Julesak píše:Modernizácia do štandardu Mig-31BM tak, ako bola prijatá do výzbroje VVS, nezahŕňa potrebnú úpravu elektroniky či integráciu protizemnej výzbroje - i keď sa o tom pôvodne uvažovalo.
Prečo?
VVS má dosť iných lietadiel schopných pôsobiť proti pozemným cieľom (Su-24,25,27SM,30M/SM,34,35), a možno svoje zohrala aj cena.
Sorry, že do toho ryju, ale z jakého zdroje tuto informaci máš?
Prohlídl jsem asi šest ruských webů, které jsou vesměs známi přesnými informacemi.
Všechny se shodují na tom, že MiG-31BM z roku 1998 je víceúčelový stihač vzniklý modernizací MiGu-31B, který si zachovává špičkové schopnosti působit proti vzdušným cílům na extrémně velkou vzdálenost (detekce cíle velikosti stihačky na 320 km, ničení těchto cílů na 280 km, současné sledování min 10 a postřelování 6ti cílů, schopnost působit proti malorozměrným cílům typu střely s plochou dráhou letu). Tyto schopnosti jsou nižší než u specializované verze čistě záhytného stihače MiG-31M (zahájení vývoje 1985 a ukončení 1993, který v roce 1994 poprvé sestřelil cíl na vzdálenost > 300 km a následně byla jeho výroba z finančních důvodů zastavena právě ve prospěch multifunkční MiG-31BM) nicméně stále dostatečné.
Kromě toho ale mají mít MiG-31BM minimálně i tyto schopnosti:
- fungovat jako miniAWACS tj. navádět a koordinovat jiné stihače - a to i jiných typů
- působit proti pozemním, námořním a radiolokačním cílům pomocá mnou výše uvedené výzbroje
- navádět některé typy střel odpálené z pozemních prostředků
- dokáže se napojit na pozemní systémy řízení boje (asi stejně jako Ratnik)
- palubní počítač omožňuje aby až 4 letouny si navzájem předávaly veškerá data a působily tak jako "jedno letadlo" - v tomto režimu jsou schopny plně pokrýt a bránit až 900 km širokou zónu
Nespletl jsi si tedy víceúčelový MiG-31BM (na který budou postupně modernizovány všechny MiG-31B, které si VVS ponechají) s jednoúčelovým přepadovým MiG-31M ?
A ještě jedna drobnost. Vždy jsem si myslel, že MiG-31BM má stejný radar resp. systém řízení palby, jako MiG-31M ... tedy "Zaslon M"
Teď jsem se ale dozvěděl, že SŘP MiGu-31BM je jiný, a že jeho radar je vlastně původní "Zaslon" modernizovaný prvky "Zaslonu M" a tím, co se zjistilo při testech MiGu-31M. Ostatně proto má MiG-31BM jako záchytný stihač nižší výkony než verze MiG-31M (tam byl dosah 350+ km, navádění střel na > 300km, sledování 24 cílů a postřelování 10ti z nich).