Opevnění byl jsem tam

Obranná pásma, pohraniční opevnění, lehké a těžké objekty, tvrze.
Odpovědět
IgorT
Kapitán
Kapitán

Re: Opevnění byl jsem tam

Příspěvek od IgorT »

Z protileteckých krytov v Bratislave stihol najlepší osud tento, na Odborárskej ulici. Dostal sa do rúk súkromníkovi, ktorý ho upravil na reštauračné účely. Počas mojej návštevy sa do útrob dostať nedalo, ale je to podľa personálu zreštaurované a priestory sa dajú využiť na spoločenské akcie. Snáď sa mi časom podarí dostať dnu a dodať fotky aj z vnútorných priestorov. Kryt som už videl v rôznych povrchových úpravách, cez kamufláže po maskovaciu sieť.

Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek
Obrázek
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Oproti internátu Mladá Garda, vedľa benzínovej pumpy sa nachádza úkryt(vtedy mal názov kaverna) z obdobia prvej svetovej vojny. Bratislava bola obkolesená palebnými delostreleckými postami. Boli hlboko v predpolí, ďaleko od vtedajších hraníc mesta. Existovali dva druhy úkrytov, hĺbené priamo do kopcovitého terénu, alebo stavané do výkopu a zahrnuté zeminou, so železobetónovou stropnicou a kamennými stenami, s betónovou výplňou. Slúžili na úkryt vojakov a munície pred delostreleckou paľbou. Tento kryt je stavaný druhým spôsobom.

Pohľad zo strany pumpy:
Obrázek-Obrázek-Obrázek

zadná časť:
Obrázek

čelo:
Obrázek-Obrázek-Obrázek

stropnica:

Obrázek

prístupný bok, odpredu dozadu:

Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-

nákuk do vnútra, nikto odo mňa nemôže chcieť, aby som vliezol do toho hnusu, čo tam navláčili bezdomovci! :sad:

Obrázek-Obrázek
Obrázek
hydrostar
Kapitán
Kapitán
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hydrostar »

No, já bych to po tobě aj chtěl :-) Jak je ten val dlouhý?
Hydrostar se s námi trvale rozloučil...
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Ty si mi ale dobrák! Keby ma zožrali blchy, kto by Ti napísal, že asi 15 metrov! :eek:
Obrázek
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

IgoreT - nemohu ani uvěřit tomu, co jsi všechno dokázal v Blavě a okolo najít a jak se zdá ještě jsi zdaleka neskončil. Už se těším jak Ti budu v této reportážní práci konkurovat. Já jsem takto prošel všechna hradiště z doby pravěké ve VVP Dědice a objevil jsem tam také věci, že by jeden nevěřil. Ale bohužel já pracuji s věcmi staršími 3000 let, tak nejsem tak rychlej jako Ty.

Nemohu než obdivovat co se TI zatím povedlo a přát si aby ještě dlouho a dlouho jsi nacházel tyto úžasné věci. :up:
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

:oops: Vďaka za pochvalné slová, potešia. Hradiská budú určite zaujímavé. No moja úloha bola podstatne ľahšia, osemdesiatročné +/-veci sa predsa len hľadajú jednoduchšie, ako 3000 ročné! Tak veľa úspechov v reportážach z nich želám!
Obrázek
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Poľnohospodári konečne pokosili kukuricu a umožnili prístup na lokalitu Cvičisko a tak môžem dodať do albumu chýbajúce fotografie posledného bunkru BS-7 Cvičisko(Cvičiště) vzor 36. Nachádza sa zhruba v strede poľa, má dve strieľne pre ťažké guľomety pre bočnú paľbu. Z jednej strany bol krytý guľometom susedného BS-6 Vŕba, z druhej guľometmi a kanónom BS-8 Cintorín(Hřbitov).

Vcelku nenápadný pohľad na pole pred zberom, na fortifikačnú pokladnicu:

Obrázek-
Obrázek

Samotný bunker obdržal kamuflážny náter a vyzerá takto(dva v jednom, v strede vzadu je slabo viditeľný zvon BS-8):

Obrázek

Tylová časť s vchodom:

Obrázek-Obrázek

Čelo a pravá strieľňa, pod ňou diamantová priekopa:

Obrázek-Obrázek-

Čelo a ľavá strieľňa, pod ňou diamantová priekopa. Zaujímavá je pozorovacia štrbina v čele objektu:

Obrázek-Obrázek-Obrázek

Pohľad dnu:

Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek-Obrázek
Naposledy upravil(a) IgorT dne 19/11/2014, 07:59, celkem upraveno 3 x.
Obrázek
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Tento objekt v kukuřici byl typizovaný, nebo ho někdo vymyslel ad hoc? Jakou má tloušťku stropnice a stěn, asi moc ne.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Typizovaný určite nebol. Objekty B-S-5,6,7,9,10,11,12 a 14 boli deťmi generála Šnejdárka a boli postavené ešte pred oficiálnym začiatkom výstavby čs. pohraničného opevnenia. Sú to vlastne kuriozity, každý je iný. Raritnosť je však vykúpená ich nižšou bojovou hodnotou. Ako správne píšeš, odolnosť asi nič moc, nakoľko išlo o prvé fortifikačné stavby po I. svetovej vojne na našom území. K presným hodnotám som sa nedopátral, akurát, že sa naň spotrebovalo 117 metrov kubických betónu a mal odolnosť SO podľa tabuľky:

