AČR kampak kráčíš?

Komentáře aktuálního dění ...

Moderátor: jarl

Pravidla fóra
Pokud příspěvek v Aktualitách neodpovídá charakteru a úrovni "veřejné" Palby, moderátoři mají právo jej okamžitě, bez upozornění přesunout do skryté Hospody, která byla za tímto účelem zřízena.

Pokud nemáte přístup do Hospody a chtěli byste jej, musíte být na Palbě registrováni nejméně půl roku a poté můžete napsat SZ adminům "skelet" nebo "jarl".

Ve vlákně o Ukrajině v sekci "Aktuality" platí pravidla, která budete dodržovat. Postih za nedodržování bude následující:
- smazání příspěvku
- BAN uživatele (minimálně 24hodin, maximálně na vždy)
- uzamčení vlákna
Všechny tyto postihy budou uplatňovány bez jakéhokoliv varování a vysvětlování, na základě úsudku přítomného moderátora.

Pravidla jsou následující:
- příspěvek bude věcný v českém nebo slovenském jazyce (případně s českým nebo slovenským překladem), žádné "emotivní" výlevy nebudou trpěny
- diskuze ve vlákně "Válka na Ukrajině" není povolena, k tomu je určeno patřičné vlákno v Hospodě (o vstup můžete zažádat u administrátora)
Odpovědět
Uživatelský avatar
kozlustechnykus
poručík
poručík
Příspěvky: 769
Registrován: 9/3/2014, 20:24

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od kozlustechnykus »

Podle me uz o nejakou strategii obrany statu vubec nejde. Jen se postupne vyrazujou ruzny veci, aby se v budoucnu mohl vypsat poradnej tendr a zase dosel dalsi uplatek. Jinak si tu totalni nesmyslnost konani politiku nedovedu vysvetlit.
„Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků, nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení."
Michal Jankovec clen rady CT
Uživatelský avatar
kolja
svobodník
svobodník
Příspěvky: 25
Registrován: 15/5/2014, 13:33

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od kolja »

Podle mně je snaha zdecimovat úplně armádu a při tom si ještě přikrást.Stav armády před rokem 89 nebyl určitě ideální,ale co do počtu mužstva a techniky to byla reálná síla.Je jen otázka,kdo na tom měl eminentní zájem,aby se z velké armády stal malý expediční sbor,který neochrání ani své teritorium.Stará i novější technika se rozprodala více či méně z ideologických důvodů,výhodně se vyměnila (MiG -29 za W-3 Sokol).Jak fungují obrané pakty už taky z naší historie něco víme.Rozdělily se státy (ČR a SR),a jejich armády a dneska budeme pomalu budovat společnou armádu.Do toho ještě byrokracie EU a velmoci na západě i na východě se smějou až se plácají do stehen,jak to v Evropě "funguje".Evropa je nemocná :( .
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od skelet »

Strategie naší armády, a lá Bílá kniha je poplatná své době. Bílá kniha jako taková přišla zhruba v půlce mánie "policejních" akcí probíhajících po celém světě. Jako taková dávala jakýs takýs smysl. Bohužel svět se stále více mění do normálního stavu, který zde byl po celé věky až do devadesátých let. Nicméně politici, a především tvůrci Bílé knihy, si toto neuvědomují a drží se této knihy jako slova Božího. Typickým příkladem je Marhoul, který je jejím spolutvůrcem, a není si ochotný připustit, že jeho "životní" dílo je k absolutní nepotřebě.
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
kolja
svobodník
svobodník
Příspěvky: 25
Registrován: 15/5/2014, 13:33

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od kolja »

Myslíš filmaře Marhoula,dobrovolnýho záložníka?
Uživatelský avatar
skelet
4. Brigádní generál
4. Brigádní generál
Příspěvky: 17911
Registrován: 26/1/2008, 15:48

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od skelet »

ano, přesně toho
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Lord »

Marhoula jsem viděl vystupovat u Jílkové. Jeho úvaha je taková, že se nepotřebujeme bránit proti svým sousedům. Že jsme v alianci, a tedy máme plnit její požadavky.

Tady je problém i aktivních záloh ...
Vy si tedy dokážete představit Aktivní zálohy za pár let na zahraniční misi?
Zahraniční mise jsou samozřejmě dvojího druhu. Mírové a bojové. Přestože i ty mírové s sebou nesou svá rizika, umím si v nich Aktivní zálohy představit. Samozřejmě součástí mnoha legislativních změn, které bude třeba v této souvislosti prosadit by byla kupříkladu nutná i ta, že zaměstnavatel by musel svému zaměstnanci držet místo, stejně jako je drží ve chvíli, kdy jeho zaměstnankyně přijde do jiného stavu. Příslušníci Aktivních záloh by se taktéž na několik měsíců ocitli v jiném stavu. Myslím, že tato paralela, nebo chcete-li přirovnání, celkem funguje. Ale nejde jen o zahraniční mise. Útvarové jednotky Aktivních záloh musí být schopné se plnohodnotně zúčastnit jakéhokoliv operačního nasazení na území republiky včetně oněch neustále skloňovaných živelných pohrom.

