Opevnění byl jsem tam
Re: Opevnění byl jsem tam
Pánové už dlouho jsem nebyl s některým vláknem zde na Palbě tak spokojený jako s tímto. Všechna čest, toto vlákno mě opravdu baví a nemohu jinak než vám zde vespolek vyjádřit své hluboké uznání za umožněné poznání. Fakt je to super čtení prohlížení.
Pokračujte, je to vlákno jak víno.

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:
JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Pečniansky les ukrýva Bunker BS-2, Mulda. Zažil aj lepšie časy. Keď som tam bol pár rokov dozadu, dalo sa tam dostať na cestnom bicykli po vyznačenej trase, mal čerstvo natretú kamufláž, okolie vykosené! Nadšenci robili aj rekonštrukcie vnútorných priestorov. Nasledujúce povodne však im zrejme zobrali chuť niečo tam robiť ďalej. Pri troche opatrnosti sa tam dá dostať na horskom bicykli.
-
-
-
-

Naposledy upravil(a) IgorT dne 20/10/2014, 09:09, celkem upraveno 1 x.

Igore díky za nabídku, ale zatím jsou ty informace pro mě dostačující.IgorT píše: Ak by si pri stavbe modelu potreboval niečo doplniť, napíš, priebežne by som tam mohol skočiť a dofotiť to!
Nový rozjezd vlákna má na svědomí Igor, já jsem jen trochu zvědavej.Pátrač píše:Pánové už dlouho jsem nebyl s některým vláknem zde na Palbě tak spokojený jako s tímto. Všechna čest, toto vlákno mě opravdu baví a nemohu jinak než vám zde vespolek vyjádřit své hluboké uznání za umožněné poznání. Fakt je to super čtení prohlížení.

IgorT píše:Pečniansky les ukrýva Bunker BS-2, Mulda. Zažil aj lepšie časy. Keď som tam bol pár rokov dozadu, dalo sa tam dostať na cestnom bicykli po vyznačenej trase, mal čerstvo natretú kamufláž ....

Ďakujem za uznanie, mám radosť z toho, že sa to moje behanie za betónom niekomu páči!Pátrač píše:Pánové už dlouho jsem nebyl s některým vláknem zde na Palbě tak spokojený jako s tímto. Všechna čest, toto vlákno mě opravdu baví a nemohu jinak než vám zde vespolek vyjádřit své hluboké uznání za umožněné poznání. Fakt je to super čtení prohlížení.

Alligator na toto Ti presne odpovedať neviem, skúsim sa popýtať! Problematikou maskovania by sa podrobnejšie mal zaoberať nejaký predpis Kamuflážní schémata ŘOP. Skús pohľadať u uja Gúgla!Alligator píše:IgorT píše:Pečniansky les ukrýva Bunker BS-2, Mulda. Zažil aj lepšie časy. Keď som tam bol pár rokov dozadu, dalo sa tam dostať na cestnom bicykli po vyznačenej trase, mal čerstvo natretú kamufláž ....Zajímá mě ta zvláštní kamufláž, má nějaký historický podklad, že se na těchto bunkrech nacházela nebo je to jen místní nápad?
Někde jsem četl, že u tak velkých objektů byla takováto kamufláž spíše demaskující.

citaci správně vložil Skelet

Zde je pár různých a zajímavých kamufláží a citace ze stránek : Maskování LO je tak rozsáhlé téma, že se jej asi nikdy nepodaří pořádně zpracovat. Lišilo se mnohde od objektu k objektu,takže musely existovat stovky variant. Nejspolehlivějším zdrojem poznání jsou bezesporu dobové fotografie spojené s průzkumem v terénu u konkrétních objektů. Zvlášt u muzejních objektů by bylo vhodné zvolit kamuflážní schéma podle dobových vzorů... Např. na Trutnovsku byly objekty tmavě šedé. Množství neznámých dobových fotografií zachycující řopíky v původních kamuflážích vyjde ve velké knize o LO Tomáše Svobody.

Další fotky na : forum.ropiky.net > Články > Lehké opevnění > Opevnění z r. 37 > maskování LO.
Zdroje :
http://www.kvh-breclav.cz, http://www.forum.ropiky.net
(autoři fotek) Vladimír Sýkora, Vladek Vácha, Jiří Duchoň, Martin Urbánek.
Naposledy upravil(a) Alligator dne 8/10/2014, 16:23, celkem upraveno 1 x.

Alligator, podarilo sa mi spojiť s pánom Košírerom, je pokladaný za zakladateľa spolku, ktorý začal s rekonštrukciami bunkrov a veľkú autoritu v tejto oblasti. Podľa jeho vyjadrenia sa kamufláž bunkra BS-2 nezakladá na žiadnej historickej predlohe, chalani si ju vymysleli sami!
Naposledy upravil(a) IgorT dne 8/10/2014, 06:30, celkem upraveno 1 x.

