Rabo splietaš hrušky a jablka a síce radary a riadiaci systém.
1. Túto tému som začal tým, že sa mi zdá zoskupenie radarov na 22350 ako dublovanie technológie. Ak tvrdíš, že
rabo píše:ale viac podobných / rovnakých radarov už mali aj staršie lode VMF.
tak to dokáž a napíš konkrétne ktoré. Ja viem len o jednom prípade, čo som spomínal, kde sa dá povedať, že radary sú podobné.
2. Riadiací systém – áno Ruskou cestou bolo, že každý zbraňový systém, mal svoj riadiací systém a nad tým bol cenrálny riadiaci systém. To však nutne neznamená, že senzory boli naviazané na jeden konkrétny zbraň systém a nemohli slúžiť ako vstup pre viac. Typicky Positiv na korvetách slúži aj pre PLRS, aj pre CIWS. a pod.
3. Rusi ale podľa toho čo viem, zistili, že to nie je udržateľný model a prechádzajú na západný. O tomto až tak veľa neviem, možno by sa mohli zapojiť aj Alchyk, Julesak, Absik, iste vedia viac. Z toho čo som narýchlo našiel má už Trebovanie-M pre indické fregaty schopnosť spracovávať aj primárne dáta a tiež napriamo riadiť niektoré zbraňové systémy, bez medzičlánku. Ak som správne pochopil posledné Sigmy to vedia tiež a francúzky SENIT chceli vyslovene pre túto jeho schopnosť, (a riadiť dokonca celý „theater“).
4. Späť k Poliment:
rabo píše:Tam nie je žiadny univerzálny radar, ale len radar PVO. Je to asi špičkový radar, ale je len na použitie proti vzdušným cieľom. Ako Aegis, len doplnený ďalšími radarmi.
No ale načo? Západné analógy sú multifunkčné. Neviem, že by západné torpédoborce a fregaty potrebovali ekvivalent Pumy (ale môžem sa mýliť ofc.), narýchlo ma napadá len zvlášť strel. systémy na dánskych Absalon, ale aj tam slúžia pre Millennium, nie pre main gun. Podobne ostraha horizontu, vstup pre CIWS atď. O ďalších som písal vyššie. Nie je dôvod, aby multifunkčný AESA radar neslúžil pre celý komplex zbraňových systémov.
Ak by aj bol len PVO, ako píšeš, načo 2-3 radary v zhruba rovnakých pásmach?
Žiaden štát nie je tak bohatý, aby mohol (na fregatách!) dublovať radarovú technológiu. Čiže buď Poliment nie je dotiahnutý a potrebuje tieto zálohy, alebo je skrátka zostava senzorov na 22350 iná ako sa bežne uvádza.