Ovšem využíval byste Aktivní zálohy i při živelních katastrofách?
Samozřejmě, ale jen jako součást svého útvaru, který v případě nutnosti podporuje Integrovaný záchranný systém. Tedy tak, jak tomu bylo při povodních v minulém roce, kdy na severu Čech byly nasazeny ženijní jednotky a technika.
http://www.mocr.army.cz/informacni-serv ... loh-52297/
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
Skeptik
7. Major
7. Major
Příspěvky: 6728
Registrován: 16/1/2011, 22:28
Bydliště: Středočeská gubernia

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Skeptik »

Lord píše:Marhoula jsem viděl vystupovat u Jílkové. Jeho úvaha je taková, že se nepotřebujeme bránit proti svým sousedům. Že jsme v koalici, a tedy máme plnit její požadavky.
Dosti rozšířený a velmi hloupý názor.
Tím nerozporuji, že bychom se neměli podílet na kolektivní obraně - ale pouze tak, aby tím neutrpěla naše individuální obranyschopnost.
Protivníkem české armády prostě je a bude armáda polská, slovenská (případně maďarsko-slovenská), rakouská, německá a jejich případné kombinace.
To že v těchto zemích zůstane přátelský a spolupracující režim totiž vůbec není dogma :( A z historie, i vlastní zkušenosti, víme, jak vojenské koalice končí v krizových a turbulentních časech.

Rusko a jeho armáda prostě není pro Českou republiku soupeř ... je, a pravděpodobně i bude, to zcela jiná váhová kategorie.
České tanky se nikdy nepoženou na Moskvu
A pokud někdy ruské tanky pojedou Moravou ku Praze (aniž bychom je sami pozvali) tak nám to může být jedno, protože tou dobou se na východ i na západ od nás, stejně jako u nás, budou štěpit těžké prvky a slučovat ty lehké :(
Nato je Evropa pro USA a NATO příliš důležitá.

ZÁVĚR (aby to nezapadlo):
Pokud se má naše armáda někomu ubránit, tak je to hlavně Polsku (budující "slovanské impérium" či Rakousku "obnovující středoevropské impérium". Trochu s menší pravděpodobností Německu, protože růst jeho vojenské moci nemohou připustit Francie a Velkou Británií. Hrozba z Ruska je někde hodně, hodně vzadu a ze všech hrozeb je nejlépe ošetřená.
ObrázekObrázek

"Hádá-li se člověk s blbcem déle než pět minut, hádají se blbci dva," Jan Werich
"Važte si lidí, kteří hledají pravdu, a střezte se těch, kteří tvrdí, že ji našli," Voltaire
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Lord »

Jo Poláci nám po Mnichovu vzali Těšínsko, taky se rádi přiživili. V současné době by jsme Polsku vzdorovali tak týden, jestli vůbec.
Poláci svou armádu budují tak, aby byla schopná čelit všem možným hrozbám. To je oproti nám velký rozdíl.
Samozřejmě každá sranda něco stojí, ale zbavovat se tak lehce těžkých zbraní, které by snesly ještě nějakou modernizaci není podle mě dobře.
Česká armáda se mění v lehkou expediční sílu, neschopnou bránit území celého státu.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
petrp
nadrotmistr
nadrotmistr
Příspěvky: 197
Registrován: 11/9/2014, 07:43

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od petrp »

Lord píše:Česká armáda se mění v lehkou expediční sílu, neschopnou bránit území celého státu.
Proč mám takový podivný pocit, že je to záměr?
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Lord »

Nevím jestli to byl záměr nebo diletantismus, ale nejspíše obojí. V roce 1999, kdy jsme vstoupili do NATO, bylo sice jasné, že armáda prodělá významné strukturální změny včetně zeštíhlení, ale že bude zachován základ vševojskových kapacit. Jenže základ vševojskových kapacit se v podstatě ruší, ať je to tankové vojsko, nebo dělostřelci.
A když peníze do obrany půjdou, musí existovat systém, který zabezpečí, že se nepromrhají.

Pro porovnání třeba Švýcarsko se neúčastní misí, a armádu má na velmi dobré úrovni, včetně záloh.