Ahojte kolegové, když jsem si prohlížel dnes znovu obrázky zde vložené, zaujaly mě německé štíty pro kryt protitankového děla. Nyní jsem si vzpoměl, že mám něco podobného. A to v dnes krajském městě Olomouci.
x
První je fotka německého protitankového hnízda vybudovaného na Locatelliho bastionu, dnes v prostoru letního kina. Bylo odlito z armovaného betonu a obloženo kamenem, aby splynulo s kamennou stěnou zbytků středověké zástavby románského hradu. Druhý obrázek ukazuje detail kamenné obšívky. Byl zde umístěn PAK 75 mm a bylo to velmi dobře zvolené místo.
x
Tyto dvě fotky ukazují velký unikát, jde o vybudovanou betonovou desku se střílnou pro kanon 88 mm a tato deska byla zapuštěna do stěny Staré tržnice a zde umístěné dělo mohlo ometat celý prostot směrem k hlavnímu vlakovému nádraží. Druhá fotka zde opět ukazuje detail.
Pikantní bylo že jsem o obou věděl, ale nebyl jsem si jistý kde přesně jsou. Výslech domorodců a to vzorku napříč věkem byl zbytečný. Olomoučáci ani netušili, na co se jich ptám. Inu, koho to zajímá, jen takové magory jako jsme třeba my Palbáci. Když jste to tady tak pěkně rozběhli musím vás trochu podpořit.
První je fotka německého protitankového hnízda vybudovaného na Locatelliho bastionu, dnes v prostoru letního kina. Bylo odlito z armovaného betonu a obloženo kamenem, aby splynulo s kamennou stěnou zbytků středověké zástavby románského hradu. Druhý obrázek ukazuje detail kamenné obšívky. Byl zde umístěn PAK 75 mm a bylo to velmi dobře zvolené místo.
Tyto dvě fotky ukazují velký unikát, jde o vybudovanou betonovou desku se střílnou pro kanon 88 mm a tato deska byla zapuštěna do stěny Staré tržnice a zde umístěné dělo mohlo ometat celý prostot směrem k hlavnímu vlakovému nádraží. Druhá fotka zde opět ukazuje detail.
Pikantní bylo že jsem o obou věděl, ale nebyl jsem si jistý kde přesně jsou. Výslech domorodců a to vzorku napříč věkem byl zbytečný. Olomoučáci ani netušili, na co se jich ptám. Inu, koho to zajímá, jen takové magory jako jsme třeba my Palbáci. Když jste to tady tak pěkně rozběhli musím vás trochu podpořit.

Re:
Já jsem tam ty bunkry prolézal jako pionýr a oddílový vedoucí měl od nás klid. Tak nás tam vodil na každou procházku když nás vyhnali z tábora.wildesau píše:Se synem jsme oběhli opevnění v okolí Starého města pod Kralickým Sněžníkem.Starají se o ně nějací nadšenci,jenom jsme měli smůlu,že zrovna v době našeho výletu nikde nebyly prohlídky.Bouda byla taky super.
Pane kolego, věděl byste něco o historii střílny prolomené v rohu zdi kolem kasáren na Letecké v Prostějově (u příjezdové cesty) a dnes již zazděné?Pátrač píše:Ahojte kolegové...
Inu, koho to zajímá, jen takové magory jako jsme třeba my Palbáci. Když jste to tady tak pěkně rozběhli musím vás trochu podpořit.
Kolem té střílny jsem chodil mnoho let a často jsem se ptal, jestli má původ v První republice nebo okupační - to bych já osobně viděl jako nejpravděpodobnější nebo jestli to byl výdobytek poválečné armády.
Nevím a nevím koho bych se zeptal. Ale Němci takto opevňovali ledacos a tak bych vsadil na ně.
Kolego neměl bys fotku? Dík.
Nevím a nevím koho bych se zeptal. Ale Němci takto opevňovali ledacos a tak bych vsadil na ně.
Kolego neměl bys fotku? Dík.

