Aktuálny stav ruského námorníctva

Moderátor: Julesak

Odpovědět
absik
nadporučík
nadporučík

Re: Aktuálny stav ruského námorníctva

Příspěvek od absik »

Wladimir:
takze tym padom vznikol dovod na ,,nedodanie z technickych pricin,,
len ci to obstoji pred sudom. kedze su jasne politicke a nie technicke dovody.
Odpovedal si si sám - krádež nie je technická príčina, ak by tie HD napr. vyhoreli alebo dostali ranu zo zdroja - to je tech. príčina. Toto je nedostatok zaistenia bezpečnosti z franc. strany.
Už sa vám donieslo že novopečený poslanec, veliteľ ukr. trestného práporu Dneper-1 Jurij Bereza vyzval miestnych oligarchov aby nazhromaždili peniaze na kúpu Mistralov pre Ukrajinu? :)

http://vpk.name/news/122155_kiev_kopit_na_mistrali.html
Je ne suis pas Charlie! alebo: nie som Charlie(provokatér), som za tradičnú rodinu

Obrázek
arten
7. Major
7. Major

Příspěvek od arten »

petrp píše:
Xawi3r píše:Nějaké nové fotky Gorškova zde: http://nevskii-bastion.ru/22350-141118-foto/
Neuvěřitelná je jeho elektronická (radarová a detekční) výzbroj a komunikační prostředky podle fotek obsahují rozsah od krátkých vln až po mikrovlny. Ta loď je našlapaná elektronikou... :shock:
K tomuto sa ešte vrátim - veď práve, či toho nie je až priveľa. Podľa toho čo vieme má 22350 niesť:
- prehľadový radar na detekciu vzdušných cieľov. Niekde sa uvádza, že ďalšia verzia Furke.
- Pozitiv M, určený na ostrahu radiolokačného horizontu a detekciu hladinových cieľov, tiež systém pre vstupné dáta CIWS.
- Monolit – primárne určený detekciu hl. cieľov a navádzanie PLoRS, ale tiež schopný ostrahy horizontu.
- Puma na riadenie paľby А-192

Čiže vlastne komplexná zostava všetkého čo môže fregata potrebovať. A teraz otázka:
Načo potom vlastne slúži Poliment?

Alebo opačne - sám o sebe by mal byť schopný nahradiť všetky spomínané radary (s výnimkou istých funkcií Monolitu). Tak prečo vlastne tak zbytočne predimenzovaná/zdvojená radarová výbava?

Žeby bol Poliment ešte nedotiahnutý, tak preto?
absik
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od absik »

Načo potom vlastne slúži Poliment?
Alebo opačne - sám o sebe by mal byť schopný nahradiť všetky spomínané radary (s výnimkou istých funkcií Monolitu). Tak prečo vlastne tak zbytočne predimenzovaná/zdvojená radarová výbava?
Žeby bol Poliment ešte nedotiahnutý, tak preto?
Pretože sa dôsledne dodržiava spravod. embargo- na východe odpoveď nehľadaj. Neviem nakoľko sa dá veriť možným "protivníkom" ale harpoondatabases.com, defence.pk či ausairpower.net sa zhodujú že: Monolit/fregat ai. sú hlavné radary pracujúce v pásmach L, C, a K(hlavne voči malorozmerným PloRS), Poliment-K má byť plnefunkčný záložný RL systém pracujúci v pásmach L/S a C. Primárne slúži na rýchlu identifikáciu svoj - cudzí(IFF) a na navádzanie rakiet 48N6e2 PRO/PLO systému SA-21. Takže je dotiahnutý a plnefunkčný. Inak mám pocit že ruské veľké hladinové lode mali spravidla okrem hlavného aj záložný radar pretože rátali s tým že sa napriek všemocnej PLo obrane nejaký antiradarový Harpoon alebo skôr HARM mohol "ujať" a zostali by slepí.
Je ne suis pas Charlie! alebo: nie som Charlie(provokatér), som za tradičnú rodinu

Obrázek
arten
7. Major
7. Major

Příspěvek od arten »

No moment, máš tam tých pásiem priveľa a trochu na preskáčku :-)

Monolit sú vlastne tri systémy aktívny a pasívny vyhľadávací a navádzanie PLoRS. Pričom aktívny je v pásme X.
Pozitiv je tiež v X.
Fregat aj Furke pracujú v S pásme.
Poliment nevieme, niektoré Ruské stránky uvádzajú X, ale podľa mňa je to S (ak treba môžem rozpísať prečo si to myslím).
Určite "primárne" neslúži na identifikáciu, tieto radary sú multifunkčné na vyhľadávanie, sledovanie a ak treba navádzanie, opäť - primárne určenie záleží aj na pásme - X alebo S (matne si spomínam, že niektorý západný je aj v C).

