 6 pomocných obslužných lodí pre svoje potreby.
Obnovené budú aj obe výukové centrá pobrežného letectva NITKA, rozmiestnených v Saki (Саки) a pri Jejsku(Ейске). Už prebieha prezbrojovanie leteckého parku námorných lietadiel VMF, lietadlá Su-24 sú postupne nahradzované novými Su-30 SM, stávajúce prebiehajú opravami stredného rozsahu, napr. do konca t.r. stav opravených lietadiel ČMF dosiahne 80%.
http://vpk.name/news/118881_glavnokoman ... ?last#last
Do roku 2020 bude ČMF posilnená 30-timi novými loďami 4. až 1.(najväčšej) triedy a patričnými pomocnými plavidlami. V tomto roku dostane 2 z plánovaných 6-tich ponoriek projektu 636 a to "Novorosijsk" a "Rostov na Done". Do radov bola prijatá prvá zo 6-tich VPK (pozn. podľa exportného projektu 1135.6 "Talwar"/NATO class./ z ktorých bolo 6 ks dodaných pre indické námorníctvo a ktorých doterajšie výsledky priviedli MO RF k objednávke 6-tich ks do stavu ČMF bez podstatných úprav)Podľa plánov ČMF dostane postupne aj 6 hliadkových lodí projektu 22160 "V. Bykov". Pre potreby potápačskej školy bude pridelená jedna záchranárska loď modulárnej konštrukcie. Spojené výučbové centrum VMF už skoro dostane 7 zabespečovacích a záchranárskych lodí modulovej konštrukcie z projektu 23370 z celkovo naplánovaných 12 lodí. Osobitne ČMF dostane ešte do konca t.r. 6 pomocných obslužných lodí pre svoje potreby.
Obnovené budú aj obe výukové centrá pobrežného letectva NITKA, rozmiestnených v Saki (Саки) a pri Jejsku(Ейске). Už prebieha prezbrojovanie leteckého parku námorných lietadiel VMF, lietadlá Su-24 sú postupne nahradzované novými Su-30 SM, stávajúce prebiehajú opravami stredného rozsahu, napr. do konca t.r. stav opravených lietadiel ČMF dosiahne 80%.
http://vpk.name/news/118881_glavnokoman ... ?last#last

nevím kam to dát, asi sem
"Ruské námořnictvo pořádá cvičení ve Středozemním moři."
"Velká protiponorková loď Severní flotily RF Viceadmirál Kulakov a velká výsadková loď Černomořské flotily Novočerkassk provedou v nejbližší době cvičení v Středozemním moři.
Obě lodě se setkají ve střední části Egejského moře. Pak na cestě do východních oblastí Středozemního moře nacvičí úkoly společného manévrování, zařízení spojů, ochrany a obrany oddílu bojových lodí.
Rusko zahájilo formování Středomořské eskadry v březnu 2013. V současné době jsou ve složení středomořského seskupení lodě Tichomořské, Severní, Baltské a Černomořské flotily."
http://czech.ruvr.ru/news/2014_10_15/Ru ... mori-8706/
jsem doteď nevěděl, že RF má nějakou středomořskou skupinu...kdybyb to bylo moc OT, tak smažte.
"Ruské námořnictvo pořádá cvičení ve Středozemním moři."
"Velká protiponorková loď Severní flotily RF Viceadmirál Kulakov a velká výsadková loď Černomořské flotily Novočerkassk provedou v nejbližší době cvičení v Středozemním moři.
Obě lodě se setkají ve střední části Egejského moře. Pak na cestě do východních oblastí Středozemního moře nacvičí úkoly společného manévrování, zařízení spojů, ochrany a obrany oddílu bojových lodí.
Rusko zahájilo formování Středomořské eskadry v březnu 2013. V současné době jsou ve složení středomořského seskupení lodě Tichomořské, Severní, Baltské a Černomořské flotily."
http://czech.ruvr.ru/news/2014_10_15/Ru ... mori-8706/
jsem doteď nevěděl, že RF má nějakou středomořskou skupinu...kdybyb to bylo moc OT, tak smažte.
Preberali sme to v Občanská válka v Sýrii - diskuze (str.43) http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=109 ... 40#p191208zipoun:
....jsem doteď nevěděl, že RF má nějakou středomořskou skupinu...
Rusko lode ktoré boli na plánovaných opravách v Sevastopole po vyplutí z Čierneho mora necháva cca pol roka v Stredozemnom mori. Možno je to súčasť "psychologickej podpory" pre vládu Sýrie.