Igore díky, vážně zajímavá kamufláž. Podle mých chabých znalostí bych ji spíše řadil jako lodní kamufláž.IgorT píše: Alligator, podarilo sa mi spojiť s pánom Košírerom, je pokladaný za zakladateľa spolku, ktorý začal s rekonštrukciami bunkrov a veľkú autoritu v tejto oblasti. Podľa jeho vyjadrenia sa kamufláž bunkra BS-2 nezakladá na žiadnej historickej predlohe, chalani si ju vymysleli sami!
Tretím bunkrom skrytým v Pečnianskom lesen je BS-3, Paseka. Keď hovorím skrytým, tak to platí doslova. Prístupný je len peši a s očami na stopkách, ktoré hľadajú v lese zarastenú cestičku. Bunker nezostáva nič dlžný svojmu menu! Skaza, okolie bolo síce niekedy v minulosti vyrúbané a vykosené, teraz je ako v pralese. Povodne mu tiež riadne uškodili. Všimnite si blatíčko na strieľňach, je to ich pozostatok!
Upozornenie pre prípadných návštevníkov NEBEZPEČENSTVO! . V ľavej časti, pri diamantovej priekope, sú pod vrstvou rastlín diery v zemi, do ktorých vbehne noha až po stehno!(Môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti!)
-
-
-
-
Upozornenie pre prípadných návštevníkov NEBEZPEČENSTVO! . V ľavej časti, pri diamantovej priekope, sú pod vrstvou rastlín diery v zemi, do ktorých vbehne noha až po stehno!(Môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti!)

Naposledy upravil(a) IgorT dne 12/10/2014, 20:02, celkem upraveno 1 x.

Súčasťou opevnenia bunkrov bývala aj železobetónová protitanková stena, výška 2,5 m a dĺžka 100 m. Táto je znížená o nánosy zeminy.
-
-

Pod nadjazdom na Bratskú ulicu cez diaľnicu D2 sa nachádza bunker BS-6, Vŕba(Vrba). Patrí k najstarším opevneniam v Bratislave. Dá sa k nemu dostať aj autom, má výhodu, že ho nenivočia záplavy. Pri mojej návšteve som našiel majiteľov bunkru, ktorí si ho odkúpili do osobného vlastníctva pri rekonštrukčných prácach. Nahodili agregát, rozsvietili, ukázali aj vnútro. Medzi rečou prehodili, že bunker sa staval metódou liateho betónu, v kuse a firma Frič to stihla za štyri dni. Veľké bunkre údajne za osem dní! Slušný výkon, však? Bol vybudovaný na prelome rokov 1934/35 a cieľom rekonštrukcie je dostať ho do stavu z toho obdobia, lebo Nemci cez vojnu porobili nejaké úpravy - napríklad tie uši okolo strieľní. Pri vykopávaní objektu zo závalov našli aj množstvo funkčnej munície, návštevy pyrotechnikov boli také časté, že si pomaly potykali!
-
-
-
--
-
-
-
Aktualizované 27.6.2015
Chlapci z bunkra BS-6 Vrba popracovali a vylepšili bunker o paženie pred vchodom doň. Súčasne dočistili diamantové priekopy pod všetkými tromi strieľňami, čím odhalili granátové vpusty! Na prvom obrázku je stav v roku 2014, ostatné sú z dneška.

Aktualizované 27.6.2015
Chlapci z bunkra BS-6 Vrba popracovali a vylepšili bunker o paženie pred vchodom doň. Súčasne dočistili diamantové priekopy pod všetkými tromi strieľňami, čím odhalili granátové vpusty! Na prvom obrázku je stav v roku 2014, ostatné sú z dneška.

Naposledy upravil(a) IgorT dne 27/6/2015, 18:23, celkem upraveno 1 x.

BS- 6 bol vyzbrojený 2 ťažkými guľometmi vz. 37, určenými na krížnu paľbu, krytý bol ťažkými guľometmi zo susediacich bunkrov BS-5 a BS-7, delostrelecké krytie obstarávali BS-4 Lány a BS-8. Čelom k nepriateľovi bola iba strieľňa s ľahkým guľometom vz.26(posledný obrázok). Slúžila podobne, ako streľba zo zvonov novších bunkrov, na dočistenie, keby niečo preniklo cez krížovú paľbu od susedov.Skutočného suseda má však teraz iba jedného BS-7, ten je momentálne nedostupný, lebo je v kukuričnom poli.
Fotky dodám po jej zbere asi do dvoch týždňov. Bunker BS-5 je na tom horšie, ten je v pr..., no zasypaný pod diaľnicou. 

Okrem línie ťažkých bunkrov v Petržalke sú z Bratislavy prístupné aj ropíky vzor 37, ktorých línia začína v Devíne a pokračuje popri rieke Morave k hraniciam s Českom a odtiaľ cez územie Moravy ďalej. Pri Devínskom jazere sa nachádza bunker LII/67/A-160 KHV108
(B-6)
-
-
(B-6)

Naposledy upravil(a) IgorT dne 17/10/2014, 09:30, celkem upraveno 1 x.

- Alchymista
- 5. Plukovník
Z vlaku na trati medzi Malackami a Devínskou Novou Vsou sa dá takýchto ropíkov napočítať okolo 35 po oboch stranách trate.

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Bunker na sútoku Moravy a Dyje

Edmund Burke: "Jediné čo potrebujú nečisté sily k svojmu víťazstvu je to, aby slušní ľudia neurobili nič."