"navádzanie rakiet 48N6e2 PRO/PLO systému SA-21" - ak myslíš 92N6E Grave Stone tak ten je multifunkčný radar slúžiaci na sektorové vyhľadávanie, sledovanie a navádzanie. Podľa dôveryhodných zdrojov pracuje práve v C pásme. Máš info, že Poliment má byť založený na ňom?
Logiku to dáva, ale tým viac je aktuálna moja otázka z predchádzajúceho príspevku.

Ešte - nejaké prekrývanie funkcií hej, ale vyslovene, že "záložný radar"?
petrp
nadrotmistr
nadrotmistr

Příspěvek od petrp »

Možná mám na něco částečnou odpověď. Proč více pásem pro vyhledávání? Možná proto, že radary s vyšším pracovním kmitočtem lépe "vidí" menší cíle. Radary s nižžším, zase lépe detekují cíle s technologií stealth. Psal jsem i o tom, že je na lodi mohutná komunikační technologie - zjištěná data může předávat mnoha "zájemcům" o ně - tedy raketovým lodím. Je to možná analogie pozemních PLRK, mohutný proostředek elektronického průzkumu a mnoho palebných postavení okolo.
A nezapomínejme na jednu důležitou věc - anténa radaru nemusí být jen pro vlastní radar. Připojte k ní výkonný spektrální monitor a pak se její vlastnoti výtečně hodí na již zmíněný radiový průzkum. Zdvojení anténních systémů ve stejném pásmu pak má logiku - jeden systém je aktivní a sleduje, druhý monitruje co se děje okolo.
A nakonec se nedá vyloučit ani ten vývoj - porovnávání dvou systémů...
arten
7. Major
7. Major

Příspěvek od arten »

jaj, ale budem zlý. Pozri si ako sa kombinuju rozne radary a v akych pasmach. A zdvojenie technologie pre aktivny/pasivny rezim... :rotuj:
petrp
nadrotmistr
nadrotmistr

Příspěvek od petrp »

arten píše:jaj, ale budem zlý. Pozri si ako sa kombinuju rozne radary a v akych pasmach. A zdvojenie technologie pre aktivny/pasivny rezim... :rotuj:
Nějak jsem tě asi nepochopil. Něco věcného k této úvaze? :?:
arten
7. Major
7. Major

Příspěvek od arten »

Stručne:
X pásmo je výborné na presné sledovanie, označovanie, navádzanie RS a zvláda aj blízku rekogniskáciu. Čiže multifunkčný plošne fázovaný X radar vie nahradiť ožarovače, radary riadenia streľby, ostrahy horizontu a pod.

Na opačnom konci používaného spektra sú L prehľadové detekčné radary (resp. už zriedka používané v metrové radary).
Čiže typicky - európske APAR – X band radary, resp. EMPAR na Horizon PVO fregatách (ten je C-band, čo je medzi X a S) bývajú doplnené L – prehľadovými radarmi.

S pásmo je medzi tým, taký radar dokáže v zásade plniť aj funkcie prehľadového radaru, detekcie hladinových cieľov, ostrahy horizontu, navádzania atď. Typickým predstaviteľom je SPY-1 AEGIS, tiež jeho čínsky analog a napr. izraelský MF STAR, alebo austrálsky CEAFAR.