Švýcarsko s necelými sedmi miliony obyvatel je díky své armádní koncepci schopné nasadit v případě ohrožení 1 375 889 skvěle vycvičených vojáků (údaj z konce roku 2005). V přepočtu na populaci je tak švýcarská armáda druhou největší na světě, za armádou státu Izrael.
Švýcaři pochopili, že armádu nedělají pouze elitní jednotky, sloužící jako „výkladní skříň“ té či oné armády, ale že je nutné věnovat se výcviku „průměrného vojáka“ A právě výcvik a příprava řadových vojáků je ve švýcarských ozbrojených silách na špičkové úrovni, přičemž srovnatelnou úrovní „záklaďáků a „záložáků“ se může pochlubit asi opět jen izraelská armáda.

Zdroj: euportal.parlamentnilisty.cz

Pro porovnání naše ozbrojené síly - 21 tisíc vojáků + 10 zálohy. Přitom zálohy se ztenčují ... proto AČR uvažuje o novém branném zákoně. Z toho tzv. aktivní zálohy cca 1300 dobrovolníků, plánuje se zvýšení. Podle zástupce generálního štábu je držet v době míru 5000 vycvičených záložáků levnější, než platit stejné množství profesionálních vojáků.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
SharKhan
četař
četař
Příspěvky: 74
Registrován: 24/8/2014, 12:10
Bydliště: Východná gubernia SK

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od SharKhan »

petrp píše:
Lord píše:Česká armáda se mění v lehkou expediční sílu, neschopnou bránit území celého státu.
Proč mám takový podivný pocit, že je to záměr?
Na Slovensku je to presne tak isto... takže zrejme to nebude náhoda, ale systémový "bug" - niečo ako poistka - dobrý spojenec je taký, ktorý je schopný účinne pomôcť v tzv. koloniálnej vojne nejakou špecifickou spôsobilosťou, pritom počtom svojho vojska (tzv. ne-kvalita/ kvantity) neschopný sám brániť svoje vlastné územie a teda je takto chtiac-nechtiac odkázaný na spojeneckú-bratskú-internacionálnu (nehodiace sa prídavné mená preškrtnite podľa vlastného výberu) pomoc z vonku.

V prípade neočakávaných komplikácií (napr. prevrat typu "celonárodné povstanie") sa takéto systémové opatrenie môže náramne hodiť "veľkému bratovi".
Zem je guľatá! Vys*ali sme sa na východ a zo západu prišlo H0wn0!
Uživatelský avatar
Lord
1. Armádní generál
1. Armádní generál
Příspěvky: 10860
Registrován: 24/8/2004, 02:48

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Lord »

Jedna z věcí je ta, že by mohla Česká a Slovenská republika v obraně spolupracovat. Včetně firem a výzbroje. Mohli by jsme společně nakupovat či modernizovat tanky, obrněné transportéry či ruční zbraně. Ovšem problém je korupce v obou zemích, kdy se sledují i jiné lobbistické zájmy.
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
SharKhan
četař
četař
Příspěvky: 74
Registrován: 24/8/2014, 12:10
Bydliště: Východná gubernia SK

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od SharKhan »

Nuž nejaké náznaky, resp. snaha by boli.
Len si myslím, že k tomu malo dôjsť "trošku" skôr.

A zrejme veľká zmena voči súčasnému stavu by asi badateľná nebola (už len kôli 4 ročnému volebnému obdobiu a z toho prameniacich politických kalkulácií v oboch republikách).
Zem je guľatá! Vys*ali sme sa na východ a zo západu prišlo H0wn0!
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Pátrač »

SharKan: Nikdy není pozdě. Vy i my máme solidní potenciál a ledaco bychom dokázali sami ale spolu to bude jednodušší a hlavně levnější pro bě strany. Navíc nám to dá vyšší míru unifikace a to v příapdném boji bok po boku má svoji velkou hodnotu.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od CAT »

SharKan: Ohledně toho co dělá "dobrý spojenec" pokud tím naznačuješ, že nám západ schválně "vylámal" zuby, abychom byli v lajně, pak do toho nezapadají stále lepší vztahy USA a Polska, protože Polsko se rozhodlo jít opačnou cestou a USA dává jasně najevo, že to jsou oni, kdo je pro ně z východní Evropy důležitej... Osobně to dávám za vinu "pravdoláskařům" a představě, že armáda díky NATO není důležitá. Dost pochybuju, že západ chtěl, abychom byli k ničemu (taky nás představitelé NATO dost kárali za to, že nemáme prakticky žádné kapacity na vedení konvenční války)...
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Pátrač »

CAT - jo takto to vidím i já. Jen bych nepsal o právdoláskařích, to je mimo. Jistě motivace Polska je dána tím, že patologicky nevěří Rusku. My o tom hodně kecáme ale jinak je nám to jedno. Přece jen než bychom přišli na řadu my, je tu Ukrajina, Madarsko, Polsko a Slovensko. A podle vidění světa, že to za nás někdo vybojue jsme šli cestou paskvilu. A populace?