Už ma viackrát napadlo - je možné že Rusko využíva svoje lode s Ro-Ro schopnosťami (myslím hlavne na projekt 775) na zásobovanie sýrskej vlády?
Napadá má napr. pokročilá munícia, náhradné diely pre lietadlá a vrtuľníky, etc...
Napadá má napr. pokročilá munícia, náhradné diely pre lietadlá a vrtuľníky, etc...

No neviem ako je to teraz zo sankciami voči Sýrii a či ich niekto kontroluje... Iste sú lode v prístave monitorované s kozmu a čo vykladajú vedia odhadnúť analytici... Okrem toho Sýria má permanentné objednávky v rámci medzinárodných zmlúv a tak skôr miesto objednaného tovaru môže "skryte" dostať niečo dôležitejšie.
dal si dobrý námet na otázky.

-
- štábní praporčík
Touto cestou se měly do Sýrie dostat např. Mi-25, které byly v době začátku války na generálce v Rusku. Dost možná se tam stejně dostala i část Su-24, které byly na modernizaci (první část to stihla před embargem). Jinak kromě námořního panuje mezi Ruskem a Sýrií samozřejmě čilý letecký ruch.

Nuž Sýria zostáva súčasťou novej ruskej stratégie aj po roku 2020... Ale späť k námorníctvu:
Rusko už nie je tak nadšené UDK Mistral ako pred 5-mi rokmi a rozhodlo sa dostavať svoj 10 ročný projekt vlastných výsadkových lodí typu "Ivan Gren".
Zatiaľ 1. loď projektu 11711 BDK "Ivan Gren" (Большой десантный корабль "Иван Грен" проекта 11711, vo výstavbe od r.2012, potom po objednávke Mistral-ov pozastavená) sa chystá dokončiť v tomto roku a budúci r.2015 odovzdať VMF. Navyše je reálna možnosť výstavby všetkých 6 plánovaných lodí, ktoré napriek veľkohubým vyhláseniam typu" že sa môžu porovnávať s Mistralom" majú síce iné výhody ale v počte prepravovaných osôb len tretinovú a v technike len štvrtinovú nosnosť. Na palube však môžu operovať len 2 vrtuľníky a prepravovať iba 4 vrtuľníky v demontáži.
http://vpk.name/news/119313_morskaya_pe ... osuhu.html
Rusko už nie je tak nadšené UDK Mistral ako pred 5-mi rokmi a rozhodlo sa dostavať svoj 10 ročný projekt vlastných výsadkových lodí typu "Ivan Gren".
Zatiaľ 1. loď projektu 11711 BDK "Ivan Gren" (Большой десантный корабль "Иван Грен" проекта 11711, vo výstavbe od r.2012, potom po objednávke Mistral-ov pozastavená) sa chystá dokončiť v tomto roku a budúci r.2015 odovzdať VMF. Navyše je reálna možnosť výstavby všetkých 6 plánovaných lodí, ktoré napriek veľkohubým vyhláseniam typu" že sa môžu porovnávať s Mistralom" majú síce iné výhody ale v počte prepravovaných osôb len tretinovú a v technike len štvrtinovú nosnosť. Na palube však môžu operovať len 2 vrtuľníky a prepravovať iba 4 vrtuľníky v demontáži.
http://vpk.name/news/119313_morskaya_pe ... osuhu.html