Ak sa S- band dopĺňajú „nadol“ tak je to špecifická potreba ožarovania cieľov (CEAMONT pre ESSM, SPY-3 k SPY-4 kvôli PRO kapacite budúcich AEGIS), „nahor“ ak sú antény relatívne malé/nie tak výkonné aby dostatočne plnili funkciu diaľkového prehľadového radaru – Indovia na Kalkatu P-15 A/B k MF STAR idú montovať „najvýkonnejší západný L-band“ tuším od Selexu, a/alebo, ako píšeš kvôli lepšej detekcii stealth - Číňania na Type 52C majú metrový radar.

Poďme k našej lodi. Poliment je na 100% v rozsahu X-S, čiže spoľahlivo nahrádza Pumu, Positiv, pri Monolite neviem, či je to technicky možné aby vedel všetky jeho fičúrky. Číňania Mineral na Typ 52 dávajú, ale napríklad Indovia ho na Kalkate nepotrebujú a pritom používajú Brahmos a Kaliber.
Ak je v S, tak spoľahlivo nahrádza aj Furke, ak je v X (C) tak by potreboval prehľadový radar, S pásmový Furke však nedáva tú kvalitu „ zase lépe detekují cíle s technologií stealth“ o ktorej píšeš. To by ten vrchný radar musel byť práve nejaký L-pásmový, vtedy by to logiku malo.

Ďalej, lode majú spravidla špeciálne pasívne senzory a mult. radary zvyčajne vedia pracovať aj v pasívnom režime takže na „jeden systém je aktivní a sleduje, druhý monitruje co se děje okolo „ nepotrebuješ ďalší radar, ale zmeníš režim v tisícinách sekundy.

Ak sa v niečom mýlim, niekto múdrejší ma opravte.

Ešte – prečo si myslím, že je Poliment v S pásme:
- vychádzam z jeho veľkosti,
- ďalej z toho, že ruské zdroje výslovne uvádzajú, že má v diaľke prekonávať Furke a nie len ruské zroje ho pozicionujú medzi CEAFAR a AEGIS.

X pásmo s vyššie uvedeným veľmi nesedí, C pásmo ako naznačil Absík sa mi pozdáva viac, ale ako píšem, to by ten vrchný radar nemal byť Furke, ale nejaký L-band.
Je to však len moja špekulácia.
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od rabo »

Nie som až taký odborník na námorníctvo, ale viac podobných / rovnakých radarov už mali aj staršie lode VMF. Celkovo mali lode VMF vždy viacej radarov ako tie západné. Bolo to kritizované pre značnú komplikovanosť, ale zároveň sa "tíško" písalo o tom, že v prípade bojových lodí to má význam, že vyradenie jedného radarového systému nespôsobí vyradenie všetkých bojových systémov, lebo je viacej radarov. V minulosti mal každý bojový systém na lodiach VMF vlastný prieskum a sledovanie. Teraz je to u Rusov privedené skoro k dokonalosti. Vďaka modernému BIUSu a väčšiemu množstvu radarov dosiahli možnosť naraz útočiť na široké spektrum cieľov bez obmedzenia iných systémov. Loď páli rakety PVO, strieľa z dela, navádza PL strely a dokáže riešiť blízku obranu a boj s ponorkami. Na všetko majú vlastný system, ale zároveň po kontrolou BIUSu.

Arten, však to vieš a len nás tak postrkuješ k tomu, aby sme napísali, že Rusáci to majú zvládnuté ?
arten
7. Major
7. Major

Příspěvek od arten »

rabo píše:Nie som až taký odborník na námorníctvo, ale viac podobných / rovnakých radarov už mali aj staršie lode VMF.
Hej tak ktoré konkrétne? Lebo ja viem o jednom jedinom prípade - na križníkoch (Voschod+Fregat).
rabo píše:Celkovo mali lode VMF vždy viacej radarov ako tie západné. Bolo to kritizované pre značnú komplikovanosť, ale zároveň sa "tíško" písalo o tom, že v prípade bojových lodí to má význam, že vyradenie jedného radarového systému nespôsobí vyradenie všetkých bojových systémov, lebo je viacej radarov. V minulosti mal každý bojový systém na lodiach VMF vlastný prieskum a sledovanie. Teraz je to u Rusov privedené skoro k dokonalosti. Vďaka modernému BIUSu a väčšiemu množstvu radarov dosiahli možnosť naraz útočiť na široké spektrum cieľov bez obmedzenia iných systémov. Loď páli rakety PVO, strieľa z dela, navádza PL strely a dokáže riešiť blízku obranu a boj s ponorkami. Na všetko majú vlastný system, ale zároveň po kontrolou BIUSu.
Ja sa pýtam, ak je to tak ako hovoríš, prečo potom tam je univerzálny radar naviac.
Navyše multifunkčný AESA radar vie všetko to čo píšeš naraz. Nemusí mať každý systém samostatný radar. A pokiaľ viem tak presne touto cestou teraz Rusi chcú ísť (západnou).
rabo píše: Arten, však to vieš a len nás tak postrkuješ k tomu, aby sme napísali, že Rusáci to majú zvládnuté ?
Z toho čo píšem máš pocit, že si myslím, že to majú zvládnuté?
Beda
podpraporčík
podpraporčík