Vzpomeňte si na ten stupidní cirkus kolem radaru v Brdech.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Uživatelský avatar
CAT
Kapitán
Kapitán
Příspěvky: 1683
Registrován: 6/8/2009, 10:53

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od CAT »

Pátrač: :up:
Obrázek
"We can't restore our civilization with somebody else's babies."
"Settlemunt my arse, let's slot floppies"
Uživatelský avatar
Pátrač
3. Generálmajor
3. Generálmajor
Příspěvky: 7850
Registrován: 14/8/2008, 06:44
Bydliště: Prostějov

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Pátrač »

Náš svět je totiž CAT-e jakýsi divný. Tato země tak nesnáší svoji armádu a doslova nenávidí myšlenku, že za vlast je potřeba bojovat, že odmítá i to, když to za nás chce udělat někdo jiný.

Radar je pasé a s ním související protiraketová obrana. Co amíci říkali? Je to proti raketám darebáckých států. Nevím koho tím mysleli, ale myslím si, že to byl hlavně Írán. Zde se podívej na moji práci o PRO Státu Izrael.

http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=109&t=6392

Raketa Šaháb 3B dokáže doletět už i k nám. Je tam vyobrazení dosahů. Navíc když víme, že do 5 až 7 let bude mít Írán jadernou zbraň, tato obrana by se nesmírně hodila. Zatím není a asi už nebude. A to už sem dokáže dostřelit i Pákistán a ten jadernou zbraň už má.

Kdo to tenkrát dokázal domyslet a vysvětlit veřejnosti? Nikdo se tím nezatěžoval a lidem se kdákali kraviny.

A stejné je to nyní. Populaci se lže, aby byla v klidu. Přitom je potřeba začít říkat pravdu. A ta je už tak mizerná, že ten kdo ji řekne, politicky se odepíše.

CAT-e, to je takový binec, že by jeden vyskočil z okna.
ObrázekObrázek

Pes(ticid) - nejlepší přítel člověka! Nechápete? Nevadí. Hlavní je, že víte že:

JDE O TO, ŽE KDYBY O NĚCO ŠLO, BYLO BY DOBRÉ VĚDĚT, O CO VLASTNĚ JDE.
Halladin
četař
četař
Příspěvky: 70
Registrován: 21/7/2014, 11:56
Bydliště: Hustopeče

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od Halladin »

Mno, celou dobu se o PRo lhalo :
Iránské rakety nikdy nebyly problém .- kdyby byly, tak to vyřeší jeden preventivní americký nálet.
A fakt si nedovedu představit, co by Irán získal bombardováním střední Evropy.
Od počátku to bylo budování pritiraketové obrany proti Rusku, a tím znehodnotit jeho schopnost odvetného útoky
u v případě napadení Ruska.
A je jasné, že jak dnes není důvod útočit na ČR jadernými zbraněmi, v případě existence toho radaru by důvod na jaderný útok byl.
Uživatelský avatar
kozlustechnykus
poručík
poručík
Příspěvky: 769
Registrován: 9/3/2014, 20:24

Re: AČR kampak kráčíš?

Příspěvek od kozlustechnykus »

Mno nevim. Ze byl radar namirenej proti Rusku, to bych souhlasil. Iranskou PVO bych ale rozhodne nepodcenoval, ten uder na zneskodneni raket, by musel byt opravdu masivni a asi i dost riskantni.
A ze neni duvod utocit na CR atomovkama? Ikdyby propukla jaderna vymena mezi NATO a RF, tak to tady RF pokropi, protoze je to jedna z cest na vychod a pochybuju, ze budou riskovat, ze nechaji prostor pro pohyb pripadne prezivsich jednotek. Kazdopadne, kdyby sem opravdu nikdo nic nefoukl, asi by Ceska armada byla razem nejsilnejsi v EU :-D A i kdyby sem nikdo nic neposlal, tak spad z okolnich statu by asi byl dostatecnej.

At chceme nebo ne, jsme v NATO a at mame nazor na konani RF nebo NATO jakej chceme, budeme stat na strane NATO. Takze ta vnejsi obalka, tvorena radarem tady a raketama v Polsku by se mohla hodit. Minimalne se pod tim daji stavet dalsi vrstvy protiraketove i protiletalove obrany. CR sama osobe asi tezko vybuduje neco jako ma Izrael (diky za clanky:) ) a tak se musime spolehat na pomoc ostatnich. Sakra, vzdyt za chvilku nam zustane jen par MANPADu.
„Je to skutečně tak, že Česká televize má určený úhel pohledu. Má ho určen na základě doporučení Evropské komise, která povoluje veřejnoprávním médiím fungovat z poplatků, nebo z daní jenom za předpokladu, že budou prosazovat, obhajovat a dívat se na všechno z úhlu pohledu tradic evropského humanismu a kritického myšlení."
Michal Jankovec clen rady CT
Odpovědět

Zpět na „Aktuality“