Obrázek
Obrázek
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Příspěvek od Alchymista »

podľa dodatočne zamurovanej strielne, zmenenej na pozorovaciu štrbinu patrí objekt jednoznačne do obdobia "divokej výstavby" na pertžalskom predmostí, teda pred vznikom ŘOP a vytvorením typizovaných objektov vz.36 a vz.37.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál

Příspěvek od Lord »

Máš sice fotky zevnitř objektu, ale není vidět střílny, přijdou mi dost nízko, že u toho museli kulometčíci snad ležet.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

Lorde, já mám obavu, že tento kus fortifikace neměl být osazen kulometem na pevnostní lafetě, ale normálním pěchoním těžkým kulometem na trojnožce a tedy střelec by při střelbě seděl. Prostě jen betonové kulometné hnízdo.

Mohu se plést, ale myslím že tentokrát ne.
ObrázekObrázek

Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Asi sa príliš nemýliš, ale mám dojem, že sa počítalo so streleckým stolom. Myslím, že je vhodnejšie sa orientovať podľa výšky či hornej strany vchodu, než podľa výšky strieľne nad terenom.
ObrázekObrázek

Оптимисты изучают английский язык, пессимисты - китайский. А реалисты - автомат Калашникова
Alligator
četař
četař

Příspěvek od Alligator »

Lord píše:Máš sice fotky zevnitř objektu, ale není vidět střílny, přijdou mi dost nízko, že u toho museli kulometčíci snad ležet.
Střílny nejsou zevnitř vidět, neboť jsou asi zazděné, ta úprava střílen je viditelná zvenku. Kamufláž bunkru je zajímavá.
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

Toto by mala byť jedna z pozorovacích štrbin zvnútra - dáva to zhruba predstavu, ako vysoko od podlahy bola pôvodne strieľňa
IgorT píše:Obrázek
ObrázekObrázek

IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Lord píše:Máš sice fotky zevnitř objektu, ale není vidět střílny, přijdou mi dost nízko, že u toho museli kulometčíci snad ležet.
Neležali, bolo to na stojáka. Už Alchymista mi zobral slová z úst výškou tej pozorovacej štrbiny. :) Robil som po stojačky výhľady z tých strieľní, ale moc to nevyšlo, preto som ich tam nedal. Automaty sú blbé pri nastavení clony, ak sa fotí na veľkom svetelnom rozhraní. Tak tu sú:

Ľavá, s výhľadom na BS-8

Obrázek

Pravá, s "výhľadom" na Rakúsko
Obrázek
Obrázek
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Pátrač píše:Lorde, já mám obavu, že tento kus fortifikace neměl být osazen kulometem na pevnostní lafetě, ale normálním pěchoním těžkým kulometem na trojnožce a tedy střelec by při střelbě seděl. Prostě jen betonové kulometné hnízdo.

Mohu se plést, ale myslím že tentokrát ne.
K lafetácii v šnejdárkových bunkrov som sa vyjadril v:

http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=5&t ... 74#p193774
Obrázek
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor

Příspěvek od Pátrač »

IgorT - podíval jsem se na to, a asi tedy skutečně tento kus byl vyzbrojen kulomety na polních trojnožkách. Po rekonstrukci by přešli na běžnou pevnostní lafetaci. JO doba to byla hektická a nesla v sobě půvab improvizací, rychlých rozhodnutí a odvahy.
ObrázekObrázek

IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Alchymista píše:podľa dodatočne zamurovanej strielne, zmenenej na pozorovaciu štrbinu patrí objekt jednoznačne do obdobia "divokej výstavby" na pertžalskom predmostí, teda pred vznikom ŘOP a vytvorením typizovaných objektov vz.36 a vz.37.
Dočítal som sa,že bunkre B-S-5,6,7,9,10,11,12 a 14 boli postavené ešte v roku 1934, čiže o jednotnej koncepcii nemožno hovoriť, prvá koncepcia opevňovacieho programu bola schválená až 12.12.1935.
Čo sa týka hrúbky betónu, zistil som iba hrúbky stien u bunkrov vzor 36:

Typ A (dvojstrieľňový )--čelo 50 cm, boky, strop 40 cm, tylo 20 cm

Typ B (dvojstrieľňový)--čelo 60 cm, boky 50 cm, boky, strop 50 cm, tylo 30 cm

Typ C (trojstrieľňový)--čelo 60 cm, boky 50 cm, strop 55 cm, tylo 30 cm

Predpokládam, že "šnejdárky boli" slabšie. Odolnosť musela byť podstatne slabšia, ako u ropíkov. Nehľadiac na kvalitu a hrúbku stien, Pozrime sa na obrázkoch, čo videlo a na čo mohlo strieľať nepriateľské delostrelectvo:

BS-7 Cvičisko:

Obrázek

Ropík pri Devínskom jazere:

Obrázek-Obrázek
Obrázek
Alchymista
5. Plukovník
5. Plukovník

"Šnejdárky", ako si ich celkom príhodne označil, zodpovedali skôr ľahkému opevneniu vz. 36, nie řopíkom, teda ľahkému opevneniu vz. 37. Řopíky sú totiž riešené takmer výlučne na bočné paľby, nie na čelné, ako objekty vz.36 a "šnejdárky".
ObrázekObrázek

Odpovědět

Zpět na „čs. opevnění“