Příspěvek od Beda »

K umisteni radaru podle vysky.....
Nejvyssi kmitocet, nejvyssi bod, potom podle kmitoctu do pater dolu.

Kamarad delal servis a uvadeni do chodu letistnich radaru. 3 cm radary jsou presne, ale vadi jim dest a na letisti i prerostla trava.......Zkresluje to. Destove kapky jsou v nejakem pomeru s vlnovou delkou a tak snizuji dosah a presnost. Maji na to testy, pocita to kolik impulsu vyslou a kolik se jich vrati. Tak proto maji na lodich tech vlnovych delek vic, aby se to vyloucilo.
arten
7. Major
7. Major

Příspěvek od arten »

Beda píše:K umisteni radaru podle vysky.....
Nejvyssi kmitocet, nejvyssi bod, potom podle kmitoctu do pater dolu.

Kamarad delal servis a uvadeni do chodu letistnich radaru. 3 cm radary jsou presne, ale vadi jim dest a na letisti i prerostla trava.......Zkresluje to. Destove kapky jsou v nejakem pomeru s vlnovou delkou a tak snizuji dosah a presnost. Maji na to testy, pocita to kolik impulsu vyslou a kolik se jich vrati. Tak proto maji na lodich tech vlnovych delek vic, aby se to vyloucilo.
Takto - umiestnenie radaru podľa výšky je závislé od jeho funkcie, nie frekvecie. Snahou je samozrejme dostať všetko čo najvyššie. Ale ak si pozrieš tak v praxi najvyššie bývajú prehľadové radary - teda tie s nižšou frekvenciou.

Počasie ovplyvňuje radary - podľa vlnovej dĺžky. Čo sa ale týka zloženia radarov a ich dĺžiek, pozri môj príspevok vyššie.
rabo
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od rabo »

Hej tak ktoré konkrétne? Lebo ja viem o jednom jedinom prípade - na križníkoch (Voschod+Fregat).
Navyše multifunkčný AESA radar vie všetko to čo píšeš naraz. Nemusí mať každý systém samostatný radar. A pokiaľ viem tak presne touto cestou teraz Rusi chcú ísť (západnou).
Čo chceš aby som napísal, že Sov. lode mali centrálny bojový systém ? Mali, ale nie ako ten západný .Pozri sa na množstvo radarov na tr.Slava, alebo Kirov.
Nové Ruské fregaty majú radar AFAR / asi / , ale majú aj radary Furke aj Monolit a do budúcna aj vlastné radary pre PVO blízkeho dosahu. Rusko ide svojou vlastnou cestou. Technológia FAR im nie je už roky cudzia, ale vždy sa snažili mať pre každý systém vlastný zdroj informácie. Teraz ich vedia zlučovať do jedného, ale stále trvajú na viac zdrojoch prieskumu a navedenia. Dokonca neviem či nemajú aj pasívne zariadenia so schopnosťou ďalekého dosahu.
Ja sa pýtam, ak je to tak ako hovoríš, prečo potom tam je univerzálny radar naviac.
Tam nie je žiadny univerzálny radar, ale len radar PVO. Je to asi špičkový radar, ale je len na použitie proti vzdušným cieľom. Ako Aegis, len doplnený ďalšími radarmi.
arten
7. Major
7. Major

Příspěvek od arten »

Rabo splietaš hrušky a jablka a síce radary a riadiaci systém.

