VGR_j4ck41: Mě nezajímá jen počet střetů, ale co při nich dokázali. Naopak ty ignoruješ počet střetů na západě, hlavně ty, které znamenaly velkou ránu pro spojence.
Já jsem taky neřekl, že na východě zrovna zničení předmostí bylo nevýrazným úspěchem.
Ale byl to taky prakticky jediný jejich výrazný úspěch na východě.
A na které pláži na Atlantickém valu byla nasazena divize Hitlerjugend?
Já jsem se nebavil jen o pěších divizích na valu, ale o všech divizích na valu v době vylodění.
V knize Den D 1944 Hlasy z Normandie od Normanna v části Omaha se tam 352. divizi věnuje strana nebo dvě. Jako nebudu tady opisovat všechno, protože nevím, co přesně znáš a co ne.
Měl jsi zkrátka říct: Proč byla nejlepší na valu a pokud bych byl schopen vypsat proč, pak bys mohl dál posoudit jestli je to pravda.
Ale ne říct: Není to pravda.
A v té knize je každá z těch divizí na valu rozepsána co to bylo zač.
Navíc v každém zdroji je to úplně stejně řečeno, ale jinými slovy. To co poslal Lord je prakticky to samé, ale s některými věcmi navíc. Michan to tam bude mít taky tak nějak podobně. Zkrátka faktickou věc mají autoři stejnou (protože asi těžko můžou zaměnit fakt, že na určitém místě bojoval někdo jiný - tak jak se o to snažíš ty), ale napsanou jinými slovy. Plus nějaké zajímavosti má každý jiné.
Bax » 14/10/2014, 18:44
Navíc konkrétně do Normandie Německo posílalo jednotky na odpočinek, přezbrojení a byly tam jednotky absolutně nepoužitelné k boji (z Normandie nemohli kam utéct). V čase vylodění jen jediná divize na celém valu splňovala požadavky pro východní frontu. Tato divize byla doplněna na plné síly a vycvičena. Měla být odeslána na východní frontu už před dnem D, ale zdržela se na pozicích. Je to ta, která bránila Omahu.
Ano andy22 máš pravdu, Omaha je specifická věc na západě. Protože jen tam narazili spojenci na připravenou a vycvičenou plnohodnotnou divizi.

Většinou spojenci na západě bojovali z druhořadými i třetiřadými divizemi. Když narazili na normální divizi, vždycky měli západní spojenci potíže. Měli jediné štěstí, že takových střetů bylo jen několik.
Takže toto mé tvrzení, co jsem dříve napsal je správné. Resp. co na tom není pravda?
Já jsem tu fotku kobercového bombardování dal tak pozdě jen proto, že mě nešel scanner. A taky jsem si dřív nevzpomněl na tu příručku ČSLA. Ale po vložení těchto dvou faktů ustala diskuze. Protože to už nikdo nedokázal vyvrátit.