O tom, že byly použity dvě spojené náhradní hlavně pro Iowu jsem netušil, norade vyznáš se! Myslel jsem, že to byl větší kalibr. S tím zesílením pomocí dalšího vnějšího pláště máš asi pravdu, je znatelný od začátku uzávěru až přes polovinu děla ... druhá část už je asi bez pláště, že by samotné dělo alá Iowa.
V roce 1962 žádá Bull pomoc od USA a Kanady na svůj program High Altitude Research Program [HARP]. Práce probíhají na ostrově Barbados, nejdříve s malým 5-palcovým dělem - dostřel až 70 km, a také 7-palcovým dělem - dostřel 100 km.
Pozdějí údajně v Arizoně s větším 16-palcovým dělem, s délkou hlavně 30 metrů. To střílí podkaliberní střely (sabot) nazývané Martlet. V roce 1966 vystřelí toto dělo 185 liber vážící náboj Martlet do vzdálenosti 180 km. Závěr je, že HARP dokáže vynést do vesmíru 10 kg užitečného nákladu, adekvátně větší dělo dle matematických propočtů by pak dokázalo vynést do vesmíru satelit.
Připojil jsem obrázky .... HARP_uzaver.jpg a nyní další foto děla na lodi Iowa, máš pravdu určitá podobnost zde je. Ale ten típek uvnitř hlavně je mastnej, proto jsem pochyboval zda by se nacpal do hlavně.
Bull možná podlehl mámení peněz. V březnu 1988 podepsal Bull kontrakt na superdělo o ráži 1000 mm "Project Babylon" alias "Big Babylon" a menší dělo sloužící jako prototyp o ráži 350 mm "Baby Babylon" v celkové výši 25 miliónů dolarů. Projekt byl maskován pod názvem "PC-2" (Petrochemical Complex-2). Trubky, resp. dělo smontované sjednotlivých sekcí vyráběny jako součást ropovodu, petrochemického komplexu, a vyráběny ve Velké Británii.
Bull již předtím získal značný obnos peněz na zisku z prodeje komerčních samohybných houfnic se speciálními náboji s velkým dostřelem, používali například židé při ostřelování Golanských výšin.
O účelu tzv. Baby Babylonu u Jabal Hamrayn, ve vzdálenosti 145 km severně od Bagdádu se spekuluje. K čemu měl vlastně sloužit? Existují následující možnosti:
- Dělo s dalekým dostřelem schopné odpalovat chemické, biologické nebo nukleární střely. Ovšem zbraň byla v podstatě fixovaná a namířena jedním směrem na Izrael, podobně jako V-3 na Londýn.
www.palba.cz/viewtopic.php?t=1432
- Protisatelitní zbraň, schopná vystřelovat speciální náboje do vesmíru a ničit tak satelity.
Technické údaje děla:
Dělo namontováno horizontálně ke skále v úhlu 45 stupňů, délka děla 45 metrů, ráže 350 mm, celková hmotnost 102 tun, předpokládaný dostřel 750 km.