1. Túto tému som začal tým, že sa mi zdá zoskupenie radarov na 22350 ako dublovanie technológie. Ak tvrdíš, že
rabo píše:ale viac podobných / rovnakých radarov už mali aj staršie lode VMF.
tak to dokáž a napíš konkrétne ktoré. Ja viem len o jednom prípade, čo som spomínal, kde sa dá povedať, že radary sú podobné.

2. Riadiací systém – áno Ruskou cestou bolo, že každý zbraňový systém, mal svoj riadiací systém a nad tým bol cenrálny riadiaci systém. To však nutne neznamená, že senzory boli naviazané na jeden konkrétny zbraň systém a nemohli slúžiť ako vstup pre viac. Typicky Positiv na korvetách slúži aj pre PLRS, aj pre CIWS. a pod.

3. Rusi ale podľa toho čo viem, zistili, že to nie je udržateľný model a prechádzajú na západný. O tomto až tak veľa neviem, možno by sa mohli zapojiť aj Alchyk, Julesak, Absik, iste vedia viac. Z toho čo som narýchlo našiel má už Trebovanie-M pre indické fregaty schopnosť spracovávať aj primárne dáta a tiež napriamo riadiť niektoré zbraňové systémy, bez medzičlánku. Ak som správne pochopil posledné Sigmy to vedia tiež a francúzky SENIT chceli vyslovene pre túto jeho schopnosť, (a riadiť dokonca celý „theater“).

4. Späť k Poliment:
rabo píše:Tam nie je žiadny univerzálny radar, ale len radar PVO. Je to asi špičkový radar, ale je len na použitie proti vzdušným cieľom. Ako Aegis, len doplnený ďalšími radarmi.
No ale načo? Západné analógy sú multifunkčné. Neviem, že by západné torpédoborce a fregaty potrebovali ekvivalent Pumy (ale môžem sa mýliť ofc.), narýchlo ma napadá len zvlášť strel. systémy na dánskych Absalon, ale aj tam slúžia pre Millennium, nie pre main gun. Podobne ostraha horizontu, vstup pre CIWS atď. O ďalších som písal vyššie. Nie je dôvod, aby multifunkčný AESA radar neslúžil pre celý komplex zbraňových systémov.
Ak by aj bol len PVO, ako píšeš, načo 2-3 radary v zhruba rovnakých pásmach?

Žiaden štát nie je tak bohatý, aby mohol (na fregatách!) dublovať radarovú technológiu. Čiže buď Poliment nie je dotiahnutý a potrebuje tieto zálohy, alebo je skrátka zostava senzorov na 22350 iná ako sa bežne uvádza.
petrp
nadrotmistr
nadrotmistr

Příspěvek od petrp »

Poslední stadium zkoušek lodi z projektu 21631 “Velikiy Ustyug” v Kaspické flotile...
IgorT
Kapitán
Kapitán

Příspěvek od IgorT »

Rusko si chce postaviť vlastné útočné vojenské lode

http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/339 ... kych-lodi/
Obrázek
absik
nadporučík
nadporučík

Příspěvek od absik »

Neviem či je OT reakcia na vetu zdrojového článku: Z daného článku ma vždy rozosmeje už vyše 100 x opakovaná téza "Rusko tento rok na jar anektovalo Krym"(sic!) Zatiaľ stále platí že Krym je ruský od roku 1783 a ako bol "ukrajinský" je vysvetlené tu. Zaujímavé je že vznikajúce USA iba pár rokov predtým podpísala (v r.1776) svoju Deklaráciu nezávislosti ktorá začína odsekmi: "Keď v priebehu ľudskej histórie musí niektorý národ zrušiť politické zväzky, ktoré ho viažu s iným národom, a zaujať medzi svetovými mocnosťami vlastné a rovnocenné miesto, na ktoré ho oprávňujú prírodné aj Božie zákony, náležitá úcta k mienke sveta si vyžaduje, aby taký národ vyhlásil dôvody, ktoré ho vedú k odtrhnutiu.
Pokladáme za samozrejmé pravdy, že všetci ľudia boli stvorení ako seberovní, že ich Stvoriteľ obdaril určitými neodňateľnými právami, medzi ktoré patrí právo na život, slobodu a budovanie osobného šťastia. Že na zabezpečenie týchto práv si ľudia vytvárajú vlády, odvodzujúce svoju oprávnenú moc zo súhlasu tých, ktorým vládnu. Že kedykoľvek začne byť niektorá vláda týmto cieľom na prekážku, ľud má právo zmeniť ju alebo zrušiť a vytvoriť vládu novú, ktorá by sa zakladala na takých zásadách a mala právomoc upravenú takým spôsobom, ako uzná ľud za najvhodnejšie, aby zaručil svoju bezpečnosť a šťastie. Rozvážnosť síce prikazuje, aby sa dlho existujúce vlády nemenili z ľahkovážnych a krátkodobých dôvodov; skúsenosti takisto poukazujú na to, že ľudstvo skôr vydrží utrpenie, pokiaľ je zlo znesiteľné, než by urobilo nápravu a zavrhlo vžité formy. Ak sa však dlhý sled nešvárov a násilných uchvátení prenasledujúcich stále ten istý objekt rozvíja do podoby podriadenosti úplnému despotizmu, je ich právom, je ich povinnosťou zvrhnúť takú vládu a postarať sa o nových strážcov svojej budúcej bezpečnosti. Tak aj kolónie trpezlivo znášali utrpenie, a preto sa dnes črtá nevyhnutnosť, ktorá ich núti k tomu, aby zmenili svoj bývalý vládny systém
....." Tak aj priebeh znovupripojenia Krymu do RF mi v súlade s touto deklaráciou dáva zmysel. Inak musím ísť anektovať asi Bratislavu....
zdroj http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/63290/start/-1

Správa o nutnosti vybudovať pre ruské VMF lode typu Mistral odznela pre TASS 11.12. t.r. a povedal ju nezverejnený vysokopostavený predstaviteľ ruského obranného priemyslu: "Budovanie týchto univerzálnych výsadkových lodí je zaradené do dlhodobého programu výstavby vojenských lodí do roku 2050."
Ďalej povedal že návrh vypracujú konštrukčné kancelárie Nevských a Severných lodeníc, ktoré majú dlhoročné skúsenosti s návrhom univerzálnych výsadkových lodí. Tiež spomenul že pracovníci Baltských lodeníc získali "neoceniteľné" skúsenosti pri výstavbe oboch kormových častí pre lode "Mistral".

http://vpk.name/news/123011_istochnik_p ... oscev.html

Rusko momentálne buduje menšie výsadkové lode typu"Ivan Gren" (projekt 11711) o výtlaku 6000 ton. Naproti tomu Mistral má štandartný výtlak 21000 ton a okrem samotného výsadku námorného vojska a obrnených vozidiel mu vie zabezpečiť funkcie:
plávajúce oblastné veliteľstvo výsadkových operácií, vrátane prieskumu, spojenia a riadenia operácií
- " - vrtuľníkovú základňu útočnych a transportných vrtuľníkov
vojenskú nemocnicu s lôžkami a operačnými sálami
logistiku a prepravu v pobrežných vodách za pomoci vlastných transportných člnov

Obrázek
mepu
praporčík
praporčík

Příspěvek od mepu »

arten píše: 2. Riadiací systém – áno Ruskou cestou bolo, že každý zbraňový systém, mal svoj riadiací systém a nad tým bol cenrálny riadiaci systém. To však nutne neznamená, že senzory boli naviazané na jeden konkrétny zbraň systém a nemohli slúžiť ako vstup pre viac. Typicky Positiv na korvetách slúži aj pre PLRS, aj pre CIWS. a pod.

3. Rusi ale podľa toho čo viem, zistili, že to nie je udržateľný model a prechádzajú na západný. O tomto až tak veľa neviem, možno by sa mohli zapojiť aj Alchyk, Julesak, Absik, iste vedia viac. Z toho čo som narýchlo našiel má už Trebovanie-M pre indické fregaty schopnosť spracovávať aj primárne dáta a tiež napriamo riadiť niektoré zbraňové systémy, bez medzičlánku. Ak som správne pochopil posledné Sigmy to vedia tiež a francúzky SENIT chceli vyslovene pre túto jeho schopnosť, (a riadiť dokonca celý „theater“).
No ona ta "cesta" bojový informační/řídicích systémů z dřívějška (nejen ruských), do značné míry souvisí s jednou banalitou z oblasti IT architektury, zvanou možný dostupný výpočetní výkon. To co hlavně limitovalo dříve zpracovávání dat a jejich předávaní z různých zbraňových systémů pro jiné a jejich efektivní! využití (nejen na lodích), bylo právě hlavně způsobeno nedostatkem dostatečného výpočetního výkonu který by se dal nad takové systémy nasadit. Jde to pojmout i filozoficky, dříve takové komplexní architektury byli těžko realizovatelné, jak již z důvodu velkého nároku na energii, prostor, poruchovost a velkou dobu odezvy, nemluvě o financích, zato dnes vám toto umožní pár počítačů se zanedbatelnou spotřebou energie a cenou, je to spíše už otázka softwarové architektury, hlavně reálných možnosti senzorů a samotných zbraňových systémů + co kdo z toho dokáže při programování takových systémů "vyždímat".
Obrázek
Polarfox
6. Podplukovník
6. Podplukovník

Příspěvek od Polarfox »

absik píše:Správa o nutnosti vybudovať pre ruské VMF lode typu Mistral odznela pre TASS 11.12. t.r. a povedal ju nezverejnený vysokopostavený predstaviteľ ruského obranného priemyslu: "Budovanie týchto univerzálnych výsadkových lodí je zaradené do dlhodobého programu výstavby vojenských lodí do roku 2050."
Ďalej povedal že návrh vypracujú konštrukčné kancelárie Nevských a Severných lodeníc, ktoré majú dlhoročné skúsenosti s návrhom univerzálnych výsadkových lodí. Tiež spomenul že pracovníci Baltských lodeníc získali "neoceniteľné" skúsenosti pri výstavbe oboch kormových častí pre lode "Mistral".
Aneb bububu, nechcete nám je dodat, my si je postavíme sami. Jen jiná forma "nenápadného" nátlaku a kecy okolo. Do dlouhodobého plánu do roku 2050 se dá totiž vsáknout cokoli (nejsou tam náhodou už i nějaké letadlovky atp.?) a může to tam klidně viset dalších 20-30 let, jak číslovka napovídá. Vzhledem k tomu, že ještě ani nedokončili první z řady Ivan Gren a bůhví kolik jich bude a jak to bude (a kdy to bude), což se týká i jiné výstavby, tak mají rozhodně do blízké budoucnosti co dělat, aniž by k tomu ještě přidávali několik zcela nových LHD.
ObrázekObrázekObrázek

U národa, u něhož je nejoblíbenějším historickým spisovatelem Vlastimil Vondruška, se nějakého historického prozření a sebereflexe dočkáme opravdu jen velice stěží. (Polarovo motto pro rok 2019)

“Without data, you're just another person with an opinion.” W. Edwards Deming

Brána do Mordoru: https://twitter.com/fbeyeee?lang=cs
petrp
nadrotmistr
nadrotmistr

Příspěvek od petrp »

"Spustili jsme na vodu druhou válečnou loď Projektu 22350 (třída Admiral Sergej Gorškov), která je navržena pro oblasti vzdálených moří, aby v jakékoli části světových oceánů hájila ruské národní zájmy. Tato válečná loď ztělesňuje všechny myšlenky a nápady projektantů a požadavky naší flotily," prohlásil velitel ruského námořnictva admirál Viktor Čirkov...
http://echo24.cz/a/wC7Tx/rusko-ma-druho ... i-na-svete
Polarfox píše:Aneb bububu, nechcete nám je dodat, my si je postavíme sami. Jen jiná forma "nenápadného" nátlaku a kecy okolo...
Spíše bych řekl, že rusům současný stav náramně vyhovuje - Mistraly nedostanou, vrátí se jim vložené prostředky a ještě nějaký "drobný bonus" navíc. Rusy dnes zajímají úplně jiné vody, než ty, pro které byly Mistraly projektovány a určeny... :-)
Odpovědět

Zpět na „Námořnictvo“